Orliakas Race 2019 – Η ατζέντα!

Σας έτυχε ποτέ την ώρα που είστε έξω και περπατάτε ή τρέχετε να βρεθεί μπροστά στα πόδια σας κάτι που έχει χάσει κάποιος άγνωστος; Κάποιοι λένε “όποιος το βρίσκει το κρατάει” μα εγώ δεν είμαι αυτής της σκέψης. Συνήθως, είμαι από αυτούς που χάνουν πράγματα επειδή τις περισσότερες φορές συμβαίνουν διάφορα ευτράπελα που έχουν ως αποτέλεσμα να γυρνάω σπίτι με κάτι λιγότερο...Κάποτε είχα αφήσει τη φωτογραφική μηχανή μου επάνω στην οροφή του αυτοκινήτου και λίγο αργότερα ξεκίνησα για ν’ αναχωρήσω. Ήταν ήδη αργά όταν συνειδητοποίησα την γκάφα που είχα κάνει. Και να φανταστείτε πως κορόιδευα αυτούς που συχνά ακουμπούσαν τους καφέδες τους στην οροφή και μετά τους ξεχνούσαν. Μια άλλη φορά έχασα το mp3 μου καθώς έτρεχα στο δάσος. Όταν μπλέκεσαι μέσα στα πουρνάρια και στις βατσινιές είναι πάντοτε βέβαιο πως θα βγεις όχι μόνο γδαρμένος αλλά και χαμένος! Φυσικά, δεν μπορώ να κατηγορήσω τον εαυτό μου που τα κλαδιά και τα αγριόχορτα αποφάσισαν να βρεθούν στο δρόμο μου, να μπερδευτούν με το καλώδιο από τα ακουστικά και να εκσφενδονίσουν στο άγνωστο το mp3. Ούτε και να με κατηγορήσω επειδή ο κατασκευαστής του αυτοκινήτου δε φρόντισε να δημιουργήσει μια ειδική θήκη επάνω στην οροφή του συγκεκριμένου μοντέλου ώστε να μη χάνεις τα πράγματά σου. Ωστόσο, γνωρίζω από πρώτο χέρι τι σημαίνει απώλεια!

Όταν, λοιπόν, βρέθηκα μπροστά από εκείνη τη δερματόδετη, μαύρη ατζέντα, το πρωινό της Κυριακής καθώς έκανα την προπόνησή μου, δε δίστασα να τη μαζέψω από κάτω για να την επιστρέψω στον ιδιοκτήτη της. Έτσι θα διόρθωνα την αστοχία υλικού που προκαλούσε η συγκεκριμένη ποιότητα δέρματος και έκανε την ατζέντα να ξεγλιστράει μέσα από τσάντες και τσέπες! Την κράτησα σφιχτά στο χέρι μου κι έτρεξα όσο γρηγορότερα μπορούσα για να επιστρέψω σπίτι!

Μπαίνοντας σπίτι,την ακούμπησα επάνω στο τραπεζάκι του σαλονιού. Έβγαλα τα παπούτσια μου, έριξα λίγο νερό στο πρόσωπό μου και κάθισα στον καναπέ. Την παρατηρούσα από μακριά. Ήταν λίγο μεγαλύτερη από την παλάμη μου και είχε αρκετό πάχος. Το μαύρο δέρμα, από το οποίο ήταν φτιαγμένη, γυάλιζε όταν το φώτιζε ο ήλιος κι η μπροστινή της όψη είχε σχεδιαμένο ένα ανάγλυφο ανθρωπάκι που έτρεχε. Κάτω χαμηλά, με χρυσά ζωγραφισμένα ψηφία, έγραφε 2019 ενώ μια, ίδιας απόχρωσης, χρυσή κλειδαριά ασφαλείας φρόντιζε ώστε τα μυστικά της να παραμείνουν κρυμμένα! 

Την πήρα και την ταρακούνησα καλά-καλά μήπως και πέσει κάποιο κλειδάκι από μέσα. Μάταια! Αν ήθελα να την επιστρέψω όφειλα να μάθω περισσότερα στοιχεία για τον ιδιοκτήτη της κι αυτό σήμαινε με βεβαιότητα πως θα έπρεπε να την παραβιάσω... Άνοιξα την αποθήκη και πήρα την πένσα μέσα από το κουτί με τα εργαλεία. Με μια απότομη κίνηση, κόντρα προς την πλευρά που ασφάλιζε η κλειδαριά, την έσπασα. Τώρα πια θα ανακάλυπτα την ταυτότητα του ιδιοκτήτη. Μάταια όμως και πάλι! Η πρώτη σελίδα της, που συνήθως γράφει κάποιος τα στοιχεία αυτού που ανήκει η ατζέντα, ήταν ολόλευκη! Όλες οι επόμενες σελίδες ήταν ένα παράξενο ημερολόγιο και αμέσως μετά από αυτές ακολουθούσαν αρκετές σελίδες που έγραφαν “Σημειώσεις” στο πάνω μέρος τους. Το ξεφύλλισα στα πεταχτά και μου έκανε εντύπωση πως το ημερολόγιο σταματούσε στις 5 Μαΐου, του τρέχοντος έτους, και όχι την 31η Δεκέμβρη. Μάλιστα, στη σελίδα εκείνη, κάποιος είχε γράψει κι είχε υπογραμμίσει με κόκκινο μαρκαδοράκι το εξής, Orliakas Race 2019 ! Έριξα μια προσεκτικότερη ματιά στις σελίδες του ημερολόγιου και ανακάλυψα πως σε κάθε μία από δαύτες ήταν γραμμένη η παρακάτω φράση “Προπόνηση για τον Όρλιακα”.  Άρχισε να με τρώει η περιέργεια και γι’αυτό αποφάσισα να εξετάσω μία προς μία τις σελίδες με τις σημειώσεις! 

Αν και οι πρώτες δύο σελίδες ήταν κενές, όλες οι υπόλοιπες έκρυβαν πλήθος πληροφοριών. Παρατηρήσεις, ζωγραφισμένες εικόνες, φωτογραφίες, σχεδιαγράμματα, υψομετρικά προφίλ και άλλα πολλά που μαρτυρούσαν ότι κάποιος είχε ασχοληθεί αρκετά με τον Όρλιακα. Από τις πρώτες κιόλας γραμμές κατάλαβα πως επρόκειτο για έναν ορεινό αγώνα δρόμου. 

Το όρος Όρλιακας βρίσκεται στο Νομό Γρεβενών που είναι πλούσιος σε χλωρίδα και πανίδα! Η ψηλότερη κορυφή του Όρλιακα στέκεται λίγο χαμηλότερα από τα 1.500 μέτρα υψόμετρο. Παρότι από μακριά μπορεί να μη σου τραβήξει την προσοχή, ανάμεσα σε άλλες κορφές που την περιτριγυρίζουν, από κοντά θα σε μαγέψει και θα σε υπνωτίσει με τα αειθαλή και φυλλοβόλα δέντρα που συνθέτουν έναν καμβά ζωγραφικής με χιλιάδες ζωντανά χρώματα! Στα μονοπάτια του θα συναντήσεις βελανιδιές και σφενδάμια ενώ όσο ανεβαίνεις ψηλότερα κωνοφόρα όπως έλατα και μαύρη πεύκη θα κάνουν πιο αισθητή την παρουσία τους. Φυσικά, μη ξεχάσεις να κοιτάς, κάθε τόσο, και στο έδαφος μιας που τα Γρεβενά είναι φημισμένος μανιταρότοπος! Όσον αφορά την πανίδα της περιοχής, το μεγαλύτερο θηλαστικό που κυκλοφορεί δεν είστε εσείς μα οι αρκούδες, στοιχείο που μαρτυρά, ταυτόχρονα, ένα οικοσύστημα σε πλήρη αρμονία και ισορροπία αφού οι αρκούδες επιλέγουν με προσοχή το πού θα ζήσουν.

 

 

Ο Orliakas Race είναι ένας ορεινός αγώνας δρόμου που διεξάγεται στις 4 και 5 Μαΐου του 2019. Το Σάββατο, η ποδηλατοβόλτα των 22 χιλιομέτρων, και την Κυριακή οι δύο αγώνες δρόμου, 21 και 8 χιλιομέτρων, μαζί με τον περίπατο των 4 χιλιομέτρων θα βεβαιωθούν ότι όλοι θα φύγουν από εκεί με πλήθος μοναδικών αναμνήσεων!  Όλες οι δραστηριότητες έχουν εκκίνηση και τερματισμό το χωριό Σπήλαιο του Νομού Γρεβενών. Το Σπήλαιο έχει πλούσια ιστορία και είναι ένα διαμάντι που βρίσκεται στα 1.000 μέτρα υψόμετρο! Αναμφισβήτητα, τα δυο τοξωτά γεφύρια, της Πορτίτσας και του Κατσουγιάννη είναι τα πιο χαρακτηριστικά αξιοθέατα το χωριού που οφείλουν όλοι να επισκεφτούν. 

Ο “Adventure Race” των 21 χιλιομέτρων, με τη συνολική, θετική, υψομετρική διαφορά των 1.392 μέτρων αποτελεί το κύριο γεγονός της διοργάνωσης με μια διαδρομή που θα σε κρατάει διαρκώς σε εγρήγορση! Άλλες φορές από τα μαγευτικά τοπία που θα αντικρίζεις ολόγυρα και άλλοτε, πάλι, από την προσπάθεια που θα καταβάλεις προσπαθώντας να κυριεύσεις τον Όρλιακα! Ο αγώνας ξεκινάει φεύγοντας από το Σπήλαιο και κατηφορίζοντας μέσα από τεχνικό μονοπάτι που οδηγεί νότια προς το Φαράγγι της Πορτίτσας! 

Στην επόμενη σελίδα από το σημειωματάριο της ατζέντας ήταν πιασμένη, με συνδετήρα, η φωτογραφία ενός φαραγγιού με ένα τοξωτό γεφύρι στο κέντρο. “Γεφύρι Πορτίτσας” έγραφε από κάτω με έντονα μαύρα γράμματα. Συνέχισα την ανάγνωση...

 

 

Το τοξωτό γεφύρι της Πορτίτσας τέμνει κάθετα τον ποταμό Βενέτικο ενώ οι τεράστιοι, κάθετοι βράχοι που ορθώνονται από πίσω θυμίζουν “Συμπληγάδες”, έτοιμες να συνθλίψουν όποιον αποφασίσει να εγκαταλείψει την προσπάθειά του στον πρώτο σταθμό τροφοδοσίας που θα βρίσκεται εκεί. Αφήνοντας πίσω το φαράγγι, η διαδρομή αρχίζει να ανηφορίζει διαρκώς, πότε από λιθόστρωτα μονοπάτια, πότε από δασικούς δρόμους και πότε ανάμεσα από βράχους με κατεύθυνση πάντα την κορυφογραμμή του Όρλιακα, διασχίζοντας συνέχεια τοπία άπειρου, φυσικού κάλλους! Φτάνοντας την κορυφογραμμή μπορεί να σκεφτείτε πως αφήσατε πίσω σας τα δύσκολα όμως η κίνηση εκεί θέλει προσοχή μιας που το μονοπάτι ισορροπεί πάνω σε βράχους ενώ το “λούκι” του Όρλιακα προσθέτει έξτρα βαθμούς δυσκολίας στο εγχείρημά σας! Από εκεί κι έπειτα, ακολουθώντας μια σύντομη κατηφόρα μέσα από δασικό μονοπάτι θα επιστρέψετε στο χωριό Σπήλαιο όπου θα περιμένουν να σας υποδεχτούν οι άνθρωποι της διοργάνωσης παρέα με τους κατοίκους του χωριού. 

Στην επόμενη σελίδα της ατζέντας υπήρχε ζωγραφισμένο το υψομετρικό προφίλ της μεγάλης διαδρομής. Εικονιζόταν καθαρά η κατηφόρα στα πρώτα χιλιόμετρα και η συνεχής ανηφόρα που άγγιζε δύο φορές υψόμετρο μεγαλύτερο από 1.400 μέτρα. Γύρισα σελίδα και συνέχισα να διαβάζω...

 

 

Το κόστος συμμετοχής ορίζεται στα 17 ευρώ για τη διαδρομή των 21 χιλιομέτρων ενώ η διοργάνωση κάνει μια μικρή έκπτωση σε αθλητές που θα κάνουν ομαδική εγγραφή. Με το ποσό αυτό κάθε δρομέας καλύπτει το αναμνηστικό του δώρο και το μετάλλιο του τερματισμού, δύο γεύματα (προ και μετά του αγώνα), την τροφοδοσία στους τέσσερις σταθμούς, κατά μήκος όλης της διαδρομής, ηλεκτρονική χρονομέτρηση και φυσικά, παροχή υπηρεσιών μασάζ για την αποκατάσταση των αθλητών. Στο χωριό Σπήλαιο υπάρχουν ξενώνες που μπορούν να φιλοξενήσουν τους αθλητές, που θα έρθουν από μακριά και θα αποφασίσουν να διανυκτερεύσουν εκεί, σε πολύ προσιτές τιμές. Ωστόσο, οι πιο “ανήσυχοι”, που θέλουν να δουν περισσότερα μέρη, έχουν τη δυνατότητα να ψάξουν για καταλύματα σε διπλανά χωριά όπως ο Ζιάκας για παράδειγμα. 

Έκλεισα την ατζέντα με τα δυο μου χέρια. Όση ώρα διάβαζα, δεν είχα μάθει απολύτως τίποτα για την ταυτότητα του ιδιοκτήτη μα γνώριζα, πλέον, πάρα πολλά για τον Όρλιακα και για όσα συνέβαιναν εκεί! Ήταν ολοφάνερο πως αν ήθελα να παραδώσω την ατζέντα έπρεπε να επισκεφθώ τον Όρλιακα. Ο μυστηριώδης ιδιοκτήτης της είχε αποκαλύψει τα μελλοντικά του σχέδια μέσα σε αυτές τις σελίδες.

 

Άνοιξα τον υπολογιστή και πληκτρολόγησα “Orliakas Race 2019 για να ολοκληρώσω την εγγραφή μου.

 

*** Το Advendure είναι ο βασικός Χορηγός Επικοινωνίας του αγώνα που διοργανώνεται στο όρος Όρλιακας. Με δελτία τύπου, συνεντεύξεις και σχετικά άρθρα θα στηρίξει τη διοργάνωση στην προσπάθειά της για έναν αγώνα όμορφο και ολοκληρωμένο από κάθε πλευρά.  

 

Θεοχάρης Λεζπουρίδης   

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Latest Tweets

Speedway Ultra Trail – Διεκδικώντας τα σκήπτρα του πιο γρήγορου, παρουσίαση του νέου αγώνα από το @Advendure_Net :… https://t.co/YEKvZOScIy
Are you ready for @OlympusMarathon , the most prestigious skyrunning race in Greece? #OM #OM2020 #OlympusMarathon https://t.co/peTAE9L1ZL
Ο Στυλιανός Καϊάφας μας μιλάει για τον επετειακό 10ο Hortiatis Trail Run: https://t.co/aQN5lom4sR https://t.co/FxJ6rxM7ff
Follow Advendure on Twitter

Post Gallery

Speedway Ultra Trail – Διεκδικώντας τα σκήπτρα του πιο γρήγορου!»

Ο Στυλιανός Καϊάφας μας μιλάει για τον επετειακό 10ο Hortiatis Trail Run!

17 Φεβρουαρίου 1980: 40 χρόνια από την 1η χειμερινή ανάβαση στο Έβερεστ

Τα αποτελέσματα του Tarawera Ultra Marathon

CAT S52, ένα όμορφο smartphone για σκληρή χρήση

Τα αποτελέσματα του Salomon Mountain Cup - Πάρνηθα

Οι αιολικοί σταθμοί απειλή για τη βιοποικιλότητα της Οίτης

Merrell MTL Astrum: Ένα εργαλείο για τρέξιμο σε χειμερινές συνθήκες!

Κύκλωμα διακίνησης ερυθροποιητίνης σε όλη την Ευρώπη εξαρθρώθηκε στην Ισπανία...

PETZL Swift RL

Χορτιάτης Trail Run - Ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα

MERRELL Moab 2 GTX: Η γοητεία του κλασικού