ADVENDURE - TNF® UTMB® 2013, θα κερδηθεί το στοίχημα φέτος?

TNF® UTMB® 2013, θα κερδηθεί το στοίχημα φέτος?

Από 20 Αυγ 2013

Αν ένας αγώνας έχει καταφέρει να γίνει μύθος αλλά και πόθος χιλιάδων ορεινών δρομέων από όλον τον κόσμο, αυτός δεν είναι άλλος από τον The North Face® Ultra Trail du Mont Blanc® (TNFUTMB). Μέσα σε ελάχιστες διοργανώσεις, από το 2003 οπότε και ξεκίνησε, κατάφερε να γίνει ο δημοφιλέστερος αδιαμφισβήτητα αγώνας βουνού στον κόσμο. Ένα μεγάλο φεστιβάλ, μία διεθνής γιορτή του ορεινού τρεξίματος, που συγκεντρώνει κάθε χρόνο σχεδόν 7.000 δρομείς και πολλαπλάσιους συνοδούς από όλον τον κόσμο. Τα μεγέθη των τεσσάρων αγώνων της διοργάνωσης είναι τεράστια αν αναλογιστούμε και τον προϋπολογισμό του 2012 ο οποίος έφτασε μέχρι το 1,5 εκ ευρώ! Τα νούμερα πραγματικά μιλούν από μόνα τους: 10.105 αιτήσεις εκ των οποίων «ικανοποιήθηκαν» μόλις 6.944 και για τους 4 αγώνες. 74 είναι οι χώρες που εκπροσωπούνται. 2.000 είναι οι εθελοντές που θα βρίσκονται στο πόδι για μία ολόκληρη εβδομάδα διασκορπισμένοι στο βουνό ή οπουδήποτε αλλού χρειαστεί. Όσο για την τροφοδοσία; 7.500 μπανάνες, 20.000 μπάρες δημητριακών αλλά και 2,5 τόνοι τυρί είναι μερικά μόνο από τα νούμερα που αν μη τι άλλο προκαλούν ίλιγγο.

Όλα αυτά βέβαια δεν έγιναν τυχαία. To βασικότερο συστατικό που αναδεικνύει έναν αγώνα είναι ένα: η διαδρομή του. Ο κυρίως αγώνας, ο UTMB, που αποτελεί και την κορωνίδα των αγωνιστικών δραστηριοτήτων στο Chamonix είχε όλα τα προηγούμενα χρόνια ένα μεγάλο όπλο στην κατοχή του. Στηριζόμενη στο παγκοσμίως γνωστό μονοπάτι TMB που περιβάλλει το Mont Blanc, η διοργάνωση κατάφερε και έφτασε τον αγώνα στα επίπεδα που όλοι γνωρίζουμε μέχρι σήμερα. Όλα αυτά βέβαια μέχρι το 2009. Το 2010 ο αγώνας σταμάτησε και ξεκίνησε το επόμενο πρωί, «πετσοκομμένος» από το Courmayer, το 2011 αρκετά μεγάλο ποσοστό της διαδρομής ήταν διαφορετικό από το κανονικό και πέρυσι ο αγώνας κινήθηκε μόνο στην πλευρά του Chamonix διαγράφοντας μια απόσταση λιγότερη των 100 χιλιομέτρων.

 

Για όλα αυτά η διοργάνωση τα τελευταία χρόνια έχει δεχθεί πολλές αρνητικές κριτικές. Όχι άδικα. Οι περισσότερες κριτικές έχουν να κάνουν με την εμμονή της στην συγκεκριμένη ημερομηνία διεξαγωγής, την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου «υποδεδειγμένη» κατά κάποιο τρόπο από το τέλος της θερινής τουριστικής σεζόν του Chamonix όπου είναι και το επίκεντρο των εκδηλώσεων. Για αυτό το γεγονός τονίστηκε πολλές φορές από τους υπεύθυνους ότι δεν τίθεται θέμα αλλαγής ημερομηνίας στο άμεσο μέλλον. Πολλές επίσης κριτικές είχαν να κάνουν με την αδικαιολόγητη έλλειψη ενός εναλλακτικού σχεδίου αντιμετώπισης των καιρικών φαινομένων με τέτοιο τρόπο κατά τον οποίον τουλάχιστον οι αθλητές θα έτρεχαν την απόσταση για την οποία ήρθαν να τρέξουν. Αυτό το τελευταίο φέτος η διοργάνωση το αφουγκράστηκε και έστησε τρία εναλλακτικά σενάρια ανάλογα με την εξέλιξη του καιρού. Παρηγοριά στον άρρωστο θα πει κανείς, αλλά τουλάχιστον αυτή την φορά η διοργάνωση προσπαθεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και του ονόματος που η ίδια με κόπο έχει χτίσει.

 

Εκπληκτικής ομορφιάς τοπία στον TNF® UTMB®, © Akunamata (flickr)

 

Παρόλα αυτά όμως, όπως αναφέραμε και στην εισαγωγή, ο TNFUTMB δεν παύει να είναι ο δημοφιλέστερος αγώνας βουνού στον κόσμο και φέτος. Αν συνεχίζει να είναι και ο σπουδαιότερος; Με τόσους αγώνες που υπάρχουν πια στο διεθνές καλεντάρι, κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά. Το μόνο σίγουρο είναι και φέτος, αποτελεί πόλο έλξης κορυφαίων δρομέων ανά τον κόσμο. Στις γυναίκες φέτος η πρωτοκαθεδρία της πολυνικήτριας του αγώνα Lizzy HAWKER είναι επισφαλής αν η ίδια δεν έχει επανέλθει από τους συνεχείς τραυματισμούς της, αφού και τα ονόματα που φιγουράρουν στην λίστα των συμμετοχών είναι κάθε άλλο από ευκαταφρόνητα: Nuria PICAS, Rory BOSIO, Meghan ARBOGAST, Francesca CANEPA, Emilie LECOMTE, Amy SPROSTON, Emma ROCA και πολλές άλλες. Στους άνδρες τα πράγματα δεν είναι διαφορετικά. Πέραν των Julien CHORIER και Sebastien CHAIGNEAU που είναι και θεωρητικά τα φαβορί, για άλλη μια χρονιά γίνεται κυριολεκτικά χαμός: Anton KRUPICKA, Mike WOLFE, Timothy OLSON, Jez BRAGG, Dylan BOWMAN, Adam CAMPBELL, Tsuyoshi KABURAKI, Xavier THEVENARD, Miguel HERAS, Gary ROBBINS, Michael WARDIAN, Michael FOOTE, Zigor ITURRIETA, Carlos SA, Jonas BUUD, Emmanuel GAULT είναι μερικοί μόνο από τους διεκδικητές των πρώτων θέσεων. Μεγάλη απώλεια της τελευταίας στιγμής, ο Dakota JONES αφού όπως δήλωσε εχτές 19/8 στο twitter του «Ώρα να κάνω ένα βήμα πίσω και να επανεκτιμήσω τις καταστάσεις. Όλα είναι καλά και απλώς επιζητώ λίγο ήσυχο χρόνο».

 

Όσον αφορά τις ελληνικές συμμετοχές το ενδιαφέρον φέτος είναι ακόμη μειωμένο, γεγονός που προφανώς έχει να κάνει με την οικονομική κατάσταση στην χώρα μας, αλλά και από το ότι οι έλληνες ultra trailers όπως είδαμε και φέτος αναζητούν σε άλλους αγώνες ανά την Ευρώπη τις συγκινήσεις που προσφέρει ένας αγώνας υπεραπόστασης στο βουνό. Χωρίς να γνωρίζουμε για το αν τελικά όλοι οι παρακάτω αθλητές θα καταφέρουν να σταθούν στην εκκίνηση, παραθέτουμε την λίστα με τους προεγγραφέντες ανά αγώνα:

 

UTMB

BIB Name First name
2622 ALAMANOS Vasileios
4370 ARKOUDIS Prokopios
4179 DROSOS Evangelos
3914 FOLTOPOULOS Moisis
1121 GOUTORBE Jean Paul
4500 KAKOULIDES Theodore
4687 MARAVEGIAS Sofoklis
3968 MATHESSIS Spyridon
4707 TSOGKARAKIS Panagiotis

 

CCC

BIB Name First name
6521 BALTATZIS Christos
6520 DANASKOS Konstantinos
6683 KALOGEROPOULOS Thanasis
7081 KATSIROPOULOS Christos
6510 KNOUNI Agkop
7616 LAZARIDIS Nikolaos
5057 MATTHAIOU Amalia
6004 POLYDAKIS Konstantinos
7558 SENTRIS Marios

 

Αλλαγές υπάρχουν φέτος στις ώρες εκκίνησης όλων σχεδόν των αγώνων σε σχέση με προηγούμενες χρονιές. Τον χορό ανοίγει ο La Petite Trotte à Léon πιο γνωστός ως PTL την προσεχή Δευτέρα στις 22:00 το βράδυ. Αγώνας ο οποίος … δεν είναι ακριβώς αγώνας αφού οι διοργανωτές έχουν την φαεινή ιδέα να μην έχει αγωνιστικό χαρακτήρα αφού δεν έχει κατάταξη! Πιο συγκεκριμένα, το πρόγραμμα των αγώνων έχει ως εξής:

 

  • PTL: 26 Αυγ, 22:00. 300K, +22000, 128 ώρες, για 80 ομάδες των 3/2 αθλητών.
  • TDS: 28 Αυγ, 07:00, 110K, +7100, 31 ώρες, για 1200 αθλητές
  • CCC: 30 Αυγ, 09:00, 98K, +5600, 26 ώρες, για 1800 αθλητές.
  • UTMB: 30 Αυγ, 16:30, 168Κ, +9600, 46 ώρες, για 2300 αθλητές.


Για άλλη μια χρονιά θα υπάρχουν πολλές επιλογές live παρακολούθησης της προσπάθειας των αθλητών:

  • Μέσω της διεύθυνσης http://secu.utmb.livetrail.net/ η οποία εμφανίζεται αναβαθμισμένη αισθητικά, ελπίζουμε όμως και λειτουργικά μιας και πέρυσι είχε αρκετά προβλήματα. Θα μπορεί οποιοσδήποτε να παρακολουθεί την πορεία του αθλητή που τον ενδιαφέρει, εισάγοντας το BIB ή το όνομά του στο πεδίο αναζήτησης.
  • Μέσω του http://www.ultratrail.tv/ της υπηρεσίας live streaming από κάμερες που θα είναι στημένες στον τερματισμό και σε διάφορα σημεία της διαδρομής.
  • Μέσω της εφαρμογής LiveTrail με την οποία μπορεί ο ενδιαφερόμενος να ενημερώνεται μέσω Facebook ή Twitter για την πορεία του αθλητή που τον ενδιαφέρει.
  • Μέσω της υπηρεσίας Live SMS, υπηρεσία όμως για την οποία ο ενδιαφερόμενος χρεώνεται ανάλογα με τον αριθμό των αθλητών που θέλει να παρακολουθεί

 

Ήρθε η ώρα πράγματι λοιπόν να αποδείξει η διοργάνωση αν έμαθε από τα προηγούμενα λάθη της. Η πίτα έχει μεγαλώσει και πραγματικά στην Ευρώπη μόνο, υπάρχουν και … αλλού πορτοκαλιές που κάνουν πορτοκάλια, όπως λέει ο σοφός λαός μας...

 

Τάκης Τσογκαράκης

Η αγάπη του για το βουνό ξεκινάει πολλά χρόνια πίσω με τις πρώτες αναβάσεις στην αγαπημένη του Πάρνηθα και μετέπειτα με την σχολή Ορειβασίας του ΕΟΣ Αχαρνών. Το 2007 έτρεξε τον πρώτο του αγώνα ορεινού τρεξίματος και από τότε ονειρεύεται "όλο και ψηλότερα, όλο και μακρύτερα". Ελπίζει να το κάνει για πολλά χρόνια ακόμα...

www.advendure.com

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Latest Tweets

Mizuno Wave Rider GTX: Ένα παπούτσι παντός καιρού, για άσφαλτο και χωμάτινες επιφάνειες, αναλυτικό review του… https://t.co/7J7ZFvrTGy
@RunMessinia : 421 χιλιόμετρα! 10 συνολικά μαραθώνιοι σε 10 ημέρες, στο μεγαλύτερο stage race της Ελλάδας:… https://t.co/iJFtWaRykf
"Αν δεν υποφέρεις, τότε δεν είναι @TDG_trail ", το βιωματικό άρθρο της Dragana Cejovic από την συμμετοχή της στο φε… https://t.co/QIPpNbVUIV
Follow Advendure on Twitter

Post Gallery

Mizuno Wave Rider GTX: Ένα παπούτσι παντός καιρού, για άσφαλτο και χωμάτινες επιφάνειες!

Run Messinia: 421 χιλιόμετρα! 10 συνολικά μαραθώνιοι σε 10 ημέρες, στο μεγαλύτερο stage race της Ελλάδας!

Αν δεν υποφέρεις, τότε δεν είναι TOR…

Γιατί πεζοπορία με Μπατόν ;

Run Messinia: Συγκινητικές στιγμές στον αγώνα για την Ελευθερία!

O Άρκαλος ... μας μιλάει για το Sfakia Sky Marathon & Vertical Run!

Motorola Defy 2021 - Όμορφο και ανθεκτικό!

Το Run Messinia τιμά τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση: Το πρόγραμμα – Οι αθλητές – Οι διαδρομές!

O Φώτης Ζησιμόπουλος έγραψε ιστορία στο φετινό Σπάρταθλο!

To UTMB απαγορεύει όλα τα παυσίπονα από το 2022!

To 4ο Chianti Ultra Trail έρχεται στις 26 -27 Μαρτίου 2022 με νέο αγώνα 100Km και πολλές εκπλήξεις – Ο Matteo Matteuzzi, τεχνικός διευθυντής του CUT, σε μια αποκλειστική συνέντευξη στο Advendure!

Tor des Geants 2021: Με Ελληνικό ενδιαφέρον επιστρέφουν οι Γίγαντες των Άλπεων!