DYNAFIT Ultra 100: Ultra προστασία, σταθερότητα & αίσθηση!

Τα DYNAFIT Ultra 100 στο ... στοιχείο τους! Τα DYNAFIT Ultra 100 στο ... στοιχείο τους!

Η DYNAFIT τα τελευταία χρόνια τείνει να δημιουργήσει μία παράδοση στα «βαριά» παπούτσια για αγώνες ultra. Μία παρακαταθήκη και ένα βαρύ όνομα που έχουν αφήσει μοντέλα όπως τα θρυλικά Pantera, τα Feline Ultra και τα Ultra Pro. Αμφότερα σκληροτράχηλα, προστατευτικά και με παροιμιώδη αντοχή στο απαιτητικό και σκληρό ελληνικό τερέν έγιναν ιδιαίτερα αγαπητά στη χώρα μας στην κατηγορία των ultra παπουτσιών. Σε γενικές γραμμές τα μοντέλα αυτά «πατούσαν» πάνω στον προκάτοχό τους βελτιώνοντας κάποια χαρακτηριστικά κάθε φορά. Η DYNAFIT φέτος προχώρησε ένα βήμα παραπέρα και με τα Ultra 100 μας παρουσιάζει ένα εντελώς μεταμορφωμένο – προς το καλύτερο – παπούτσι!

 

Αίσθηση - Εφαρμογή


Όποιος έχει φορέσει DYNAFIT αμέσως θα βρεθεί «σπίτι» του. Καταλαβαίνεις αμέσως ότι φοράς ένα παπούτσι με χαρακτηριστικά για πολλά και σκληρά χιλιόμετρα. Τα 330 γραμμάρια του βάρους του μπορεί να φαίνονται πολλά. Σίγουρα όμως ούτε μισό γραμμάριο πάνω τους δεν είναι άνευ ουσίας και θα το καταλάβετε όταν βρεθείτε σε ένα σκληρό μονοπάτι μετά από 15 και 20 ώρες ταλαιπωρίας ή όταν κατεβαίνετε ένα πετρώδες μονοπάτι με ταχύτητα.

Στο μαγαζί μην σπαταλήσετε χρόνο δοκιμάζοντάς τα στο νούμερό σας, ζητήστε τουλάχιστον μισό νούμερο μεγαλύτερο. Εδώ, στην σωστή επιλογή του νούμερου βρίσκεται πολλές φορές το μυστικό. Η λεπτή γραμμή που μπορεί να μας χωρίσει από το λατρέψουμε ή όχι ένα παπούτσι. Καταρχάς θα πρέπει να ξέρουμε για τι προπονήσεις και αγώνες θέλουμε ένα παπούτσι και σε τι τερέν. Θέλουμε ένα παπούτσι για να τρέχουμε γρήγορα και μέχρι κάποιες λίγες ώρες; Επιλέγουμε μικρό νούμερο για όσο το δυνατόν καλύτερη εφαρμογή. Θέλουμε το παπούτσι για πολλές ώρες και για χαμηλότερες ταχύτητες; Εκεί θα χρειαστούμε τον επιπλέον χώρο αφού το πόδι μετά από κάποιες ώρες θα πρηστεί. Ο χώρος στα δάκτυλα στα Ultra 100 είναι ικανοποιητικός αν και θα θέλαμε λίγη ακόμη ευρυχωρία εκεί.

Πάνω μέρος


Προστασία, προστασία, προστασία. Ανέκαθεν στην κατηγορία των ultra και στα τρία προηγούμενα μοντέλα η DYNAFIT σε αυτόν τον τομέα ανέβαινε βάθρο. Το ίδιο συνεχίζει να κάνει και με τα Ultra 100 αφού ακολούθησε την ίδια σχεδόν συνταγή.

Στα δάκτυλα μπροστά, σκληρό πλαστικό αναλαμβάνει να κρατήσει τα νύχια στη θέση τους ενώ για ακόμη καλύτερη προστασία, η σόλα φτάνει στο μπροστινό μέρος μέχρι πάνω προσθέτοντας έτσι ένα ακόμη layer.


Στα πλάγια μία ελαφριά στρώση σιλικόνης φτάνει σχεδόν μέχρι την μέση του παπουτσιού προστατεύοντάς σας από πλάγια γδαρσίματα και βοηθώντας να μείνουν έξω από το παπούτσι τα μικρά πετραδάκια και το χώμα.

Η γλώσσα, πλούσια, αφράτη και άνετη, θα παραμείνει στην θέση της βοηθώντας σε αυτό και το ύφασμα που έχει μέσα και έχει και αυτό προστατευτικό ρόλο για την αποφυγή εισχώρησης μικρών αντικειμένων.

Πολύ χρήσιμο και πρακτικό το προστατευτικό διχτάκι για τα κορδόνια αφού έχει διττό ρόλο. Βάζοντας τα κορδόνια μέσα δεν αφήνετε τίποτα έξω που να περισσεύει και να σας ενοχλεί ενώ κρατάει μικρά πετραδάκια και χώμα έξω από το πόδι.


Παροιμιώδη προστασία και σταθερότητα στην φτέρνα δίνει η πράσινη λωρίδα από σκληρό πλαστικό που βλέπετε στην φωτογραφία. Το “Heel Preloader” όπως το ονομάζει η DYNAFIT το εξέλιξε ακόμη περισσότερο μεγαλώνοντάς το πλουσιοπάροχα σε σχέση με τα προηγούμενα μοντέλα. Σε ολόκληρο το πίσω μέρος, στο παπούτσι κρύβεται μέσα του σκληρό υλικό ενώ το αφρώδες υλικό στο κολλάρο αναλαμβάνει την άνεση του αχίλλειου και της φτέρνας.


Ότι κοινό γνωρίζατε από προηγούμενα ultra μοντέλα της DYNAFIT σταματάει εδώ …

Μεσόσολα


Αν είστε προηγούμενος χρήστης κάποιου ultra μοντέλου της και κάνετε τα πρώτα βήματά σας με τα καινούρια Ultra 100 θα καταλάβετε ότι εδώ, «κάτι δεν πάει καλά». Θα αναρωτηθείτε για το αν πράγματι φοράτε DYNAFIT! Και τα τρία προηγούμενα ultra μοντέλα της DYNAFIT που είχαμε φορέσει, είχαν σαν κοινό χαρακτηριστικό το σκληρό τους πάτημα. Όχι όμως τα Ultra 100! Εντελώς νέα, η 6mm drop μεσόσολα, είναι απίστευτα μαλακή, αφράτη και άνετη! Κορυφαία απορρόφηση κραδασμών και άνεση ακόμη και στα πιο σκληρά και πετρώδη μονοπάτια για όλο το μήκος του πέλματος. Τόσο πατώντας μπροστά όσο και με την φτέρνα, το μαλακό πάτημα των Ultra 100 βοηθάει να τρέξετε άνετα σε κάποιον χωματόδρομο, κάτι που ήταν κουραστικό με τα μέχρι τώρα ultra μοντέλα της DYNAFIT. Για αυτό βοηθάει και το σχετικά χαμηλό για την κατηγορία drop των 6mm. Χωρίς «rock plate» πρόκειται ουσιαστικά για μια τεράστια αλλαγή στην ultra κατηγορία της εταιρείας. Η μεσόσολα αποτελεί από μόνη της έναν πολύ καλό λόγο για να επενδύσετε στα Ultra 100!

Σόλα


Άλλη μια τεράστια αλλαγή. Εδώ η DYNAFIT εγκαταλείπει την δοκιμασμένη συνταγή της επιτυχημένης Vibram Megagrip, εξοπλίζοντας το παπούτσι με σόλα POMOCA, εταιρεία που αν μη τι άλλο γνωρίζει από … τριβές και πρόσφυση αφού ειδικεύεται στην κατασκευή «φωκιών» για ορειβατικά σκι. Δεν είναι το πρώτο παπούτσι της DYNAFIT με POMOCA αφού την είχαμε συναντήσει και στα Trailbreaker. Εδώ σε μια σχετικά απλή αλλά αποδοτική υλοποίηση με μεσαίου ύψους τάπες έδωσε κορυφαία πρόσφυση σε όλα τα τερέν εκτός από το λασπώδες. Βέβαια όπως έχουμε αναφέρει δεν πρέπει να πιστέψετε κανέναν που θα σας πει να πατάτε αλύπητα γλιστερές πέτρες! Παρόλα αυτά, στο βρεγμένο πετρώδες τερέν μετά τα πρώτα αναγνωριστικά πατήματα, η POMOCA είχε πολύ καλή συμπεριφορά. Όσον αφορά την αντοχή της, μετά από 150 περίπου σκληρά χιλιόμετρα στην Πεντέλη, η σόλα εμφανίζει ελάχιστα μόνο σημεία φυσιολογικής φθοράς.

Συμπέρασμα


Αν ψάχνετε ένα παπούτσι για τα καλοκαιρινά μεγάλα τρέξιματά σας ή τον επόμενο μεγάλο αγώνα σας επενδύστε στα Ultra 100 άφοβα. Διατήρησαν στο έπακρο τα χαρακτηριστικά αντοχής και προστασίας των προκατόχων τους, προσθέτοντας μια απίστευτα άνετη και μαλακή μεσόσολα και μια εξαιρετικής πρόσφυσης σόλα POMOCA δίνοντας ένα καταπληκτικό ultra παπούτσι. Μοντέλο που βέβαια μπορεί να φορεθεί άνετα και από έναν αρχάριο που θέλει αντίστοιχα χαρακτηριστικά για να τρέξει τον πρώτο του σκληρό ορεινό μαραθώνιο. Εν ολίγοις και για να μην μακρηγορούμε: το καλύτερο ultra παπούτσι που έχει παρουσιάσει η DYNAFIT !

Χαρακτηριστικά

  • Βάρος: 330 γρ
  • Drop: 6mm
  • Σόλα: POMOCA
  • Πάτος: Ortholite
  • Τιμή: 150€

View this photo set on Flickr

Τάκης Τσογκαράκης

Η αγάπη του για το βουνό ξεκινάει πολλά χρόνια πίσω με τις πρώτες αναβάσεις στην αγαπημένη του Πάρνηθα και μετέπειτα με την σχολή Ορειβασίας του ΕΟΣ Αχαρνών. Το 2007 έτρεξε τον πρώτο του αγώνα ορεινού τρεξίματος και από τότε ονειρεύεται "όλο και ψηλότερα, όλο και μακρύτερα". Ελπίζει να το κάνει για πολλά χρόνια ακόμα...

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ