Suunto 9 Peak: Ανάλυση, δοκιμές και τα πρώτα μας συμπεράσματα!

Από 09 Ιουλ 2021

Το Suunto 9 peak μοιάζει εξωτερικά με ρολόι fitness, αλλά η λειτουργίες που υποστηρίζει και τα χαρακτηριστικά του είναι για καθαρόαιμη αθλητική χρήση και εξορμήσεις περιπέτειας. Ανήκει στην οικογένεια “9” των μοντέλων της Suunto, όπως και το 9 baro, αλλά τόσο εξωτερικά με το κομψότατο, πολύ ελαφρύτερο και μικρότερο σε μέγεθος σχεδιασμό του, όσο και εσωτερικά με την προσθήκη νέων αισθητήρων και αλγόριθμων, είναι συνάμα και τόσο διαφορετικό από τα GPS ρολόγια που έχει μέχρι στιγμής βγάλει στην αγορά η Φινλανδική εταιρεία. Προσθέτοντας σε όλα αυτά και την αναβάθμιση που έγινε σχεδόν ταυτόχρονα στο mobile app της , αλλά και στην μπαταρία, μπορούμε να μιλάμε για μια νέα εποχή και μια πολύ θετική κατεύθυνση αναβάθμισης των GPS ρολογιών της Suunto. Έχουμε εδώ και λίγες εβδομάδες το 9 peak στα χέρια μας και ας δούμε σε ένα πρώτο άρθρο τα χαρακτηριστικά του και τις εντυπώσεις μας, οι οποίες θα εμπλουτίζονται καθώς περνάει ο καιρός και γίνονται νέες δοκιμές, μιας και τέτοιου επιπέδου και πλήθους λειτουργιών και συνεχών αναβαθμίσεων ρολόγια χρειάζονται μεγάλο χρόνο δοκιμών σε προπονήσεις, αγώνες και διαφορετικά περιβάλλοντα, ώστε να έχουμε τελικό συμπέρασμα για κάποιες λειτουργίες τους.

 

 

 

Σχεδιασμός

Το Suunto 9 Peak ξεφεύγει εντελώς από την κλασσική σχεδίαση και τo μέγεθος ενός αθλητικού ρολογιού και έτσι γίνεται πολύ πιο όμορφο και κομψό. Είναι το πρώτο πράγμα που παρατηρεί κάποιος και ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα του. Αν το συγκρίνουμε με το 9 baro, είναι πολύ ελαφρύτερο (54 gr - Titanium & 62 gr – Stainless Steal έναντι 81 gr του baro) και πολύ λεπτότερο (10,6 mm έναντι 15,4 mm του baro). Η διάμετρος του είναι μόλις 43 mm.

 

 

Την μεγάλη διαφορά στο βάρος / μέγεθος την νιώθεις αμέσως στο τρέξιμο μιας και “κάθεται” άψογα στον καρπό χωρίς να μετακινείται καθόλου, κάτι που παίζει ρόλο και στην λειτουργία μέτρησης καρδιακών παλμών από τον καρπό. Εδώ παίζει βέβαια μεγάλο ρόλο και το νέο λουράκι των 22 mm, το οποίο είναι πολύ πιο ελαστικό και με νέο τρόπο κουμπώματος (με pin στο άκρο και όχι θηλιά), που εξασφαλίζει δεύτερο επίπεδο σφιξίματος και φυσικά είναι και ασύγκριτα κομψότερο.

 

 

Οθόνη - Αισθητήρας Φωτισμού Περιβάλλοντος

Στο 9 Peak η ανάλυση της οθόνης κατεβαίνει στα 240x240 pixels σε σχέση με τα 320x300 pixels του 9 baro, κάτι όμως λογικό αφού είναι αρκετά μικρότερο σε μέγεθος, χαρακτηριστικό που συναντάμε στα ρολόγια αυτής της κατηγορίας. Η ευκρίνεια της οθόνης πάντως είτε σε συνθήκες φωτός είτε τη νύχτα με οπίσθιο φωτισμό είναι εξαιρετική, παρότι τα ψηφία είναι μικρότερα λόγω μεγέθους. Το Sapphire τζάμι είναι τοποθετημένο ελάχιστα χαμηλότερα του bezel ώστε να μην γρατζουνίζεται εύκολα. Η αίσθηση μας είναι ότι έχει και λίγο καλύτερη ανταπόκριση στην αφή με το δάκτυλο.

 

Όλη η θήκη της οθόνης και η βάση της είναι στιβαρή και τα κουμπιά λειτουργιών στο πλάι – παρόμοια σε θέση / λειτουργικότητα με το 9 baro, αλλά πιο “πλακουτσά” – είναι λίγο πιο εύκολα στη χρήση.

 

 

 

Στο κάτω μέρος της οθόνης υπάρχει ένας αισθητήρας φωτός περιβάλλοντος, με τον οποίο μπορούμε να έχουμε αυτόματη ρύθμιση του οπισθοφωτισμού του 9 Peak ανάλογα με το πόσο σκοτεινό – ή όχι – είναι το περιβάλλον γύρω μας. Το χαρακτηριστικό αυτό είναι ένα από τα καινούργια καλούδια του 9 Peak και έχει πολλές παραλλαγές, ανάλογα με το τι θέλουμε. Μπορούμε να έχουμε μόνιμα οπισθοφωτισμό, μόνο σε άσκηση, στην καθημερινή χρήση, με χρήση του αισθητήρα σηκώνοντας λίγο το χέρι (raise to wake) ή όχι και κάθε συνδυασμό, που επηρεάζει βέβαια και την μπαταρία μας. Στον πίνακα που ακολουθεί φαίνονται όλοι οι πιθανοί συνδυασμοί. Προσωπικά το ρύθμισα σε συνδυασμό λειτουργίας (Adaptive/ ON - raise to wake) και με ικανοποιεί απόλυτα, κερδίζοντας και μεγαλύτερη διάρκεια μπαταρίας!

 

 

Όπως και το 9 baro, έτσι και το 9 peak έρχεται με μια σειρά αρχικών οθονών (watch face) που καλύπτουν όλα τα γούστα σχετικά με το τι θέλουμε να βλέπουμε στην αρχική οθόνη μας. Επιπρόσθετα έχει και μια επιλογή για λευκό background στην οθόνη (αντί μαύρου), που φαίνεται ωραία αλλά έτσι διαγράφεται η σκούρα - εσωτερική στην οθόνη - περίμετρος του bezel οπότε δεν το προτιμώ.

 

GPS - Βαρομετρικό Αλτίμετρο - Snap to Route

Πριν φτάσουμε στο νέο χαρακτηριστικό του λογισμικού του 9 peak που έχει κάνει το μεγαλύτερο θόρυβο – “snap to route” - να πούμε δυο λόγια για το GPS του μοντέλου που συνεχίζει να χρησιμοποιεί chipset (CXD5605GF GNSS chip) της Sony και φυσικά το βαρομετρικό αλτίμετρο σε συνδυασμό με τον αλγόριθμο FusedAlti. Αυτός ο αλγόριθμος υπολογισμού του υψομέτρου εκτός του σήματος GPS χρησιμοποιεί και τα δεδομένα από το βαρομετρικό αλτίμετρο του ρολογιού, ενώ ο αλγόριθμος  FusedSpeed προσθέτει στον υπολογισμό και τα δεδομένα επιταχυνσιόμετρου του ρολογιού για να υπολογίσει με ακρίβεια την ταχύτητα. Φυσικά στα προφίλ λειτουργίας της μπαταρίας που οι μετρήσεις του GPS γίνονται πιο αραιές, το 9 peak χρησιμοποιεί και αυτό τον αλγόριθμο FusedTrack που ουσιαστικά καλύπτει το κενό διάστημα που δεν υπάρχει σήμα GPS, χρησιμοποιώντας δεδομένα από την ψηφιακή πυξίδα και το επιταχυνσιόμετρο του ρολογιού, ώστε να “ενώσει τις τελείες” μεταξύ των σημείων λήψης σήματος GPS και να αποδώσει με όσο γίνεται μεγαλύτερη ακρίβεια την καταγραφή / μέτρηση της πορείας μας. Περισσότερα για αυτούς τους αλγόριθμους και την λειτουργία του GPS μπορείτε να δείτε στο άρθρο για το Suunto 9 baro. Αυτό που είδαμε μέχρι στιγμής είναι ότι η ακρίβεια του GPS του Suunto 9 peak είναι εξαιρετική, ενώ γενικότερα βελτιώθηκε αισθητά στην έκδοση “9” με το firmware update 2.9.42. Η αλήθεια πάντως είναι ότι με τις 24-25 ώρες που αντέχει η μπαταρία του ρολογιού, λίγοι χρησιμοποιούν τα υπόλοιπα προφίλ μπαταρίας, πόσο μάλλον που το 9 peak έχει και τόσο ταχεία φόρτιση που με ένα power bank κάνει θαύματα, αλλά μην ξεχνάμε ότι αυτά τα προφίλ θα "σώσουν" την καταγραφή μας - έστω και με μικρή απώλεια ακρίβειας στο τέλος της - όταν πάμε οριακά ( ή και πολύ περισσότερο) πάνω από τις 24-25 ώρες αγώνα, αφού δεν θα σβήσει το ρολόι ! Είναι ιδιαίτερα σημαντικό αυτό!

 

Το GPS του 9 peak χρησιμοποιεί διάφορα συστήματα δορυφόρων (GPS, QZSS, Glonass, Galileo, Beidou) και συνδυασμούς τους. Αίσθηση μου είναι ότι κλειδώνει σαφώς πιο γρήγορα σε δορυφόρους από το 9 baro, αλλά αυτό τα έχει και τα χρονάκια του πλέον.

 

Και ερχόμαστε στο “snap to route”, το οποίο σε μια πρώτη σκέψη δείχνει κάτι απλό, αλλά τελικά αν το δεις σε βάθος είναι μια εξαιρετική καινοτομία που σίγουρα θα βάλει και άλλους κατασκευαστές GPS ρολογιών σε σκέψεις. Ουσιαστικά, φορτώνουμε μια διαδρομή στο ρολόι μέσω του mobile app (διαδρομή αγώνα, παλιότερη προπόνηση κτλ..), επιλέγουμε άσκηση (running, mountain running και γενικά ένα από τα sports mode που χρειάζεται το GPS), επιλέγουμε την πλοήγηση (navigation) και αντί να βάλουμε απλά μια διαδρομή, βάζουμε το “snap to route” σε μια προκαθορισμένη διαδρομή. Ξεκινάμε το τρέξιμο μας και το 9 peak με τον συγκεκριμένο αλγόριθμο θα μας οδηγήσει ακριβώς σε αυτή την διαδρομή, άσχετα από το αν έχουμε καλό σήμα GPS ή όχι! Αυτό ήταν. Δεν νοιαζόμαστε ποια για αλλοίωση του σήματος από ψηλά κτίρια, γέφυρες, ομίχλη ή ότι άλλο, αφού είναι να σαν τρέχουμε “δεμένοι σε ένα καλώδιο” που είναι τραβηγμένο σε όλη τη διαδρομή! Ουσιαστικά αγνοεί το GPS για μικρές αλλοιώσεις στο σήμα.

 

   Λειτουργία "Snap to route", στο κέντρο προκαθορισμένη διαδρομή, δεξιά αυτή που ακολουθήσε το ρολοι .. και εμείς!

 

Απλό; ΝΑΙ .. λειτουργικό; ΠΟΛΥ .. σε κάθε άσκηση; ΟΧΙ! Χρειάζεται φυσικά να έχουμε το σήμα της διαδρομής περασμένο (προκαθορισμένη διαδρομή) και να μην φύγουμε πάνω από 100 μέτρα εκτός αφού τότε θα μας “αποκόψει” και θα συνεχίσει την καταγραφή της νέας διαδρομής με το GPS. Αν όμως γυρίσουμε στα 20 μέτρα από αυτήν (το καλώδιο που λέγαμε), θα μας κάνει πάλι snap πάνω στο προκαθορισμένο route.

 

Που είναι χρήσιμο; Θα λέγαμε ότι λύνει τα χέρια σε αγώνες (δεκάρια, ημιμαραθώνιους ή μαραθώνιους) σε αστικό περιβάλλον με ψηλά κτίρια, αλλά και σε φαράγγια, περιπτώσεις ομίχλης κτλ σε αγώνες βουνού. Δουλεύει πολύ καλά, και μάλιστα λύνει και το θέμα διαδρομών με διασταυρώσεις που μπορεί να μπερδέψουν το GPS στην πλοήγηση (όπως οι περισσότερες που τρέχω στο Δασύλιο της Πάτρας). Σίγουρα θα δούμε και άλλες προσθήκες / βελτιώσεις μετά το firmware 2.16.26 που είναι το πιο πρόσφατο μέχρι την ώρα του άρθρου.

 

Αισθητήρας Καρδιακών Παλμών – Οξύμετρο

Αλλαγή και εδώ, αφού έχουμε επιστροφή στην LifeQ που υλοποίησε τον αισθητήρα καρδιακών παλμών για το Suunto 7, με  το 9 peak να χρησιμοποιεί το πιο εξελιγμένο chipset της εταιρείας. Το 9 baro χρησιμοποιεί chipset της Valencell. Είχαμε αναλύσει το θέμα μέτρησης των καρδιακών παλμών και τους παράγοντες που το επηρεάζουν (χρώμα του δέρματος, πυκνότητα των τριχών, κινήσεις και το σφίξιμο του χεριού και κυρίως η τοποθέτηση και η προσαρμογή πάνω στο χέρι) στο άρθρο του Suunto 9 baro, αλλά η ακρίβεια που βλέπουμε με το 9 peak είναι πολύ καλή, αν και υπολείπεται ακόμη λίγο της ζώνης καρδιακών παλμών. Άλλωστε έχουν τρέξει πολλές “γενιές” αναβάθμισης του λογισμικού και εμπειρίας στην έκδοση “9” του Suunto. Κατά μέσο όρο έχουμε σχεδόν ίδιες μετρήσεις με μικρή απόκλιση σε σχέση με την ζώνη (κυρίως στην αρχή της προπόνησης και σε απότομες αλλαγές ταχύτητας και έντασης), στο οποίο βοηθάει και το ότι είναι πολύ ελαφρύ άρα δεν παίζει στο χέρι, ενώ το νέο λουράκι δίνει άψογη προσαρμογή στον καρπό. Η χρήση δε του αισθητήρα σε όλη τη διάρκεια της ημέρας (αλλά και στον ύπνο αν ενεργοποιηθεί) δίνει χρήσιμα βιομετρικά συμπεράσματα (κούραση, ανάκαμψη, κατανάλωση θερμίδων κτλ…). Να τονίσουμε εδώ ότι μετράει καρδιακούς παλμούς και κάτω από το νερό, ενώ το 9 baro όχι.

 

Η μέτρηση οξυγόνου στο αίμα είναι ένα ακόμα καινούργιο χαρακτηριστικό του 9 peak (αισθητήρας SpO2). Ουσιαστικά απευθύνεται σε ορειβάτες κυρίως, που μένουν για ημέρες σε πολύ υψηλά υψόμετρα, στα οποία το ποσοστό οξυγόνου στο αίμα πέφτει αρχικά από τις κανονικές τιμές στο επίπεδο της θάλασσας (96 – 99%) σε τιμές λίγο χαμηλότερα και σταδιακά με τον εγκλιματισμό ανεβαίνει και πάλι. Είναι επίσης και μια ένδειξη υπερπροπόνησης / κούρασης η μειωμένη τιμή του οξυγόνου. Η μέτρηση είναι στιγμιαία - σε πρώτη φάση τουλάχιστον, δεν ξέρουμε αν η Φινλανδική εταιρεία την προσθέσει στις συνεχείς ημερήσιες μετρήσεις του ρολογιού σε μελλοντική αναβάθμιση, όπως οι καρδιακοί παλμοί - άλλωστε αυτό ενδιαφέρει κυρίως μιας και είναι μια αργή διαδικασία ο εγκλιματισμός ή η αποκατάσταση από υπερπροπόνηση.

 

 

Όταν πριν μερικές εβδομάδες το πήραμε στα χέρια μας συχνά δεν δούλευε με ακρίβεια η μέτρηση και έδινε απόκλιση 8-10 ποσοστιαίες μονάδες (χαμηλότερα). Με την αναβάθμιση 2.16.26 του λογισμικού βελτιώθηκε αισθητά αλλά και πάλι στον καρπό δεν μπορούμε να το θεωρήσουμε εντελώς αξιόπιστο μιας και δεν δίνει πάντα σωστή μέτρηση και εξαρτάται πολύ από το σφίξιμο και την τοποθέτηση (δυο δάκτυλα πιο πάνω από το κόκκαλο του καρπού και όχι πολύ σφιγμένο). ΑΛΛΑ, όταν το χρησιμοποιήσαμε με τον αισθητήρα πάνω στο δάκτυλο, σαν κλασσικό οξύμετρο – έδωσε σχεδόν κάθε φορά 100% σωστές μετρήσεις! Just a hint! Δουλεύει!

 

 

Μπαταρία – Προφίλ Απόδοσης Μπαταρίας

Ήδη από το 9 baro η Suunto είχε αποσυνδέσει την λειτουργία της μπαταρίας από τα sports modes, δίνοντας μεγάλη ευλυγισία στην διαχείριση της ενέργειας της και το κυριότερο, εξαιρετικά μεγάλη διάρκεια λειτουργίας (και ακρίβεια φυσικά λόγω FusedTrack στα “μεγάλα σε διάρκεια” προφίλ) σε κάθε ένα από τα 4 προφίλ απόδοσης της (το προφίλ Tour προστέθηκε στο software update 2.14.12 στις 30 Μαρτίου 2021). Αυτά τα διατηρεί και στο 9 peak: Performance (μέχρι 25 ώρες), Endurance (μέχρι 50 ώρες), Ultra (μέχρι 120 ώρες) και Tour (μέχρι 170 ώρες), όπως φυσικά και τις έξυπνες ειδοποιήσεις κάθε είδους, που αναλύσαμε διεξοδικά στο άρθρο του 9 baro (χαμηλή στάθμη κτλ...). Η απόδοση / διάρκεια της μπαταρίας είναι σε εξαιρετικά επίπεδα και κρατάει μέρες σε διαδοχικές προπονήσεις 1-3 ωρών μέχρι να χρειαστεί και πάλι φόρτιση, αλλά μένει να δοκιμαστεί σε αγωνιστικές συνθήκες ultra που θα την τραβήξουν στα όρια της στο προφίλ Performance (>20 ώρες σε πραγματικές συνθήκες βουνού). Πάντως το γεγονός ότι σε τρεξίματα περίπου 1.5 - 2 ωρών καταναλώνει το 6-7% της μπαταρίας είναι ενδεικτικό ότι το spec των 25 ωρών είναι ρεαλιστικό. Όταν έχουμε αυτή τη δοκιμή  θα ενημερώσουμε το άρθρο.

 

Η μπαταρία του 9 peak (lithium – ion) έχει μέγιστη διάρκεια 14 ημερών σαν απλό ρολόι - ο πραγματικός χρόνος επηρεάζεται φυσικά από τις επιλογές μας παρακολούθησης καθημερινών παραμέτρων (π.χ. καρδιακοί παλμοί) - και πέφτει περίπου στις 7 ημέρες αν τις έχουμε ενεργοποιήσει, όπως και τις ειδοποιήσεις στο/από το κινητό μας.

 

Το χαρακτηριστικό που είναι εντελώς καινούργιο για ρολόι της Suunto είναι βέβαια ο τρόπος φόρτισης, αλλά και χρόνος φόρτισης. Ξεχνάμε τις ακίδες και περνάμε σε κυκλικό μαγνητικό πλαίσιο που εφαρμόζει με τη μία στο πίσω μέρος του 9 peak (USB το άλλο άκρο) και το κυριότερο .. το φορτίζει σε απίστευτα χαμηλό χρόνο. Μετρήσαμε πλήρη φόρτιση, από το 5% στο 100% σε μόλις 54 λεπτά και 43 δευτερόλεπτα, κάτω από το μισό του 9 baro που χρειάστηκε 1 ώρα και 58 λεπτά! Το ακόμη καλύτερο είναι ότι αν ξεχαστείς (και αγνοήσεις βέβαια την ειδοποίηση του ρολογιού ότι είναι κάτω από το 10% και θέλει φόρτιση) και έχεις άμεσα προπόνηση, μέσα σε λίγα λεπτά θα είναι έτοιμο όχι στο 100% αλλά σε φόρτιση που βγάζει άνετα 4-5 ώρες τρέξιμο, π.χ. από το 10% στο 30% σε λιγότερο από δέκα λεπτά! Αυτό είναι σημαντική καινοτομία και μπράβο στην Φινλανδική εταιρεία! Φανταστείτε τι χρήσιμο είναι σε μεγάλες διασχίσεις ή αγώνες ultra σε συνδυασμό με έναν φορτιστή USB!

 

 

Προπονητικές μετρήσεις

Είχαμε ήδη δει στο άρθρο για το Suunto 9 baro την έμφαση που δίνει η Φινλανδική εταιρεία σε διάφορες μετρήσεις που έχουν να κάνουν με την προπόνηση μας και την πορεία της φυσικής μας κατάστασης. Peak Training Effect (PTE), Excess Post Exercise Oxygen (EPOC), εκτιμώμενο VO2MAX, κάθετη ταχύτητα, αποκατάσταση (recovery) και άλλες πολλές. Το SuuntoPlus™ που μπορούμε να επιλέξουμε πριν κάθε προπόνηση αυξάνει ακόμα περισσότερο την ποικιλία παραμέτρων που μπορούμε να καταγράψουμε (climb, sprint, loops, Strava, TrainingPeaks parameters, Weather κτλ, TSS, Normalized Speed –NGP, ), ώστε να έχουμε μια σε βάθος ματιά σε κάθε πιθανή παράμετρο της προπόνησης μας, αλλά και της πορείας της φυσικής μας κατάστασης στο χρόνο μέσα από το mobile app.

 

Θα σταθούμε λίγο σε μια ακόμη προσθήκη στο SuuntoPlus™ που ήρθε με το 9 peak και μιλάμε για το Ghost Runner, το οποίο επιλέγουμε πριν αρχίσει η προπόνηση μας, καταγράφει το ρυθμό μας (pace) στο πρώτο χιλιόμετρο και για το υπόλοιπο της προπόνησης μας δείχνει σε μέτρα πόσο μπροστά ή πίσω είμαστε από αυτό τον ρυθμό. Προφανώς το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό δουλεύει μόνο σε επίπεδες διαδρομές ή σε συνεχόμενες αναβάσεις / καταβάσεις με περίπου σταθερές κλίσεις, όπου κρατάμε σταθερό ρυθμό. Θα μπορούσε αντί να καταγράφει το ρυθμό για ένα χιλιόμετρο να βάζαμε μια σταθερή τιμή; Ίσως, αλλά δοκιμάζοντας το σε κάποια tempo τρεξίματα φαίνεται να δουλεύει καλά μιας και δεν είναι κάθε μέρα ίδια. Μετά το ζέσταμα, αρχίζεις το tempo, βλέπεις τι ρυθμό μπορείς (ή θέλεις) να κρατήσεις με βάση το πώς είσαι εκείνη την μερα και ακολουθείς την ένδειξη του Ghost Runner. Καλύτερα από ναι φιξαρισμένη τιμή. Είναι πάντως ένα νέο καλούδι της Suunto που βοηθάει σε κάποιες προπονήσεις. Θα ήταν δε εξαιρετικό να μπορούσε να συνδυαστεί το Ghost Runner με το snap to route, δίνοντας μας το πόσο υπολειπόμαστε ή προηγούμαστε του χρόνου που έχουμε κάνει σε μια προκαθορισμένη γνωστή διαδρομή ή αγώνα που ξανατρέχουμε!

 

Mobile Application – Wireless Firmware Update

Ήρθε και η ώρα να αποχωριστούμε το SuuntoLink™, αφού πλέον το update σε νέα έκδοση του λογισμικού γίνεται ασύρματα μέσω του app από το κινητό μας. Απλά κάνουμε pair μέσω Bluetooth το ρολόι με το κινητό, αν υπάρχει νέα έκδοση την κατεβάζει αυτόματα το κινητό μας και μετά μπορούμε να επιλέξουμε αν θα κάνουμε update στο ρολόι ή θα το προγραμματίσουμε για βραδινή ώρα, ώστε να μην το χρησιμοποιούμε. Απλή διαδικασία, με την οποία ξεχνάμε το laptop μια και καλή πλέον.

 

 

Το Suunto app είναι ιδιαίτερα αναβαθμισμένο στην τελευταία του έκδοση, εισάγοντας και πολλές παραμέτρους της πορείας της φυσικής μας κατάστασης με βάση τόσο τις προπονήσεις μας, όσο και τις βιομετρικές μετρήσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας. Έτσι, όπως φαίνεται ενδεικτικά και στις ακόλουθες οθόνες, μπορούμε να δούμε αν βελτιώνουμε ή όχι την φυσική μας κατάσταση, θερμίδες, βήματα, επίπεδο κόπωσης, ώρες προπόνησης και πολλά άλλα σε ημερήσια, εβδομαδιαία, μηνιαία ή ετήσια βάση.

 

 

Πολύ χρήσιμο χαρακτηριστικό είναι επίσης η χρήση των Heatmaps, τα οποία μας δείχνουν διαδρομές σε κάθε σπορ (τρέξιμο, ορεινό τρέξιμο, κολύμπι, ποδηλασία κτλ…) σε κάθε περιοχή που έχουν γίνει καταγραφές δραστηριοτήτων, ώστε να διευκολύνουν την προπόνηση μας.

 

                 Heatmaps: Running & Trail Running διαδρομές στην ευρυτερη περιοχή της Πάτρας

 

Ήδη από την έκδοση 2.13.18 του Suunto 9 baro υποστηρίζονται τα ελληνικά, οπότε και το 9 peak έρχεται με υποστήριξη μενού στην γλώσσα μας.

 

Αναλυτικά τα τεχνικά χαρακτηριστικά του Suunto 9 peak μπορείτε να τα δείτε εδώ.

 

Συμπερασματικά, η Suunto με το 9 peak φαίνεται να αφουγκράστηκε την επιθυμία πολλών – αλλά και την γενικότερη τάση που υπάρχει – για “φυγή μπροστά” σε σχέση με σαφώς μικρότερο μέγεθος και βάρος στα αθλητικά ρολόγια και το έκανε με τον καλύτερο τρόπο. Κράτησε πολύ μεγάλο μέρος από τη λειτουργικότητα του Suunto 9 baro, που έχει καλιμπραριστεί πολύ καλά πλέον με τις αναβαθμίσεις λογισμικού, αλλά πρόσθεσε και κάποιους αισθητήρες (φωτός περιβάλλοντος, SpO2) και αλγόριθμους (snap to route, ghost runner κ.α.) που δίνουν ωραίες δυνατότητες στο ρολόι και ίσως δώσουν και το έναυσμα σε όλες τις εταιρείες για νέες προηγμένες λειτουργίες. Η αναβάθμιση του mobile app επίσης είναι σε σωστή κατεύθυνση και έπρεπε να γίνει. Σε ποιόν απευθύνεται το 9 peak; Προφανώς δεν είναι εισαγωγικό ρολόι, αλλά ταιριάζει σε ανθρώπους της περιπέτειας και αθλητές που θέλουν το κάτι παραπάνω σε σχέση με τις προπονήσεις και τους αγώνες τους!

 

Το Suunto 9 Peak διατίθεται σε δύο διαφορετικά στυλ και τέσσερα χρώματα: Granite Blue Titanium και Birch White Titanium στα 699€, με γυαλί από κρύσταλλο ζαφειριού και τιτάνιο τύπου 5, All Black και Moss Gray στα 569€, με γυαλί από κρύσταλλο ζαφειριού και ανοξείδωτο ατσάλι.

 

 

Αποκλειστικός αντιπρόσωπος των προϊόντων Suunto είναι η εταιρεία Shop & Trade.

 

Δημήτρης Τρουπής

Δημήτρης Τρουπής

Κατάγεται από το Ξυλόκαστρο Κορινθίας και ζει μόνιμα στην Πάτρα. Συμμετείχε στην συντακτική ομάδα του Adventure Zone από το 2009, ενώ μαζί με τον Τάκη Τσογκαράκη ίδρυσαν και "τρέχουν" το Advendure.  Το τρέξιμο στα μονοπάτια των βουνών και η μεταφορά εικόνων και συναισθημάτων μέσα από τα άρθρα του αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του. Παθιάζεται με τους αγώνες ορεινού τρεξίματος, υπεραντοχής και  περιπέτειας. Έχει πολλές συμμετοχές και διακρίσεις σε αγώνες ορεινού τρεξίματος όλων των αποστάσεων, με έμφαση στους αγώνες ultra trail.  Θεωρεί ότι το τρέξιμο και η πεζοπορία στη φύση είναι μια εσωτερική ανάγκη του ανθρώπου, μας φέρνει πιο κοντά σε αυτήν και μας κάνει να αγαπήσουμε περισσότερο το περιβάλλον.

www.advendure.com

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ