ADVENDURE - Μάσκες Buff® και La Sportiva: Υψηλή προστασία με στυλ και .. υπογραφή!

Μάσκες Buff® και La Sportiva: Υψηλή προστασία με στυλ και .. υπογραφή!

Από 03 Δεκ 2020

Στο Advendure δεν φανταζόμασταν ούτε κατά διάνοια, πριν μόλις 8-9 μήνες, ότι θα δημοσιεύσουμε άρθρο που να αφορά την δοκιμή και την παρουσίαση μασκών προστασίας από ιούς και βακτήρια. Να όμως που το 2020 (το οποίο πολύ εύστοχα ένας φίλος χαρακτήρισε ως “κατάσταση” και όχι έτος) μας έφερε την πανδημία, με ότι αυτή συνεπάγεται. Η χρήση της μάσκας έγινε υποχρεωτική –ευτυχώς όχι στην καθημερινή μας άσκηση - και η υπόθεση Covid-19 φαίνεται να τραβάει πολύ περισσότερο από ότι φαινόταν την Άνοιξη. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, δυο από τις μεγαλύτερες εταιρείες του Outdoor και του ορεινού τρεξίματος, η Buff® και η La Sportiva, έβγαλαν στην αγορά τις δικές τους προτάσεις για μάσκες. Η μεν Buff®, στηριζόμενη στην βαθιά τεχνογνωσία της σε υφάσματα παρουσίασε την APE-X, με έμφαση στην όμορφη σχεδίαση, το χαμηλό βάρος και την λεπτομέρεια στην κατασκευή, ενώ η La Sportiva με την Stratos πόνταρε στην άνεση, την εργονομία, καθώς και την διαπνοή. Και οι δυο όμως έβγαλαν στην αγορά προϊόντα με τα υψηλότερα ποσοστά προστασίας (98% & 99% αντίστοιχα) από ιούς – όπως ο SARS-COV-2 - και βακτήρια και με επίσημες πιστοποιήσεις από εγκεκριμένα ευρωπαϊκά εργαστήρια. Με τον χρόνο να κυλά αργά και το μέλλον ακόμα ασαφές σε σχέση με την εξέλιξη της πανδημίας, ίσως η αγορά μιας ποιοτικής μάσκας να φαντάζει απολύτως λογική.

 

 

Buff® APE-X

Όταν ένα προϊόν - όπως τα υφάσματα για την προστασία του κεφαλιού ή του λαιμού από την υγρασία, τον ήλιο και το ψύχος στην ύπαιθρο - έχει ουσιαστικά ταυτιστεί με την ονομασία μιας εταιρείας, τότε καταλαβαίνει κανείς την ποιότητα της διαχρονικά. Τα Buff® άλλωστε είναι από τους πιο συνηθισμένους εξοπλισμούς που βλέπουμε στο ορεινό τρέξιμο, σε πεζοπορίες, ορειβασία και σε οτιδήποτε αφορά outdoor δραστηριότητα. Η τεχνογνωσία της εταιρείας σε υλικά υφασμάτων αλλά και η ανάγκη που δημιουργήθηκε στις δύσκολες εποχές παρατεταμένης πανδημίας που βιώνουμε, την οδήγησε και στον σχεδιασμό μασκών για το πρόσωπο, με έμφαση στην ποιότητα, την μέγιστη ασφάλεια και την λεπτομέρεια στην κατασκευή.

 

 

Η μάσκα APE-X, την οποία δοκιμάσαμε, είναι μια επαναχρησιμοποιούμενη υφασμάτινη μάσκα που εξασφαλίζει φιλτράρισμα της τάξης του 98% όσο αφορά μικρόβια και βακτήρια, έχοντας πιστοποίηση από εξειδικευμένο εργαστήριο (Leitat Technological Center, Βαρκελώνη), με βάση τα standard που αφορούν την ικανότητα φιλτραρίσματος (BFE – Bacterial Filtration Efficiency) αλλά και την διαπερατότητα αέρα (Standard EN 14683: 2019, type I & II).

 

 

Η μάσκα έρχεται σε μια πολύ όμορφη συσκευασία, όπου κάποιος μπορεί να δει άμεσα όλες τις λεπτομέρειες που αφορούν το προϊόν και τη χρήση του. Είναι κατασκευασμένη σε τρία στρώματα, και συνοδεύεται από 5 φίλτρα, μη επαναχρησιμοποιούμενα. Σε βαριά συνεχόμενη χρήση το κάθε φίλτρο διαρκεί 24 ώρες περίπου και μετά το αλλάζουμε με μια απλή διαδικασία τοποθέτησης στην εσωτερική τσέπη, όπως φαίνεται στο βίντεο που ακολουθεί. Σχεδιαστικά, διατηρεί την ομορφιά στο design των προϊόντων που μας έχει συνηθίσει η Buff®, ενώ δεν κουράζει και σε αφήνει να αναπνέεις πολύ άνετα.

 

 

Το εξωτερικό υλικό είναι από ύφασμα CoolNet®, που εξασφαλίζει χαμηλό βάρος και μεγαλύτερη δροσιά σε ζεστές ημέρες. Στο πίσω μέρος, στους ιμάντες στήριξης, έχει κλιπ ώστε να προσαρμόζει στην διάσταση του κεφαλιού μας. Με αυτό το σχεδιασμό αποτρέπει και την υπερβολική καταπόνηση των αυτιών που έχει η συνεχής χρήση των συνηθισμένων μασκών που στηρίζονται στα αυτιά μας. Το βίντεο που ακολουθεί παρουσιάζει την διαδικασία που πρέπει να κάνει κάποιος για να την φορέσει και να την ρυθμίσει στα δικά του χαρακτηριστικά κεφαλής.

 

 

Εσωτερικά έχει μια εργονομικά σχεδιασμένη τσέπη, το ύφασμα της οποίας περιέχει ένα βιοκτόνο βασισμένο σε άλας αργύρου (HeiQ V – Block), το οποίο ενισχύει την προστασία του φίλτρου.

 

Τέλος, είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι σε συνεργασία με την UNICEF, η εταιρεία χορηγεί το 2% των κερδών της σε project που αφορούν την καταπολέμηση της Covid-19 στα παιδιά στις πιο ευάλωτες και φτωχές χώρες του πλανήτη.

 

Τεχνικά Χαρακτηριστικά:

 • Εποχή χρήσης: Όλο τον χρόνο
 • Χρώμα: Μαύρο
 • Προτεινόμενη ηλικία χρηστών: Ενήλικες
 • Σύνθεση: 95% Recycled Polyester 5% Elastane, Ιμάντες στήριξης: 65% Polyamide, 18% Polyester, 17% Elastane, Εσωτερικό ύφασμα: 94% Polyester 6% Elastane
 • Οδηγίες φροντίδας: Πλύσιμο μέχρι τους 60 oC και μέχρι 30 λεπτά
 • Προστασία από υπεριώδη ακτινοβολία: Όχι
 • Διαστάσεις: 22,5x15,5 cm
 • Ενδεικτική τιμή λιανικής: 24,95€
 • Ανταλλακτικά φίλτρα: Συσκευασία των 30 φίλτρων στα 15€

 

La Sportiva Stratos

Η Ιταλική εταιρεία, που την έχουμε γνωρίσει με τον εξαιρετικό εξοπλισμό της για ορεινό τρέξιμο και outdoor δραστηριότητες, μπορεί να μην διαθέτει την τεχνογνωσία υφασμάτων της Buff®, αλλά έχει τεράστια εμπειρία σε υλικά και σε σχεδιασμό και εμπλουτίζει τα προϊόντα της με την κατάλληλη για κάθε ένα προσθήκη σε συνεργασία με άλλες εταιρείες, οι οποίες έχουν προϊόντα υψηλής τεχνολογίας που “συμπληρώνουν” τα δικά της, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση η Polygiene®, η οποία εξειδικεύεται από το 2004 και την πρώτη εμφάνιση του SARS, σε υφάσματα αντιβακτηριδιακής και αντιικής τεχνολογίας.

 

 

Η μάσκα Stratos της La Sportiva χρησιμοποιεί την τεχνολογία ViralOff της Polygiene στο δικτυωτό (3D-Mesh) υλικό της μάσκας, αλλά και στο επιπρόσθετο μαλακό - από Lycra - ύφασμα στο πηγούνι και στην μύτη, το οποίο χρησιμοποιείται για να προσδίδει άνεση και άψογη επαφή με αυτά τα δυο τμήματα του προσώπου. Το ViralOff μειώνει κατά 99% την παρουσία ιών και βακτηριδίων μέσα σε δύο ώρες, με βάση την πιστοποίηση που έχει κατά το standard ISO 18184: 2019. Είναι ένα πολύ σπουδαίο χαρακτηριστικό αφού η μάσκα δεν χρειάζεται πλύσιμο μετά από κάθε χρήση, αφού το ViralOff την “καθαρίζει” από ιούς και βακτήρια. Μετά από αρκετές χρήσεις μπορούμε να την πλύνουμε σε θερμοκρασία μέχρι τους 40 oC.

 

 

Το μεγαλύτερο μέρος της προστασίας από ιούς και βακτήρια αναλαμβάνει το εσωτερικό φίλτρο, το οποίο είναι πιστοποιημένο ότι προστατεύει σε επίπεδο 99% με βάση το standard EN ISO 14683: 2019. Με βάση τις προδιαγραφές, το φίλτρο θέλει αλλαγή μετά από περίπου 4 ώρες όταν υπάρχει βαριά χρήση (εργασία ή αθλητική δραστηριότητα), αλλιώς μετά από απλή 24ωρη χρήση. Στην συσκευασία περιέχονται 30 φίλτρα.

 

Το φίλτρο στερεώνεται πάνω σε ένα ειδικό πλαίσιο και μαζί τα τοποθετούμε μέσα στο ύφασμα της μάσκας. Το υλικό του πλαισίου είναι ανθεκτικό στην τριβή και μπορεί να πλυθεί επίσης κανονικά μαζί με τη μάσκα χωρίς πρόβλημα. Επάνω στο δικτυωτό ύφασμα της μάσκας υπάρχει μια μικρή τρύπα, η οποία επιτρέπει να ελέγχουμε αν το φίλτρο είναι στη σωστή θέση κάθε στιγμή.

 

 

Η La Sportiva έχει δώσει πολύ μεγάλη έμφαση στον εργονομικό σχεδιασμό, την άνετη αναπνοή και την άνεση της Stratos. Το πλαίσιο που “κάθεται” το φίλτρο δίνει χώρο στο πρόσωπο, το ύφασμα δεν εφάπτεται σχεδόν στα χείλια όπως στις συνηθισμένες μάσκες και αυτό διευκολύνει πολύ την αναπνοή, την πολύωρη χρήση, αλλά και την σωστή ομιλία, χαρακτηριστικό που είναι ένα μείον για τις χειρουργικές και απλά υφασμάτινες μάσκες. Δένει στο κεφάλι με δυο ελαστικά, μαλακά κορδόνια, με το κάτω, το οποίο δένει στο ύψος του αυχένα να προσαρμόζεται εύκολα με ένα κλιπ. Όπως και στην μάσκα της Buff®, η σχεδίαση αυτή αποτρέπει την υπερβολική καταπόνηση των αυτιών που έχει η συνεχής χρήση των συνηθισμένων μασκών που στηρίζονται στα αυτιά μας.

 

Εξαιρετική άνεση για την μύτη και το πηγούνι παρέχουν τα επιπρόσθετα μαλακά - από Lycra - υφάσματα στο πηγούνι και στην μύτη, τα οποίο χρησιμοποιούνται για να προσδίδουν άνεση και άψογη επαφή με αυτά τα δυο τμήματα του προσώπου, όπως προαναφέραμε.

 

Η χρήση επαναχρησιμοποιούμενης μάσκας από ύφασμα, βοηθάει και στην προστασία του περιβάλλοντος, αφού δεν την πετάμε μετά από κάθε χρήση, όπως με τις απλές μάσκες. Η τιμή ανά τεμάχιο φίλτρου (συσκευασία των 90 φίλτρων στα 11€) την κάνει ιδιαίτερα οικονομική.

 

 

Τεχνικά Χαρακτηριστικά:

 • Εποχή χρήσης: Όλο τον χρόνο
 • Χρώμα: Μαύρο
 • Προτεινόμενη ηλικία χρηστών: Ενήλικες
 • Σύνθεση: 3D-Mesh ύφασμα και ύφασμα από Lycra με τεχνολογία ViralOff της Polygiene®,φίλτρο με προστασία 99% και με πιστοποίηση EN ISO 14683: 2019, ελαστικά κορδόνια στήριξης με κλιπ
 • Οδηγίες φροντίδας: Πλύσιμο μέχρι τους 40 oC
 • Διαστάσεις: Small, Medium, Large
 • Βάρος: 20gr
 • Ενδεικτική τιμή λιανικής: 22€
 • Ανταλλακτικά φίλτρα: Συσκευασία των 90 φίλτρων στα 11€

 

Δημήτρης Τρουπής

Δημήτρης Τρουπής

Κατάγεται από το Ξυλόκαστρο Κορινθίας και ζει μόνιμα στην Πάτρα. Συμμετείχε στην συντακτική ομάδα του Adventure Zone από το 2009, ενώ μαζί με τον Τάκη Τσογκαράκη ίδρυσαν και "τρέχουν" το Advendure.  Το τρέξιμο στα μονοπάτια των βουνών και η μεταφορά εικόνων και συναισθημάτων μέσα από τα άρθρα του αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του. Παθιάζεται με τους αγώνες ορεινού τρεξίματος, υπεραντοχής και  περιπέτειας. Έχει πολλές συμμετοχές και διακρίσεις σε αγώνες ορεινού τρεξίματος όλων των αποστάσεων, με έμφαση στους αγώνες ultra trail.  Θεωρεί ότι το τρέξιμο και η πεζοπορία στη φύση είναι μια εσωτερική ανάγκη του ανθρώπου, μας φέρνει πιο κοντά σε αυτήν και μας κάνει να αγαπήσουμε περισσότερο το περιβάλλον.

www.advendure.com

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Latest Tweets

Τρέξιμο στον Ομπλό με φόντο την Πάτρα, την Achaia Clauss και φιλανθρωπικό σκοπό - Συζητάμε με τον Δ. Αποστολόπουλο… https://t.co/eHwteOziAj
@SCARPAspa Golden Gate ATR - Ένα πραγματικά "All Terrain" παπούτσι: Αναλυτικό review από το @Advendure_Net :… https://t.co/ZhYWgC1GTd
Norcha 2021 - A unique Adventure Race in Portugal: Interview with Mr Pedro Pinto, General Director of the race:… https://t.co/pI3aN2oWtv
Follow Advendure on Twitter

Post Gallery

Τρέξιμο στον Ομπλό με φόντο την Πάτρα, την Achaia Clauss και φιλανθρωπικό σκοπό - Συζητάμε με τον Δ. Αποστολόπουλο για το Koumaria Trail Race!

Χωρίζουν οι δρόμοι του Kilian Jornet και της Salomon!

SCARPA Golden Gate ATR - Ένα πραγματικά "All Terrain" παπούτσι!

HARTA SERIES 2022, το Ελληνικό πρωτάθλημα ορεινού τρεξίματος, οι λεπτομέρειες

Ο Άνθρωπος της Υπερβατικής Συμπεριφοράς

H The North Face έδωσε το παρών στην παγκόσμια σύνοδο κορυφής COP26 για την κλιματική αλλαγή!

Το πακέτο του Chianti Ultra Trail 2022 για το Advendure!!

Από την θάλασσα στην κορυφή των Λευκών Ορέων - Sfakia Sky Marathon!

To La Sportiva® Lavaredo Ultra Trail® συμμετέχει στο UTMB® World Series 2022!

Σακίδια GREGORY, ποιοτικά ορειβατικά / πεζοπορικά σακίδια!

Η Hoka One One βασικός χορηγός του UTMB®!

Τι προσμέναμε και τι μας έλειψε από το Rout Classic 100 miles 2021!