FUTURELIGHT™, η τεχνολογία της The North Face που υπόσχεται ότι θα αλλάξει το μέλλον του outdoor ρουχισμού

Από 25 Σεπ 2019

Δεν είναι λίγες οι φορές που εταιρείες εξοπλισμού και ρουχισμού outdoor παρουσιάζουν τις δικές τους τεχνολογίες. Ειδικά στον τομέα των αδιάβροχων ρούχων η τεχνολογία τις τελευταίες δεκαετίες έχει κυριολεκτικά μεταμορφώσει όλη την αγορά. Εταιρείες εξειδικευμένες αποκλειστικά  στην κατασκευή αδιάβροχων και διαπνεόντων μεμβρανών αλλά και brands τα οποία το καθένα έχει παρουσιάσει την δική του τεχνολογία κάθε χρόνο συναγωνίζονται να πάρουν ολοένα και μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς. Η τεχνολογία FUTURELIGHT™ της The North Face υπόσχεται να ανεβάσει τον πήχη και να αλλάξει τα standards του outdoor ρουχισμού όπως τον γνωρίζαμε μέχρι σήμερα!

Αδιαβροχοποίηση – Διαπνοή

Η ιστορική πρωτοπόρος σε αυτή την τεχνολογία GORE-TEX εφάρμοσε στα υφάσματά της μία απλή βασική αρχή. Ένα ύφασμα του οποίου η πλέξη θα ήταν τόσο στενή ώστε να μην αφήνει το νερό να το διαπερνά αλλά συνάμα και τόσο αραιή ώστε ο ιδρώτας να αποβάλλεται από μέσα προς τα έξω. Έχουν υπάρξει αρκετές παραλλαγές και πειραματισμοί οι οποίοι άλλοι έδιναν έμφαση στην αδιαβροχοποίηση και άλλοι στην διαπνοή. Τις περισσότερες φορές επιτυγχανόταν η επιθυμητή αδιαβροχοποίηση εις βάρος όμως της διαπνοής ειδικά σε περιβάλλοντα θερμά και υγρά όπως το δικό μας. Εδώ είναι που η τεχνολογία FUTURELIGHT™ υπόσχεται την επανάσταση!

Δείκτης αδιαβροχοποίησης - διαπνοής

Κάθε αδιάβροχο ρούχο που αγοράζουμε έχει προφανώς  μια διαβάθμιση αδιαβροχοποίησης, το οποίο απλά σημαίνει πόσο καλά και για πόσο χρόνο το ρούχο μας θα κρατήσει μακριά το νερό. Τα υφάσματα δοκιμάζονται με τη χρήση μιας ειδικής μηχανής με υδροστατική κεφαλή η οποία καθορίζει την αντίσταση των υφασμάτων στη διείσδυση του νερού υπό πίεση. Το ύφασμα τοποθετείται κυκλικά στον πάτο ενός κυλίνδρου και στη συνέχεια προστίθεται νερό μέχρι αυτό να αρχίσει να στάζει μέσα από το ύφασμα. Η μηχανή μετράει την πίεση του νερού που έρχεται σε επαφή με το ύφασμα μέχρις ότου να αυτό να διαπεραστεί. Το κατώτατο όριο προκειμένου ένα ύφασμα να οριστεί ως αδιάβροχο είναι τα 1000 mm HH, και για μια περίοδο 24 ωρών. Για τις πιο «εξωτικές» αλλά και βαριές μεμβράνες ο μέγιστος δείκτης αδιαβροχοποίησης μπορεί ιδανικά να φτάσει τα 30.000 mm HH.


Όσον αφορά την διαπνοή, υπάρχουν πολλά επιστημονικά τεστ που γίνονται από όλες τις εταιρείες παρόλα αυτά δεν υπάρχει κάποιο κοινά αποδεχτό. Πολύ δημοφιλές είναι το RET (μέθοδος Hohenstein), η μέθοδος του αντεστραμμένου κυπέλου και μερικές ακόμα. Ως εκ τούτου μια από τις πιο διαδεδομένες μεθόδους μέτρησης μετράει την ποσότητα των υδρατμών σε γραμμάρια που διαπερνούν ένα τετραγωνικό μέτρο υφάσματος σε ένα 24ωρο που ονομάζεται MVTR (Moisture Vapour Transmission Rate, ελληνιστί ρυθμός μετάδοσης υγρασίας) και μετριέται σε gm/m2/24HR. Μέχρι τώρα τα υφάσματα της αγοράς έφταναν τις 25.000 gm/m2/24HR ενώ σε ελάχιστες περιπτώσεις τις 40.000 gm/m2/24HR χωρίς όμως η μεμβράνη να φτάνει σε αντίστοιχες απόλυτες τιμές αδιαβροχοποίησης.

Αυτά είναι όμως μόνο αριθμοί καθώς οι τελικές υλοποιήσεις κάθε εταιρείας συμβάλλουν στο κατά πόσο το τελικό προϊόν είναι αδιάβροχο και διαπνέον.

Εδώ λοιπόν έρχεται η The North Face και σε συνεργασία με την Designworks, μια εταιρεία του ομίλου BMW μετά από πολλά χρόνια έρευνας, δημιούργησαν την τεχνολογία  FUTURELIGHT η οποία υπόσχεται να εκτοξεύσει την διαπνοή σε τιμές μεγαλύτερες των υφισταμένων και μάλιστα σε ένα ρούχο το οποίο θα είναι ταυτόχρονα ελαφρύ και το οποίο θα έχει τέτοια υφή ώστε να πακετάρεται εύκολα!  

Για να γίνει αυτό, έπρεπε να αλλάξει η παραγωγική διαδικασία του υφάσματος και κατασκευαστούν καινούριες πλεκτικές μηχανές οι οποίες θα ενσωμάτωναν την τεχνολογία πλέξης σε μοριακό νανοεπίπεδο έτσι ώστε να επιτυγχάνεται το επιθυμητό επίπεδο αδιαβροχοποίησης και διαπνοής. Εδώ λοιπόν χρησιμοποιήθηκε η τεχνολογία κατασκευής … Nanospinning

Nanospinning

Στην καρδιά της τεχνολογίας FutureLight βρίσκεται μια βιομηχανική διαδικασία την οποία η TNF ονόμασε nanospinning. Ένα πολυμερές ψεκάζεται μέσω 200.000 μικροσκοπικών ακροφύσιων, αντί να εξωθείται σε ένα λεπτό φύλλο μεμβράνης -όπως δηλαδή κατασκευάζονται οι περισσότερες από αυτές- για να δημιουργηθεί μια αδιάβροχη αλλά πολύ πορώδης μεμβράνη. Οι χιλιάδες μικροσκοποικοί «νανοσωλήνες» επιτρέπουν στον αέρα να περάσει και την υγρασία να διαφύγει, διατηρώντας τον αθλητή στεγνό. Πέντε διαφορετικά βάρη μεμβράνης - ανάλογα με τον αριθμό των ακροφυσίων που χρησιμοποιούνται - επιτρέπουν στους σχεδιαστές να συντονίζουν το επίπεδο της αναπνοής του ενδύματος ανάλογα με το είδος δραστηριότητας για το οποίο προορίζεται. Αυτό το χαρακτηριστικό είναι που δίνει και μεγάλο ποσοστό ευελιξίας στους σχεδιαστές του! 

Όσον αφορά το βάρος το τελικό αποτελέσμα δίνει ένα ύφασμα πανάλαφρο αφού οι σχεδιαστές του κατάφεραν να κατεβάσουν το βάρος του στα 4 - 6 gr / m2. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι κατά μέσο όρο τα αντίστοιχα υφάσματα δίνουν βάρος περίπου 40 gr / m!

Η The North Face δεν είναι η πρώτη που αξιοποιεί τις αρχές της τεχνολογίας Nanospinning καθώς η NeoShell της Polartec και η AscentShell της Outdoor Research το έχουν ήδη κάνει – με άλλη ονομασία. Ωστόσο, η The North Face βάσει αποτελεσμάτων και στοιχείων από συγκρίσεις τρίτων, αναφέρει ότι η FutureLight ξεπέρασε τις επιδόσεις τους.

Που και πως δοκιμάστηκε

Η The North Face στο επίσημο δελτίο τύπου με το οποίο συστήνει την FUTURELIGHT™ αναφέρει ότι επί 400 συνεχόμενες ημέρες διεξληχθησαν επιτόπιες δοκιμές με την κορυφαία αθλητική της ομάδα στις υψηλότερες κορυφές του κόσμου και στα πλέον αντίξοα περιβάλλοντα, συμπεριλαμβανομένων των κορυφών Lhotse και Έβερεστ των Ιμαλαΐων ενώ παράλληλα συνεργάστηκε με τον παγκοσμίου κλάσης οργανισμό Underwriter Labs (UL) έτσι ώστε να λάβει επικύρωση και από έναν ανεξάρτητο οργανισμό.  

Ο UL, οργανισμός δοκιμών και πιστοποίησης ασφαλείας διεύρυνε τα όρια του τρόπου αξιολόγησης του FUTURELIGHT™ από την εταιρεία. Ο UL δοκιμάζει κατά κύριο λόγο την τα επίπεδα αδιαβροχοποίησης του εξοπλισμού που χρησιμοποιεί ο Εθνικός Οργανισμός Πυροπροστασίας (NFPA), καθώς τον προστατευτικό εξοπλισμό (πρώτων βοηθειών) των πυροσβεστών, του ΕΚΑΒ και της ΕΜΑΚ. Οι δοκιμές που πραγματοποίησε ο UL για το FUTURELIGHT™ ήταν ακόμη πιο αυστηρές σε σχέση με τις δοκιμές για τον NFPA, αποδεικνύοντας ότι εκτός από αδιάβροχο, το FUTURELIGHT™ είναι κατάλληλο ακόμα και για τις πιο σκληρές υπαίθριες αποστολές.

«Game changer»?

Βαρύς χαρακτηρισμός μιας τα τελευταία χρόνια ακούγεται όλο και πιο εύκολα. Η αλήθεια είναι ότι πρώτη φορά βλέπουμε μία εταιρεία – ακόμα και όταν αυτή ακούει στο βαρύ όνομα The North Face – να επενδύει και να πιστεύει τόσο πολύ σε μια νέα τεχνολογία. Στην πραγματικότητα, η εταιρεία πιστεύει τόσο πολύ στη νέα αυτή τεχνολογία, αφού δημιούργησε ένα ολόκληρο πρόγραμμα παραγωγής εξ’ ολοκλήρου αφιερωμένο σε αυτήν, συμπεριλαμβανομένων αφιερωμένων εργοστασιακών χώρων στην Κορέα.

Για να γίνει ακόμη πιο ενδιαφέρον, να αναφέρουμε ότι η The North Face λέει ότι το ύφασμα αυτό δημιουργήθηκε χρησιμοποιώντας πλήρως ανακυκλωμένα υλικά καθώς επίσης και ότι χρησιμοποιεί μια επίστρωση DWR (ανθεκτική στο νερό) που δεν ενσωματώνει PFC  (επιβλαβείς υπερφθοριωμένες ενώσεις ) καθιστώντας το το πιο φιλικό προς το περιβάλλον υλικό που παράγει η εταιρεία. Αυτό επεκτείνεται και στη διαδικασία παραγωγής, η οποία χρησιμοποιεί βιώσιμες πρακτικές για τη μείωση των αποβλήτων και την ποσότητα νερού που χρησιμοποιείται κατά την παραγωγή.

Άλλο ένα χαρακτηριστικό της διαδικασίας παραγωγής της FutureLight μεμβράνης, είναι ότι το τελικό προϊόν θα έχει μια μαλακή και ελαστική υφή καθιστώντας το πολύ άνετο και «αθόρυβο» και πολυχρηστικό!

The North Face & ΒΜW

Ακόμα και το το ντεμπούτο της τεχνολογίας ήταν ασυνήθιστο για εταιρεία outdoor αφού δεν έγινε σε κάποια από τις γνωστές εκθέσεις του χώρου, αλλά στην CES, την κορυφαία έκθεση τεχνολογίας που διεξήχθη τις πρώτες μέρες του φετινού Γενάρη στο Las Vegas! Και αυτό γιατί η The North Face πιστεύει τόσο πολύ σε αυτή την τεχνολογία αφού αναφέρει περίτρανα ότι ο «ρουχισμός είναι μόνο η αρχή» καθώς η Futurelight τεχνολογία μπορεί να έχει πολλές εφαρμογές. Για του λόγου το αληθές, στο περίπτερο της BMW παρουσιάστηκε ένα πρωτότυπο προϊόν, αποτέλεσμα της συνεργασίας των δύο εταιρειών, ένα camping trailer το οποίο ενσωματώνει Futurelight ύφασμα πάνω σε αμάξωμα της BMW! Παρότι ο αντίκτυπος του συγκεκριμένου πρωτοτύπου ήταν ιδιαίτερα μεγάλος, εντούτοις δεν ξέρουμε αν κάτι τέτοιο θα φτάσει στο στάδιο της τελικής παραγωγής. Σίγουρα όμως αυτό που ήθελε να «πει» ήταν ξεκάθαρο αφού η εταιρεία σχεδιάζει να εσωματώσει το Futurelight σε όλη την γκάμα των αντίσκηνών της μέσα στο 2020.

Πότε θα το δούμε

Η επίσημη παρουσίαση της τεχνολογίας Futurelight ξεκίνησε την 1η Οκτώβρη 2019 ενώ η TNF σχεδιάζει να εξοπλίσει τα ράφια των καταστημάτων με προϊόντα που θα ενσωματώνουν την Futurelight μεμβράνη και στις τρεις σειρές της, Summit Series, Steep Series και Flight Series προς το τέλος του 2019. Από 1η Οκτώβρη λοιπόν μπορείτε να βρείτε προϊόντα με τη νέα τεχνολογία στο κατάστημα της TheNorthFace, Golden Hall στην Αθήνα και στο Mediterranean Cosmos στη Θεσσαλονίκη. Επίσης, την τεχνολογία Futurelightθα μπορείτε να τη βρείτε και στο AlpamayoPro, Χαρ. Τρικούπη 6, Αθήνα 106 79. Από την VF Hellas η οποία είναι η αποκλειστική αντιπρόσωπος των προϊόντων The North Face, μας έχουν υποσχεθεί κατ’ αποκλειστικότητα ένα jacket Futurelight αρκετά νωρίτερα έτσι ώστε να το δοκιμάσουμε σε πραγματικές συνθήκες για να διαπιστώσουμε του λόγου το αληθές. Το περιμένουμε με ανυπομονησία!

 

Τάκης Τσογκαράκης

Η αγάπη του για το βουνό ξεκινάει πολλά χρόνια πίσω με τις πρώτες αναβάσεις στην αγαπημένη του Πάρνηθα και μετέπειτα με την σχολή Ορειβασίας του ΕΟΣ Αχαρνών. Το 2007 έτρεξε τον πρώτο του αγώνα ορεινού τρεξίματος και από τότε ονειρεύεται "όλο και ψηλότερα, όλο και μακρύτερα". Ελπίζει να το κάνει για πολλά χρόνια ακόμα...

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Latest Tweets

"Πήλιο: Ένας παράδεισος βουνού και θάλασσας", το νεο άρθρο του @Advendure_Net και της Ελένης Αλεξίου μας ταξιδεύει… https://t.co/2tsVzKZLeN
"Χάρτες Ανάβαση: Ζαγόρι - Βάλια Κάλντα - Μέτσοβο με τα ίχνη των Zagori & Metsovo race", διαβάστε την παρουσίαση από… https://t.co/jq8hC2jWvF
"Όλυμπος: Bardotka - Μια διαδρομή περιπέτειας στον Γομαρόσταλο και τη Κόψη Ναούμ": https://t.co/HITs1yUMVM https://t.co/nm9MhWVcIC
Follow Advendure on Twitter

Post Gallery

Μπατόν πεζοπορίας COBER

Όλυμπος: Bardotka - Μια διαδρομή περιπέτειας στον Γομαρόσταλο και τη Κόψη Ναούμ!

Νέα Software Updates Smartwatch Suunto 7, ρολογιών Suunto 9, Suunto 5, Suunto 3 & Suunto App!

Ultra Ursa Trail 2020: Ένα υπέροχο photostory!

La Sportiva store στην Κάλυμνο!

Η αρκούδα της καρδιάς μας!

Swiss Peaks Trail: ultra διέξοδος με ελληνικό ενδιαφέρον!

Power Bank Nitecore NB10000 Carbon Fiber: Πολύτιμος ενεργειακός “σύντροφος” στα μονοπάτια!

O Pau Capell δεν κατάφερε να καταρρίψει το ρεκόρ διαδρομής του UTMB!

Αγώνες τρεξίματος: Πόσο «αποστειρωμένους» τους θέλουμε;

Ολοκληρώθηκε το HELLASTREK / Save Greek Mountains

Τα ρεκόρ γίνονται για να σπάνε … η μήπως όχι όλα;