CAT S61: Ένα τηλέφωνο για σκληρή χρήση με μοναδικές δυνατότητες

Από 28 Νοε 2018

Μετά την παρουσίαση του Land Rover συνεχίζουμε τις παρουσιάσεις των «έξυπνων τηλεφώνων» για σκληρή χρήση παίρνοντας στα χέρια μας το CAT S61 με σκοπό να εξερευνήσουμε τα σπουδαιότερα χαρακτηριστικά και τις βασικές δυνατότητές του. Η Caterpillar είναι από τις πιο γνωστές εταιρείες  σε όλον τον κόσμο για τα θηριώδη κατασκευαστικά μηχανήματα, συνώνυμο της απαράμιλλης δύναμης και αντοχής τους. Τα τελευταία χρόνια, θέλοντας ουσιαστικά να επεκταθεί και σε άλλους κατασκευαστικούς τομείς, δάνεισε το σήμα της σε μία σειρά από προϊόντα αντίστοιχης αντοχής, από … παπούτσια μέχρι και τηλέφωνα με τελευταίο της δημιούργημα τη ναυαρχίδα S61, ένα smartphone με μοναδικά χαρακτηριστικά αλλά και εμφάνιση που σίγουρα το κάνουν να ξεχωρίζει. Είχαμε την ευκαιρία να το πάρουμε για λίγες μέρες στα χέρια μας για μια πρώτη γνωριμία και δεν την αφήσαμε ανεκμετάλλευτη!

Δεν απέκτησε ξαφνικά η Caterpillar τεχνογνωσία κατασκευής smartphones. Πίσω από την ετικέτα CAT βρίσκεται η βρετανική εταιρεία κατασκευής τηλεφώνων για σκληρή χρήση Bullitt η οποία έχει «δανείσει» την τεχνογνωσία της σε εταιρείες όπως η JCB και η Land Rover που γνωρίσαμε στην προηγούμενη παρουσίαση. Η αγορά των τηλεφώνων για σκληρή χρήση αποτελεί για τις εταιρείες ένα ολοένα και αυξανόμενο πεδίο ανταγωνισμού και παρότι απευθύνεται προφανώς σε ένα συγκεκριμένο κομμάτι της αγοράς, στον «επαγγελματία» ή «σοβαρό χομπίστα» και όχι στον μέσο χρήστη, εντούτοις δεν παύει να κερδίζει συνεχώς μερίδιο στην παγκόσμια αγορά κινητών τηλεφώνων.

 

ΕΜΦΑΝΙΣΗ - ΑΝΤΟΧΗ

Το ότι το S61 δεν αποτελεί το τηλέφωνο του μέσου χρήστη το καταλαβαίνεις μόλις το πιάσεις στα χέρια σου. Το πρώτο που σου έρχεται στο μυαλό είναι η λέξη «θωρηκτό». Μεγάλο και βαρύ, σίγουρα δεν μπορεί να αποτελέσει το καθημερινό κινητό για κάποιον που δεν το χρειάζεται για πιο σοβαρή, επαγγελματική χρήση. Από την άλλη όμως, έχεις την αίσθηση ότι αυτό που κρατάς στα χέρια σου, δεν πρόκειται να πάθει τίποτα! Πλάτη από σκληρό και αντιολισθητικό καουτσούκ, αλουμινένιος σκελετός, οθόνη 5,2” IPS LCD ανάλυσης 1.920 x 1.080 με αντιχαρακτικό γυαλί Corning® Gorilla® Glass 5 είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά τα οποία είναι ορατά και … απτά! Και έτσι είναι πράγματι χωρίς μάλιστα να υπολείπεται σε χαρακτηριστικά που θα ζήλευαν και αρκετά από τα λεγόμενα «απλά» κινητά. Από την άλλη δεν είναι πολλά τα «απλά» κινητά που να είναι πλήρως αδιάβροχα όπως το S61 στα 3 μέτρα για 60’ αλλά και να τραβούν υποβρύχιες φωτογραφίες! Αντέχει σε πτώσεις από 1,8 μέτρα σε τσιμέντο και μπορεί να λειτουργήσει σε θερμοκρασίες από -22 – 55 βαθμούς κελσίου.

 Συγκρίνοντάς το με το Huawei P9

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΖΟΥΝ

Τρία είναι τα χαρακτηριστικά που κάνουν το S61 να ξεχωρίζει:

Θερμική κάμερα

Η ενσωματωμένη κάμερα θερμικής απεικόνισης της εξειδικευμένης σε αυτήν την τεχνολογία FLIR® στο Cat S61 μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την γρήγορη παρακολούθηση και διάγνωση προβλημάτων όπως ανίχνευση της απώλειας θερμότητας γύρω από τα παράθυρα και τις πόρτες, εντοπισμό υγρασίας και ελλιπούς μόνωσης, αναγνώριση της υπερθέρμανσης των ηλεκτρικών συσκευών και των κυκλωμάτων και την ορατότητα στο απόλυτο σκοτάδι. Το και Cat S61 ανιχνεύει αόρατη ενέργεια θερμότητας έως 30 μέτρα μακριά και καταγράφει και μετρά τις αλλαγές θερμοκρασίας ως θερμική εικόνα ή βίντεο χρησιμοποιώντας την ενσωματωμένη κάμερα μαζί με την κάμερα θερμικής απεικόνισης ενώ η τεχνολογία MSX της FLIR επικαλύπτει τις εικόνες την μία πάνω στην άλλη για να δημιουργήσει μια πιο ευκρινή και πιο αναγνωρίσιμη εικόνα με περισσότερες λεπτομέρειες.

 

Οι σωληνώσεις του καλοριφέρ μέσα στον τοίχο απεικονίζονται ευκρινώς!

Μέσω του MyFLIR app που είναι προεγκατησμένο, μπορείτε να φωτογραφίζετε, να τραβάτε βίντεο ή time lapse. Σας επιτρέπει να ανιχνεύετε διαφορές θερμοκρασίας ανάμεσα σε σημεία της εικόνας ή σε διαφορετικές εικόνες που έχετε ήδη τραβήξει στο gallery σας. Τέλος έχει την δυνατότητα να επιλέξετε εύρος επιθυμητών θερμοκρασιών έτσι ώστε να επισημάνετε αντικείμενα συγκεκριμένων θερμοκρασιών μέσα στην εικόνα.

 

Οχι, δεν είναι φάντασμα αλλά ένα αχνό ανθρώπινο περίγραμμα πίσω από ξύλινη πόρτα!

Μετρητής απόστασης με laser

Η προεγκατεστημένη εφαρμογή Measure στο ® S61 χρησιμοποιεί το ενσωματωμένο λέιζερ και την πίσω κάμερα της συσκευής για να καθορίσει βάθος και να υπολογίσει αποστάσεις μέχρι και 8 μέτρα μακριά. Αφού κάνετε το κατάλληλο calibration, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μέτρηση της απόστασης από τη συσκευή σε μια επιφάνεια και για την εκτίμηση των περιοχών στην ίδια επιφάνεια. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να υπολογίσει τα εμβαδά που χρειάζονται για εργασίες τοίχου, τοποθέτηση ταπετσαριών ή ζωγραφική, τοποθέτηση δαπέδων ή πλακιδίων, τρεξίματα σωληνώσεων ή καλωδίων ή για την προετοιμασία σχεδίων δαπέδου. Είναι ένας βολικός τρόπος για τον επαγγελματία ή τον DIY ερασιτέχνη για μετρήσεις χωρίς το παραδοσιακό μέτρο.

Μετρώντας την απόσταση με το ενσωματωμένο laser 

 

Μετρητής ποιότητας αέρα εσωτερικών χώρων

Μπορείτε να λάβετε χρήσιμες ενδείξεις θερμοκρασίας και υγρασίας με την ενσωματωμένη οθόνη εσωτερικής ποιότητας αέρα του Cat® S61. Με την εφαρμογή Air που είναι προγκατεστημένη, μπορείτε γρήγορα να μετρήσετε τα τρέχοντα επίπεδα υγρασίας στον χώρο. Πολύ σημαντικό επίσης χαρακτηριστικό, το γεγονός ότι σας δείχνει το επίπεδο εσωτερικών ατμοσφαιρικών ρύπων (Volatile Organic Compounds, VOCs), που βρίσκονται συνήθως σε προϊόντα όπως διαλύτες, κόλλες, χρώματα και καθαριστικά. Η παρατεταμένη έκθεση σε τέτοιου είδους ρύπους,  μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά ζητημάτων υγείας, όπως πονοκεφάλους και ζάλη, ερεθισμό στα μάτια, το δέρμα, τη μύτη και το λαιμό καθώς και σε αναπνευστικά προβλήματα. Ο αισθητήρας ελέγχει την ποιότητα του αέρα κάθε τέσσερα δευτερόλεπτα και μπορεί να σας ενημερώσει με μια ειδοποίηση όταν το επίπεδο των ρύπων ανέβει σε ανθυγιεινά επίπεδα. Θα εκπλαγείτε δυσάρεστα από τον χώρο σας αν αφήσετε το τηλέφωνο να σας δείξει τα επίπεδα ρύπων ή υγρασίας!

Διαφορετικές οθόνες απεικόνισης ποιότητας αέρα στο εσωτερικό χώρο 

ΑΛΛΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

To CAT S61 παρότι δεν υπολείπεται υπολογιστικής δύναμης, δεν θα το πάρετε για τις επιδόσεις του. Σίγουρα υπάρχουν κινητά στις κορυφαίες σειρές άλλων κατασκευαστών που υπερτερούν αρκετά. Μέσα του τρέχει 8πύρηνος Qualcomm SD630 στα 2.2GHz, έχει 4GB RAM και 64GB εσωτερικό αποθηκευτικό χώρο ο οποίος επεκτείνεται με κάρτες microSD™. Το δημοφιλές benchmarking app AnTutu έδειξε Peformance Index 90,406, μία επίδοση αρκετά χαμηλή, ενώ για να έχετε ένα μέτρο σύγκρισης για την ίδια κατηγορία τιμής, το iPhone X  έχει δείξει 206.000 και το Samsung Galaxy S9 263.000 ενώ στην κορυφή αυτή την στιγμή βρίσκεται το Huawei Mate 20 Pro με 309.628. Προφανώς η CAT για να κρατήσει το κόστος σε «λογικά» επίπεδα έδωσε έμφαση στα υπόλοιπα χαρακτηριστικά και όχι στην υπολογιστική δύναμη.

Πολύ δυνατό χαρακτηριστικό του, η 4.500 mAh μπαταρία του η οποία άνετα θα σας βγάλει 2 ημέρες καθημερινής χρήσης. Υποστηρίζει το πρωτόκολλο φόρτισης Quick Charge 3.0 (τέτοιος φορτιστής και καλώδιο περιέχεται στην συσκευασία) και θα φορτίσει σε 2 ώρες πλήρως, ενώ μέσω του Quick charge 4.0 με το οποίο είναι συμβατό, αν έχετε το κατάλληλο καλώδιο και φορτιστή θα φορτίσει ακόμη ταχύτερα.

Παρότι όποιος αγοράσει το CAT S61 δεν θα το κάνει για να βγάζει selfie, ηλιοβασιλέματα και να παίζει στο Instagram, εντούτοις η φωτογραφική 16MP κάμερά του δεν θα απογοητεύσει, το αντίθετο μάλιστα! Ενώ είναι σχετικά αργή (έχουμε καλομάθει από τα τελευταία κινητά σε γρήγορες λήψεις) οι φωτογραφίες που θα βγάλει είναι αρκετά ικανοποιητικές.

 

Ικανοποιητική ποιότητα φωτογραφίας

Προφανώς και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μια σειρά outdoor εφαρμογών στο ορεινό πεδίο αφού τα χαρακτηριστικά αντοχής του θα σας βγάλουν ασπροπρόσωπους σε μια δύσκολή μέρα ή νύχτα στο βουνό. Το App Toolbox είναι μία πλατφόρμα από την οποία μπορείτε εύκολα και γρήγορα να κατεβάσετε την outdoor εφαρμογή της αρεσκείας σας και να «παίξετε» με αυτήν. Δυστυχώς δεν είχαμε την συσκευή περισσότερες μέρες στην διάθεσή μας για να δοκιμάσουμε τις δυνατότητες του GPS το οποίο υποστηρίζει και τα συστήματα Glonass, Galileo.

 

 

Τεχνικά χαρακτηριστικά 

BATTERY

 • Type Non removable Lithium Ion
 • Capacity 4500mAh, Quick charge 4.0 compatible
 • Talk Time 35 hours (3G talk-time)
 • StandBy Time Up to 37 days standby time

DISPLAY

 • Display Type Super Bright 5.2” Display – FHD (1920 x 1080) IPS, auto switch support and wet-finger/glove-on working technology*
 • Display Cover Corning® Gorilla® Glass 5

CAMERA

 • Main/Rear 16MP autofocus with PDAF, Dual LED flash
 • Front 8MP fixed focus
 • Video Capture FLIR® Lepton

CONNECTIVITY

 • Audio Jack 3.5mm
 • Bluetooth 5
 • NFC Yes (Android Pay™)
 • Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac (2.4 & 5GHz)
 • USB USB Type C, USB-OTG
 • Sim Type Nano SIM, dual and single SIM variants
 • GPS GPS, Glonass, BeiDou (variant dependant), Galileo, QZSS, and SBAS

DATA SPEED

 • Maximum Downlink Data Rate 600Mbps
 • Data Speed (Maximum Uplink Data Rate) 150Mbps

MEMORY

 • ROM Flash 64GB ROM
 • RAM 4GB RAM
 • Extended Storage Explandable via microSD™ card

MULTIMEDIA

 • Audio Playback FM Radio, Music Player
 • Audio Recording AMR-NB, AMR-WB, AAC, AAC+, eAAC, WAV
 • Video Playback 3840 × 2160 at 30 fps
 • Video Recording 3840 × 2160 at 30 fps

NETWORK

 • 2G Yes
 • 2G Frequencies 850, 900, 1800, 1900
 • 3G Yes
 • 3G Frequencies 850, 900, 1700, 1900, 2100 (EU/ROW) | 850, 900, AWS, 1900, 2100 (Americas)
 • 4G Yes
 • 4G Bands (LTE) 1, 2, 3, 5, 7, 8, 19, 20, 26, 28, 38, 39, 40, 41 (EU/ROW) | 1, 2, 3, 4, 5, 7, 8, 12, 13, 17, 25, 26, 28, 29, 66 (Americas)

PROCESSOR

 • Processor Type Qualcomm SD630 Octacore 2.2GHz
 • Platform/OS Google Android™ Oreo (with update to P)

RUGGED

 • IP Rating Ingress Protection (IP68 & IP69K)
 • Waterproof Up to 3m for 60 minutes
 • Dust Proof Sand, dust and dirt resistant
 • Drop Test Up to 1.8m (6ft) onto concrete
 • Military Standard MIL SPEC 810G, Thermal Shock: handles low to high temperature differences between -25°C (-13°F) – 55°C (131°F) for up to 24hrs**, Resistant to vibration: Category 4 Resistant to humidity and salt mist

SENSORS

 • Accelerometer Yes
 • Proximity Sensor Yes
 • Ambient Light Sensor Yes
 • Compass Yes
 • Gyroscope Yes
 • Location Yes
 • Barometer Yes
 • Thermal Yes
 • Indoor Air Quality Sensor (humidity & temperature) Yes

SIZE

 • Size 163 x 78 x 13mm
 • Weight 250g

 

H λιανική τιμή πώλησης του CAT S61 βρίσκεται στο άνω άκρο της τιμής των κινητών τηλεφώνων αφού φτάνει τα 1.100€. Παρόλα αυτά με μία γρήγορη αναζήτηση στο διαδίκτυο θα διαπιστώσετε ότι η "street price" είναι αρκετά χαμηλότερη. Αποκλειστικός αντιπρόσωπος των CAT στην Ελλάδα είναι η εταιρεία TCCM. Διαβάστε περισσότερες λεπτομέρειες για το S61 στην ιστοσελίδα της CAT.

 

View this photo set on Flickr

Τάκης Τσογκαράκης

Η αγάπη του για το βουνό ξεκινάει πολλά χρόνια πίσω με τις πρώτες αναβάσεις στην αγαπημένη του Πάρνηθα και μετέπειτα με την σχολή Ορειβασίας του ΕΟΣ Αχαρνών. Το 2007 έτρεξε τον πρώτο του αγώνα ορεινού τρεξίματος και από τότε ονειρεύεται "όλο και ψηλότερα, όλο και μακρύτερα". Ελπίζει να το κάνει για πολλά χρόνια ακόμα...

www.advendure.com

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ