Το Advendure στην ISPO στο Μόναχο, την μεγαλύτερη έκθεση αθλητικών ειδών και ειδών outdoor!

Από 05 Φεβ 2018

Η Internationale Fachmesse für Sportartikel und Sportmode, πιο γνωστή βεβαίως ως ISPO, είναι η μεγαλύτερη έκθεση αθλητικού εξοπλισμού και ρουχισμού στον κόσμο τα τελευταία χρόνια. Από το ξεκίνημά της το 1970 λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο τέτοια εποχή λίγο έξω από το κέντρο του Μονάχου και χωρίζεται σε πολλές επιμέρους κατηγορίες: Outdoor, Health & Fitness, Snowsports, Urban, Manufacturers & Suppliers κ.α Είναι το μέρος όπου χιλιάδες εταιρείες από όλον τον κόσμο εκθέτουν τα νέα προϊντα, τις τεχνολογίες και τις καινοτομίες τους και τόπος συνάντησης για τους ανά τον κόσμο αντιπροσώπους τους (υφιστάμενους ή μελλοντικούς) για το κλείσιμο νέων συμφωνιών ή γνωριμιών με αυτούς. Στην ISPO βραβεύονται τα πιο καινοτόμα προϊόντα και τεχνολογίες, όπου μερικά από αυτά θα επηρεάσουν πιθανά την αγορά τα επόμενα χρόνια. Ένα τρανό παράδειγμα το βραβείο της πρωτοεμφανιζόμενης GoPro το 2005... Τα ISPO Awards είναι από τα πλέον διακεκριμένα και σεβαστά στον χώρο της αθλητικής βιομηχανίας. Θέλαμε αρκετά χρόνια να επισκεφτούμε την ISPO και φέτος δεν αφήσαμε την ευκαιρία να πάει χαμένη και βρεθήκαμε εκεί μαζί με 2.800 εκθέτες, 84.000 επισκέπτες - επαγγελματίες του χώρου από όλη την υφήλιο και εκατοντάδες απεσταλμένους του ειδικού Τύπου για να πάρουμε μία πρώτη γεύση από όλα τα θαυμαστά που μας έρχονται από τον κόσμο του αθλητικού εξοπλισμού.

Για να είμαστε ειλικρινείς από την άλλη, είναι ουτοπικό να λέμε ότι καταφέραμε να γυρίσουμε ένα προς ένα τα χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα στα οποία εκτεινόταν η ISPO στο καταπληκτικό Εκθεσιακό Κέντρο Messe λίγα χιλιόμετρα μόλις από το κέντρο του Μονάχου, στις παρυφές του πάρκου Riem εκεί που κάποτε βρισκόταν το αεροδρόμιο της πόλης και τώρα αποτελεί ένα αχανές, ήσυχο και όμορφο πάρκο. Καταφέραμε όμως να επισκεφτούμε τα περισσότερα περίπτερα εταιρειών του χώρου των ορεινών αθλημάτων, να δούμε από κοντά τα προϊόντα που θα παρουσιαστούν  φέτος το καλοκαίρι ή αργότερα ακόμα τον χειμώνα, να βρεθούμε και να μιλήσουμε με αρκετούς έλληνες αντιπροσώπους εταιρειών, να γνωρίσουμε νέες εταιρείες τις οποίες εδώ στην Ελλάδα δεν τις γνωρίζουμε καν και να συνομιλήσουμε με πολλούς εκπροσώπους τους για να μάθουμε τις τάσεις της τεχνολογίας αλλά και την κατεύθυνση της αγοράς.

 

Μία από τις 16 σάλες της έκθεσης!

 

Eco-Responsibility

Είναι ίσως το πιο «καυτό» θέμα αυτή την στιγμή στην αγορά του outdoor, κάτι για το οποίο άλλωστε είχαμε αναφερθεί και σε προηγούμενο άρθρο μας. Κάποια στιγμή κατάλαβαν οι εταιρείες ότι το να δημιουργείς προϊόντα τα οποία φέρνουν τον κόσμο στην φύση στηριζόμενες σε υλικά τα οποία είναι -το λιγότερο- βλαβερά προς αυτήν, ήταν -επιεικώς- υποκριτικό. Το έβλεπες παντού, το ένιωθες παντού. Σε όλα τα περίπτερα, μεγάλες εταιρείες είχαν ένα μικρό ή μεγαλύτερο μέρος των κολεξιόν τους το οποίο είχε παραχθεί με ανακυκλώσιμα ή όχι τεχνητά υλικά σε περίοπτη θέση. Μία ολόκληρη κατηγορία ISPO Awards είχε θέμα την ευαισθητοποίηση για το περιβάλλον και περίπτερα Συνεταιρισμών και Οργανώσεων έκαναν παντού ορατή την παρουσία τους.

 

Εκατοντάδες εταιρείες συμμετέχουν στην European Outdoor Conservation Asscociation 

 

Ένα μικρό παράδειγμα μόνο παράδειγμα αφορά την Vaude η οποία παρουσίασε το πρόγραμμα “Green Shape Core Concept” βάσει του οποίου η παραγωγή ολόκληρης κολεξιόν στηρίχθηκε σε υλικά ανακυκλώσιμα και βιοδιασπώμενα όπως για παράδειγμα μεταξύ άλλων το QMilk το οποίο είναι ύφασμα το οποίο αποτελείται από 80% μαλλί και 20% ... γάλα! Γάλα του οποίου η ημερομηνία λήξης έχει παρέλθει και θα κατέληγε στα απορρίματα! Η καινοτομία αυτή της χάρισε το βραβείο Eco-Responsibility 2018. Στο ίδιο μήκος κύματος όμως κυμάνθηκαν και πολλές άλλες γνωστές εταιρείες του χώρου όπως η Marmot με τα Eco Featherless και EvoDry, η Mammut, η Jack Wolfskin και βέβαια η πρωτοπόρος σε αυτόν τον τομέα Patagonia η οποία εδώ και χρόνια είναι καινοτόμος στην ανακύκλωση υλικών αλλά και φυσικά η Brooks που έχει ενσωματωσει το BIOMOGO (βιοδιασπώμενη σόλα στα παπούτσια της).

 

 

ISPO Brandnew

H ISPO είναι έκθεση νέων προϊόντων και καινοτόμων τεχνολογιών. Έτσι λοιπόν δεν θα μπορούσαν να λείπουν από αυτήν πρωτοεμφανιζόμενες startup εταιρείες που έχουν να δείξουν το «κάτι παραπάνω», πολλά υποσχόμενες, οι οποίες μην αμφιβάλλετε ότι σε μερικά χρόνια μπορεί να δείξουν τον δρόμο της αγοράς. Μία τέτοια ήταν και η GoPro το 2005 οπότε και συστήθηκε στο επαγγελματικό κοινό του outdoor στην ISPO Brandnew -το κομμάτι της ISPO για τις πρωτομεμφανιζόμενες εταιρείες- εκείνης της χρονιάς. Για την εξέλιξη της GoPro και του χώρου των action cameras δεν χρειάζεται νομίζουμε να επεκταθούμε περισσότερο. Έτσι λοιπόν, φέτος από την ISPO Brandnew δεν έλειψαν τα ενδιαφέροντα προϊόντα όπως το ποδήλατο MY ESEL, ένα πρωτοπόρο concept βάσει του οποίου το ποδήλατο είναι πλήρως προσαρμοσμένο στον αναβάτη εξ΄ολοκλήρου παραγώμενο από ξύλο! Με βάση το ύψος του σώματος, το μέγεθος του παπουτσιού και το μήκος του κάτω ποδιού, ένας ηλεκτρονικός αλγόριθμος καθορίζει τις αναλογίες του αναβάτη, την τέλεια θέση καθίσματος και τη βελτιστοποιημένη γεωμετρία πλαισίου σε πραγματικό χρόνο. Ο πελάτης μπορεί να επιλέξει χρώμα, υλικά και εξαρτήματα καθώς και το σχήμα του πλαισίου ποδηλάτου.

To MY ESEL

 

Ένα άλλο παράδειγμα, το Microsfere, το οποίο είναι ουσιαστικά μία μάσκα για χρήση από αθλούμενους σε περιβάλλοντα με υψηλό δείκτη μολυσμένου αέρα. Διαθέτει σύστημα φιλτραρίσματος αέρα αλλά και online δεδομένων αναπνοής / μόλυνσης αφού συνδέεται με το κινητό τηλέφωνο μέσω Bluetooth. Δείτε όλα τα προϊόντα που παρουσιάστηκαν στην φετινή ISPO Brandew: https://www.ispo.com/en/awards/ispo-brandnew/winner/winner2018

 

ISPO Digitize

Κεντρικό θέμα της φετινής ISPO ήταν οι νέες ψηφιακές τεχνολογίες και πώς αυτές μπορούν να βοηθήσουν στην τελειοποίηση των διαδικασιών παραγωγής. Κοινώς, κατέστη σαφές σε όλους ότι η εφαρμογή της ψηφιακής τεχνολογίας είναι μονόδρομος αν μια εταιρεία θέλει να παραμείνει ανταγωνιστική σε όλα τα επίπεδα. Για αυτόν τον σκοπό, διαλέξεις, σεμινάρια αλλά και self-assesments (τεστ δοκιμασιών) περίμεναν όλους όσους ήθελαν να διαπιστώσουν το κατά πόσο ήταν έτοιμοι ή θέλουν ακόμη δρόμο για να εφαρμόσουν τις ψηφιακές τεχνολογίες στην εταιρεία τους.

 

Μεγάλο βάρος στην φετινή ISPO στις νέες τεχνολογίες

Σεμινάρια, διαλέξεις, παρουσιάσεις σε ένα γεμάτο πρόγραμμα όλες τις μέρες της έκθεσης

 

Ήταν κάτι που ζήσαμε και οι ίδιοι όταν είδαμε με εξοπλισμό 3D Virtual Reality (Εικονικής Πραγματικότητας) την εκπληκτική παρουσίαση του -επίσης- νέου εκπληκτικού ισοθερμικού της κορυφαίας στον τομέα αυτό, X-Bionic.

 

Τεχνολογίες – Καινοτόμα προϊόντα

Fitstation – HP / Brooks Running

Αναμφίβολα, μία συμμετοχή στην φετινή ISPO που αν μη τι άλλο ... τράβηξε την προσοχή των παρευρισκομένων! Πως να μην το κάνει αυτό όταν μέσα στον χώρο της έκθεσης είχε στηθεί μία κανονική γραμμά παραγωγής του νέου Fitstation, του νέου μηχανήματος της Hewlett Packard (HP). Η μία εκ των κορυφαίων εταιρειών τεχνολογίας στον κόσμο σε συνεργασία με την Brooks προχώρησαν στη δημιουργία του Fitstation το οποίο μπορεί να παράξει το πρώτο στον κόσμο πλήρως εξατομικευμένο παπούτσι! Και δεν μιλάμε μόνο για τον πάτο, αλλά και για την μεσόσολα, το πιο σημαντικό ίσως υλικό ενός παπουτσιού τρεξίματος. Μιλήσαμε με τον υπεύθυνο επικοινωνίας του Fitstation και μας έκανε μία περιγραφική ανάλυση της διαδικασίας: Στην αρχή, το πόδι σκανάρεται εξ’ολοκλήρου από έναν τρισδιάστατο σαρωτή (3D scanner).

 

Κυρίες και κύριοι ... το Fitstation αυτοπροσώπως!

 

Έπειτα, ο ενδιαφερόμενος περπατάει πάνω σε έναν διάδρομο ο οποίος θα «διαβάζει» την πίεση που ασκεί το πόδι. Αφού επιλεγούν η σόλα αλλά και το πάνω μέρος του παπουτσιού, τα δεδομένα από τον σαρωτή και τον διάδρομο στέλνονται απευθείας στον κεντρικό server όπου βρίσκεται το Fitstation και εκεί η παραγγελία μπαίνει στην «ουρά» μαζί με τις υπόλοιπες από όλον τον κόσμο. Μόλις το Fitstation ξεκινήσει την παραγωγή, η όλη διαδικασία μέχρι το τελικό προϊόν διαρκεί μόλις 8 λεπτά! Έτσι το παπούτσι θα φτάνει στον τελικό καταναλαωτή 3-4 μέρες μετά την παραγγελία!

 

Η τελική τιμή του εκτιμάται ότι θα φτάσει στα 200 ευρώ αλλά εδω μιλάμε για ένα παπούτσι το οποίο φέρει την προσωπική σφραγίδα σας. Ο υπεύθυνος μας ανέφερε ότι μέχρι στιγμής υπάρχουν δύο εργοστάσια, ένα στην Γερμανία για την Ευρώπη και ένα στις ΗΠΑ ενώ αν η ζήτηση αυξηθεί σίγουρα θα δημιουργηθούν περισσότερα ενώ μένει να δούμε ποιά στιγμή θα έρθει και στην Ελλάδα για να κάνουμε μία πραγματική δοκιμή. Δικαίως έλαβε το βραβείο “Product of the Year” στην κατηγορία Health & Fitness.

   

 

Tecnica Forge S

Η πολύ γνωστή μας πια Tecnica παρουσίασε στην ISPO την πρώτη πεζοπορική μπότα η οποία προσαρμόζεται στις ιδιαιτερότητες του ποδιού του χρήστη. Δανειζόμενη κατά κάποιον τρόπο την τεχνολογία Custom Advanced Shape από τις μπότες του σκι η Tecnica κατάφερε να λανσάρει μία μπότα η οποία σε μερικά σημεία καλύπτεται από ένα υλικό το οποίο έχει την ιδιότητα όταν θερμανθεί και εφαρμοστεί πάνω του πίεση, να πάρει ακριβώς το σχήμα του ποδιού. Με τον ίδιο τρόπο και ο πάτος του παπουτσιού εξατομικεύεται πλήρως. Το επίσης εκπληκτικό στην όλη διαδικασία είναι διαρκεί μόλις 20 λεπτά.

 

 

Παρατηρώντας ιδίοις όμμασι την διαδικασία, ρωτήσαμε τον υπεύθυνο του περιπτέρου της εταιρείας και μας ανέφερε ότι η τεχνολογία είναι έτοιμη να εισέλθει και στα παπούτσια ορεινού τρεξίματος σε 1-2 χρόνια! Οπότε αναμένετε σπουδαίες εξελίξεις για πλήρως εξατομικευμένα παπούτσια! Η Tecnica Forge S κέρδισε το βραβείο “Product of the Year” στην «δική μας» κατηγορία, την Outdoor.

 

Tecnica Forge S: Εδώ μπαίνουν τα παπούτσια φορώντας τα όπου ασκείται πίεση και θερμότητα έτσι ώστε η μπότα να πάρει το σχήμα του ποδιού

 

Vaude Trail Spacer 8

Το Trail Spacer 8 εκ πρώτης όψεως ίσως να μην σας λέει πάρα πολλά, τουλάχιστον συγκρινόμενο με τον ανταγωνισμό στα αγωνιστικά vest για ορεινό τρέξιμο ή άλλα αθλήματα υψηλής έντασης. Το συγκεκριμένο vest κρύβει όμως «μέσα» του τόση τεχνολογία, ικανή να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο μία ολόκληρη αγορά κατασκευάζει σακίδια. Το μυστικό λέγεται 3D knitting, μία μέθοδος η οποία μπορεί να αποδώσει ‘τρισδιάστατη’ υφή στα υφάσματα και αποτελεί τη νέα τάση με την οποία εφεξής θα ‘πλέκονται’ τα υφάσματα. Η τεχνολογία έχει πια ωριμάσει και οι μηχανές οι οποίες παράγουν τέτοιου είδους υφάσματα μπορούν πλέον να παράξουν πρακτικά οτιδήποτε. Αρκεί να τις προγραμματίσεις σωστά! Η αρχή είναι απλή αφού ουσιαστικά μιμούνται τον τρόπο πλεξίματος των γιαγιάδων μας! Εκατοντάδες τροφοδότες κλωστής «ταϊζουν» μια πολύπλοκη μηχανή η οποία χειρίζεται αντίστοιχες μικροσκοπικές βελόνες πλεξίματος. Η κάθε μία προγραμματίζεται ξεχωριστά έτσι ώστε να μπορεί να παράξει πρακτικά οποιοδήποτε σχέδιο. Χωρίς ραφές και με τρισδιάστατη αν χρειάζεται υφή!

 

 

Δείτε παραπάνω μία μηχανή 3D Knitting. Στην συγκεκριμένη λοιπόν περίπτωση, το Trail Spacer 8 δημιουργήθηκε με μία τέτοια μηχανή! Ίσως δικαίως θα αναρωτηθείτε: Και ποιο το όφελος για μένα; Δικαίως, αφού πολλές φορές όλες αυτές οι τεχνολογίες δεν καταλαβαίνουμε που και αν μας βοηθάνε αφού όλα αρχίζουν και τελειώνουν στην πρακτικότητα της χρήσης ενός κομματιού εξοπλισμού.

 

Trail Spacer 8

 

Στην συγκεκριμένη περίπτωση η τεχνική 3D Knitting χρησιμοποιήθηκε για την καλύτερη δυνατή εφαρμογή του σακιδίου πάνω στην πλάτη του χρήστη. Ουσιαστικά μιλάμε για διαφορετικές ζώνες πίεσης και ύφανσης πάνω στην πλάτη, αντίστοιχες με τις ζώνες πίεσης ενός ρούχου διαβαθμισμένης συμπίεσης. Αυτό, σε συνδυασμό με το –αν μη τι άλλο εντυπωσιακό στην όψη-  σύστημα ‘ανάρτησης΄ Vent-Tex Spacerknit το οποίο αποτελείται από πολλαπλά νήματα ανάμεσα στο σώμα του αθλητή και το σακίδιο, υπόσχονται την όσο το δυνατόν καλύτερη κατανομή βάρους. Μια τεχνολογία που ενδέχεται να αλλάξει τον τρόπο παρασκευής σακιδίων, δικαίως απέσπασε βραβείο ‘Backpacks’ στην κατηγορία Health & Fitness.

 

Το σύστημα ‘ανάρτησης΄ Vent-Tex Spacerknit

 

Primaloft Thermoplume

Το όνομα Primaloft είναι συνυφασμένο με την έννοια της μόνωσης στα midlayer ρούχα της βιομηχανίας του outdoor. Πριν από έναν χρόνο παρουσίασε το νέο της μονωτικό υλικό Thermoplume το οποίο υπόσχεται την άνεση, την προστασία, την "αίσθηση πολυτέλειας" και την συμπίεση του πούπουλου κρατώντας ταυτόχρονα τα πλεονεκτήματα του συνθετικού μονωτικού υλικού που πρωτίστως η υδροφοβικότητα, η καλύτερη διαπνοή και η ιδιότητα να μένει ζεστό όταν βρέχεται. Το PrimaLoft® Black Insulation ThermoPlume® υλικό - όπως είναι η πλήρης ονομασία του - δημιουργείται με μικρές, δέσμες ινών μεταξιού οι οποίες συνδέονται μαζί για να σχηματίσουν ένα χαλαρό μονωτικό υλικό που μοιάζει με πούπουλο. Οι συνθετικές μονωτικές ίνες μέχρι τώρα είχαν την ιδιότητα να κολλάνε μεταξύ τους και να "σακουλιάζουν" δημιουργώντας κενά μόνωσης. Η Primaloft με το Thermoplume βρήκε τον μηχανισμό να μιμηθεί την μοριακή δομή που έχει το πούπουλο απομονόνωντας διαφορετικές δομές ίνας που μπορούν να 'κινούνται' ανεξάρτητα η μία με την άλλη.

 

To Primaloft Thermoplume

 

Η πρώτη εταιρεία που το ενσωμάτωσε στην παραγωγή και του παρουσίασε στην ISPO είναι η βρετανική Montane με δύο jackets, τα Icarus (αντρικό) και Phoenix (γυναικείο) ενώ ολοένα και περισσότερες εταιρείες αναμένεται να υιοθετήσουν την τεχνολογία αυτή στις midlayer λύσεις τους.

 

 

ABS P. Ride Avalanche backpack

Σακίδια με αερόσακο τα οποία ενεργοποιούνται σε περίπτωση χιονοστιβάδας τόσο για την δημιουργία "χώρου" γύρω από τον άτυχο σκιέρ αλλά και την καλύτερη "επίπλευση" πάνω στο χιόνι είχαμε λίγο ή πολύ δει στο παρελθόν. Σακίδιο όμως που συνδέεται ασύρματα με του φίλου σου ή με άλλους 15 της ομάδας έτσι ώστε να μπορείς να το ανοίγεις εσύ σε περίπτωση που παρασυρθεί κάποιος άλλος όχι! Αυτό κάνει το ABS P.Ride σακίδιο το οποίο έρχεται σε διαφορετικά μεγέθη! Διαβάστε περισσότερα εδώ

 

ABS P.Ride 

 

Τα παραπάνω είναι ένα ελάχιστο δείγμα καθώς η αναλυτική παράθεσή τους ξεπερνάει τα όρια του συγκεκριμένου άρθρου. Μπορείτε να δείτε την λίστα με τα σημαντικότερα προϊόντα τα οποία και βραβεύθηκαν παρακάτω.

 

Εταιρείες – Προϊόντα 2018

Περιττό να αναφέρουμε ότι η έκθεση είναι η χαρά του ‘gear junkie’. Όλες οι αγαπημένες μάρκες ήταν εκεί και η ‘δημοσιογραφική’ διαπίστευση μας έδινε την δυνατότητα να δούμε από κοντά κορυφαία ρούχα και εξοπλισμό αλλά και να μιλήσουμε με ανθρώπους – κλειδιά των εταιρειών που κινούν την αγορά. Ένας από αυτούς ήταν και ο Gunter Waldinger, Διευθυντής Πωλήσεων της GORE. Με τον κο Waldinger σε μία κατ’ ιδίαν συνάντηση μαζί με τον Σίμο Τσακίρη από το AlpamayoPro μας ανέλυσε τα σχέδια της εταιρείας για το μέλλον ενώ μας έδειξε σε αποκλειστικότητα νέα εξωτικά υλικά Goretex όπως το INFINIUM τα οποία θα ντύσουν τα ρούχα της εταιρείας από το 2019 και μετά. Η νέα τεχνολογία της GORE, η SHAKEDRY θα ενισχυθεί και θα εμπλουτιστεί με ιδιότητες τέντωσης (stretch) αλλά και με υλικά θερμομόνωσης όπως το Polartec, ενώ η ίδια η GORE η οποία πια σαν brand name καταργεί τα “GORE Bike Wear” και “GORE Running Wear” θα μπει στο πεδίο του Hiking με μερικά πολύ δυνατά προϊόντα. Όλα αυτά όμως από το 2019 οπότε και ... αναμείνατε στις οθόνες σας!

 

GORE-TEX Infinium, νέα μεμβράνη με ενσωματωμένη μόνωση η οποία θα βγει στην παραγωγή τον χειμώνα του 2018

 

Όπως αναφέραμε λίγο παραπάνω, εκεί ήταν σχεδόν όλοι! Η The North Face με τη νέα κολεξιόν Summit Series για τον χειμώνα 2018 αλλά και με τα νέα της ρούχα Apex Flex (συνδυασμός Apex softshell – Goretex) και Ventrix που παρουσιάσαμε πρόσφατα, η La Sportiva με εξοπλισμό και παπούτσια του 2018, η Marmot, η Mammut, η Mountain Hardwear, η Arcteryx, η Millet, η Schöffel, η Vaude, η Montane, η Lowe Alpine με όλη την σειρά των εκπληκτικών σακιδίων της ή το αντίπαλον δέον στον τομέα αυτό Osprey με επίσης καταπληκτικές λύσεις.

Από την σειρά Summit Series της TNF για το 2019 

Τα La Sportiva σε παράταξη!

 

Δεν έλειπαν βέβαια οι Black Diamond με μία μεγάλη γκάμα από μπατόν μέχρι ρούχα, η Rab η οποία μάθαμε ότι πολύ πιθανόν να έρθει και στην Ελλάδα, η Petzl με highlight το μικρό διαμάντι Bindi ο οποίος με μόλις 35γρ βγάζει 200 lumens (!!) για δύο ώρες, η Leki με το πρωτοποριακό σύστημα δεσίματος γαντιού – μπατόν το οποίο ενσωματώνει την τεχνολογία BOA η οποία ανανεώθηκε και την οποία είδαμε να εμπιστεύονται αρκετοί κατασκευαστές.

 

Petzl BINDI

 

Κλασικές δυνάμεις στον χώρο όπως η BerghausSalewaMountain EquipmentMonturaScarpa (με τα νέα μοντέλα τρεξίματος για το 2018, και όχι μόνο βέβαια). Κλασικά compression προϊόντα όπως τα BV Sport, Compressport, X-Bionic, CEP, 2XU.

 

Πλούσια η γκάμα των Scarpa για ορεινό τρέξιμο τα οποία πλέον έρχονται πλέον και στην Ελλάδα!

 

Εντυπωσιακό και το περίπτερο της Vibram με τα εντυπωσιακά Five Fingers και βέβαια δεκάδες σόλες για όλους τους τύπους παπουτσιών με highlight βέβαια το εξαιρετικό Arctic Grip που γάντζωνε πάνω σε βρεγμένο πάγο! Το δοκιμάσαμε και μείναμε άναυδοι από το grip!

 

Εντυπωσιακό το Vibram Arctic Grip!

 

Εντυπωσιακές οι νέες λύσεις της πασίγνωστης Hydrapak για υδροδοσία. Εκεί ήταν και πιο casual outdoor μάρκες όπως οι Columbia, Jack Wolfskin, Fjall Raven, Haglofs κ.α Κλασικές “running” δυνάμεις όπως η Brooks, η Adidas, η Odlo η οποία έχει φτάσει την τεχνολογία των ισοθερμικών της σε εκπληκτικά επίπεδα ή η Altra ήταν επίσης εκεί. Εδώ να αναφέρουμε ότι γενικά το τρέξιμο δεν ήταν σε περίοπτη θέση στην ISPO λόγω εποχής. Ενδεικτικό παράδειγμα η The North Face στης οποίας το περίπτερο τα παπούτσια έλαμψαν δια της απουσίας τους. O κατάλογος πράγματι είναι ατελείωτος και δύο μέρες που διανύσαμε ατελείωτα χιλιόμετρα στις αίθουσες της έκθεσης είναι πραγματικά λίγες!

 

Odlo Active Spine

 

Βέβαια δεν χρειάζεται καν να αναφέρουμε τι υπήρχε στην έκθεση για τους λάτρεις του σκι, του snowboard, του skating …

 

‘Άγνωστα διαμάντια’

Αναφέραμε παραπάνω μερικές μόνο από τις γνωστές μάρκες outdoor τις οποίες λίγο ή πολύ όλοι γνωρίζουμε. Αυτό που θα κάνει όμως την μεγαλύτερη έκπληξη ειδικά σε κάποιον που θα επισκεφθεί πρώτη φορά την έκθεση είναι τα άγνωστα 'διαμάντια' από όλον τον κόσμο που εντυπωσιάζουν! Χαρακτηριστικά και μόνο θα αναφέρουμε τα παραδείγματα κάποια παραδείγματα:

 

Η Πορτογαλική Berg με πολύ καλής ποιότητας εξοπλισμό και ρούχα κατασκευασμένα στην χώρα η οποία παρουσιάζει για το 2018 και μια κολεξιόν για ορεινό τρέξιμο άκρως ενδιαφέρουσα! Με πλήρη γκάμα ρούχων για ορειβασία / πεζοπορία / τρέξιμο η Berg μην σας κάνει έκπληξη αν τα επόμενα χρόνια γίνει πασίγνωστη και στην Ελλάδα.

 

BERG, ένα όνομα που στο μέλλον ίσως μας απασχολήσει ...

 

View this photo set on Flickr

 

Η Τσέχικη Direct Alpine με πολύ τεχνικά ορειβατικά ρούχα τα οποία κατασκευάζονται εξ’ ολοκληρου στην Τσεχία.

Η Κορεάτικη Blackyak με premium ορειβατικά ρούχα εκπληκτικής ποιότητας και σχεδίασης που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από αντίστοιχες γνωστές μάρκες.

 

 

Εντυπωσιακά τα περίπτερα των Ρώσικων εταιρειών τα οποία φιλοξενούνταν σε ειδικό χώρο «Russian Outdoor Village». Αν μην τι άλλο οι Ρώσοι γνωρίζουν από ... χειμώνα και κρύο και ντύνονται ανάλογα!

 

Επίσης εντυπωσιακά τα 34 περίπτερα του “Scandinavian Village” όπου εκτός από τις διάσημες Fjall Raven και Haglofs, μπορούσε κανείς να δει προϊόντα από εταιρείες που εξειδικεύονται χρόνια τώρα σε αυτό που γνωρίζουν καλύτερα από πολλούς στον κόσμο.

 

Δείτε εδώ μια μικρή μόνο επιλογή από το σύνολο των εκθεμάτων της ISPO...

View this photo set on Flickr

 

 

Βραβεία 2018

 

Αναφέραμε παραπάνω μερικά από τα προϊόντα ή τις τεχνολογίες οι οποίες πήραν βραβεία σε κάποια από τις κατηγορίες. Ας δούμε όμως πιο αναλυτικά τις κατηγορίες που μας ενδιαφέρουν περισσότερο και τα προϊόντα που βραβεύθηκαν.

 

Outdoor

Product of the year

TECNICA: Forge S

 

Χρυσοί νικητές

 

Salewa: Winter Train 26 Patagonia: Capilene Air

 

Fire Maple: Titanium Spork Vertical Life: Rock Selfie

 

Goldwin: HOODED DOWN COATECCO Outdoor: EXOSTRIKE

 

HydraPak: Expedition 8L Kathmandu: Lawrence ThermoPlume

 

NITECORE: F2 Flexible Power Bank Patagonia: Micro Puff Hoody

 

Blackyak: Modicana Jacket SnowPlak

 

ARCTOS: YI Package Mammut: NORDWAND 

 

Páramo: Men's Velez Evolution O-Synce: USEE

 

Waterwolf: MPX-3 Quicksilver: Highline Airlift

 

BMC: Speedfox 01 Trailsync Merrell: THERMO ROGUE 8

 

Νικητές

VAUDE: Green Core Devold of Norway: Tuvegga

 

PRIMUS: Kuchoma Grill  Black Diamond: Pure Gold Chalk

 

Mammut: WALL RIDER DESCENTE: 'MOUNTAINEER'

 

The North Face: Ultra Fastpack CamelBak: Chute Mag

 

NITECORE: i8 Multi-Slot MILLET: ELEVATION AIRLOFT

 

VAUDE: Green Core CAMP: Skimo Total Race

 

RÖJK: Badland Jacket  Blackyak: Brangus

 

TENTSILE: UNA Land Rover: Explore

 

FLYSURFER: SONIC Race RESTUBE automatic

 

CAKE: KALK  ICEBUG: Walkabout

 

Health & Fitness

Χρυσοί Νικητές

Product of the Year: FitStation powered by HP 

FitStation powered by HP

 

VAUDE: Trail Spacer 8  CRAFT: Fuseknit Comfort

 

CEP: Ortho Pronation Control Socks Matrix Fitness: S-Force

 

ICAROS: ICAROS Home  DESCENTE: 'CLICK'

 

TOREAD: Running Jacket  On: Cloudace

 

NTT: SensElast  ODLO: ACTIVE SPINE

 

Salming: iSpike  IPO: Mini Walk

Τάκης Τσογκαράκης

Η αγάπη του για το βουνό ξεκινάει πολλά χρόνια πίσω με τις πρώτες αναβάσεις στην αγαπημένη του Πάρνηθα και μετέπειτα με την σχολή Ορειβασίας του ΕΟΣ Αχαρνών. Το 2007 έτρεξε τον πρώτο του αγώνα ορεινού τρεξίματος και από τότε ονειρεύεται "όλο και ψηλότερα, όλο και μακρύτερα". Ελπίζει να το κάνει για πολλά χρόνια ακόμα...

www.advendure.com

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ