Fjällräven Expedition Pack Down Hoodie – Ένα πουπουλένιο μπουφάν για την απόλυτη μόνωση από το κρύο

Την Σουηδική εταιρεία την έχουμε γνωρίσει καλά μέσα από το Advendure. Ποιοτικά ρούχα και εξοπλισμός για τους λάτρεις της υπαίθρου, του βουνού, των εκδρομών στη φύση. Στις προηγούμενες παρουσιάσεις μας είχαμε αναφερθεί εκτενώς - αφού ήταν το κύριο υλικό – στο θρυλικό πλέον ύφασμα G-1000 της Fjällräven. Σήμερα θα παρουσιάσουμε κάτι διαφορετικό. Παρότι πρόκειται για ένα θαυμάσιο πουπουλένιο μπουφάν, προορισμένο σαν ενδιάμεσο στρώμα ρουχισμού σε μια ορειβατική εξόρμηση, εντούτοις δεν ήταν καθόλου τυχαίο ότι έβγαινε πρώτο από την ντουλάπα για τις χειμωνιάτικες βόλτες στη πόλη. Μιλάμε φυσικά για το Expedition Pack Down Hoodie, ένα πουπουλένιο μπουφάν που προσφέρει κορυφαία μόνωση στο κρύο, μία επιλογή που θα «βγάλει» τα λεφτά της λόγω του διττού αυτού χαρακτήρα του.

Πριν εξετάσουμε το μπουφάν με περισσότερες λεπτομέρειες, ας ρίξουμε μια γρήγορη ματιά σε μια ερώτηση που ακούμε τακτικά: "Γιατί να αγοράσετε ένα μπουφάν με μόνωση από πούπουλα αντί για ένα μπουφάν με συνθετική μόνωση;”

Ένα από τα κύρια πλεονεκτήματα του πούπουλου είναι ότι προσφέρει εντυπωσιακή αναλογία θερμότητας προς βάρος, παρέχοντας μόνωση μέσω της συγκέντρωσης και παγίδευσης του αέρα. Είναι επίσης εξαιρετικά συμπιέσιμα. Αυτό επιτρέπει στα μπουφάν να προσφέρουν υψηλά επίπεδα μόνωσης σε χαμηλότερο βάρος και μικρότερα μεγέθη συσκευασίας. Το πούπουλο τείνει επίσης να διαρκεί περισσότερο από τις συνθετικές εναλλακτικές λύσεις. Το μόνο μειονέκτημα είναι ότι, αν η ίδια η γέμιση πούπουλου βραχεί, δεν μονώνει πολύ καλά και στεγνώνει πιο αργά από πολλές συνθετικές εναλλακτικές λύσεις.

 

Λίγα λόγια για τη γέμιση πούπουλου

Η μόνωση με πούπουλο έχει αρκετές διαβαθμίσεις ξεκινώντας από τις 550 κυβικές ίντσες γέμισης με πούπουλο ανά κυβική ουγκιά (fill power) και φτάνει στο μέγιστο των 900 που είναι και η κορυφή για τη συγκεκριμένη αγορά. Τι μετράμε όμως πρακτικά με αυτό? Βασικά δύο μετρήσεις γίνονται : θερμότητα / βάρος και συμπίεση της μάζας δύο πολύ σημαντικοί παράγοντες για τη διατήρηση της θερμότητας και της άνεσης. Η πραγματική μέτρηση γίνεται βάζοντας μια ουγκια (28 περίπου γραμμάρια) σε ένα διαβαθμισμένο κύλινδρο και μετράμε τον όγκο που αυτή καταλαμβάνει σε κυβικές ίντσες. Ένα μεγαλύτερο fill power δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ένα μπουφάν θα είναι πιο ζεστό από ένα άλλο με μικρότερο. Το fill power είναι περισσότερο μια μέτρηση της ποιότητας των πούπουλων. Μια υψηλότερη βαθμολογία σημαίνει ότι απαιτείται λιγότερο γέμισμα πούπουλου για να συλλάβει την ίδια ποσότητα θερμότητας. 

 

 

Αυτό που πρέπει επίσης να λάβετε υπόψη σας είναι η ποσότητα πούπουλου που χρησιμοποιείται στο μπουφάν. Για παράδειγμα, είναι δυνατό να κατασκευαστεί ένα πιο ζεστό μπουφάν με χαμηλότερης ποιότητας πούπουλα, απλά γεμίζοντας το μπουφάν με περισσότερα πούπουλα. Εδώ είναι που μπαίνει στο παιχνίδι το βάρος! Τα μπουφάν που γεμίζονται με πούπουλα χαμηλότερης ποιότητας είναι συχνά φθηνότερα από εκείνα που γεμίζονται με πούπουλα υψηλότερης ποιότητας, αλλά είναι επίσης βαρύτερα και λιγότερο συμπιέσιμα.

To Expedition Pack Down Hoodie προσφέρει 700g fill power,  ενώ αποτελείται από 90% πούπουλο (110 γραμμάρια καθαρό βάρος) και 10% φτερό. Παρότι δεν βρίσκεται στο άνω όριο του fill power που συναντάμε σε αυστηρά τεχνικά ορειβατικά jackets, παρόλα αυτά θα συμπιεστεί αρκετά και θα χωρέσει άνετα στο σακίδιο.

 

 

Λίγα λόγια για την «στρωμάτωση» (layering) στον ορειβατικό ρουχισμό

Τα ρούχα που χρησιμοποιούνται στην ορειβασία βοηθούν στο να παραμένει κανείς ζεστός, στεγνός και άνετος δημιουργώντας μία ζώνη μόνωσης από αέρα πάνω στο δέρμα. Το σύστημα ‘’στρωμάτωσης’’ (layering system) αποτελείται από 3 διαφορετικές ζώνες (στρώματα) με υλικά διαφορετικών ιδιοτήτων τα οποία μπορούν να συνδυαστούν μεταξύ τους για περισσότερη αποτελεσματικότητα και άνεση. Διακρίνονται τρεις ζώνες (στρώματα) ένδυσης :

 • Εσωτερική ζώνη (ρούχα σε επαφή με το δέρμα). Κρατάνε σχετικά σταθερή τη θερμοκρασία του σώματος ενώ ταυτόχρονα εμποδίζουν την υπερβολική εφίδρωση που απάγει ταχύτερα τη θερμότητα προς το περιβάλλον (έως και 25 φορές ταχύτερα)
 • Ενδιάμεση ζώνη μόνωσης (ενδιάμεσα θερμομονωτικά ρούχα). Το στρώμα αυτό περιλαμβάνει ρούχα για προστασία από το κρύο παγιδεύοντας ζεστό αέρα και επιτρέποντας την απομάκρυνση της υγρασίας:. Σε αυτή την κατηγορία συναντάμε τα fleece jackets, τα powerstretch και τις πουπουλένιες βέστες. Σε αυτή την κατηγορία ανήκει το πουπουλένιο μπουφάν μας.
 • Εξωτερική ζώνη προστασίας - αδιαβροχοποίησης (μεμβράνες) όπως βλέπουμε παρακάτω το πως συνδυάζεται το μπουφάν μας με το Fjällräven Sten Jacket που φαίνεται στη φωτογραφία.

 

 

Η εξωτερική του επένδυση αποτελείται 100% πολυαμίδιο, η οποία βέβαια δεν είναι αδιάβροχη, ούτε διαθέτει κάποιου είδους αντοχή στην υγρασία (water resistance). Άλλωστε το μπουφάν προορίζεται ως το απόλυτο layer.

 

 

Εξαιρετική η  κουκούλα του, αφήνει χώρο για κράνος αλλά έχει και τα απαραίτητα κορδόνια για να σφίξει όταν οι συνθήκες αγριέψουν.

Το κολλάρο του έχει επένδυση φλις για άνεση και ζεστασιά και φτάνει μέχρι ψηλά το πηγούνι για να σας προστατέψει από τον δυνατό αέρα.

 

 

Το φερμουάρ μπορεί να ανοίξει και από κάτω προς τα πάνω έτσι ώστε να έχετε πρόσβαση σε εσωτερικές τσέπες χωρίς να χρειαστεί να το ανοίξετε από πάνω. Όταν λυσσομανάει ο αέρας είναι κάτι που θα εκτιμήσετε αφάνταστα!

Διαθέτει 2 ευρύχωρες εξωτερικές τσέπες και μία εσωτερική έτσι ώστε να μη μείνει κανείς παραπονεμένος.

Έχει μια σχετικά αθλητική εφαρμογή αν και μάλλον το βρήκαμε λίγο μεγαλύτερο από ότι θα περιμέναμε για το συγκεκριμένο μέγεθος. Όπως και να έχει θα πρέπει να το δοκιμάσετε πριν το αγοράσετε.

Στα 490 γραμμάρια (για το μέγεθος Μ), αποτελεί τον μέσο όρο της κατηγορίας ισορροπώντας ανάμεσα στην ορειβατική και την πιο casual χρήση.

 

 

Βιωσιμότητα

Όπως πολλές μάρκες στο χώρο των outdoor, η Fjallraven κάνει κινήσεις προς μια πιο περιβαλλοντικά και κοινωνικά υπεύθυνη παραγωγή. Ως εταιρεία, ανήκει στο Sustainable Apparel Coalition και στο Fair Labor Association, οργανισμοί που στοχεύουν στη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και στη βελτίωση των συνθηκών για τους εργαζόμενους σε παγκόσμιο επίπεδο. Επιπλέον, το πουπουλένιο γέμισμα του Expedition Pack είναι ιχνηλάσιμο και ηθικής προέλευσης (όλα τα πουπουλένια που χρησιμοποιεί η Fjallraven είναι ιχνηλάσιμα από το 2014) και το κέλυφος είναι κατασκευασμένο από ανακυκλωμένο υλικό που δεν περιέχει φθοράνθρακες. Συνολικά, πρόκειται για μια σταθερή συνολική προσπάθεια από τη μάρκα, και την επικροτούμε για τις συνεχείς προσπάθειες και πρωτοβουλίες βιωσιμότητας.

 

 

Τι μας άρεσε

 • Σταθερή ζεστασιά και άνεση με ένα παχύτερο κέλυφος από τα περισσότερα άλλα ελαφριά πουπουλένια μπουφάν, το οποίο προσθέτει μια σημαντική ώθηση στην ανθεκτικότητα και την αντίσταση στον άνεμο.
 • Παρότι φαίνεται ογκώδες, άνετα πακετάρεται στην ίδια την τσέπη του!
 • Ελκυστικό στυλ που είναι αισθητά πιο κομψό από το μεγαλύτερο μέρος του ανταγωνισμού.
 • Ο ψηλός γιακάς με φλισένια επένδυση είναι ιδανικός για την προστασία του προσώπου σας από το κρύο και τον άνεμο.
 • Η χρήση συνθετικής μόνωσης στους ώμους προσθέτει μια ωραία δόση σιγουριάς για υγρό καιρό.

 

 

Τι θα μπορούσε να είναι καλύτερο

 • Το πούπουλο με 700 fill power δεν έχει την εντυπωσιακή αναλογία θερμότητας προς βάρος όπως οι πιο τεχνικές και premium επιλογές.
 • Αν το εξωτερικό ύφασμα ήταν υδροαπωθητικό θα πρόσθετε ακόμα μεγαλύτερη πρακτικότητα στο μπουφάν. 
 • Μας αρέσει η αθλητική εφαρμογή, αλλά το μέγεθος είναι λίγο μεγάλο (θα πρέπει να το δοκιμάσετε πριν από την αγορά).

Χαρακτηριστικά

 • Υλικό: 100% ακρυλικό
 • Εξωτερικό ύφασμα: 100% πολυαμίδιο (recycled)
 • Γέμιση: 90% πούπουλο χήνας, 10% φτερό
 • Fill power: 700 CUIN
 • Fill weight: 110 g
 • Βάρος: 490 γρ (Μέγεθος Μ)
 • Τιμή: 349,99€
Τάκης Τσογκαράκης

Η αγάπη του για το βουνό ξεκινάει πολλά χρόνια πίσω με τις πρώτες αναβάσεις στην αγαπημένη του Πάρνηθα και μετέπειτα με την σχολή Ορειβασίας του ΕΟΣ Αχαρνών. Το 2007 έτρεξε τον πρώτο του αγώνα ορεινού τρεξίματος και από τότε ονειρεύεται "όλο και ψηλότερα, όλο και μακρύτερα". Ελπίζει να το κάνει για πολλά χρόνια ακόμα...

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ