Ορεινοί αγώνες Καβουσίου Ιεράπετρας: Έναρξη εγγραφών, η προκήρυξη του αγώνα

05 Σεπ 2017

Με χαρά σας ανακοινώνουμε την διεξαγωγή των 5ων Αγώνων Ορεινού Τρεξίματος στο Καβούσι Ιεράπετρας, την Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2017 στις 9:30 το πρωί. Η σπάνια ομορφιά του άγριου τοπίου της περιοχής των αρχαίων καλντεριμιών, των φαραγγιών, δασών κτλ καθιστούν τον αγώνα έναν από το πιο ξεχωριστούς αγώνες τρεξίματος που διεξάγεται όχι μόνο στο νησί μας αλλά γενικότερα.

 

Οι αιτήσεις συμμετοχών ξεκινάνε  από σήμερα απευθείας  στην φόρμα εδώ  και θα γίνονται  ηλεκτρονικά στην διεύθυνση www.oykritis.gr (τις επόμενες μέρες αφού υπάρχει ένα τεχνικό θέμα με  τον ιστόποπο) . Οι αιτήσεις  θα είναι ανοιχτές μέχρι την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2017 το βράδυ.



Οι Αγώνες με μια ματιά  


Ορεινός αγώνας 21 χλμ

Ημερομηνία και  ώρα εκκίνησης : Κυριακή 29-10-2017     9:30π.μ.

Διαδρομή : Κυκλική  Εκκίνηση-Τερματισμός : Πλατεία Καβουσίου Ιεράπετρας.

Συνολικό μήκος διαδρομής:21 χλμ

Θετική υψομετρική (συν. ανάβαση)/Αρνητική υψομετρική (συν.κατάβαση): ±1300 μ

Δείκτης ανάβασης : 61

Ελάχιστο υψόμετρο : 110 μ (Καβούσι) Μέγιστο υψόμετρο : 900 μ

Σταθμοί τροφοδοσίας : 6 (νερά ,ισοτονικά, τζέλ ,σνάκς κ.τ.λ)

Ποιότητα πεδίου : 60 % μονοπάτι  33%  χωματόδρομος 7% άσφαλτος-τσιμεντόδρομος

 Εκτιμώμενος χρόνος τερματισμού πρώτου : 2 ώρες 10 λεπτά .

Εκτιμώμενος χρόνος τερματισμού τελευταίου : 4 ώρες .

Έγκυρος χρόνος τερματισμού :  4 ώρες

Κόστος συμμετοχής : 15 ευρώ (θα καταβάλεται λίγο πριν την εκκίνηση με την παραλαβή αριθμού)

Δείτε ή κατεβάστε για το GPS σας το χάρτη της διαδρομής απευθείας στη διεύθυνση http://www.gpsies.com/map.do?fileId=vvmzvfpaxsrhspgd


Ορεινός αγώνας  10 χλμ

Ημερομηνία και  ώρα εκκίνησης : Κυριακή 29-10-2017     9:30π.μ.

Διαδρομή : Κυκλική Εκκίνηση-Τερματισμός : Πλατεία Καβουσίου Ιεράπετρας.

Συνολικό μήκος διαδρομής :9,8 χλμ θετική υψομετρική (συν. ανάβαση)/Αρνητική υψομετρική (συν. κατάβαση): ± 500 μ

Ελάχιστο υψόμετρο : 110 μ (Καβούσι) Μέγιστο υψόμετρο : 500 μ

 Σταθμοί τροφοδοσίας : 2 (νερά ,ισοτονικά)

Ποιότητα πεδίου : 50 % μονοπάτι  50%  χωματόδρομος

Κόστος συμμετοχής : 10 ευρώ (θα καταβάλεται λίγο πριν την εκκίνηση με την παραλαβή αριθμού)

Δείτε ή κατεβάστε για το GPS σας το χάρτη της διαδρομής απευθείας στη διεύθυνση http://www.gpsies.com/map.do?fileId=ooivxgiybjdmdpsz

 

Μαθητών Γυμνασίου 2,5 χλμ (Δρόμος Αρχαίας Ελιάς)

Ημερομηνία και  ώρα εκκίνησης : Κυριακή 29-10-2017     9:45π.μ.

Εκκίνηση: Αρχαία Ελιά -Τερματισμός : Πλατεία Καβουσίου Ιεράπετρας.

Κόστος συμμετοχής :Δωρεάν

 

Η Διαδρομή  ξεκινά από την Αρχαία Ελιά (5000 ετών) που βρισκεται σε υψόμετρο 265 μέτρων και ακολουθεί τον  ήπιο κατηφορικό τσιμεντόδρομο προς Καβούσι

 

Μαθητών Δημοτικού 500 μ.

Ημερομηνία και  ώρα εκκίνησης : Κυριακή 29-10-2017     10:00 π.μ.    Κόστος συμμετοχής :Δωρεάν

 

 Κατηγορίες – Έπαθλα

 Οι κατηγορίες για τον αγώνα των 21 χλμ  θα είναι ως εξής :

1) Γενικής κατάταξης Ανδρών

2) Γενικής κατάταξης Γυναικών

3) Ανδρών 18-39
4) Γυναικών 18-39

5) Βετεράνων ανδρών 40-49

6) Βετεράνων γυναικών 40-49

7) Βετεράνων ανδρών 50-59

8 ) Βετεράνων γυναικών 50 άνω

9) Βετεράνων ανδρών 60 άνω

 

Οι κατηγορίες για τον αγώνα των 10 χλμ  θα είναι ως εξής :

1) Γενικής κατάταξης Ανδρών

2) Γενικής κατάταξης Γυναικών

 

Οι κατηγορίες για τους αγώνες των μαθητών 2,5 χλμ &500 μ.θα είναι :

1) Γενικής κατάταξης Αγοριών

2) Γενικής κατάταξης Κοριτσιών

Επαθλα : Οι τρείς πρώτοι νικητές κάθε κατηγορίας θα λάβουν Κύπελλο . Όλοι οι συμμετέχοντες στον μεγάλο αγώνα θα λάβουν τεχνικό T-shirt και βαρύτιμο μετάλλιο. Στον μικρό αγώνα βαμβακερό T-shirt και μετάλλιο.

 

Διαδρομές

Σε πανέμορφα τοπία του ορεινού όγκου της περιοχής πραγματοποιείται για 5η χρονιά ο αγώνας των 21 χλμ (θετικής/αρνητικής υψομετρικής ±1300 μ. 60% μονοπάτι). Προσοχή από φέτος καταργείται ο μικρός αγώνας των 6 χλμ   και θα γίνεται  ο ορεινός αγώνας των 10 χλμ (θετικής/αρνητικής υψομετρικής ±500 μ. 50% μονοπάτι). Ο αγώνας των 10 χλμ διατρέχει την πανέμορφη κοιλάδα της Αύγου σε παλιά μονοπάτια που πρόσφατα καθαρίστηκαν και έγιναν προσπελάσιμα μετά από δεκαετίες εγκατάλειψης!  Επίσης θα διεξαχθεί ο καθιερωμένος αγώνας «Δρόμος Αρχαίας Ελιάς 2,5 χιλ.» για μαθητές Γυμνασίου και 500 μέτρα για μαθητές δημοτικού.

Οι αθλητές θα γνωρίσουν το μοναδικό φαράγγι Μέσωνα και Χαυγά, το πανέμορφο  πευκόδασος της Θρυπτής, την καταπράσινη περιοχή της Αύγου και θα μπορούν να απολαύσουν την απέραντη θέα του κόλπου του Μεραμπέλλου και του Κρητικού πελάγους με το άρωμα των βοτάνων της περιοχής να σας συνοδεύουν σε όλη την διαδρομή.


Διαδικασία εγγραφής  – Συμμετοχή

Για εγγραφή για τους ορεινούς αγώνες των 21 χλμ και 10 χλμ  κάντε κλικ εδώ

Όλοι έχουν δικαίωμα συμμετοχής στον αγώνα άνω των 18 ετών.

Καλό θα είναι καθένας που επιθυμεί να συμμετέχει να έχει μια στοιχειώδη εμπειρία από αγώνες βουνού και κίνηση σε ορεινό πεδίο και μονοπάτια.

Ο κάθε αθλητής λαμβάνει μέρος στον αγώνα με δικιά του ευθύνη. Η οργάνωση δεν ευθύνεται για τον θάνατο, τραυματισμό ή οποιαδήποτε βλάβη της υγείας των αγωνιζόμενων, οι οποίοι υποβάλλοντας την αίτηση συμμετοχής, δηλώνουν ότι γνωρίζουν τους κινδύνους που υπάρχουν στο ορεινό περιβάλλον και βεβαιώνουν ότι η κατάσταση της υγείας τους είναι καλή και τους επιτρέπει να αγωνιστούν, έχουν δε πρόσφατα εξεταστεί από γιατρό γι αυτό το θέμα.

Η διαδικασία συμμετοχής και υποβολής των αιτήσεων  θα γίνετε και ως εξής

1. Ηλεκτρονικά, μέσω της ιστοσελίδας του Ομίλου Υπεραποστάσεων Κρήτης http://oykritis.gr/ συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική αίτηση (φόρμα). ΛΟΓΩ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΘΕΣΙΜΗ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΗΜΕΡΕΣ

Την ημέρα του αγώνα θα γίνεται παραλαβή αιτήσεων και  εγγραφές μόνο για ειδικές περιπτώσεις. Παρακαλούμε τους ενδιαφερόμενους όπως δηλώσουν έγκαιρα συμμετοχή. Αυτό θα βοηθήσει στην καλύτερη και αρτιότερη οργάνωση του αγώνα.

Το κόστος συμμετοχής είναι 15 ευρώ για τον αγώνα των 21 χλμ και  10 ευρώ για τον αγώνα των 10 χλμ  και θα καταβάλετε στη γραμματεία λίγο πριν την εκκίνηση με την παραλαβή του αριθμού. Για τους αγώνες 2,5 χλμ για μαθητές Γυμνασίου και 500 μέτρων για μαθητές Δημοτικού η  συμμετοχή θα είναι δωρεάν

 

Σήμανση-Ασφάλεια

 Θα πραγματοποιηθεί πυκνή σηματοδότηση της διαδρομής. Η σηματοδότηση θα γίνει με οικολογικά σπρέι πορτοκαλί χρώματος το οποίο απομακρύνεται με την πάροδο του χρόνου και οι πλαστικές πινακίδες σήμανσης και κορδέλες που θα χρησιμοποιηθούν θα αφαιρεθούν μετά το τέλος του  αγώνα .

Επίσης θα υπάρξει  χιλιομετρική ένδειξη ανά χιλιόμετρο.

Ο κάθε συμμετέχοντας οφείλει να ακολουθεί τα παραπάνω σήματα και να αγνοεί τυχόν ξένα προς τον αγώνα έτσι ώστε να  είναι πάντα εντός διαδρομής και να μην κινδυνεύει να ακυρωθεί.


ΠΡΟΣΟΧΗ : Η σήμανση θα είναι πυκνή περισσότερο στα μονοπάτια και λιγότερο στους δρόμους. Σε καμμιά περίπτωση  όμως ο αθλητής δεν θα πρέπει να διανύσει απόσταση μεγαλύτερη των 100 μέτρων χωρίς να συναντήσει ίχνος σήμανσης (πινακίδα, σπρέι, κορδέλα κτλ). Όταν αυτό συμβεί, τότε ο συμμετέχοντας βρίσκεται εκτός διαδρομής και θα πρέπει να κινηθεί προς τα πίσω αναζητώντας το τελευταίο ίχνος σηματοδότησης, και να συνεχίσει πλέον κανονικά πάνω στην χαραγμένη διαδρομή. Καλό είναι ο αθλητής να μην  κινηθεί αυτοβούλως και προς υποθετική κατεύθυνση γιατί αυτό μπορεί να τον  αποπροσανατολίσει τελείως , και να τον οδηγήσει πολύ μακριά από την διαδρομή του αγώνα.


Ασφάλεια-Υποστήριξη

Υποστήριξη κατά την διάρκεια του αγώνα με 6 έξι κύριους  πλήρως εξοπλισμένους σταθμούς τροφοδοσίας με ενεργειακά τζέλ , ισοτονικά ,σνακς, κτλ για τον αγώνα των 21 χλμ και 2 σταθμοί για τον αγώνα των 10 χλμ . Σε κάθε σταθμό θα υπάρχει εθελοντής Σαμαρείτης για τις πρώτες βοήθειες. Ο πρώτος σταθμός τροφοδοσίας στον Αζοριά θα είναι κοινός και για τους δύο αγώνες.

Ασύρματη τηλεπικοινωνιακή κάλυψη με την βοήθεια των Ραδιοερασιτεχνών Κρήτης σε κάθε σημείο της διαδρομής, έτσι ώστε να υπάρχει πλήρης ενημέρωση για την εξέλιξη του αγώνα και την μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια κατά την πραγματοποίηση του.

Άνθρωποι του Σώματος Σαμαρειτών Ιεράπετρας θα βρίσκονται διεσπαρμένοι σε επιλεγμένα  σημεία της διαδρομής έτοιμοι να προσφέρουν οποιαδήποτε πληροφορία ή βοήθεια κατά την διάρκεια του αγώνα.

Όταν κάποιος αθλητής θελήσει να εγκαταλείψει τον αγώνα θα πρέπει να ενημερώσει το πλησιέστερο σταθμό τροφοδοσίας ή τον πρώτο Εθελοντή Σαμαρείτη , που θα συναντήσει και να ζητήσει (αν ο ίδιος το θέλει) να μεταφερθεί με μέσο της οργάνωσης στο σημείο τερματισμού.

 

Ο τόπος

Το Καβούσι είναι το αρχαιότερο χωριό της Κρήτης με διαρκή και αδιάλειπτη κατοίκηση 7000 χρόνων! Χτισμένο στους πρόποδες του σημαντικού ορεινού όγκου της Ανατολικής Κρήτης «Θρυπτή», σε υψόμετρο120 μέτρων, δεσπόζει στο κέντρο του νομού Λασιθίου.

Οι αθλητές που θα τρέξουν θα έχουν την δυνατότητα να δουν την Αρχαία  Μινωική Ελιά Καβουσίου (5.000 χρόνων) του Ιερού Άλσους της περιοχής, που περικλείεται από τους αρχαίους οικισμούς «Ακρόπολη Αζοριά», "Βρόντος", "Πλάι του Κάστρου".

 

Πως θα έρθετε

Το Καβούσι βρίσκεται στα 25 χλμ από τον Άγιο Νικόλαο προς Σητεία (πάνω στην εθνική οδό) σε υψόμετρο 100 μ.

Για την μεταφορά επίσης των αθλητών θα υπάρχει λεωφορείο από Ηράκλειο προς Καβούσι και αντίστροφα.  Το λεωφορείο θα αναχωρήσει την Κυριακή 29 Οκτωβρίου  από το Άγαλμα Βενιζέλου στην πλατεία Ελευθερίας  Ηρακλείου στις 7:00 πμ.

Η μεταφορά θα είναι δωρεάν. Σε περίπτωση που ο συμμετέχοντας επιθυμεί να χρησιμοποιήσει το λεωφορείο Θα πρέπει να δηλωθεί η συμμετοχή στο αντίστοιχο πεδίο με την ηλεκτρονική αίτηση εγγραφής είτε να το δηλώσει επικοινωνώντας στα τηλέφωνα της διοργάνωσης του αγώνα.

Σε περίπτωση που χρησιμοποιήσετε το ΚΤΕΛ τις προηγούμενες μέρες μπορείτε να ρθείτε μέσω του Δρομολογίου Ηράκλειο – Σητείας. Το λεωφορείο κάνει στάση ακριβώς στο κέντρο του χωριού. Πληροφορίες για τα δρομολόγια από Ηράκλειο θα βρείτε εδώ https://www.ktelherlas.gr/ . Επίσης η επιστροφή μπορεί και πάλι να εξυπηρετηθεί μέσω του δρομολογίου Σητείας. Το λεωφορείο χρειάζεται περίπου μια ώρα από την αναχώρηση του από Σητεία για να φτάσει Καβούσι.

 

Διοργανωτές

Οι αγώνες συνδιοργανώνονται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καβουσίου Ιεράπετρας και τον Όμιλο Υπεραποστάσεων Κρήτης. 

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καβουσίου και η Επιτροπή Διεξαγωγής Αγώνα εύχεται στους φίλους αθλητές καλό υπόλοιπο καλοκαίρι και καλούς αγώνες και σας περιμένουμε να συναντηθούμε 29 Οκτωβρίου στον τόπο μας.

 

Φιλοξενία (Γεύμα)

Μετά το τέλος των αγώνων ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καβουσίου  θα προσφέρει το παραδοσιακό γεύμα σε κάθε συμμετέχοντα των ορεινών αγώνων

Εθελοντές

Ευχαριστούμε τους εθελοντές μας που είναι πάντα κοντά μας : Ένωση Ραδιοερασιτεχνών Κρήτης , Ερυθρό Σταυρός και Σώμα Σαμαρειτών Ιεράπετρας και τους Εθελοντές Διασώστες Ιεράπετρας Κρήτης (ΕΔΙΚ).

 

Καλή Αντάμωση στο Καβούσι !

Νίκος Φερετζάκης

Τεχνικός Υπευθυνος Αγώνων

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ