Ανοιχτή επιστολή προς το Δήμο Μετσόβου - Αιολικά εργοστάσια στην περιοχή Μετσόβου και στα βουνά της Πίνδου!

29 Ιαν 2021
Ο Αθλητικός Όμιλος Μετσόβου τάσσεται κατά της ανεξέλεγκτης τοποθέτησης ανεμογεννητριών στα βουνά της πατρίδας μας. Συνεχίζει τις δράσεις που έχει αναλάβει όλα αυτά τα χρόνια στοχεύοντας ακόμη περισσότερο στην ενημέρωση των συμπολιτών μας σε θέματα προστασίας του φυσικού μας περιβάλλοντος.Ζητάμε για άλλη μια φορά από τον Δήμο Μετσόβου και από την Περιφέρεια Ηπείρου να ΑΠΟΡΡΙΨΟΥΝ τις καταστροφικές επεμβάσεις στα βουνά της Πίνδου και να πρωταγωνιστήσουν σ’ αυτόν τον αγώνα.
 
 
Από τις αρχές Δεκεμβρίου 2020 έχουν κατατεθεί πολλές αιτήσεις με σκοπό την τοποθέτηση ανεμογεννητριών που σε συνδυασμό με τις προηγούμενες άδειες θα επιφέρουν τεράστια οικολογική καταστροφή και θα αλλοιώσουν ανεπανόρθωτα το μέχρι σήμερα εκπληκτικής ομορφιάς τοπίο. Η ταυτότητά μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το ανόθευτο φυσικό περιβάλλον. Η οικονομία της περιοχής στηρίζεται, ευημερεί και κάνει βήματα προς το μέλλον έχοντας ως γνώμονα την προστασία του φυσικού μας πλούτου. Ο ορεινός εναλλακτικός τουρισμός, η παραδοσιακή κτηνοτροφία, η σωματική και η ψυχική μας υγεία θα συνεχιστούν μόνο όταν οι δραστηριότητές μας σέβονται κι εναρμονίζονται με το φυσικό περιβάλλον.
 
Η ζημιά από την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα βουνά είναι πολλαπλάσια σε σχέση με τα οφέλη. Υπάρχει το παράδειγμα των Άλπεων που είναι καθαρές από αιολικές εγκαταστάσεις. Η Πίνδος με το αναλλοίωτο εδώ και χιλιετίες φυσικό περιβάλλον πρέπει να προστατευτεί και όλες οι δραστηριότητες στα βουνά της να έχουν ήπια μορφή χωρίς τη διάνοιξη νέων δρόμων, την καταστροφή δασών και την εντατική κτηνοτροφία. Οι προηγούμενες γενιές είχαν ακολουθήσει το δρόμο της συνύπαρξης σεβόμενοι το φυσικό περιβάλλον.
 
Μία μορφή ήπιας ανάπτυξης χωρίς μεγάλες παρεμβάσεις αναδεικνύοντας παλιά μονοπάτια είναι τα μονοπάτια Ursa Trail του Δήμου Μετσόβου και Epirus Trail της Περιφέρειας Ηπείρου. Ο Αθλητικός Όμιλος Μετσόβου συντηρεί ένα μεγάλο δίκτυο μονοπατιών. Είναι διοργανωτής των αναγνωρισμένων και φημισμένων αγώνων Ursa Trail που αποτελούν πόλο έλξης χιλιάδων αθλητών κι επισκεπτών από το 2013. Σημαντική δράση είναι και η διοργάνωση πεζοπορικών διαδρομών στα μονοπάτια της περιοχής μας με στόχο την γνωριμία και την ευαισθητοποίηση των συμμετεχόντων σε θέματα που αφορούν το φυσικό περιβάλλον. Το φυσικό περιβάλλον της περιοχής και το μονοπάτι Ursa Trail αποτελούν «περιουσιακό στοιχείο» όλων των πολιτών. Εθελοντικές ομάδες κάθε χρόνο εργάζονται για τη συντήρηση του μονοπατιού, αποτελεί πρότυπο κι έχει λάβει την πιστοποίηση της “Leading Quality Trails-Best of Europe” από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Πεζοπορίας, προτείνοντας το Μέτσοβο ως έναν από τους σημαντικούς πεζοπορικούς προορισμούς της Ευρώπης. Τυχόν καταστροφή του από παράνομη διάνοιξη δρόμων, υλοτόμηση, τοποθέτηση ανεμογεννητριών θα σημάνει το τέλος κάθε προσπάθειας προς αυτή την κατεύθυνση με αρνητικές συνέπειες τόσο σε οικονομικό όσο και σε οικολογικό επίπεδο.
 
Με εκτίμηση,
ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΜΕΤΣΟΒΟΥ

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Latest Tweets

Μια συζήτηση με τον Νίκο Ροδόπουλο για το Tihio Stage Race: https://t.co/wuZK4Xialg https://t.co/fIO6YiVojK
“Καθώς ο σπόρος άρχισε να ριζώνει, άρχισα να σκέφτομαι ότι μπορεί να γίνει” - Moonwalk Traverse, η καταπληκτική διά… https://t.co/tVwLGn0IbC
Με κορυφαίο συναγωνισμό και σπουδαίες ελληνικές συμμετοχές το Transgrancanaria στις 24-28 Φεβρουαρίου 2021:… https://t.co/4MAh9hGAsT
Follow Advendure on Twitter

Post Gallery

Μια συζήτηση με τον Νίκο Ροδόπουλο για το Tihio Stage Race!

“Καθώς ο σπόρος άρχισε να ριζώνει, άρχισα να σκέφτομαι ότι μπορεί να γίνει” - Moonwalk Traverse, η καταπληκτική διάσχιση του Sean Villanueva!

Με κορυφαίο συναγωνισμό και σπουδαίες ελληνικές συμμετοχές το Transgrancanaria στις 24-28 Φεβρουαρίου 2021!

Ο Sean Villanueva ολοκλήρωσε την πρώτη solo διάσχιση του Fitz Traverse στην Νότια Παταγονία!

Ανάπτυξη των ΑΠΕ με σεβασμό στη βιοποικιλότητα: Ένα βιώσιμο σενάριο για ανάπτυξη Αιολικών Σταθμών με ελάχιστο περιβαλλοντικό κόστος!

O Αντώνης Συκάρης διέκοψε στα 7.440m την προσπάθεια ανάβασης στην κορυφή του Κ2!

Ορειβατικός εξοπλισμός CAMP για τα πρώτα & ασφαλή βήματά σας στο χειμερινό βουνό

Τρέξιμο σε Κατηφόρα - Μυϊκή Καταπόνηση και Στρατηγικές Προσαρμογής!

Μια αποκλειστική συνέντευξη με τον Λάζαρο Ρήγο, για όλα τα θέματα που αφορούν την H.A.R.T.A!

Ο ρόλος του λεπτού Fleece στην Πεζοπορία!

Η βελτίωση των νευρομυικών ικανοτήτων των δρομέων αντοχής – Ιδιαιτερότητες των γυναικών δρομέων!

Η πρώτη χειμερινή ανάβαση στο Κ2 είναι γεγονός!