Νέο ρεκόρ στο Appalachian Trail από τον Karl Meltzer

Τα κατάφερε τελικά ο Karl "Speedgoat" Meltzer στο Appalachian Trail! Η διάσχιση του πασίγνωστου μονοπατιού των ΗΠΑ που ξεκίνησε στις 3 Αυγούστου είχε τελικά επιτυχή κατάληξη για τον θρυλικό πια αμερικάνο ultra runner ο οποίος κατάφερε να τρέξει τα 3.524 χιλιόμετρα (2.190 μίλια) του Appalachian Trail σε 45 μέρες, 22 ώρες και 38 λεπτά καταρρίπτοντας το πρόσφατο αντίστοιχο του Scott Jurek για 10 περίπου ώρες!

Εδώ να σημειώσουμε βέβαια ότι το ρεκόρ αυτό αναφέρεται στην διάσχιση του Appalachian Trail με υποστήριξη (supported). Το ρεκόρ unsupported διάσχισης το κατέχει η φοβερή και τρομερή Heather "Anish" Anderson με 54 μέρες, 7 ώρες και 48 λεπτά! Ο Meltzer είχε καθόλη την διάρκεια του 1,5 αυτού μήνα την συνοδεία του πατέρα του και του Eric Belz ενώ δεν ήταν λίγοι αυτοί που τον υποστήριξαν και τον συνόδευσαν καθόλη την διάρκεια της διάσχισης. Το πλήρωμα υποστήριξης είχε αναλάβει όλη την "βρώμικη" δουλειά όπως την προμήθεια και το μαγείρεμα φαγητού, νερού και ιατρικής υποστήριξης ενώ ο Meltzer είχε την δυνατότητα να κοιμάται κάθε βράδυ στο οικογενειακό βανάκι παρότι κάποιες μέρες χρειάστηκε να βρει καταφύγιο και να κοιμηθεί στο μονοπάτι.

 

 

Το Appalachian Trail είναι ένα από τα πιο διάσημα σηματοδοτημένα μονοπάτια παγκοσμίως και ένα από τα τρία πιο δημοφιλή στις ΗΠΑ μαζί με το Continental Divide Trail και το Pacific Crest Trail γνωστά και ως «Big 3». Εκτείνεται πάνω στην οροσειρά των Αππαλάχιων Ορέων – όπως γίνεται αντιληπτό από το όνομά του- παράλληλα και κοντά στην ανατολική ακτογραμμή των Ηνωμένων Πολιτειών, από τα βουνά Spinger στην Georgia στο νότιο άκρο του μέχρι το όρος Katahdin στο Maine στα σύνορα με τον Καναδά, διατρέχοντας συνολικά μία απόσταση 2.190 μιλίων ή 3.524 χιλιομέτρων και 141.000 μέτρα θετικής υψομετρικής!

 

 

Χιλιάδες είναι αυτοί που προσπαθούν να ολοκληρώσουν κάθε χρόνο την διαδρομή του Appalachian Trail ενώ μόνο το ¼ αυτών καταφέρνουν να το ολοκληρώσουν με επιτυχία. Όπως αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα του Appalachian Trail Conservancy, του οργανισμού που έχει την αρμοδιότητα για όλα τα θέματα που αφορούν το μονοπάτι, το 2015 μόλις 1000 ήταν αυτοί που κατάφεραν να ολοκληρώσουν την διάσχισή του στο σύνολό της (2.000 milers).


Όπως είναι φυσικό το Appalachian Trail αποτέλεσε πεδίο δόξης λαμπρό για αρκετούς επίδοξους hikers που θέλησαν να αποτελέσουν σημείο αναφοράς διασχίζοντας τα 3.500 χιλιόμετρα όσο γρηγορότερα μπορούν. Η πρώτη καταγεγραμμένη προσπάθεια για ρεκόρ διάσχισης (με υποστήριξη) ανήκει στον γνωστό ultrarunner David Horton o οποίος ολοκλήρωσε την προσπάθειά του σε 52 μέρες 9 ώρες και 42 λεπτά το 1991

 

Τάκης Τσογκαράκης

Η αγάπη του για το βουνό ξεκινάει πολλά χρόνια πίσω με τις πρώτες αναβάσεις στην αγαπημένη του Πάρνηθα και μετέπειτα με την σχολή Ορειβασίας του ΕΟΣ Αχαρνών. Το 2007 έτρεξε τον πρώτο του αγώνα ορεινού τρεξίματος και από τότε ονειρεύεται "όλο και ψηλότερα, όλο και μακρύτερα". Ελπίζει να το κάνει για πολλά χρόνια ακόμα...

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ