O Κλασσικός Αθλητισμός εξαπλώνεται παγκοσμίως, εμείς είμαστε έτοιμοι να ακολουθήσουμε τις εξελίξεις; Κύριο

Από 30 Αυγ 2018

Με την κοινή συνέντευξη τύπου που έδωσαν ο πρόεδρος της IAAF Σεμπάστιαν Κοε και οι εκπρόσωποι των Διεθνών Ομοσπονδιών Τrail και Ορεινού τρεξίματος, σε μια διοργάνωση όπως το UTMB στο Σαμονί της Γαλλίας, που αποτελεί τον σημαντικότερο ίσως αγώνα ορεινού τρεξίματος και διεξάγεται αυτήν την εβδομάδα στις Γαλλικές Άλπεις, ουσιαστικά δόθηκε το στίγμα αλλά και τέθηκαν οι βάσεις για την “παγκοσμιοποίηση”  του τρεξίματος σε όλες του τις μορφές.

Είναι γνωστό ότι με την αλλαγή στην προεδρία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Στίβου και την ανάληψη από τον σημερινό πρόεδρο, έγινε στροφή και αλλαγή φιλοσοφίας προσπαθώντας να ‘’βγάλει’’ το άθλημα από το στάδιο, με αγώνες όπως αυτοί σε πλατείες η  ανοιχτούς χώρους μέσα στις πόλεις, για αγωνίσματα όπως τα άλματα η οι ταχύτητες. Βλέποντας όμως σαν έμπειρος αθλητικός παράγοντας την τεράστια εξάπλωση που έχει ειδικά στους ερασιτέχνες δρομείς το ορεινό τρέξιμο (κάτι αντίστοιχο με αυτό που συμβαίνει και στους αγώνες ασφάλτου όπως ο Μαραθώνιος για αυτό και οι προκάτοχοι του επανέφεραν τον όρο παγκόσμιο ρεκόρ στην απόσταση και έθεσαν υπό την ‘’σκέπη’’ της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας  τους αγώνες σε δημόσιο δρόμο) κατάφερε να επιτύχει ένα μακρόπνοο και φιλόδοξο σχέδιο. Να θέσει υπό την αιγίδα  της Ομοσπονδίας του, της μεγαλύτερης Ομοσπονδίας των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων, τους Αγώνες Ορεινού τρεξίματος.

 

Ουσιαστικά δηλαδή θα δημιουργηθεί  ένα ‘’παρακλάδι’’ μέσα στην Διεθνή Ομοσπονδία που θα διοργανώνει όχι μόνο το αντίστοιχο  Παγκόσμιο Πρωτάθλημα αλλά και μια σειρά αγώνων, κάτι αντίστοιχο με το Diamond League της IAAF με ότι αυτό συνεπάγεται οργανωτικά ( ranking, αξιολόγηση αγώνων, χορηγοί, πριμ αθλητών κ.λπ.) που σίγουρα μόνο καλό μπορεί να κάνει σε όλο το δρομικό κίνημα. Όλα αυτά θέλοντας να θέσει υπό τον έλεγχο της αλλά και να δώσει μεγαλύτερη βαρύτητα στις διοργανώσεις που διεξάγονται εκτός σταδίου, όπως  αυτές του ορεινού τρεξίματος, αλλά και να παρέχει σε αντάλλαγμα την πιστοποίηση και άρα την ‘’επισημοποίηση’’ μιας διεθνούς διοργάνωσης  όπως ένας Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ορεινού τρεξίματος. Επίσης, να έχει άμεση συνεργασία με Ομοσπονδίες που διοργανώνουν άλλες μορφές αγώνων εκτός σταδίου όπως οι υπερπαποστασεις αλλά και οι αγώνες βουνού  (σε ήπια εδάφη και με χαμηλή υψομετρική διαφορά όπως οι αγώνες trail η σε μεγαλύτερα υψόμετρα  και σε εδάφη με πολύ πιο δύσβατα όπως οι αγώνες βουνού και οι αγώνες sky running) με κύριο στόχο να κάνει πιο εμπορικό και άρα επικερδές  το ίδιο το άθλημα, αφού αύξηση της δημοτικότητας του σημαίνει μεγαλύτερη ακροαματικότητα με ότι αυτό συνεπάγεται για την εισροή χρημάτων από χορηγούς, τηλεοπτικά δικαιώματα και διαφημίσεις.

 

 

Σε όλη αυτή την καταιγιστική για το δρομικό κίνημα εξέλιξη η Ελλάδα βρίσκεται μάλλον απροετοίμαστη, αφού ενώ από την μια το ορεινό τρέξιμο σε όλες του τις μορφές έχει τρομερή ανάπτυξη και αύξηση τα τελευταία χρόνια, από την άλλη η Ομοσπονδία απλά παρακολουθεί τις εξελίξεις που το αφορούν από μακριά, χωρίς να έχει την βούληση να παρέμβει και να δρομολογήσει με τις πράξεις της την οργάνωση του χώρου και των  δομών που θα οδηγήσουν στο περαιτέρω ανάπτυξη του.

 

Έχουμε στο παρελθόν επισημάνει αρκετές φορές την απουσία  τομέα αλλά και αρμοδίου τεχνικού και διοικητικού προσωπικού μέσα στην Ομοσπονδία που θα ασχολείται αποκλειστικά με το Ορεινό τρέξιμο ενώ κάτι αντίστοιχο θα έπρεπε να υπάρχει και για τον τομέα των Υπεραποστάσεων.

 

Αυτό που πρέπει να γίνει άμεσα είναι να καθίσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι σε ένα τραπέζι (διοργανωτές μεγάλων αγώνων  στην χώρα μας όπως π.χ οι OLYMPUS MARATHON, ZAGORI MOUNTAIN RUNNING, URSA TRAIL, RODOPI ADVENDURUN, για να αναφέρω μόνο μερικούς  τυχαία χωρίς να θέλω φυσικά να μειώσω άλλες αξιόλογες διοργανώσεις) και να ορίσουν ένα πρωτόκολλο συνεργασίας και κοινής δράσης για να  μπορέσουν να αντιμετωπίσουν από κοινού αλλά και προς χάριν του κοινού συμφέροντος τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται.

 

Ειδικά η Ομοσπονδία είναι αυτή που μάλλον πρέπει να ρίξει περισσότερο νερό στο κρασί της αφού η Διεθνής Ομοσπονδία  φαίνεται διατεθειμένη να κινηθεί σε συνεργασία και με αρωγό την Διεθνή Ομοσπονδία Ορεινού Τρεξίματος και την ITRA άρα με τους διοργανωτές των αγώνων ορεινού τρεξίματος τους οποίους θα αξιολογήσει αλλά και  χρησιμοποιήσει για την νέα μορφή αγώνων που θέλει να δημιουργήσει! 

 

Γιάννης Δαγκόγλου

Γιάννης Δαγκόγλου

Ο Γιάννης Δαγκόγλου γεννήθηκε στην Πάτρα και ασχολήθηκε με τον στίβο από  την ηλικία των 12 χρόνων πετυχαίνοντας καλύτερες ατομικές επιδόσεις  15.12'' στα 5.000 στον στίβο και  2 ώρες 30' και 17'' στον μαραθώνιο δρόμο.

Σπούδασε στο Τ.Ε.Φ.Α.Α. του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από όπου αποφοίτησε το 1991, με ειδικότητα στους δρόμους , αλλά και  στην σχολή προπονητών της Ιταλικής Ομοσπονδίας Στίβου (F.I.D.A.L.) στην Formia το 2001, ενώ το 2005 τον αναγόρευσε Διδάκτορα η Εθνική Γυμναστική Ακαδημία της Σόφιας (Βουλγαρία) για την Διατριβή του στην προπόνηση Εφήβων αθλητών του βάδην.

Έχει αναδείξει στο παρελθόν πολλούς πρωταθλητές όπως η Σοφία Ρήγα Πανελληνιονίκης, πρώτη Ελληνίδα στον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας το 2011 και το 2014 και μέλος της Ολυμπιακής  Ομάδας  στο Ρίο της Βραζιλίας το 2016, τον Χαράλαμπο Πιτσώλη, καλύτερο έφηβο και νέο στα 5 και χιλιόμετρα και τώρα την Ισαβέλλα Κοτσαχείλη, πρωταθλήτρια Ελλάδος στα 5 χλμ και στο ανώμαλο δρόμο και 2 φορές νικήτρια στα 3.000 μ. στα πλαίσια του Αυθεντικού Μαραθωνίου. Επίσης αθλητές Υπεραποστάσεων όπως ο Δημήτρης Κουτιός 3 φορές Σπαρταθλητής, ο Στέργιος Αναστασιάδης, από τους κορυφαίους έλληνες αθλητές στο Σπάρταθλο και ορεινού τρεξίματος όπως ο Κώστας Βασιλας που ολοκλήρωσε με επιτυχία το φετινό UTMB. Γυμνάζει επίσης την  κορυφαία νεάνιδα τριαθλήτρια Μαριλού Καζαμαριωτη 5η στους Βαλκανικούς Τριαθλου της κατηγορίας της και την πρωταθλήτρια Διαθλου Αθηνά Ιωαννίδη.

www.smartrun.gr

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Latest Tweets

The results of @taraweraultra, the 2nd race of @ultratrailwtour https://t.co/RpT7dMnS9G #UTWT https://t.co/f3zD6rTbX4
RT @ITRA_trail: The 2nd race of @ultratrailwtour, @taraweraultra will take place this weekend! It implements the @QUARTZprogram The top 5…
@taraweraultra is the 2nd stop of 2020 @ultratrailwtour #UTWT https://t.co/AYHD0iM5Nb https://t.co/C48kiPqI8R
Follow Advendure on Twitter

Post Gallery

Τα αποτελέσματα του Tarawera Ultra Marathon

CAT S52, ένα όμορφο smartphone για σκληρή χρήση

Τα αποτελέσματα του Salomon Mountain Cup - Πάρνηθα

Οι αιολικοί σταθμοί απειλή για τη βιοποικιλότητα της Οίτης

Merrell MTL Astrum: Ένα εργαλείο για τρέξιμο σε χειμερινές συνθήκες!

Κύκλωμα διακίνησης ερυθροποιητίνης σε όλη την Ευρώπη εξαρθρώθηκε στην Ισπανία...

PETZL Swift RL

Χορτιάτης Trail Run - Ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα

MERRELL Moab 2 GTX: Η γοητεία του κλασικού

Legendary Ultra Trail: Οι κανονισμοί του ultra πρωταθλήματος για το 2020

Montane® Spine® Race: O χειμερινός αγώνας θρύλος στα Βρετανικά fells είχε νικητή τον John Kelly

Από το νέο έτος!