Κύκλωμα διακίνησης ερυθροποιητίνης σε όλη την Ευρώπη εξαρθρώθηκε στην Ισπανία...

Από 02 Φεβ 2020

Η είδηση έσκασε όμως όχι σαν κεραυνός εν αιθρία. Γιατί όποιος νομίζει ότι δεν υπάρχουν σύννεφα ντόπινγκ πάνω από τον ουρανό του ερασιτεχνικού αθλητισμού πλανάται πλάνην οικτρά. Στις 30 Ιανουαρίου οι Ισπανικές αρχές ανακοίνωσαν την εξάρθρωση ενός από τα μεγαλύτερα κυκλώματα εμπορίας και διακίνησης αναβολικών ουσιών στην Ευρώπη. Ένα κύκλωμα με δράση περίπου δέκα ετών και έδρες την Cadiz και την Βαρκελώνη το οποίο προμήθευε παράνομες ουσίες ερασιτέχνες και επαγγελματίες αθλητές σε όλη την Ευρώπη.

Μετά από συντονισμένες ενέργειες των Ισπανικών αρχών σε συνεργασία με την EUROPOL, μία επιχείρηση η οποία είχε λάβει το όνομα Hipoxianet, κατασχέθηκε ένα φορτίο με 850 σύριγγες με τον γνωστό αναβολικό EPO (ερυθροποιητίνη), το μεγαλύτερο φορτίο το οποίο έχει ανακαλυφθεί και βρεθεί μέχρι σήμερα στην Ευρώπη. Από ότι φαίνεται όμως ακόμα και αυτό ήταν ένα πολύ μικρό δείγμα αφού οι έρευνες έδειξαν ότι μόνο για τα τρία τελευταία είχαν διακινηθεί 5.000 τέτοια κομμάτια.

Μέχρι σήμερα έχουν συλληφθεί έξι άτομα τα οποία φέρονται να εμπλέκονται στο κύκλωμα αυτό το οποίο είχε στην κεφαλή του έναν γιατρό που εργαζόταν στο νοσοκομείο της Cadiz και έναν Σέρβο διακινητή με έδρα την Βαρκελώνη. Το δίκτυο ήταν καλά οργανωμένο. Ο γιατρός ο οποίος ήταν επιφορτισμένος με τις παραγγελίες EPO για τους ασθενείς του νοσοκομείου, προμηθευόταν μεγαλύτερες ποσότητες από ότι πραγματικά χρειάζονταν έτσι ώστε να διοχετεύονται στο κύκλωμα.

Το κόστος της κάθε δόσης έφτανε μέχρι και τα 350 ευρώ. Οι πωλήσεις εντός Ισπανίας ήταν ευθύνη του Ισπανού γιατρού ενώ οι διεθνείς πωλήσεις ευθύνη του Σέρβου διακινητή. Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι οι χώρες στις οποίες διακινείτο και πωλούταν το εμπόρευμα ήταν η Ελβετία, η Ιταλία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Πορτογαλία, η Τουρκία και δυστυχώς και η Ελλάδα.

Φωτό (c): Ισπανικές Αρχές

Η επιτυχία του κυκλώματος βασιζόταν στο γεγονός ότι οι παραγγελίες της EPO από τα φαρμακευτικά εργοστάσια ήταν καθόλα νόμιμες αφού είχαν προορισμό το νοσοκομείο της Cadiz! Τα βήματα για την αγορά μιας δόσης ήταν τα εξής: πρώτον, ο ενδιαφερόμενος καλούσε έναν αριθμό τηλεφώνου που εμφανιζόταν διάφορους διάφορους ιστότοπους. Από εκεί, δινόταν η εντολή να γίνουν μεταφορά τα χρήματα σε ένα λογαριασμό στην Αυστρία, στη Σλοβακία ή στην Κύπρο. Μερικές φορές η πληρωμή ήταν υποχρεωτικό να πραγματοποιηθεί σε bitcoins έτσι λωστε να είναι δύσκολο για αυτόν να ακολουθηθεί το ίχνος της. Το κέρδος τεράστιο: περισσότερα από 800.000 ευρώ φέρεται να έχουν διακινηθεί στο χρονικό διάστημα αυτό.

Η λίστα των πελατών είναι στα χέρια των αρχών. Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι ανάμεσά τους είναι τόσο ερασιτέχνες όσο και επαγγελματίες αθλητές, μέλη μάλιστα και εθνικών ομάδων όλων των ηλικιών. Δρομείς, τριαθλητές, ποδηλάτες και αναβάτες enduro μεταξύ αυτών. Η Ισπανική ιστοσελίδα infotrail.es αναφέρει  ότι ανάμεσά τους βρίσκονται και δύο πολύ γνωστά ονόματα της trail running σκηνής, ονόματα που θα κάνουν πάταγο αν δημοσιευθούν τα ονόματά τους. Το επόμενο διάστημα προφανώς όταν και οι αποκαλύψεις θα πληθαίνουν θα μπορούμε να μιλάμε με περισσότερη βεβαιότητα.

Τα σύννεφα δυστυχώς πάνω από τον ερασιτεχνικό αθλητισμό έχουν γίνει πολύ βαριά και η καταιγίδα δεν αργεί να ξεσπάσει. Μία σοβαρή μάχη κατά του ντόπινγκ κερδήθηκε σε έναν όμως άνισο πόλεμο όπου οι μεγαλύτεροι εχθροί δεν είναι τα κυκλώματα διακίνησης αλλά η ματαιοδοξία και η ματαιοπονία όσων νομίζουν ότι έχουν κάτι να κερδίσουν από την χρήση αναβολικών …

Τάκης Τσογκαράκης

Η αγάπη του για το βουνό ξεκινάει πολλά χρόνια πίσω με τις πρώτες αναβάσεις στην αγαπημένη του Πάρνηθα και μετέπειτα με την σχολή Ορειβασίας του ΕΟΣ Αχαρνών. Το 2007 έτρεξε τον πρώτο του αγώνα ορεινού τρεξίματος και από τότε ονειρεύεται "όλο και ψηλότερα, όλο και μακρύτερα". Ελπίζει να το κάνει για πολλά χρόνια ακόμα...

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Latest Tweets

February 17th 1980: 40th anniversary of an epic ascent https://t.co/aubDaWU1pf #Winter #Everest https://t.co/7SUUZiB2DA
The results of @taraweraultra, the 2nd race of @ultratrailwtour https://t.co/RpT7dMnS9G #UTWT https://t.co/f3zD6rTbX4
RT @ITRA_trail: The 2nd race of @ultratrailwtour, @taraweraultra will take place this weekend! It implements the @QUARTZprogram The top 5…
Follow Advendure on Twitter

Post Gallery

17 Φεβρουαρίου 1980: 40 χρόνια από την 1η χειμερινή ανάβαση στο Έβερεστ

Τα αποτελέσματα του Tarawera Ultra Marathon

CAT S52, ένα όμορφο smartphone για σκληρή χρήση

Τα αποτελέσματα του Salomon Mountain Cup - Πάρνηθα

Οι αιολικοί σταθμοί απειλή για τη βιοποικιλότητα της Οίτης

Merrell MTL Astrum: Ένα εργαλείο για τρέξιμο σε χειμερινές συνθήκες!

Κύκλωμα διακίνησης ερυθροποιητίνης σε όλη την Ευρώπη εξαρθρώθηκε στην Ισπανία...

PETZL Swift RL

Χορτιάτης Trail Run - Ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα

MERRELL Moab 2 GTX: Η γοητεία του κλασικού

Legendary Ultra Trail: Οι κανονισμοί του ultra πρωταθλήματος για το 2020

Montane® Spine® Race: O χειμερινός αγώνας θρύλος στα Βρετανικά fells είχε νικητή τον John Kelly