Νους υγιής εν σώματι υγιεί σε αγώνες υπεραπόστασης;

Από 11 Δεκ 2015

Κατά καιρούς όλοι σίγουρα θα έχουμε διαβάσει αρκετές επιστημονικές μελέτες σχετικά με την επίδραση που έχει το τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων στο σώμα μας. Τα αποτελέσματά τους είναι άλλοτε ενθαρρυντικά αναφέροντας πόσο καλή υγεία μας προσφέρει αυτή η δραστηριότητα και άλλοτε αποτρεπτικά αφού το «τρέξιμο αποστάσεων καταστρέφει το σώμα αργά και βασανιστικά». Η αλήθεια βέβαια είναι πάντα περίπου κάπου στην μέση, αφού μπορεί μεν ο άνθρωπος να «γεννήθηκε για να τρέχει», αυτό το ρητό όμως ισχύει όχι για τον άνθρωπο που το θυμήθηκε ξαφνικά στην ηλικία των 40 ετών…

Θα θυμάστε παλαιότερα μία αντίστοιχη που είχαμε παρουσιάσει παλαιότερα και η οποία μας προέτρεπε να τρέχουμε περισσότερο (και λιγότερο έντονα) γιατί πονάει λιγότερο… Έτσι λοιπόν, άλλη μία τέτοια ήρθε στο φως στο ετήσιο συνέδριο της Ακτινολογικής Εταιρείας Βορείου Αμερικής (Radiological Society of North America, RSNA). Χρησιμοποιώντας μία φορητή συσκευή Μαγνητικής Τομογραφίας (MRI) η οποία ήταν εγκατεστημένη σε ένα ειδικά διαμορφωμένο όχημα, μία ομάδα ερευνητών ακολούθησε κάποιους τολμηρούς δρομείς για 4.500 περίπου χιλιόμετρα με σκοπό να εξερευνήσουν τα φυσικά ανθρώπινα όρια αλλά και τον τρόπο με τον οποίο το σώμα προσαρμόζεται σε τόσο δύσκολες συνθήκες για 64 συνεχόμενες ημέρες.

 

Η κινητή μονάδα που ακολούθησε τους δρομείς στον πολυήμερο αγώνα

 

«Το γεγονός ότι οι αγώνες υπεραποστάσεων καταπονούν το σώμα είναι από πολλές πλευρές τεκμηριωμένο», ανέφερε ο Uwe Schutz, M.D., ακτινολόγος και χειρούργος ορθοπεδικός του τμήματος Διάγνωσης και Ακτινολογίας του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου του Ulm της Γερμανίας. «Η έρευνά μας αυτή όμως παρέχει αναλυτική πληροφορία για το πώς τα διάφορα ανθρώπινα όργανα αλλάζουν και προσαρμόζονται ως αντίδραση σε αυτή την καταπόνηση».

 

Οι ερευνητές έπρεπε να βρουν κάποιο ακραίο αγωνιστικό γεγονός για να έχουν όσο το δυνατόν περισσότερο … υλικό και το βρήκαν στον Trans Europe Foot Race (TEFR), σε έναν πολυήμερο αγώνα (με ετάπ) 4.487 χιλιομέτρων που διήρκεσε από τις 19 Απρίλη έως τις 21 Ιουνίου του 2009. Κάθε ετάπ ήταν απόστασης από 44 έως 91 χιλιόμετρα. Ο αγώνας ξεκίνησε από την Νότιο Ιταλία και είχε τερματισμό στο Βόρειο Ακρωτήριο της Νορβηγίας. Σε αυτόν συμμετείχαν 68 άντρες και γυναίκες εκ των οποίων 44 συμφώνησαν να συμμετάσχουν στην τόσο ενδιαφέρουσα μελέτη. Για την Ιστορία, σε εκείνον τον αγώνα νικητής τερμάτισε ο Γερμανός Rainer Koch (ο οποίος μετράει και 2 παρουσίες στο Σπάρταθλον) με συνολικό χρόνο 378 ώρες 12 λεπτά και 44 δευτερόλεπτα. Ο αγώνας επαναλήφθηκε το 2012 και ήταν συνολικής απόστασης 4.175 χιλιομέτρων με την διαδρομή ανάποδα αυτή την φορά, από το Skagen της Δανίας μέχρι το Γιβραλτάρ.

 

Ενδιαφέρον βέβαια είχε και η κινητή μονάδα του Μαγνητικού Τομογράφου, μοναδική στο είδος της μέχρι εκείνη την χρονιά στην Ευρώπη. Κάθε συμμετέχων στην έρευνα υποβαλλόταν σε μαγνητική τομογραφία κάθε 3 με 4 ημέρες με αποτέλεσμα στο τέλος να συγκεντρωθούν για τον καθένα 15 με 17 εξετάσεις. Οι δρομείς επίσης επιλέγονταν τυχαία για υποβληθούν σε μία σειρά από άλλες εξετάσεις όπως για παράδειγμα αίματος ή ούρων.

 

Μετά από κάθε ετάπ οι δρομείς υποβάλλονταν σε μία σειρά από εξετάσεις

 

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι με εξαίρεση τον επιγονατιδιαίο σύνδεσμο, σχεδόν όλες οι υπόλοιπες αρθρώσεις στο γόνατο, στην ποδοκνημική και στον οπίσθιο πόδα παρουσίασαν σημαντικές ζημιές στα πρώτα 1.500 με 2.500 χιλιόμετρα.

 

Αυτό ήταν κάτι που μας ήταν από λίγο έως πολύ γνωστό, έτσι δεν είναι; Το ενδιαφέρον όμως της υπόθεσης ξεκινάει από ακριβώς αυτό εδώ το σημείο. «Αυτό που ανακαλύψαμε με μεγάλο ενδιαφέρον ήταν ότι από ένα σημείο και μετά οι σύνδεσμοι του αστραγάλου και του κάτω ποδιού έδειξαν ικανότητες ανάπλασης ακόμα και κατά την διάρκεια του πολυήμερου τρεξίματος» ανέφερε ο Δρ. Schutz. «Η ικανότητα των αρθρώσεων να αναπλάθονται παρόλη την πίεση που δέχονται μετά από μέρες στον άνθρωπο ήταν κάτι που δεν είχε αναλυθεί και παρουσιαστεί στο παρελθόν. Γενικά, αυτό που καταλάβαμε μετά από αυτή την μελέτη ήταν ότι δεν βρήκαμε κάποιο όριο στην χρήση των ανθρώπινων συνδέσμων στα κάτω άκρα».

 

Μαγνητική τομογραφία του γονάτου ενός δρομέα του αγώνα

 

Οι μαγνητικές τομογραφίες στους μαλακούς ιστούς και στα κόκκαλα των ποδιών των δρομέων που υποβλήθηκαν στις εξετάσεις έδειξαν μία σημαντική αύξηση στην διάμετρο του Αχίλλειου τένοντα. «Δεν μπορέσαμε να βρούμε σχετικές άλλες ζημιές στα κόκκαλα και στα μαλακά μόρια σε κανέναν από τους 44 δρομείς» ανέφερε ο Δρ. Schutz. «Το ανθρώπινο πόδι είναι φτιαγμένο για τρέξιμο!»

 

Το τελευταίο όμως και ακόμη πιο ενδιαφέρον εύρημα της μελέτης το αφήσαμε για το τέλος. Ήταν κάτι που όλοι μεταξύ μας το παραδεχόμαστε αλλά που δεν είχε μέχρι τώρα αποδειχθεί και επιστημονικά. Πριν ξεκινήσει η κούρσα όλοι οι συμμετέχοντες στην έρευνα υποβλήθηκαν σε εγκεφαλογράφημα το οποίο δεν έδειξε διαφορές μεταξύ τους στην ποσότητα της φαιάς ουσίας στον εγκέφαλό τους. Μετά το τέλος όμως του αγώνα, οι ίδιες εξετάσεις έδειξαν συρρίκνωση της φαιάς ουσίας 6.1% κατά μέσο όρο στους δρομείς που ολοκλήρωσαν τον αγώνα! Τα επίπεδα της φαιάς ουσίας επανήλθαν στο φυσιολογικό επίπεδο 8 μήνες μετά.

 

Συρρίκνωση της φαιάς ουσίας κατά 6.1% μετά το τέλος του πολυήμερου αγώνα έδειξε η μέλετη!

 

Παρότι αυτό το συγκεκριμένο εύρημα είναι αρκούντως εκπληκτικό, ο Δρ. Schutz συστήνει ψυχραιμία και αναφέρει ότι δεν συντρέχει κανείς λόγος ανησυχίας. «Παρόλες τις αλλαγές στην εν γένει σύνθεση του εγκεφάλου κάτω από την μεγάλη πίεση ενός υπερμαραθωνίου, διαπιστώσαμε ότι οι αλλαγές αυτές είναι αναστρέψιμες και ο εγκέφαλος προσαρμόζεται κι αυτός στην πίεση που δέχεται.» ανέφερε καθησυχάζοντάς μας και τελειώνει λέγοντας ότι «δεν υπάρχουν μόνιμες εγκεφαλικές βλάβες σε αθλητές που μετέχουν σε αγώνες υπεραποστάσεων».

 

Για αυτό το τελευταίο επιτρέψτε μας να διατηρούμε τις αμφιβολίες μας!!!

 


Πηγή: RSNA

Τάκης Τσογκαράκης

Η αγάπη του για το βουνό ξεκινάει πολλά χρόνια πίσω με τις πρώτες αναβάσεις στην αγαπημένη του Πάρνηθα και μετέπειτα με την σχολή Ορειβασίας του ΕΟΣ Αχαρνών. Το 2007 έτρεξε τον πρώτο του αγώνα ορεινού τρεξίματος και από τότε ονειρεύεται "όλο και ψηλότερα, όλο και μακρύτερα". Ελπίζει να το κάνει για πολλά χρόνια ακόμα...

www.advendure.com

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ