Tor des Geants: Διχάζονται οι Γίγαντες …

© Natalie White © Natalie White

Σαν για μια παλιά ιστορία που επαναλαμβάνεται, σε άλλη χώρα όμως, διαβάζουμε τις πληροφορίες που μας έρχονται από την γειτονική Ιταλία και την κοιλάδα της Αόστα η οποία τις τελευταίες μέρες βρίσκεται σε μεγάλο αναβρασμό. Αιτία; Η διαμάχη που έχει ξεσπάσει και το οριστικό –όπως φαίνεται- διαζύγιο της διοργανώτριας αρχής του σκληρού Tor des Geants με τους τοπικούς φορείς της κοιλάδας οι οποίοι στήριζαν τα προηγούμενα έξι χρόνια τον αγώνα!

Οι φήμες υπήρχαν, ωστόσο έγιναν πραγματικότητα με την ανακοίνωση που εξέδωσαν σε συνέντευξη τύπου οι τοπικές αρχές στην οποία ανέφεραν ξεκάθαρα ότι αποσύρουν την υποστήριξή τους από τον Tor des Geants επισημαίνοντας παράλληλα την πρόθεσή τους να δημιουργήσουν το «δικό τους Tor des Geants»! Ο επικεφαλής του τομέα Τουρισμού και Αθλητισμού της Valle d’Aosta Aurelio Marguerettaz ανέφερε ότι «η περιοχή μας θέλει να προστατεύσει την δουλειά που έγινε τα προηγούμενα χρόνια από όλους μας εδώ στην κοιλάδα. Έχουμε συνεισφέρει τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για να προωθήσουμε και να αναδείξουμε τουριστικά όλη την περιοχή της Αόστα και δεν θέλουμε αυτή μας η προσπάθεια να καπηλεύεται για κερδοσκοπικούς λόγους από παράγοντες του ιδιωτικού τομέα που δρουν ανενόχλητοι». «Για εμάς δεν υπάρχει πια Tor des Geants…» ανέφερε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ο πρόεδρος της Περιφέρειας της Αόστα, Augusto Rollandin.

 

Ευθείες βολές προφανώς προς την διοργανώτρια αρχή «VDA Trailers». Η κατάσταση είχε οξυνθεί εδώ και αρκετό καιρό με τα σύννεφα να σκεπάζουν τις σχέσεις των δύο πλευρών. Επιφανειακό σημείο τριβής τα σημαντικά θέματα ασφαλούς και απρόσκοπτης διεξαγωγής του αγώνα που προέκυψαν και πέρυσι αλλά και τις προηγούμενες χρονιές. Δεν ήταν όμως μόνο αυτό. Στην περιφέρεια της Αόστα προφανώς δεν άρεσε το ότι οι VDA Trailers έπαιρναν αποφάσεις ερήμην της όπως για παράδειγμα η ημερομηνία διεξαγωγής (φέτος 11 με 18 Σεπτέμβρη), η ενσωμάτωση νέων χορηγών χωρίς την έγκρισή της (πρόσφατα υπέγραψε κύριο χορηγικό συμβόλαιο η βρετανική Montane), το περίεργο σύστημα εγγραφών αλλά και οι 20 διαθέσιμα slots συμμετοχών φιλανθρωπικού σκοπού τα οποία κοστίζουν 2.000 έκαστο εκ των οποίων μόνο όμως τα 1.000 ευρώ καταλήγουν σε φιλανθρωπικές οργανώσεις! Οι εκκλήσεις της περιφέρειας πριν την έναρξη των προ-εγγραφών για να καθίσουν όλες οι πλευρές σε ένα τραπέζι να συζητήσουν αυτά τα θέματα δεν εισακούστηκαν με αποτέλεσμα το οριστικό διαζύγιο της Περιφέρειας με τους διοργανωτές με παράλληλη απόσυρση όλου του ανθρώπινου δυναμικού της αλλά και των χορηγών που η Περιφέρεια είχε «φέρει» στον αγώνα.

 

Αγώνας τέτοιου μεγέθους χρειάζεται την υποστήριξη χιλιάδων ανθρώπων. Τώρα το μέλλον του αγώνα τίθεται εν αμφιβόλω

 

Δεν έμειναν όμως μόνο εκεί. Πρόθεση της περιφέρειας είναι από φέτος κιόλας η διοργάνωση του δικού της “TdG”! «Είναι κρίμα οι κόποι και η εμπειρία όλων αυτών των ετών να πάνε χαμένα. Για αυτό έχουμε πάρει την απόφαση να οργανώσουμε έναν αγώνα που ανταποκρίνεται στις αρχές και στην ηθική της Αόστα. Έχουμε όλα τα απαραίτητα εργαλεία και τους πόρους για να τον πραγματοποιήσουμε. Όλες οι κοινότητες της περιοχής είναι διατεθειμένες να βοηθήσουν σε αυτό. Όταν όλες οι οργανωτικές λεπτομέρειες διευθετηθούν θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε κάτι πιο συγκεκριμένο…»

 

Από την άλλη όπως είναι εύκολα αντιληπτό, υπάρχει και αντίλογος. Δια στόματος Franco Faggiani, υπεύθυνου επικοινωνίας της διοργανώτριας αρχής του Tor des Geants έσπευσε να καθησυχάσει αναφέροντας ότι ο αγώνας φέτος θα διεξαχθεί κανονικά στην προβλεπόμενη ημερομηνία αλλά και να απαντήσει στις βολές των δημόσιων αρχών της περιοχής.

 

«Oι VDA Trailers απολαμβάνουν την πλήρη υποστήριξη των εθελοντών, οργανώσεων αλλά και των σωμάτων διάσωσης και ασφάλειας όλης της περιοχής. Σε μία ψηφοφορία που διεξήχθη για λογαριασμό μίας τοπικής εφημερίδας της Αόστα, ο αγώνας έχει την καθολική υποστήριξη τόσο της δημόσιας κοινής γνώμης όσο και διάφορων πολιτικών οργανώσεων που έχουν εκφράσει την αλληλεγγύη τους προς τον Tor des Geants. Η μεγαλύτερη υποστήριξη όμως για εμάς δεν είναι άλλη από τους 2.304 προεγγραφέντες από 71 χώρες εκ των οποίων 700 τυχεροί θα σταθούν στην εκκίνηση του αγώνα μας!» ανέφερε ο Faggiani.

 

Απαντώντας ευθέως στις βολές των Marguerettaz και Rollandin, ο Faggiani βγαίνει στην αντεπίθεση αναφέροντας ότι «η Περιφέρεια της Αόστα, η οποία το 2015 είχε μόνο χορηγικό ρόλο στον αγώνα, ήθελε με το έτσι θέλω να επιβάλει το δικό της μοντέλο διεξαγωγής του αγώνα, κάτι το οποίο θα άλλαζε εντελώς το ύφος και τα χαρακτηριστικά που του έχουν δώσει την σημερινή του αίγλη».

 

Στο πλευρό του Tor des Geants οι εκατοντάδες εθελοντές του αγώνα υποστηρίζει η Alessandra Nicoletti, πρόεδρος της διοργανώτριας αρχής του αγώνα

 

Οι VDA Trailers όμως δεν σταματούν εκεί. Δια στόματος της Alessandra Nicoletti, προέδρου της οργανωτικής επιτροπής του αγώνα ανέφεραν ότι αν η περιφέρεια προχωρήσει και κάνει πράξη την απειλή της για διεξαγωγή αντίστοιχου αγώνα στην περιοχή, θα προσπαθήσουν να κατοχυρώσουν τα κεκτημένα τους με όλα τα ένδικα μέσα. «Προκειμένου να διαφυλάξουμε την εικόνα μας αλλά και ότι έχουμε καταφέρει μέχρι σήμερα, έχουμε ήδη αναθέσει την υπόθεση στο νομικό μας τμήμα. Η Περιφέρεια μπορεί να κάνει αγώνα με τους δικούς της ανθρώπους σε μία ημερομηνία που την βολεύει αλλά αυτός δεν θα είναι Tor des Geants», ανέφερε οργισμένα.

 

Και τώρα τι; Εύλογο το ερώτημα και η αγωνία 2.300 και πλέον αθλητών μέχρι στιγμής (οι προεγγραφές διαρκούν μέχρι τις 14 Φεβρουαρίου), ανάμεσα στους οποίους και 29 έλληνες, που όνειρό τους είναι να κάνουν με επιτυχία τον Γύρο των Γιγάντων έχοντας επενδύσει σε κόπο, χρόνο και χρήμα χωρίς να πολυνοιάζονται για όλα αυτά. Η διοργανώτρια αρχή διαρρηγνύει τα ιμάτιά της αναφέροντας ότι ο αγώνας θα διεξαχθεί κανονικά και ίσως έτσι γίνει στο τέλος. Δεν θα είναι εύκολο το εγχείρημα όμως μιας και σε μια διαδρομή 330 χιλιομέτρων που περνάει από πόλεις και κοινότητες της περιοχής θα πρέπει να βρει εναλλακτικούς τρόπους υποστήριξης των 700 και πλέον αθλητών που θα σταθούν στην εκκίνηση στις 11 Σεπτέμβρη. Όσο για τον καινούριο «Tor des Geants»? Δεν μένει παρά να παρακολουθούμε τις εξελίξεις καθώς το σήριαλ εκεί στην Αόστα φαίνεται ότι μόλις άρχισε …

 

Πηγές: aostasera.it, aostaoggi.it 

Τάκης Τσογκαράκης

Η αγάπη του για το βουνό ξεκινάει πολλά χρόνια πίσω με τις πρώτες αναβάσεις στην αγαπημένη του Πάρνηθα και μετέπειτα με την σχολή Ορειβασίας του ΕΟΣ Αχαρνών. Το 2007 έτρεξε τον πρώτο του αγώνα ορεινού τρεξίματος και από τότε ονειρεύεται "όλο και ψηλότερα, όλο και μακρύτερα". Ελπίζει να το κάνει για πολλά χρόνια ακόμα...

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ