Στον Tarawera Ultra Marathon το διεθνές ενδιαφέρον

Στον Tarawera Ultra Marathon το διεθνές ενδιαφέρον © Tarawera Ultra Marathon

Στην Νέα Ζηλανδία και στον Tarawera μεταφέρεται το ενδιαφέρον της διεθνούς σκηνής ορεινού τρεξίματος για το Σαββατοκύριακο που μας έρχεται. Στην Ελλάδα έτσι κι αλλιώς υπάρχει ένα μικρό κενό στο αγωνιστικό καλεντάρι για τα επερχόμενα Kούλουμα, καλεντάρι που όμως αμέσως μετά θα πάρει φωτιά αφού οι αγώνες θα διαδέχονται ο ένας τον άλλον.

Ο Vibram Tarawera Ultra Marathon -όπως είναι η πλήρης ονομασία του- διεξάγεται από το 2009 χωρίς όπως κάποιο ιδιαίτερο διεθνές ενδιαφέρον. Παρόλα αυτά, αποτελεί φέτος στόχο αρκετών πρωτοκλασάτων αθλητών οι οποίοι σιγά σιγά ζεσταίνουν τις μηχανές τους εν' όψει της αγωνιστικής σεζόν. Ο αγώνες έχει τρεις αγωνιστικές διαδρομές, μία των 100Κ, μία των 85Κ και μία των 60Κ.

 

Στα 100Κ ο ανταγωνισμός θα είναι μεγάλος. Κορυφαία ονόματα όπως οι Sage Canaday (ΗΠΑ, Scott), Timothy Olson (ΗΠΑ, The North Face), και Francois d’Haene (Γαλλία, Salomon) θα τρέξουν σε μία γρήγορη διαδρομή αφού τα 2770μ περίπου θετικής υψομετρικής διαφοράς θεωρούνται και είναι λίγα. Το ρεκόρ διαδρομής που είναι 8:33:50 από τον Sam Wreford το 2011 θεωρείται το λιγότερο επισφαλές! Μαζί τους θα τρέξει και ο Mick Donges (Αυστραλία, Salomon) ο οποίος θα υπερασπιστεί τον τίτλο του αφού ήταν ο περσινός νικητής στην μεγάλη διαδρομή με 8:51:08 αλλά και ο Νεοζηλανδός Vajin Armstrong ο οποίος πέρυσι είχε χάσει σχεδόν στο νήμα από τον Mick Donges τερματίζοντας 2ος πίσω του με 9:0143.

 

Το ενδιαφέρον από τα 100Κ μεταφέρεται όχι στα 85Κ όπως θα περίμενε κανείς, αλλά στα 60Κ και ιδιαίτερα στις γυναίκες! Οι Anna Frost και η Emelie Forsberg, και οι δύο κορυφαίες αθλήτριες της Salomon, στην πρώτη μεγάλη κόντρα της χρονιάς! Στους άντρες το ενδιαφέρον αναμένεται να μονοπωλήσουν οι Rickey Gates (ΗΠΑ, Salomon) και Greg Vollet (Γαλλία, Salomon) ο οποίος εκτός από manager της διεθνούς ομάδας της Salomon είναι βέβαια και δεινός δρομέας. Βέβαια μην απορήσετε αν τον αγώνα τον κερδίσει ο Samuel Ongaki, Κενυάτης που ζει στην Ν.Αφρική ο οποίος έχει εντυπωσιακά διαπιστευτήρια καθώς έχει τρέξει αγώνες 50Κ (Om Die Dam, Ν.Αφρική) σε 3:01 και Loskop Ultra Marathon 50Κ σε 2:57. Εντυπωσιακοί χρόνοι που σε έναν εύκολο αγώνα βουνού όπως ο Tarawera μπορεί να τους επαναλάβει!

 

Μεγάλος απών παρότι αναφέρεται στις λίστες εκκίνησης του αγώνα ο Anton Krupicka αφού πάλι ένας τραυματισμός τον έχει φέρει λίγο πίσω και έχει δηλώσει πως μεγάλος του στόχος τώρα είναι ο Transvulcania στα μέσα Μαϊου.

 

Περισσότερες λεπτομέρειες για τον αγώνα στο http://www.taraweraultra.co.nz/index.html

 

Τάκης Τσογκαράκης

Η αγάπη του για το βουνό ξεκινάει πολλά χρόνια πίσω με τις πρώτες αναβάσεις στην αγαπημένη του Πάρνηθα και μετέπειτα με την σχολή Ορειβασίας του ΕΟΣ Αχαρνών. Το 2007 έτρεξε τον πρώτο του αγώνα ορεινού τρεξίματος και από τότε ονειρεύεται "όλο και ψηλότερα, όλο και μακρύτερα". Ελπίζει να το κάνει για πολλά χρόνια ακόμα...

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ