Χειμερινές αναβάσεις στα Ιμαλάια: Το τέλος της μεγάλης περιπέτειας;

Η ομάδα του Κ2 winter 2015 Η ομάδα του Κ2 winter 2015 και η διαδρομή που θα προσπαθήσουν

Η φετινή περίοδος χειμερινών αναβάσεων στα Ιμαλάια μόλις ξεκινά και το ενδιαφέρον όλων είναι στραμμένο στις αποστολές στο K2 και στο Nanga Parbat στις δυο δηλαδή κορυφές πάνω από 8000 μέτρα που έχουν απομείνει χωρίς χειμερινή ανάβαση. Πιο φιλόδοξη αυτή στο K2 (8.611 μ.) με πρωταγωνιστές τον Ρώσο super star Denis Urubko, τον Ισπανό Alex Txikon και τον Πολωνό Adam Bielecki. Το δυναμικό τρίο έχοντας δοκιμάσει τις αντοχές τους τη περασμένη Άνοιξη σε μια ανεπιτυχή προσπάθεια για ανάβαση στο Kanchenjunga στο Νεπάλ από νέα διαδρομή, στοχεύουν στο απόλυτο και πιο ακραίο. Ανάβαση στο άγριο βουνό από τη δύσκολη και ασκαρφάλωτη ΒΑ κόψη, στην πλευρά της Κίνας, χωρίς οξυγόνο, χωρίς υποστήριξη. Η ομάδα πλαισιώνεται και από τους δυνατούς Ρώσους Artiom Braun και Dmitry Siniew.

Βόλτα κοντά στο BC του Broad Peak, τα βουνά του Karakorum το χειμώνα είναι  προσβάσιμα μόνο με ελικόπτεροΕπαγγελματίας αλπινιστής ο Denis Urubko ζει τα τελευταία χρόνια στο Bergamo της Ιταλίας και είναι από τους λίγους που έχουν καταφέρει να ανέβουν και στις 14 8άρες χωρίς χρήση οξυγόνου. Έγινε ευρύτερα γνωστός το 1999 όταν μέσα σε 42 ημέρες ανέβηκε και τις 5 κορυφές άνω των 7000 μέτρων της επικράτειας της πρώην ΕΣΣΔ στα πλαίσια ενός Snow Leopard project. Όπως εξηγεί ο ίδιος, “..η διαδρομή που επιλέξαμε φαίνεται να είναι πιο εφικτή από ό,τι η κλασσική της βόρειας πλευράς τον χειμώνα”. Το Κ2 από πολλούς θεωρείται η πιο δύσκολη κορυφή των Ιμαλάιων και ακόμη και στις μέρες μας λίγοι είναι αυτοί που έχουν καταφέρει να το ανέβουν. Η απότομη κλίση του και οι άσχημες καιρικές συνθήκες που
επικρατούν συνήθως εκεί, δικαιολογούν την φήμη του, όπως επίσης και οι ορειβατικές τραγωδίες που στιγματίζουν την ιστορία του. Και αν μια ανάβαση το Καλοκαίρι αποτελεί υψίστη πρόκληση για έναν ορειβάτη, πόσο μάλλον το Χειμώνα με τους θυελλώδεις ανέμους, το βαθύ μαλακό χιόνι, τις συνεχείς λιθοπτώσεις και χιονοστιβάδες και το ανείπωτο κρύο, που τυραννούν τη ψυχή και δοκιμάζουν τα νεύρα. Για τον Urubko η ανάβαση αυτή δεν είναι τίποτε παραπάνω από μια εσωτερική αναζήτηση, λέει χαρακτηριστικά “..το σημαντικότερο πράγμα που αναζητάμε σ' αυτήν την αποστολή είναι να μάθουμε τις ικανότητές μας, να καταλάβουμε τους εαυτούς μας και να δαμάσουμε τις αδυναμίες μας”.

 

Το δύσκολο για την ώρα φαίνεται να είναι το να προσεγγίσουν το βουνό, αφού οι τοπικές αρχές απάντησαν αρνητικά στην αίτηση τους για άδεια ανάβασης, πέντε ημέρες πριν την αναχώρηση! Οι ίδιοι ωστόσο δεν είναι διατεθειμένοι να τα παρατήσουν και θα προσπαθήσουν μέχρι τέλους να ξεπεράσουν το σκόπελο που λέγεται κινέζικη γραφειοκρατία.

 

Ο Tomek Machiewicz

 

Στην άλλη φημισμένη κορυφή του Πακιστάν τo Nanga Parbat (8.126 μ.), αναμένεται να επικρατήσει κάποιος συνωστισμός φέτος το Χειμώνα, καθώς τρεις αποστολές έχουν πάρει άδεια για την Rupal και την Diamir face και μάλιστα μετά από μια «νεκρή» καλοκαιρινή σεζόν, θλιβερό αποτέλεσμα από την απάνθρωπη σφαγή 10 ορειβατών στη κατασκήνωση βάσης το 2013 από εξτρεμιστές μουσουλμάνους. Ο Πολωνός Tomek Machiewicz, επιστρέφει για τέταρτη φορά Χειμώνα, για να επιχειρήσει αυτή τη φορά τη διαδρομή του R. Messner του 1978 στην Diamir face. Αν και μοιράζεται την άδεια με την Ιταλίδα Daniele Nardi τη Γαλλίδα Elisabeth Revol και τον επίσης Ιταλό Roberto Delle Monache, θα δοκιμάσει μόνος και σε αλπικό στυλ. Ας σημειωθεί ότι τη διαδρομή αυτή είχε επιχειρήσει πέρυσι το Χειμώνα και ο έμπειρος Γερμανός οδηγός υψομέτρου Ralf Dujmovits και τα είχε παρατήσει λόγω αυξημένης επικινδυνότητας με γιγαντιαία σεράκ να κρέμονται απειλητικά από πάνω του, στα 6000 μ. Ο Machiewicz βρίσκεται ήδη για εγκλιματισμό στο βουνό από τη Rupal face. Από εκεί αναμένεται να επιχειρήσουν άλλες δυο ομάδες, μια Ρώσικη με τέσσερις ορειβάτες από την Αγ. Πετρούπολη και μια μικτή με τρεις Ιρανούς και έναν Ρώσο.

 

Η Rupal Face του Nanga Parbat

 

Καθόλου τυχαία οι Πολωνοί προβάλλουν με πυγμή την παρουσία τους και στα δυο βουνά. Η χειμερινή αναρρίχηση στα Ιμαλάια άλλωστε είναι δικιά τους επινόηση. Πριν από αυτούς ήταν ένας μύθος, μια ανόητη σκέψη. Όμως ο χαρισματικός γεωλόγος Andrzej Zawada, θα άνοιγε το δρόμο προς μια εντελώς ακραία προσέγγιση του Ιμαλαισμού, αρχικά με την επιτυχημένη χειμερινή ανάβαση του στο Noshaq (7492 μ.) στο Αφγανιστάν το 1973, αλλά περισσότερο με την προσπάθεια του τον επόμενο χρόνο στο Lhotse όπου έφτασε στα 8000 μέτρα, χωρίς ωστόσο να μπορέσει να ανέβει κορυφή. Για πρώτη φορά άνθρωπος εκτέθηκε σε τόσο μεγάλο υψόμετρο Χειμώνα.

 

Ο χαρισματικός ηγέτης της Πολωνικής σχολής Andrzej Zawada (1928-2000)


Τη δεκαετία του ΄80 οι Πολωνοί θα καταφέρουν στα Ιμαλάια εκπληκτικές χειμερινές αναβάσεις σε 7 κορυφές άνω των 8000 μέτρων, με αρχή το Εverest (1980), Manaslu (1984), Dhaulagiri-I (1985), Cho Oyu (1985), Kangchenjunga (1986), Annapurna (1987) και Lhotse (1988). Οι χειμερινές αναβάσεις ταυτίστηκαν με αυτούς και ο ορειβατικός κόσμος αναγνώρισε τους Πολωνούς σαν πραγματικούς Ice Warriors. Αν και μετά τη πτώση του Ανατολικού μπλοκ και τον χαμό ηγετικών προσωπικοτήτων η δραστηριότητα τους μετριάσθηκε αισθητά, δεν εξαλείφθηκε εντελώς λόγω των προσπαθειών κυρίως του Krzysztof Wielicki, ο οποίος το 2002 διεκήρυξε προς τους νέους, άγριους και φιλόδοξους αλπινιστές το «Χειμερινό του Μανιφέστο», ανοίγοντας ένα νέο γύρο χειμερινών περιπετειών στο Karakoram αυτή τη φορά, με πενιχρά όμως αποτελέσματα.

 

Krzysztof Wielicki, ο ζωντανός θρύλος της Πολωνικής χειμερινής αναρρίχησης

 

Συνεχιστής του ο Artur Hajzer που ξεκίνησε το 2009 μια νέα καμπάνια για τις εναπομένουσες πρώτες χειμερινές αναβάσεις σε 8άρες, σε συνεργασία με την Πολωνική Ορειβατική Ομοσπονδία και με ικανοποιητική επιχορήγηση από τον ιδιωτικό τομέα, αλλά και το κράτος, αφού ακόμη και ο Πρωθυπουργός της χώρας έγινε επίτιμο μέλος της επιτροπής για το πρότζεκτ «Polish Winter Himalayan Mountaineering 2010-2015». Το φιλόδοξο αυτό πρόγραμμα περιλάμβανε σκληρή προετοιμασία νέων αλπινιστών στα χειμερινά Tatras και στις Άλπεις και μια σειρά αποστολών προετοιμασίας στις μεγάλες κορυφές του Karakoram. Η «πολωνική ομάδα χειμερινού Ιμαλαισμού» θα κατάφερνε τελικά δυο σημαντικές πρώτες χειμερινές αναβάσεις τα επόμενα χρόνια σε Gasherbrum 1 και Broad Peak. Εξέχοντα μέλη της και γνήσιοι απόγονοι των Ice Warriors οι Adam Bielecki, και Tomek Mackiewicz, θα έχουν την ευκαιρία να τελειώσουν φέτος τη μεγάλη περιπέτεια και να τελειοποιήσουν το Art of Suffering, τη τέχνη του να υποφέρεις δηλαδή, στην οποία επιδόθηκαν συστηματικά οι συμπατριώτες τους τις τελευταίες δεκαετίες.

 

Η Πολωνική αποστολή στο Everest το 1980

 

Τι και αν τα καταφέρουν; Η χειμερινή ορειβασία στα Ιμαλάια δε πρόκειται να εκλείψει. Χωρίς ατελείωτες ουρές και μποτιλιαρίσματα, διχογνωμίες για τη χρήση O2 και φαρμάκων, χωρίς τουρίστες με οδηγούς, χωρίς κλεψίματα, συνεχίζει να αποτελεί τη γνήσια περιπέτεια, για …πραγματικούς ορειβάτες. Όπως λέει και ο maestro της χειμερινής αναρρίχησης Simone Moro σε μια πρόσφατη συνέντευξη του “ …και αν πας πίσω στο Makalu για μια δεύτερη χειμερινή ανάβαση, αλλά από νέα διαδρομή δε θα είναι μια νέα σελίδα για τη χειμερινή ορειβασία; Υπάρχουν τόσα πολλά να γίνουν Χειμώνα εκεί…. Η ιστορία των χειμερινών αναβάσεων δεν πρόκειται να τελειώσει με μια επιτυχή ανάβαση στο Κ2.”

 

Πηγές: Polish Winter Himalayan Mountaineering 2010-2015, ALTITUDE PAKISTAN, Alpinist.com, dawn.com, The Hiking Experience

 

Γιώργος Βουτυρόπουλος

Γεννήθηκε το 1969 και σκαρφαλώνει στα βουνά από τα 16 του. Έχει καταφέρει σημαντικές αναρριχήσεις σε διαδρομές βράχου,  πάγου και μικτού πεδίου στα βουνά της Ελλάδας, στις Άλπεις, Δολομίτες, Γερμανία, Βρετανία, Νορβηγία. Επίσης, έχει συμμετάσχει σε ορειβατικές αποστολές σε βουνά μεγάλου υψομέτρου, στο Περού-Άνδεις,  Αφρική-Κένυα, στο Νεπάλ, Θιβέτ, Πακιστάν, Ινδία, Κιργιστάν.  Είναι ομοσπονδιακός εκπαιδευτής ορειβασίας και οδηγός βουνού από το 1993,  συν-συγγραφέας των εγχειριδίων ορειβασίας, η Τέχνη του Βουνού (2010, 2011) και Ορεινή Πεζοπορία (2012). 

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Latest Tweets

Britain's Most Brutal Race @TheSpineRace Winner is mr John Kelly @RndmForestRunnr ! Huge respect to all runners and… https://t.co/o1OYltCYr2
Οι Έλληνες επιστρέφουν στην Cameta Coixa και την Καταλονία: https://t.co/2m0wehNxgM https://t.co/OGdvP16KNl
Μια συζήτηση με το Θωμά Πουρλίδα, εμπνευστή του Wonder Run, λίγες ημέρες πριν τη συμμετοχή του στο @VibramHK100 στο… https://t.co/qXJjy5t5jx
Follow Advendure on Twitter

Post Gallery

Montane® Spine® Race: O χειμερινός αγώνας θρύλος στα Βρετανικά fells είχε νικητή τον John Kelly

Από το νέο έτος!

Χιόνι, λάσπη και παιχνίδι στο Salomon Mountain Cup στο Κρυονέρι - Αποτελέσματα!

Μπότες Χειμερινής Ορειβασίας SCARPA – SALEWA

Οι Έλληνες επιστρέφουν στην Cameta Coixa και την Καταλονία!

Τρομερό ρεκόρ αιτήσεων για το UTMB® 2020, 117 οι ελληνικές αιτήσεις!

Μια συζήτηση με το Θωμά Πουρλίδα, εμπνευστή του Wonder Run!

Μία συζήτηση εφ’ όλης της ύλης με τον Χρήστο Σωτηρόπουλο!

Κωπηλατώντας προς το αδύνατο!

DYNAFIT Transalpine Run, Νέα εποχή για τον κορυφαίο multistage αγώνα !

Ρογκάς – Το υπερόπλο της Σοβιετικής Ένωσης!

Η παλέτα των χρωμάτων!