Οι καλύτερες φωτογραφίες Περιπέτειας του 2015

'Μία εικόνα αξίζει όσο χίλιες λέξεις' αναφέρει το σοφό ρητό, ένα ρητό που δεν θα μπορούσε να ίσως βρει καλύτερη εφαρμογή στον κόσμο της Ανθρώπινης Περιπέτειας και της εξερεύνησης των ορίων. Άνθρωποι οι οποίοι ανακαλύπτουν συνεχώς νέα όρια του σώματος και του νου ακροβατώντας μεταξύ του περιπετειώδους και του παράλογου αποτελούν έμπνευση για όλους εμάς να κάνουμε τα μικρά και δειλά βήματά μας για να πατήσουμε τις δικές μας «κορυφές» ανακαλύπτοντας πράγματα για τον εαυτό μας που ποτέ πριν δεν γνωρίζαμε. Έχουμε σκεφθεί όμως πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα αν σε όλες αυτές τις ανθρώπινες αναζητήσεις δεν υπήρχαν ντοκουμέντα που να μας μεταφέρουν με τον δικό τους μοναδικό τρόπο τις εικόνες, τις εμπειρίες, τα συναισθήματα των ανθρώπων που χρόνια τώρα οριοθετούν το ανέφικτο; Μία φωτογραφία πολλές φορές μπορεί να μας εμπνεύσει ίσως περισσότερο και από το ίδιο το επίτευγμα, να μας ταξιδέψει σε μέρη ονειρικά και να μας πει την δική της ιστορία…

Το δημοφιλές outdoor περιοδικό Outside Online μας ταξιδεύει σε μέρη πανέμορφα μέσα από τον φακό κορυφαίων φωτογράφων που έχουν αποτυπώσει στον δικό τους καμβά, εκπληκτικής αισθητικής εικόνες ανθρώπων που «εκεί έξω» βρίσκονται στο «σπίτι» τους…

 

Καγιάκ σε πολύχρωμο καμβά στην Αριζόνα

Τα υψηλά επίπεδα ανθρακικού ασβεστίου στα τοιχώματα αυτού του φαραγγιού στον ποταμό Κολοράντο έχουν δώσει στο νερό αυτή την καταπληκτική μπλε – πράσινη απόχρωση. Ο φωτογράφος δεν έχασε την ευκαιρία να αποτυπώσει την σύζυγό του Sabina Allemann και τον οδηγό αποστολών Jon Imhoof κατά την διάρκεια μιας 18ήμερης διάσχισης 278 μιλίων του εκπληκτικού αυτού ποταμού. «Το χρώμα μου φώναζε να το φωτογραφίσω…»

 

Photo: Andrew Peacock

 

Σκι σε παγετώνα στην British Columbia

Τον Φεβρουάριο του 2015 χιονοθύελλες φόρτωσαν με δύο μέτρα φρέσκο χιόνι την δυτική British Columbia στον Καναδά. Τι καλύτερη ευκαιρία λοιπόν για τον παγκόσμιο πρωταθλητή σκιέρ Josh Daiek να προσεγγίσει με ελικόπτερο την περιοχή για να κατέβει έναν παγετώνα ύψους 1.200μ…

 

Photo: Grant Gunderson


Μια όχι και τόσο νόμιμη αναρρίχηση στην Κίνα

Φτάνοντας Michael Shen με τον φωτογράφο φίλο του Alex Manelis μετά από ένα ταξίδι 7.000 μιλίων στο Moon Hill έξω από το Yangshuo στην Κίνα μόνο και μόνο για να σκαρφαλώσει την διαδρομή Red Dragon καταλαβαίνετε ότι οι προτροπές των αρχών που με βία ήθελαν να τον κατεβάσουν δεν ήταν αρκετές. «Τους είπαμε από πόσο μακριά είχαμε έρθει για αυτήν την διαδρομή» και μας απάντησαν «ΟΚ, αλλά την ίδια στιγμή που θα δείτε τουρίστες θα πρέπει να κατέβετε!». Κακή επιρροή οι big wall αναρριχητές!!!

 

Photo: Alex Manelis

 

Σε μία από τις 82 κορφές με τον Ueli Steck

Τον περασμένο Ιούλιο, ο Jon Griffith κολλητός του κορυφαίου Ueli Steck, τον προσκάλεσε να σκαρφαλώσουν μαζί σε μία μέρα 4 κορυφές του ορεινού όγκου του Mont Blanc, μέρος της συνολικής προσπάθειας του Steck να σκαρφαλώσει όλες τις 4άρες (άνω των 4.000 μέτρων) κορυφές των Άλπεων. Είχαν τελειώσει πριν την δύση αλλά ο Griffith εξουθενωμένος ομολόγησε «όταν είσαι με τον Ueli δεν χαλαρώνεις ποτέ!»

 

Photo: Jon Griffith

 

Το ποδήλατο επ’ώμου

O Ben Gavelda ήταν από τους πρώτους που διέσχισε το λίαν προσφάτως διανοιγμένο μονοπάτι Peak to Creek trail στην οροσειρά Selkirk στην British Columbia του Καναδά. «Πρώτη φορά κατάφερα να κατέβω ποδηλατώντας από την πραγματική κορυφή ενός βουνού. Το ανέβω βέβαια μέχρι εδώ πάνω … είναι μια άλλη ιστορία!»

 

Photo: Ben Gavelda


Παιδικό όνειρο που έγινε πραγματικότητα

Ο Gilles Sierro μεγάλωσε δίπλα στο Dent Blanche στην Ελβετία και παιδικό του όνειρο ήταν να κατέβει με σκι την απομακρυσμένη ανατολική πλαγιά του. Τον περασμένο Απρίλη όταν και οι συνθήκες το επέτρεψαν αυτό έγινε πραγματικότητα. «Δεν μπορείς να φανταστείς πόσο απότομο είναι αν δεν σταθείς για λίγο στην κορυφή με την πλαγιά να κρέμεται στα πόδια σου»

 

Photo: David Carlier

 

Βράχινα γλυπτά στο Grand Canyon

Τα Vishnu Basement Rocks, ένα σύμπλεγμα εντυπωσιακών βράχινων σχηματισμών στα τοιχώματα του Κολοράντο ηλικίας 1,7 δισεκατομμυρίων ετών ήταν ένα θέλγητρο για τον Blake McCord μαζί με τον φωτογράφο Nick Kelley βρέθηκαν τον Μάιο για να εξερευνήσουν και να φωτογραφίσουν την περιοχή. «Όταν αναρριχητές βρεθούν μπροστά σε ένα τέτοιο θέμα τότε πραγματικά δεν μπορείς να κάνεις τίποτα για να τους πείσεις να μην σκαρφαλώσουν!»

 

Photo: Nick Kelley

 

Καταδίωξη στην Καλιφόρνια

Όχι, δεν είναι αστυνομική ταινία αλλά κοντά προς το τέλος του 5ου ετάπ του ετήσιου Amgen Tour of California. Με ταχύτητες που ξεπερνούν τα 80 χλμ/ ώρα αποτελούν ίσως το καλύτερο θέαμα για θεατές και φωτογράφους. Ο Darell Parks, φωτογράφος για πάνω από 10 χρόνια του αγώνα είχε στηθεί στο σημείο για ώρες ξέροντας ότι ο συνδυασμός των ποδηλάτων στο αχανές άγριο Καλιφορνέζικο τοπίο θα του έδινε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Photo: Darrell Parks

 

Τέλεια πούδρα στην Washington

Ασυνήθιστα ξηρός ο περσινός χειμώνας στην Washignton είχε απογοητεύσει τους λάτρεις της φρέσκιας πούδρας. Το καλό όμως ο καιρός το άφησε για το τέλος αφού στις αρχές του Μάρτη σκέπασε με μπόλικο φρέσκο χιόνι τα North Cascades. Φρέσκο χιόνι, καταγάλανη μέρα, φωτογραφικός παράδεισος. «Ήταν μία μέρα από αυτές που περιμένεις όλον τον χρόνο…»

Photo: Grant Gunderson

 

Ταλέντο στα North Cascades

Ο Forest Woodward βρέθηκε για τις ανάγκες φωτογράφησης για ένα νέο οδηγό αναρρίχησης της περιοχής στα North Cascades. Εκεί πέτυχε την Jenny Abegg που σκαρφάλωνε επικεφαλής την West Face μία αισθητική γραμμή 300 μέτρων. «Μόνο όταν σκαρφαλώσαμε στην κορφή η Jenny μου εκμυστηρεύτηκε ότι σκαρφαλώνει μόλις δυο χρόνια. Έμεινα εμβρόντητος!»

 

Photo: Forest Woodward

 

Σουρεαλιστική πτήση

Τον περασμένο Οκτώβρη κατά την διάρκεια μίας 3ήμερης πτήσης στα υψίπεδα Bonneville Salt Flats, ο Krystle Wright αποτύπωσε με τον καλύτερο τρόπο την εντυπωσιακή «θάλασσα» από τις μικρές λιμνούλες αλατιού όπου τα εναλλασσόμενα χρώματα και σχήματα δίνουν έναν εντυπωσιακό ψηφιδωτό. «Είναι το όνειρο κάθε φωτογράφου».

 

Photo: Krystle Wright

 

Το άλμα της Ζωής

Τον Φεβρουάριο ο Joey Schusler με τον Shawn Neer έμειναν μία βδομάδα στην περιοχή του Green River στην Utah εξερευνώντας μέρη στα οποία θα εκπλήρωναν το άλμα της ζωής τους με ποδήλατο. Δεν ήταν λίγα τα μέρη που βρήκαν αλλά αυτό που βρήκαν την τελευταία μέρα πραγματικά τους συνεπήρε. «Ξέραμε μόλις το είδαμε ότι θα ήταν κάτι σπουδαίο…»

 

Photo: Joey Schusler

 

Κύματα από άλλο κόσμο στην Τασμανία

Ο Stuart Gibson μόλις που πρόλαβε να στηθεί με την φωτογραφική του απέναντι στο Shipstern Bluff στην ΝΑ Τασμανία όπου τα κύματα είχαν ήδη θεριέψει για να φωτογραφίσει τον φίλο του Mikey Brennan. Όταν εμφανίστηκε ένα 10μετρο κύμα νόμιζαν ότι είδαν το μεγαλύτερο της ημέρας. Έσφαλαν όμως αφού αυτό χτύπησε στην γρανιτένια ακτή για να επιστρέψει ακόμη μεγαλύτερο και απειλητικό.

 

Photo: Stuart Gibson

 

Οφθαλμαπάτη στην Ελβετία

Ο Michael Schaefer πέρασε για τις ανάγκες μίας φωτογράφησης ένα σαββατοκύριακο με τους Tommy Caldwell και Sonnie Trotter στην «Coelophysis», μία διαδρομή 700 μέτρων στις Ελβετικές Άλπεις. Κάποια στιγμή ένα πυκνό σύννεφο ομίχλης τύλιξε όλο το βουνό. «Ήταν τόσο παχιά που δεν μπορούσα να δω κάτω πέρα από μερικά μόλις μέτρα. Βλέποντας τον Sonnie Trotter από κάτω μου θα πίστευε κάποιος ότι το έδαφος ήταν μόλις 10 μέτρα χαμηλότερα. Κι όμως ήταν πάνω από 300 !»

 

Photo: Michael Schaefer

 

Γενναία άλματα στην Χιλή

Τον περασμένο Νοέμβριο ο Tait Trautman με τον επαγγελματία καγιάκερ Gerd Serrasolses ταξίδεψαν 600 χιλιόμετρα από το Santiago στο Entre Lagos της Χιλής για να μπουν με τα καγιάκ τους στον ποταμό Golgol ο οποίος είχε δεχθεί τεράστιες ποσότητες νεροποντής μετά τις τελευταίες χειμωνιάτικες καταιγίδες. Μετά από δύο βδομάδες με τα καγιάκ τους, ανακάλυψαν αυτόν τον 10μετρο καταρράκτη ο οποίος όμως έριχνε με μανία τόνους νερό έτοιμους να πλακώσουν το καγιάκ στο παραμικρό λάθος. «Ήμουν σίγουρος ότι ο Gerd ήταν ο πρώτος που κατάφερε να πηδήξει από αυτόν εδώ τον καταρράκτη…»

 

Photo: Tait Trautman

 

Το Μεξικό «εκ των έσω»

Η υγρασία και η ομίχλη δεν είχαν αφήσει την μαγεία να εκτυλιχθεί μπροστά στα μάτια των Justin Lewis και Michael Holland όταν κατέβηκαν με ραπέλ την 100 μέτρων βάθους σπηλιά έξω από το χωριό Huastec στο San Luis Potosi του Mexico. «Μόλις πατήσαμε το πόδι μας στον πάτο της σπηλιάς, η ομίχλη διαλύθηκε και γίναμε μάρτυρες ενός θεάματος καταπληκτικού...»

 

Photo: Justin Lewis

 

Ένα νοσταλγικό ταξίδι στο Grand Canyon

Τον Δεκέμβρη του 2013, ο Forest Woodward με τον πατέρα του ταξίδεψαν με raft την ίδια διαδρομή που είχε ο ίδιος ο πατέρας του ολοκληρώσει το 1970 όντας πρόσκοπος σε νεαρή ηλικία. Παρότι οι περιορισμοί στην κατασκήνωση τώρα είναι μεγαλύτεροι, το ίδιο και η πολυκοσμία από μηχανοκίνητες βάρκες με τουρίστες, το ποτάμι το ίδιο δεν έχει αλλάξει ιδιαίτερα. «Το ύψος και το χρώμα των τοίχων σε κάνουν να αισθάνεσαι το ίδιο δέος και τόσο μικρός μπροστά στο μεγαλείο που απλώνεται μπροστά σου».

 

Photo: Forest Woodward

 

Ευκαιρία που δεν έπρεπε να πάει χαμένη

Τέσσερις μέρες σκαρφαλώματος στην Utah, στο Εθνικό Πάρκο Zion ήταν συναρπαστικές αλλά η ατμόσφαιρα και τα χρώματα δεν ικανοποιούσαν τον απαιτητικό Elliott Bernhagen. Είχαν ετοιμαστεί να αποχωρήσουν όταν τελικά το δειλινό της τελευταίας μέρας τους χάρισε απίθανα χρώματα. Έτσι λοιπόν γύρισε πίσω στο Πάρκο, έτρεξε στον μεγαλύτερο λόφο που θα μπορούσε για να θαυμάσει την θέα και το αποτέλεσμα είναι αυτό που βλέπετε. «Όταν το φως είναι καλό, δεν αφήνεις την ευκαιρία να πάει χαμένη».

 

Photo: Elliott Bernhagen

 

Υψοφοβία στο Yosemite

Τον περασμένο Σεπτέμβριο ο Cody Tuttle απαθανάτισε τον ντόπιο της κοιλάδας Yosemite Lonnie Kauk στα μέσα της αναρρίχησής του στο 3.500μ Medlicott Dome. «Μία από τις τρομακτικότερες αναρριχήσεις στην κοιλάδα» λέει ο Tuttle o οποίος έφτασε στον Kauk με ραπέλ. «Ένα λάθος και έκανες θανατηφόρα πτώση. Παρόλα αυτά ο Lonnie ήταν τέρας ηρεμίας».

 

Photo: Cody Tuttle

 

Λεωφόρος στο Περού

Για 10 μέρες τον περασμένο Μάιο, ο John Wellburn και ο Chris Van Dine ποδηλάτισαν προς εύρεση νέων μονοπατιών που θα τους οδηγούσαν στην αρχαία πόλη των Ίνκας, Choquequirao. Αφού είχαν ολοκληρώσει την αποστολή τους, φεύγοντας από την αρχαία τοποθεσία, ο φωτογράφος σταμάτησε να ξαποστάσει όταν αντιλήφθηκε ότι η πυκνή ομίχλη που τους τύλιγε είχε μόλις διαλυθεί χαρίζοντάς του το πλάνο που θαυμάζουμε και εμείς.

 

Photo: John Wellburn

 

Επικό σκαρφάλωμα στην Τέλενδο

Ο γνωστός outdoor φωτογράφος Dan Patitucci και ο επαγγελματίας αναρριχητής Simon Duverney επισκέφθηκαν την Τέλενδο η οποία μαζί με την Κάλυμνο αποτελούν έναν παγκόσμιο αναρριχητικό παράδεισο. Όταν προσεγγίσαμε το μέρος αμέσως έπεσε το μάτι μας σε αυτή την εκπληκτική σπηλιά και καταλάβαμε αμέσως ότι έπρεπε να την σκαρφαλώσουμε. Ο Patitucci από τους πιο έμπειρους outdoor φωτογράφους δράσης ανέφερε ότι «ο Simon ολοκλήρωσε την αναρρίχηση σε μόλις 5 λεπτά τα οποία όμως μας χάρισαν τις πιο όμορφες φωτογραφίες του ταξιδιού!»

 

Photo: Dan Patitucci

 

 

Μια τρελή πτώση στην British Columbia

Τον περασμένο Οκτώβριο μετά από έναν χρόνο προετοιμασίας, ο Ισπανός καγιάκερ Aniol Serrasolses ταξίδεψε μέχρι την British Columbia στους καταρράκτες Keyhole για να καταφέρει να πραγματοποιήσει τον στόχο του που δεν ήταν άλλος από μία πτώση 40 μέτρων ανάμεσα από απίστευτο όγκο νερού. Για να γίνει αυτό, ο Serrasolses έπρεπε να κατέβει με ραπέλ 100 μέτρα μαζί με το καγιάκ του και να περιμένει την απογείωση του drone που θα απαθανάτιζε την προσπάθειά του. «Ήταν μία μαγική στιγμή…» ανέφερε ο φωτογράφος Steve Rogers.

 

Photo: Steve Rogers 

 



Αντιμέτωποι με την θάλασσα στο Volvo Ocean Race

Το Νοέμβριο κατά την διάρκεια του ιστιοπλοϊκού αγώνα Volvo Ocean Race, ο Matt Knighton οποίος αγωνιζόταν μαζί με την ομάδα Abu Dhabi Ocean Racing, απαθανάτισε τον πηδαλιούχο Adil Khalid την ώρα που χτυπήθηκε από ένα τεράστιο κύμα, 1.500 μίλια δυτικά από το Cape Town. Αυτό το σημείο του Νότιου Ατλαντικού θεωρείται ένα από τα ψυχρότερα όλης της διαδρομής του αγώνα. «Το timing της φωτογραφίες έτυχε να είναι τέλειο. Ένα δευτερόλεπτο μόλις μετά το κύμα με είχε και μένα βγάλει νοκ άουτ!»

 

Photo: Matt Knighton

 

Λίμνη Moraine, Oregon

Snowboard, θαλάσσιο σκι ή και τα δύο;

Photo: Tyler Roemer

 

Πάνω από την Παγωμένη Άβυσσο

Τον περασμένο Φεβρουάριο, ο διάσημο αναρριχητής Will Gadd άνοιξε μια νέα διαδρομή 150 μέτρων στους παγωμένους καταρράκτες Helmcken Falls στο Wells Gray Provincial Park του Καναδά. Ο φωτογράφος κατέβηκε στο μέσο της διαδρομής με ραπελ και ενώ στεκόταν στους -20 δεν μπορούσε να διακρίνει τον πάτο αυτού του χάους που απλωνόταν στα πόδια του. «Σκεφτόμουν συνεχώς ότι αν πέσω από εδώ πέρα, απλώς θα εξαφανιστώ…»

 

Photo: Christian Pondella

Τάκης Τσογκαράκης

Η αγάπη του για το βουνό ξεκινάει πολλά χρόνια πίσω με τις πρώτες αναβάσεις στην αγαπημένη του Πάρνηθα και μετέπειτα με την σχολή Ορειβασίας του ΕΟΣ Αχαρνών. Το 2007 έτρεξε τον πρώτο του αγώνα ορεινού τρεξίματος και από τότε ονειρεύεται "όλο και ψηλότερα, όλο και μακρύτερα". Ελπίζει να το κάνει για πολλά χρόνια ακόμα...

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ