SKY

Η Ναταλία Παπουνίδου στο Solu Khumbu Trail 2011: Ημερολόγιο Αποστολής

Από 07 Νοε 2011

Έναν χρόνο πριν ο κορυφαίος έλληνας αθλητής ορεινού τρεξίματος Νίκος Καλοφύρης έλαβε μέρος στον ίδιο αγώνα και κατέκτησε την τρίτη θέση. Ο φωτογράφος της GO-mrp, Μπάμπης Γκιριτζιώτης συνόδευσε τον έλληνα αθλητή στο Νεπάλ και κάλυψε τόσο φωτογραφικά όσο και δημοσιογραφικά την προσπάθεια του και τις 13 αγωνιστικές ημέρες του αγώνα (étapes). Φέτος σειρά έχει η Ναταλία Παπουνίδου να δοκιμάσει τις δυνάμεις της στον ίδιο αγώνα, η οποία κέρδισε την συμμετοχή της σε αυτόν κατακτώντας την πρώτη θέση ανάμεσα στις ελληνίδες αθλήτριες που αγωνίστηκαν στον αγώνα Olympus Marathon το 2010. Ο φωτογράφος Μπάμπης Γκιριτζιώτης θα ακολουθήσει την Ναταλία Παπουνίδου καλύπτοντας, για ακόμη μία φορά, τα 300 χλμ. του αγώνα πεζοπορώντας. Σκοπός του είναι να καταγράψει όλη την προσπάθεια της και να στέλνει καθημερινά, με τη βοήθεια δορυφορικού συστήματος, φωτογραφίες και κείμενο στην Ελλάδα. Επίσης θα έχει κανείς τη δυνατότητα να παρακολουθήσει ολόκληρη την προσπάθεια της αθλήτριας σε πραγματικό χρόνο. Ένας ελαφρύς πομποδέκτης GPS προσαρμοσμένος στο σακίδιο της Ναταλίας θα αναμεταδίδει ανά 10 λεπτά, μέσω ειδικής υπηρεσίας καταγραφής του στίγματος, τη θέση της πάνω στον χάρτη της διαδρομής του αγώνα.

Τετάρτη 23/11, 17:02

Σήμερα έπεσε η αυλαία του 4ου Solu Khumbu Trail με την ελληνίδα αθλήτρια Ναταλία Παπουνίδου να τερματίζει 3η ανάμεσα στις γυναίκες αθλητριες και 1η ανάμεσα στις ευρωπαίες. Όπως και πέρυσι έτσι και φέτος η τελευταία διαδρομή είχε μία ιδιαιτερότητα: ξεκίνησε με πεζοπορεία στις 4 το πρωί. Μετά από 6 χιλιόμετρα δόθηκε η εκκίνηση του αγωνιστικού μέρους απόστασης 20 χιλιομέτρων. Εμείς αναχωρήσαμε από το Namché στις 3 το πρωί. Προπορευτήκαμε των αθλητών για αρκετά χιλιόμετρα και φωτογραφήσαμε τη Ναταλία λίγο μετά το ξημέρωμα. Την συναντήσαμε ξανά στη Lukla στο σημείο του τερματισμού, όπου παρακολουθήσαμε μαζί συγκινημένοι την μικρή γιορτή προς τιμήν των αχθοφόρων και των αθλητών. Χθες η Ναταλία παρουσίασε πυρετό, ίσως από την συνεχόμενη καταπόνηση αλλά ευτυχώς σήμερα ήταν η τελευταία αγωνιστική και θα μπορέσει να ξεκουραστεί. Επίσης, για τον σημερινό τελευταίο αγώνα αγωνίστηκε τιμητικά με την μπλούζα της "Φλόγας" (Σύλλογος Γονέων Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια) αφιερώνοντάς τον στα παιδιά και στις οικογένειές τους. Είναι πολύ χαρούμενη γιατί εκτός του ότι κατάφερε να τερματίσει τον αγώνα κατόρθωσε να κατακτήσει και μια θέση στο βάθρο των νικητών. Η επίσημη βράβευση των αθλητών θα πραγματοποιηθεί στο Κατμαντού στις 25 Νοεμβρίου. Η επόμενη και τελευταία ενημέρωση θα γίνει μετά την απονομή των βραβείων. Ανυπομονούμε όλοι να επιστρέψουμε στην πατρίδα. Χαιρετισμούς σε όλους.

Lukla, 23.11.2011 Μπάμπης Γκιριτζιώτης

Τρίτη 22/11, 13:10

Καλημέρα από το Namché.

13ο étape: Η διαδρομή του 13ου étape ξεκίνησε με πεζοπορεία των αθλητών από το Lobuche (4.970μ.) προς το Kala Pattar, στα 5.545μ. Έμειναν εκεί λίγη ώρα αρκετή για να ξεκουραστούν και να απολαύσουν φυσικά τη μαγευτική θέα. Δεν είναι τυχαίο πως στο σημείο αυτό υπάρχει τοποθετημένη web camera η οποία παρέχει λήψεις από την ευρύτερη περιοχή που περιλαμβάνει και την κορυφή του Έβερεστ. Έπειτα ξεκίνησαν για το αγωνιστικό κομμάτι με προορισμό το Pheriche (4.240μ.). Η συγκεκριμένη διαδρομή είχε μόνο κατάβαση. Οι αθλητές βρήκαν τη διαδρομή σχετικά εύκολη, είναι όμως επηρεασμένοι από την ταλαιπωρία του υψομέτρου των περασμένων ημερών. Ευτυχώς όμως τα δύσκολα πέρασαν. Η Ναταλία τερμάτισε το 13ο étape σε 2 ώρες και 28 λεπτά με χαρακτηριστική ευκολία.

14ο étape: Οι αθλητές έφτασαν στον τερματισμό αρκετά κεφάτοι. Οι δυσκολίες με το υψόμετρο τελείωσαν πλέον. Ο σημερινός αγώνας Periche 4.240μ. - Namché 3.440μ. ξεκίνησε στις 9 το πρωί και οι αθλητές άρχισαν να τερματίζουν λίγο μετά τις 12. Η Ναταλία τερμάτισε στη 1:28' μετά από 23 περίπου χιλιόμετρα αγώνα. Ήταν εύκολο γι'αυτήν σε σχέση με τις προηγούμενες μέρες. Ευτυχώς δεν έχει υποστεί κανένα τραυματισμό μετά από όλες αυτές τις ημέρες σκληρού αγώνα και αυτό έχει τη μεγαλύτερη σημασία. Αύριο ο πολυήμερος αυτός αγώνας τελειώνει. Μένουν 20 χιλιόμετρα ακόμη μέχρι το φινάλε που θα δοθεί στη Λούκλα. Τελικά το πρόγραμμα δεν άλλαξε όπως κατά διαστήματα σκεφτόταν η διοργάνωση να κάνει λόγω καιρικών συνθηκών. Επίσης, αυτό που μας απασχολούσε όλους, όλες αυτές τις ημέρες, ήταν αν θα εκτελούνται κανονικά οι πτήσεις από το αεροδρόμιο της Λούκλα όταν θα τελειώσει ο αγώνας. Κανείς δεν θα άντεχε να παραμείνει για μέρες, όπως έγινες τις προηγούμενες 2 εβδομάδες, στη Λούκλα και να περιμένει να φτιάξει ο καιρός για να φύγει. Ευτυχώς μαθαίνουμε πως ο καιρός έχει βελτιωθεί και ελπίζουμε να παραμείνει έτσι. Επόμενη ενημέρωση αύριο από τη Lukla.

Καλό απόγευμα. Namché, 22.11.2011

Δευτέρα 21/11, 17:20

Καλησπέρα από το Namché. Χθες ήταν αδύνατη η επικοινωνία μας οπότε σας ενημερώνω για το χθεσινό 12o étape Dragnac (4.700m) - Chola Pass (5.330m) - Lobuche (4.970m). Η χθεσινή διαδρομή ήταν η δυσκολότερη απ' όλες! Η Ναταλία μου είπε χαρακτηριστικά "Πάλι καλά που είμαστε ζωντανοί και αρτιμελείς!" Ο χθεσινός χρόνος της ήταν 3 ώρες και 58 λεπτά. Ο αγώνας ξεκίνησε στις 09:00 με θερμοκρασία -5 C. Αρχικά οι αθλητές έπρεπε να κάνουν μία δύσκολη τεχνικά ανάβαση από τα 4.700 μ. έως τα 5.362 μ. Το τερραίν ήταν σαθρό και είχε πάνω από 40 μοίρες κλίση. Ήθελε ιδιαίτερη προσοχή γιατί καθώς σκαρφάλωναν οι προπορευόμενοι αθλητές αποκολλούνταν οι πέτρες και έπεφταν σ' αυτούς που ακολουθούσαν! Εμείς περιμέναμε την Ναταλία στο πέρασμα Cho La στα 5.362 μ. για να την φωτογραφήσουμε. Έφτασε σχετικά γρήγορα και αφού κάθησε δυο λεπτά να ξεκουραστεί, φόρεσε κραμπόν και συνέχισε πλέον για την κατάβαση. Η κατάβαση ξεκινούσε με μια κλίση 35 μοιρών πάνω σε χιονισμένο και παγωμένο τερραίν. Σχοινί για στήριγμα όπως πέρυσι δεν υπήρχε. Το γεγονός αυτό έκανε αρκετά επικίνδυνη την πορεία των αθλητών σε ορισμένα σημεία καθώς ένα λάθος βήμα θα σε οδηγούσε… πολύ κάτω! Ύστερα από το παγωμένο κομμάτι ακολουθούσε πετρώδες μονοπάτι το οποίο κατέληγε σε μια πανέμορφη κοιλάδα. Πολλοί αθλητές εγκατέλειψαν σε αυτή την διαδρομή και μερικοί από αυτούς στην πορεία χάθηκαν. Η κούραση αρχίζει να βγαίνει και όλοι πλέον αδημονούν να τελειώσει ο αγώνας. Σήμερα οι αθλητές ξεκίνησαν πεζοπορώντας από το Lobuche (4.970μ.) με προορισμό το Kala Pattar, στα 5.545μ., όπου η θερμοκρασία στις 7 το πρωί άγγιζε τους -13 C. Από εκεί άρχισε το αγωνιστικό κομμάτι το οποίο είναι παιχνιδάκι σε σχέση με την χθεσινή ταλαιπωρία. Ενημέρωση και φωτογραφίες δεν είναι δυνατόν να στείλω από αυτή τη διαδρομή. Περισσότερα νέα για το σημερινό και αυριανό étape θα σας στείλω αύριο. Η ομάδα μας χωρίστηκε σήμερα για να καλύψει τον αγώνα. Οι 3 από τους 5 προπορευτήκαμε κατά μία μέρα ώστε να μπορέσουμε σήμερα να στείλουμε νέα. Αυτό γιατί το χωριό όπου θα διανυκτερεύσουν σήμερα οι αθλητές είναι μέσα στην κοιλάδα και οι κορυφές των 6.500μ. και άνω κάνουν την επικοινωνία αδύνατη. Η Ναταλία μου ζήτησε να στείλω χαιρετισμούς σε όλους και να σας πω πως ανυπομονεί να επιστρέψει στην Ελλάδα. Αν όλα πάνε καλά μέχρι τέλους, η 3η θέση στην γυναικεία κατάταξη της ανήκει. Αυτό την κάνει να αισθάνεται πολύ χαρούμενη και υπερήφανη όπως και εμάς βέβαια!

Καλό βράδυ. Namché, 21.11.2011

Σάββατο 19/11, 15:20

Καλησπέρα από το παγωμένο Dragnac. Σήμερα οι αθλητές ακολούθησαν κανονικά την προγραμματισμένη διαδρομή του 11ου Étape 20 χιλιομέτρων. Αρχικά ανέβηκαν περπατώντας από το Gokyo (4.800m.) μέχρι το σημείο όπου βρίσκεται η λίμνη Gyazumba στα 5.500μ., διανύοντας γύρω στα 7 χιλιόμετρα. Από εκεί ξεκίνησε το αγωνιστικό κομμάτι στις 12:50 το μεσημέρι με τερματισμό στο χωριό Dragnac στα 4.700μ. Στο κομμάτι μετά το Gokyo και μέχρι 2 χιλιόμετρα πριν τον τερματισμό οι αθλητές αγωνίστικαν πάνω σε σαθρά μονοπάτια ενός παλιού παγετώνα. Η διαδρομή για την Ναταλία ήταν ευκολότερη σε σχέση με την χθεσινή, παρά τον πάγο και τον βαθμό δυσκολίας, τερματίζοντας στις 14:55. Αρκετοί αθλητές, όπως σας είπα και χθες, αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το υψόμετρο. Δύο από αυτούς επηρεάστηκαν τόσο ώστε χθες να εγκαταλείψουν τον αγώνα. Και σήμερα κάποιοι δήλωσαν παραίτηση. Η κούραση είναι πλέον εμφανής στους περισσότερους. Η Ναταλία δεν δείχνει να αντιμετωπίζει ιδιαίτερο πρόβλημα. Αυτή τη στιγμή είναι δίπλα μου και στέλνει σε όλους σας χαιρετισμούς. Εμείς είχαμε κάποιες ενοχλήσεις όταν φτάσαμε στα 5.360μ., αλλά κατεβαίνοντας υψόμετρο τα συμπτώματα υποχώρησαν σταδιακά και τώρα είμαστε καλύτερα. Οι καιρικές συνθήκες είναι ακραίες και μας δυσκολεύουν πολύ. Τα απογεύματα η θερμοκρασία φτάνει στους -10, ενώ το βράδυ πέφτει στους -20. Αύριο μας περιμένει το πέρασμα του Cho La στα 5.330μ. Πρόκειται για μια δύσκολη διαδρομή. Οι αθλητές θα τερματίσουν, μετά από 15 χιλιόμετρα, στο χωριό Lobuche στα 4.970μ.

Dragnac, 19.11.2011 Μπαμπης Γκιριτζιώτης

Παρασκευή 18/11, 17:48

Φτάσαμε τελικά στο Gokyo. Από τα 4.700μ. όπου κοιμηθήκαμε (το βράδυ η θερμοκρασία στο δωμάτιο έφτανε τους -10 βαθμούς) ανεβήκαμε στο Rinjo Pass, που βρίσκεται στα 5.360μ. Η διαδρομή ήταν πολύ επικίνδυνη μέσα από ένα πολύ δύσκολο πέρασμα όπου συναντήσαμε χιόνι και πάγο. Ένας από τους porter μας είχε ένα ατύχημα σήμερα, ευτυχώς όχι σοβαρό και απ' ότι δείχνουν τα πράγματα είναι καλά. Σήμερα πολλοί αθλητές επηρεάστηκαν από την δύσκολη διαδρομή αλλά και από το υψόμετρο. Η Ναταλία αν και δεν αντιμετώπισε κανένα πρόβλημα με το υψόμετρο, κατάφερε να τερματίσει σε περίπου 4 ώρες και 15 λεπτά. Το μόνο πρόβλημά της είναι ότι χάθηκε, λόγω της αραιής σηματοδότησης, τερματίζοντας μία ώρα αργότερα. Μέχρι στιγμής όμως διατηρεί την 3η θέση στην γυναικεία κατάταξη και αυτό είναι πολύ καλό. Η Ναταλία στις σημερινές φωτογραφίες βρίσκεται στα 4.900μ. Το μεσημέρι που μιλήσαμε με τον Dawa μας είπε πως η διαδρομή ενδέχεται να αλλάξει ριζικά. Μάλλον δεν θα φτάσουμε μέχρι το Kala Pattar (5.545m). και ίσως να πάμε πρωί προς Namche και ο αγώνας να τερματίσει στο Jiri απ' όπου ξεκινήσαμε. Αυτό μπορεί να συμβεί γιατί στην Lukla έχουν ακόμη πρόβλημα με την καθυστέρηση των πτήσεων λόγω κακοκαιρίας εδώ και δύο εβδομάδες περίπου και οι αθλητές θέλουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους τις προγραμματισμένες ημερομηνίες. Λίγο πριν μας ενημέρωσε πως η αυριανή διαδρομή θα γίνει κανονικά (Gokyo Village 4.800m - Lake Gyazumba 5.500m - Dragnac 4.700m / 20 km) και θα διανυκτερεύσουμε στο Dragnac. Για οποιαδήποτε μελλοντική αλλαγή στο πρόγραμμα θα σας ενημερώνουμε.

Gokyo, 18.11.2011 Μπάμπης Γκιριτζιώτης

Παρασκευή 18/11

Από την ώρα που συναντήσαμε την Ναταλία, στην αρχή σχεδόν του αγώνα, δεν μπορέσαμε να σας στείλουμε νέα ανταπόκριση λόγω δύσκολων καιρικών συνθηκών και κακού δορυφορικού σήματος. Μετά το βρεγμένο-λασπωμένο τεραίν των προηγούμενων ημερών τα πράγματα άλλαξαν μετά το Namche. Ο καιρός είναι στεγνός αλλά αρκετά κρύος. Η Ναταλία έκανε τα 25 χλμ. σε 4 ώρες παρά 3 λεπτά και την συναντήσαμε το βράδυ στον τερματισμό. Η διάθεσή της μέρα με την ημέρα γίνεται καλύτερη αφού διαπιστώνει πως τo υψόμετρο δεν είναι πρόβλημα για αυτήν και μέχρι στιγμής δεν έχει κανέναν τραυματισμό. Οι αθλητές και εμείς διανυκτερεύσαμε στα 3.800 (Thame). Αφήσαμε την Ναταλία και πήγαμε στο δικό μας lodge για να ξεκουραστούμε και να στεγνώσουμε τα βρεγμένα ρούχα μας.

Πέμπτη 17/11

Tο πρωί ο καιρός μας φυλούσε μια έκπληξη. Στις 6 το πρωί ο ουρανός ήταν πεντακαθαρός και χαρήκαμε πολύ. Όμως, δεν έμεινε για πολλή ώρα καθαρός. Mόλις εμφανίστηκαν τα σύννεφα το κρύο ήταν πολύ έντονο. Η Ναταλία ξεκίνησε στις 10 κι εμείς στις 08:00 για να προπορευτούμε των αθλητών. Ο σημερινός της χρόνος είναι περίπου 1:49' χωρίς να πιεστεί ιδιαίτερα. Στον τερματισμό στο Lungden (4.380 m) φτάσαμε κι εμείς σχετικά νωρίς και βρήκαμε ένα lodge για να μείνουμε. Συναντήσαμε την Ναταλία και συζητήσαμε λιγάκι πίνοντας ένα ζεστό τσάι που τόσο είχαμε ανάγκη. Είναι πολύ ήρεμη και σε πολύ καλή κατάσταση. Το κρύο και οι δύσκολες συνθήκες εδώ στα ψηλά για τις ημέρες που θα ακολουθήσουν δεν φαίνεται να την απασχολούν. Δείχνει να το απολαμβάνει όπως την πρώτη μέρα. Η επόμενη διαδρομή Lungden (4.380m) - passage Rinjo Pass (5.360m) - Gokyo Ri (5.300m) είναι αρκετά δύσκολη. Από τα 4.380 μ. που βρισκόμαστε τώρα στο Lungden θα φτάσουμε στα 5.360 μ. (πέρασμα Renjo Pass) και θα τερματίσουμε στα 5.300 μ. στο Gokyo Ri. Ήδη από σήμερα και για τις υπόλοιπες μέρες δεν θα έχουμε ρεύμα. Θα προσπαθήσω να εκμεταλλευτώ όσο ήλιο μπορώ (μακάρι να μην βρέξει άλλο) για να φορτίζω τα ηλιακά πάνελς που έχουμε μαζί μας ώστε να σας στέλνω καθημερινά νέα μας.

Lungden, 17.11.2011 Μπάμπης Γκιριτζιώτης

Τετάρτη 16/11, 11:50

Καλημέρα από το Namche. Σήμερα ο αγώνας ξεκίνησε πάλι με βροχή και αρκετό κρύο. Η διαδρομή άλλαξε για άλλη μία φορά λόγω καιρικών συνθηκών. Ο Dawa μας ενημέρωσε ότι σήμερα πριν την εκκίνηση η διαδρομή θα περάσει μέσω Namche γιατί από το μονοπάτι που είχε προγραμματιστεί αρχικά να περάσουν οι αθλητές έχει αρκετό χιόνι. Ο αγώνας ξεκίνησε στις 09:20 και οι αθλητές θα τερματίσουν στο Thame. Η Ναταλία είχε καλή διάθεση το πρωί και μας συνάντησε περίπου 5 χιλιόμετρα μετά την εκκίνηση. Θα την ξαναδούμε στον τερματισμό για να μάθουμε λεπτομέρειες για τον σημερινό αγώνα της. Εμείς την στιγμή που σας γράφω έχουμε φτάσει στο Namche και σας στέλνουμε τα σημερινά νάα διότι δεν ξέρω αν θα μπορέσουμε να στείλουμε πληροφορίες το βράδυ. Επίσης, ο Dawa μας πληροφόρισε πως ίσως να συναντήσουμε και και πιο πανω δυσκολία με το χιόνι και πιθανότατα να αλλάξουν οι διαδρομές. Κάνουμε φοβερή οικονομία ρεύματος για να μας φτάσει και στις υπόλοιπες διαδρομές γιατί όσο ανεβαίνουμε θα υπάρχει έλλειψη. Θα σας ενημερώνουμε σχετικά με κάθε ευκαιρία και όταν αυτό είναι εφικτό.

Namche 16.11.2011 Μπάμπης Γκιριτζιώτης

Τρίτη 15/11, 16:50

Καλησπέρα από το Phading, τον τερματισμό του 7ου étape. Χθες το βράδυ έβρεχε συνέχεια με αποτέλεσμα το μονοπάτι σήμερα το πρωί να είναι μόνο λάσπη! Όπου δεν υπήρχαν πέτρες ήταν πολύ δύσκολο να περπατήσεις, πόσο μάλλον να τρέξεις. Κατά διαστήματα ψιλόβρεχε και έκανε ακόμα πιο δύσκολη την πορεία μας. Ξεκινήσαμε γύρω στις 7 το πρωί και σταματήσαμε περίπου 5 χιλιόμετρα μετά την Kharikhola (2.040m), το σημείο εκκίνησης του αγώνα. Συναντήσαμε την Ναταλία 7 χλμ. πριν από τον τερματισμό απ' όπου είναι και οι σημερινές φωτογραφίες. Στον τερματισμό μας περίμενε με ζεστά ρούχα δίπλα σε μια σόμπα. Ταλαιπωρήθηκε πολύ μας είπε σήμερα. Έτρεξε προσεκτικά και τερμάτισε σε περίπου 5 ώρες. Μερικοί αθλητές είχαν μικροτραυματισμούς και η μία από τις δύο γιατρούς που τους συνοδεύουν έσπασε το πόδι της. Χρειάστηκε να την μεταφέρουν με ελικόπτερο στην Κατμαντού για να της παρασχεθεί ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Η μέρα μας ήταν πολύ κουραστική και προσπαθούμε όλοι να ανακτήσουμε δυνάμεις. Αύριο μας περιμένει πάλι μια μεγάλη διαδρομή, γύρω στα 20 χλμ. μέχρι το Thame. Από τις πληροφορίες που έχουμε ο καιρός θα είναι το ίδιο βροχερός για τις επόμενες δύο ημέρες ενώ μετά θα αρχίσει να βελτιώνεται. Μακάρι να μην υπάρξουν αύριο τραυματισμοί και να τερματίσουν όλοι καλά. Καλό βράδυ.

Phading, 15.11.2011 Γκιριτζιωτης Μπαμπης

Δευτέρα 14/11, 18:57

Καλησπέρα από το Khari La. Βρισκόμαστε στα 3.000 μ., σε ένα χωριό που δεν υπάρχει στον χάρτη! Σήμερα έχει φοβερή ομίχλη, τόση που μας επιτρέπει την ορατότητα μόλις στο ένα μέτρο. Το κρύο, που έχει αρχίσει να γίνεται πιο τσουχτερό, δεν μας επιτρέπει να προχωρήσουμε για πολύ ώρα. Αυτή τη στιγμή καθόμαστε στην κουζίνα ενός lodge, δίπλα στη φωτιά και σας γράφω τα σημερινά νέα. Η Ναταλία έφτασε χαρούμενη στον τερματισμό και αρκετά ξεκούραστη, όπως και όλοι οι αθλητές αφού χθες δεν αγωνίστηκαν. Φιλοξενήθηκαν σε σπίτια συγχωριανών του Dawa. H φιλοξενεία ήταν πολύ θερμή και οι αθλητές, μετά από δύο διανυκτερεύσεις σε σκηνές, ευχαριστηθήκαν τον ύπνο τους πάνω σε στεγνά στρώματα. Επισκέφθηκαν το μοναστήρι που βρισκεται δίπλα στο χωριό Kharikhola και αφού οι μοναχοί τους έδωσαν τις ευχές τους, έκαναν τις δωρεές τους. Ο σημερινός αγώνας Taksindu (2.960m) - Kharikhola (2.040m) 15 χιλιομέτρων, ξεκίνησε στις 11:00 το πρωί και η Ναταλία τερμάτισε στις 13:03':05''. Η διαδρομή ξεκίνησε με μία απότομη κατηφόρα, με πολύ λάσπη. Συνέχισε για αρκετά χιλιόμετρα με ομαλά ανεβοκατεβάσματα ανάμεσα σε όμορφα τοπία με δάση. Τα τελευταία χιλιόμετρα ήταν δύσκολα μιας και το συγκεκριμένο κομμάτι εκτός από λάσπη είχε και μεγάλη κλίση. Η ψιλή βροχή που πέφτει, τις βραδυνές κυρίως ώρες για τις τελευταίες 2-3 μέρες, έχει κανει το τερέν δύσβατο για τους αθλητές και επικίνδυνο λόγω της ολισθηρότητας. Δυστυχώς ο περιορισμένος χρόνος που είχαμε σήμερα, εφόσον έπρεπε να προπορευτούμε, δεν μας έδωσε την δυνατότητα να μιλήσουμε με την Ναταλία για πολλή ώρα. Αύριο μετά τη λήξη του 7ου étape, Kharikhola (2.040m) - Phading (2.610m), θα διανυκτερεύσουμε στο ίδιο χωριό οπότε και θα μπορέσουμε να πούμε περισσότερα. Σήμερα είναι και η ομάδα μας πολύ χαρούμενη. Είχαμε την ευκαιρία να δωρίσουμε στο σχολειο της Karihkola τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν από τις πωλήσεις του DVD με το Slideshow που δημιουργήθηκε μετά τον περσινό αγώνα του Νίκου Καλοφύρη. Έναν χρόνο πριν κάπου σε αυτή την διαδρομή σκεφτήκαμε με τον Νίκο να κάνουμε κάτι ώστε να προσφέρουμε ότι μπορέσουμε στα παιδιά της περιοχής. Υπήρξε συχνά θέμα συζήτησης μεταξύ μας κατά την διάρκεια του αγώνα. Έτσι λοιπόν δημιουργήσαμε αυτό το DVD και συγκεντρώσαμε με τη βοήθειά σας, και σας ευχαριστούμε πολύ γι' αυτό, ένα χρηματικό ποσό μικρής σημασίας στην χώρα μας αλλά πολύ σημαντικό για τα παιδιά του Νεπάλ. Για τον σκοπό αυτό, το πρωί λίγο πριν φτάσουν οι αθλητές, συναντήσαμε την υπεύθυνη του οργανισμού KharikholaSchool.org, την γαλλίδα Nicole Thouroude και τον διευθυντή του σχολείου Radam Rana Magar. Το σχολείο σαν αύριο κλείνει τα 50 χρόνια λειτουργίας του και σήμερα οργανώνανε την αυριανή γιορτή. Αφού κάναμε μία όμορφη βόλτα στο σχολείο, ανηφορίσαμε για να δούμε τον ξενώνα, όπου φιλοξενούνται τα παιδιά που φτάνουν από μακρινά χωριά. Η Nicole μας ενημέρωσε πως το σχολείο φιλοξενεί περίπου 500 παιδιά και πολλά από αυτά χρειάζεται να διανύσουν πάνω από 10 χλμ κάθε μέρα για να έρθουν εδώ. Σκοπός τους είναι να ανακατασκευάσουν τον ξενώνα για να λειτουργεί κανονικά. Η υπεύθυνη μας είπε πως τα χρήματα θα αξιοποιηθούν για αγορά στρωμμάτων και για την επιδιόρθωση της κουζίνας. Μετά τις παραδοσιακές τιμές των Νεπαλέζων απέναντί μας πήραμε τον δρομο για το σημείο όπου θα περιμέναμε την Ναταλία για να την φωτογραφήσουμε. Κατηφορίζοντας το μονοπάτι είχα στο μυαλό μου τον Νίκο και την υπόσχεση που δώσαμε πριν έναν χρόνο. Νίκο ήρθα και έκανα αυτό που είπαμε. Να ξέρεις πως "ήσουν" κι εσύ εδώ... Σχετικά με τον αγώνα τώρα. Μέχρι και σήμερα τα πράγματα δεν ήταν πολύ δύσκολα, τόσο για τους αθλητές όσο και για εμάς. Δεν ταλαιπωρηθήκαμε πολύ. Από αύριο όμως αλλάζουν τα δεδομένα. Θα αρχίσουμε να ανεβαίνουμε υψόμετρο και τα πράγματα θα ζορίσουν. Η διαδρομή θα γίνει πολύ πιο δύσκολη ενώ η θερμοκρασία θα πέσει αισθητά! Μακάρι να κυλήσουν όλα ομαλά... Σας ευχόμαστε καλό βράδυ.

Khari La, 14.11.2011 Μπαμπης Γκιριτζιωτης

Σάββατο 12/11, 17:57

Καλησπέρα από το Nunthala. Βρισκόμαστε σε ένα χωριό που βρίσκεται μεταξύ Taksindu και Kharikhola. Προπορευτήκαμε πριν βραδιάσει αφού πρώτα συναντήσαμε την Ναταλία στον τερματισμό στο Taksindu. Η Ναταλία στο χθεσινό 4ο étape Jumbesi (2.680m)-Beni (3.900m) χάθηκε σε κάποια διασταύρωση με αποτέλεσμα να μείνει 1 ώρα πίσω. Πολλοί από τους συναθλητές της αντιμετώπισαν το ίδιο πρόβλημα με συνέπεια μερικοί από αυτούς να τερματίζουν μέχρι το βράδυ. Η διαδρομή των 15 χιλιομέτρων ήταν πολύ δύσκολη. Τα πιο πολλά χιλιόμετρα ήταν ανηφορικά και το μεγαλύτερο υψόμετρο από το οποίο περάσανε ήταν τα 4.200μ. Τερμάτισαν στα 3.900μ. όπου και διανυκτέρευσαν σε σκηνές και με θερμοκρασίες κάτω του μηδενός. Η Ναταλία μου είπε χαρακτηριστικά πως το νερό στο υδροδοχείο της το πρωί ήταν παγωμένο... Σήμερα το πρωί οι αθλητές ξύπνησαν στις 05:30 και ετοιμάστηκαν για προσαρμογή. Αφού ανέβηκαν, εκτός συναγωνισμού, στα 4.550μ. και απόλαυσαν τη θέα, ξεκίνησαν για το 5ο étape. Η εκκίνηση για τα 17,5 χλμ. δόθηκε στις 10:30 και η Ναταλια τερμάτισε στις 13:26':20''. Κατά την εκκίνηση και μέχρι τα μισά του αγώνα επικρατούσε πολύ ζέστη και η διαδρομή περιελάμβανε μικρής κλίσης ανηφορικά και κατηφορικά κομμάτια. Στην υπόλοιπη διαδρομή ο καιρός άλλαξε σε συννεφιά, ομίχλη και υγρασία και το μονοπάτι εξελίχθηκε σε απότομες κατηφόρες μέχρι και τον τερματισμό. Οι αθλητές απόψε θα κοιμηθούν πάλι σε σκηνές, έξω από το μοναστήρι του Taksindu. Αύριο είναι ημέρα ξεκούρασης. Θα επισκεφθούν το χωριό του Dawa και θα συναντήσουν τηνοικογένειά του. Μεθαύριο θα ξεκινήσουν για το 6ο étape και θα τερματίσουν στο χωριό Kharikhola (15 khm). Όλα δείχνουν πως ο καιρός αύριο θα είναι επίσης "κλειστός" και συννεφιασμένος. Ελπίζουμε να μην κάνει δυνατές βροχές γιατί αυτό θα δυσκολέψει τους αθλητές μεθαύριο. Παρ'όλη την καθυστέρηση στην 4η διαδρομή, η Ναταλία πληροφορήθηκε από τον Dawa ότι μέχρι στιγμής βρίσκεται σταθερά στην 3η θέση της γυναικείας κατάταξης και αυτό την κάνει πολύ χαρούμενη! Σας στέλνει τους θερμούς χαιρετισμούς της και σας ευχαριστεί πολύ για τα μηνύματα. Καλό βράδυ από το Νεπάλ.

Nunthala, 12.11.2011 Μπάμπης Γκιριτζιωτης

Παρασκευή 11/11, 15:07

Καλησπέρα από το ηλιόλουστο Jumbesi. Με ανοιξιάτικο καιρό και περιπού 10 C ξεκίνησαν στις 09:00 οι αθλητές για το 4 étape Jumbesi (2.680m)-Beni (3.900m). Περίμενα την Ναταλία 2 χλμ. έξω από το χωριό για να την φωτογραφήσω και με μια δυνατή καλημέρα πέρασε από μπροστά μου. Το σημερινό αποτέλεσμα του αγώνα δεν είμαι σε θέση να το γνωρίζω καθώς δεν είχαμε τη δυνατότητα να ακολουθήσαμε τον αγώνα στο Beni. Χθες ήταν ένα πιο ήπιο βράδυ για την Ναταλία μιας και το υψόμετρο ήταν σχετικά χαμηλό και το κατάλυμμα σε καλύτερη κατάσταση από προχθες. Είχαμε χρόνο και μιλήσαμε λίγο για την σημερινή της διανυκτέρευση στο camp του Beni. Θα είναι μια δύσκολη διανυκτέρευση αφού θα γίνει σε σκηνές και σε υψόμετρο 3.900μ. Προσπάθησα λοιπόν να της δώσω όποια χρήσιμη συμβουλή μπορούσα και ότι είχα μάθει από την περσινή εμπειρία του Νίκου. Έναν χρόνο πριν ο Νίκος έφτασε την επόμενη μέρα στο Taksindu με πυρετό. Μέσα από αυτή τη συζήτηση η Ναταλία συνειδητοποίησε πως ο αγώνας τελικά περιλαμβάνει τόσο το αγωνιστικό κομμάτι όσο και τον ύπνο, το μπάνιο, το φαγητό, τις καιρικές συνθήκες. Είναι πράγματα που σε καθημερινή βάση σε επηρεάζουν όταν δεν έχεις κάποιες δεδομένες ανέσεις και μάλιστα όταν βρίσκεσαι σε μεγάλο υψόμετρο. Εμείς, όπως σας έγραψα και χθες δεν θα κοιμηθούμε στο ίδιο μέρος αφού δεν υπάρχουν ελεύθερα καταλύμματα, αλλά θα ακολουθήσουμε το μονοπάτι που οδηγεί στο Taksindu, τον αυριανό τερματισμό της αγώνα. Εκεί θα περιμένουμε την Ναταλία. Ευχόμαστε να είστε όλοι καλά. Ελπίζουμε να μην έχουν αλλάξει πολλά μέχρι να επιστρέψουμε, κι αν έχουν αλλάξει μακάρι να είναι προς το καλύτερο…

Jumbesi, 11.11.2011 Μπάμπης Γκιριτζιώτης

Πέμπτη 10/11, 14:15

Καλησπέρα από το Jumbesi. Τρίτη αγωνιστική μέρα σήμερα και μετα την χθεσινή αλλαγή οι αθλητές τερμάτισαν στο Jumbesi. Ξεκίνησαν από το χωριό Lamjura La με πολύ καλό καιρό, και διένυσαν μια κατηφορική διαδρομη 11 περίπου χιλιομέτρων. Η Ναταλία έφτασε στον τερματισμό σχεδόν μιάμιση ώρα μετά και αρκετά ξεκούραστη. Χθες ήταν μια δύσκολη νύχτα για τους αθλητές. Η διανυκτέρευση στα 3.400μ., χωρίς να προηγηθεί εγκλιματισμός, τους κούρασε και πολλοί από αυτούς δεν κοιμήθηκαν καλά. Για τον λόγο αυτό η Ναταλία αποφάσισε να μην τρέξει γρήγορα αυτό το étape. Και τις 3 αγωνιστικές ημέρες έχει κρατηθεί αρκετά κοντά στις 2 Νεπαλέζες, οι οποίες προηγούνται. Αύριο θα ξεκινήσουν περίπου στις 08:00 για το 4ο étape Jumbesi (2.680m)-Beni (3.900m). Στο Beni δεν υπάρχουν καταλύματα και οι αθλητές θα διανυκτερεύσουν σε σκηνές. Εμείς, εφόσον δεν μπορούμε να μείνουμε εκεί, θα συναντήσουμε την Ναταλία στην αρχή της διαδρομής. Μετά θα ακολουθήσουμε το μονοπάτι για το χωριό Taksindu (2.960m), όπου θα τερματίσουν μεθαύριο, αν δεν αλλάξει κάτι, κάνοντας την 5η πλέον διαδρομή Beni (3.900m) - Dokhunda lake (4.550m) - Taksindu (2.960m) 17,5 km / +240m / -1.900m. Τρεις μέρες τώρα περπατάω στα ίδια μονοπάτια που έκανα και πριν από έναν χρόνο και μου μοιάζει σαν να μην πέρασε ούτε ένας μήνας. Χάρηκα πολύ που μείναμε στο ίδιο ξενοδοχείο εδώ στο Jumbesi. Ο μικρός Nima, ο οποίος πέρυσι πείραζε γεμάτος περιέργεια τον εξοπλισμό μου, φέτος είναι ¨μεγάλος¨ και πιο σοβαρός. Βέβαια δεν με αφήνει στιγμή σε ησυχία αφού ξέρει ότι του έχω αδυναμία! Όσο περνάνε οι μερες νιώθω πολύ τυχερός που μου δόθηκε η ευκαιρία να ξανακάνω αυτό το ταξίδι. Κλείνοντας για σήμερα θα θέλαμε τόσο η Ναταλία όσο κι εγώ να σας ευχαριστήσουμε για τα μηνύματά σας και τη θετική ενέργεια που μας στέλνετε. Έχετε όλοι τους χαιρετισμούς μας!

Jumbesi, 10.11.2011 Μπάμπης Γκιριτζιώτης

Τετάρτη 09/11, 17:30

Jumbesi, 09.11.2011 Καλησπέρα από το Jumbesi Σήμερα κάναμε μια πολύ δυσκολή διαδρομή η οποία έχει αλλάξει λίγο. Οι αθλητές ξεκίνησαν από το Bhandar και τερμάτισαν στο χωριό Lamjura La. Κανονικά θα έπρεπε να τερματίσουν στο Jumbesi, όπου βρίσκομαι τώρα. Επίσης, ο αυριανός εγκλιματισμός ακυρώθηκε και αντί αυτού θα αγωνιστούν κανονικά κατά μήκος της διαδρομής Lamjura La-Jumbesi. Δεν έχω πληροφορίες για τον λόγο της τροποποίησης αυτής και δεν είχα την ευκαιρία να συναντήσω τον Dawa για να με ενημερώσει σχετικά. Ο σημερινός αγώνας ξεκίνησε στις 08:15 ώρα Νεπάλ και η Ναταλία τερμάτισε στις 12:44':07''. Η συνολική απόσταση Bhandar-Lamjura La ήταν 17 χλμ. Τα πρώτα 6 χλμ. (Bhandar-Kenja), ένα πολύ κατηφορικό κομμάτι, την δυσκόλεψαν ιδιαίτερα μιας και είχε αρκετό βαρός επάνω της. Επειδή αποφεύγει να πίνει νερό από τις πηγές πρέπει να κουβαλάει μαζί της από την αρχή του αγώνα το δικό της νερό, γεγονός που την δυσκολεύει στην μετακίνηση. Τα υπόλοιπα 11 χλμ. (Kenja-Lamjura La) ήταν μόνο ανάβαση! Να φανταστεί κανείς ότι διανύοντας αυτά τα 11 χλμ. κινείσαι από τα 1.650 μ., όπου βρίσκεται η Kenja, στα 3.530μ. Η Ναταλία είναι σε πολύ καλή κατάσταση τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά και σας στέλνει τους χαιρετισμούς της. Η ίδια υποστηρίζει πως σκοπός της είναι να χαρεί τον αγώνα και όχι η θέση στην τελική κατάταξη, πράγμα που δήλωσε και ο Νίκος Καλοφύρης πέρισυ. Ποιος ξέρει, ίσως μας κάνει την έκπληξη κι αυτή. Αύριο θα ξεκινήσουν στις 08:00 και θα ακολουθήσουν την διαδρομή Lamjura La-Jumbesi. Εμείς θα την περιμένουμε σε 2 σημεία, το ένα λίγο πριν το χωριό και το άλλο στον τερματισμό. Θα διανυκτερεύσουμε εδώ και μεθαύριο οι αθλητές θα φύγουν για Beni (3.900m) και εμείς για Taksindu (2.960m). Ραντεβού αύριο λοιπόν…

Τρίτη 08/11, 17:30

Καλησπέρα από το Bhandar, από τον τερματισμό του 1ου étape. Ο καιρός σήμερα ήταν πολύ καλός, με ήλιο από το πρωί. Ο αγώνας ξεκίνησε στις 09:05 και η Ναταλία έφτασε στον τερματισμό (14 χλμ.) στις 12:33':15''. Προηγουμένως είχαν τερματίσει ήδη 2 Νεπαλέζες και μετά από λίγη ώρα έφτασε και η δεύτερη Ευρωπαία. Ενθουσιασμένη μας συνάντησε στον τερματισμό και καθίσαμε για ενα γρήγορο τσάι, ώστε να προλάβει να μας πει τις εντυπώσεις της, μιας και εμείς έπρεπε μετά από λίγο για να προπορευτούμε του αγώνα. Αν και ήταν λίγα τα χιλιόμετρα, η σημερινή διαδρομή ήταν πολύ τεχνική. Είχε με μεγάλες διακυμάνσεις σε ανάβαση και κατάβαση, ενώ η περιοχή είναι ιδιαίτερα πετρώδης γεγονός που ανέβασε τον βαθμό δυσκολίας. Η Ναταλία στην πρώτη επαφή της με τον αγώνα δεν πίεσε τον εαυτό της και έτσι δεν κουράστηκε ιδιαίτερα. Είναι πολύ χαρούμενη. Αυτό που ονειρευόταν εδώ και έναν ολόκληρο χρόνο γίνεται πραγματικότητα. Δεν αισθάνεται άγχος, παρά μόνο αγωνία για το επόμενο ετάπ. Η δική μας αποστολή αναχώρησε για Kenja (απ'όπου σας στέλνω και το μήνυμα) μία ώρα σχεδόν μετά τον τερματισμό της Ναταλίας. Φτάσαμε στο χωριό σε περίπου 2 ώρες. Θα την συναντήσουμε αύριο πάλι καθ'οδόν. Ο αυριανός αγώνας θα ξεκινήσει στις 08:00 ώρα Νεπάλ και, λόγω μικρής αλλαγής της διαδρομής, θα τερματίσει στο χωριο Lamjura La και όχι στο Junbesi όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένο (για περισσότερες πληροφορίες για την αλλαγή του προγράμματος θα σας ενημερώνω). Μας περιμένει μια δύσκολη πορεία, μιας και βρισκόμαστε στα 1.625m ενώ αύριο θα ξεπεράσουμε τα 3.500m. Ο καιρός προβλέπεται καλός γεγονός που θα μας βοηθήσει αρκετά όσο ανεβαίνουμε.

Kenja, 08.11.2011 Μπάμπης Γκιριτζιώτης

Δευτέρα 07/11, 16:30

Καλησπέρα από το Bandar. Έχουμε προπορευτεί του αγώνα κατά μία μέρα και φτάσαμε το απογευματάκι στο σημείο του τερματισμού του 1ου etape. Oι αθλητές θα ξεκινήσουν αύριο πρωί από το Jiri (1.950m) και περνώντας από τα 2.700m στο Durali θα καταλήξουν μετά από 14 km εδώ στο Bandar (2.190m). Ο καιρός σήμερα, σε σχέση με χθες που έβρεχε συνεχώς, είναι αρκετά καλός και δείχνει ότι έτσι θα συνεχίσει και αύριο. Νεότερα αύριο το απόγευμα μετά το τέλος της 1ης αγωνιστικής, αφού θα έχω μιλήσει και με την Ναταλία.

Μπάμπης Γκιριτζιώτης

Σάββατο 05/11, 18:00

Καλησπέρα από το Νεπάλ Περίπου στις 11 προσγειώθηκε το αεροπλάνο μας στο αεροδρόμιο της Kathmandu. Η Ναταλία ακολούθησε τους ανθρώπους της διοργάνωσης του αγώνα που την περίμεναν και εγώ συνάντησα τον υπεύθυνο της δικής μας αποστολής. Αφού έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες για άδειες, συνάλλαγμα κτλ, συναντηθήκαμε νε την Ναταλία στο ξενοδοχείο της. Γεμάτη ενθουσιασμό μου περιέγραψε τις πρώτες εντυπώσεις της για την ζεστή φιλοξενεία των διοργανωτών και την αγωνία που νιώθει τόσο αυτή όσο και οι συναθλητές της για την έναρξη του αγώνα. Ο καιρός σήμερα είναι ζεστός, ενώ τις προηγούμενες μέρες ήταν βροχερός. Η θερμοκρασία είναι γύρω στους 20 βαθμούς και η υγρασία είναι υψηλή. Βέβαια δεν γνωρίζουμε ακόμη τι καιρό θα συναντήσουμε μεθαύριο την πρώτη αγωνιστική μέρα της διαδρομής μιας και ο καιρός όσο ανεβαίνεις υψόμετρο αλλάζει συνεχώς. Η Ναταλία θα παραμείνει άλλη μια μέρα στην Kathmandu, ενώ η δική μας αποστολή θα αναχωρήσει αύριο με λεωφορείο για το Jiri, όπου και θα δοθεί η εκκίνηση του αγώνα. Αυτά προς το παρόν.

Μπάμπης Γκιριτζιώτης

Σάββατο 5/11, 12:00

Καλησπέρα απο το Bahrain. Μια καθυστέρηση 4 ωρών μου έδωσε την δυνατότητα να σας στείλω τα πρώτα νέα μας. Με πολύ ενθουσιασμό και χαρά πέρασαν οι πρώτες 4 ωρες πτήσης μιλώντας ασταμάτητα για τον αγώνα με την Ναταλία. Στο μυαλό μου ηρθαν εικόνες και κουβέντες που καναμέ πριν ενα χρονο ακριβώς με τον Νικο στην ιδια περίπου πτήση! Είμαι πολυ χαρούμενος που θα προσπαθήσω να ακολουθησω και την Ναταλία στην δυσκολη προσπαθειά της και θα μπορέσω να μεταφερω με εικόνες τον αγώνα της σε όλους τους φίλους στην Ελλάδα. Περισσότερα νεα αύριο απο την πρωτεύουσα του Νεπάλ. Καλό βραδυ

Μπάμπης Γκιριτζιώτης

Τάκης Τσογκαράκης

Η αγάπη του για το βουνό ξεκινάει πολλά χρόνια πίσω με τις πρώτες αναβάσεις στην αγαπημένη του Πάρνηθα και μετέπειτα με την σχολή Ορειβασίας του ΕΟΣ Αχαρνών. Το 2007 έτρεξε τον πρώτο του αγώνα ορεινού τρεξίματος και από τότε ονειρεύεται "όλο και ψηλότερα, όλο και μακρύτερα". Ελπίζει να το κάνει για πολλά χρόνια ακόμα...

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Latest Tweets

Ξεκινάει το "Nisos Crete - Lizard Ultra Tour 2020', το νέο εγχείρημα του Δ. Δημητρίου: https://t.co/ynOpCAhVPT https://t.co/FHVVVhRPfv
Feline SL: Σταθερότητα, προστασία και εξαιρετική πρόσφυση από την @DYNAFIT_SpeedUp, αναλυτικό review από το… https://t.co/1kmBj5jjur
Η ζωή των “ultra”, ένα άρθρο του Εμμανουήλ Κωνσταντουλάκη στο @Advendure_Net για την καθημερινή ζωή των ανώνυμων υπ… https://t.co/RGIrQLB9iN
Follow Advendure on Twitter

Post Gallery

Μια μέτρια μέρα ...

Ξεκινάει το Nisos Crete - Lizard Ultra Tour 2020, το νέο εγχείρημα του Δ. Δημητρίου!

Salomon Supercross, ένα άξιο μέλος της "Cross" οικογένειας

Διάσχιση της Ορεινής Ελλάδας ενάντια στην αιολική καταστροφή των ελληνικών βουνών!

Feline SL: Σταθερότητα, προστασία και εξαιρετική πρόσφυση από την Dynafit!

Η Γη δεν ανήκει σε κανέναν - Save Greek Mountains! (video)!

Η ζωή των “ultra”...

Accept the Challenge: Ορειβατικό & Αναρριχητικό διήμερο στην Άνδρο!

Κατασκηνωτικός εξοπλισμός POLO

Συσκευές θερμικής απεικόνισης PULSAR AXION XM30S, KEY XM22 και ΧΜ30!

Αντίσκηνο Salewa Litetrek Pro II - Εντυπώσεις από νύχτες εκεί έξω !

Μοναχική διάσχιση του 370 χιλιομέτρων "Epirus Trail" ο Π. Παναρίτης!