SKY

Vertical Kilometer® World Circuit 2017 με 16 αγώνες!

© Damiano Levati © Damiano Levati Red Bull Content Pool

Με την ολοένα και μεγαλύτερη δημοφιλία των αγώνων Κάθετου Χιλιομέτρου – Vertical Kilometer (VK) – αγώνων βουνού δηλαδή που «κερδίζουν» ένα χιλιόμετρο θετικής υψομετρικής διαφοράς σε λιγότερο από πέντε χιλιόμετρα, ήταν θέμα χρόνου η διοργάνωση μιας ξεχωριστής σειράς αγώνων αφιερωμένης αποκλειστικά σε αυτό το είδος. Αυτή η στιγμή ήρθε με την ανακοίνωση του 2017 Vertical Kilometer® World Circuit με δεκαέξι αγώνες σε οκτώ χώρες!

Η σειρά αποτελεί βέβαια άλλη μια πρωτοβουλία του «θεματοφύλακα» του Skyrunning, της International Skyrunning Federation (ISF) και σε αντίθεση με άλλες χρονιές αποτελεί μία ξεχωριστή οντότητα σαν Πρωτάθλημα, ανεξάρτητο από την σειρά αγώνων Skyrunning World Series στην οποία βέβαια θυμίζουμε ότι σταθμός αποτελεί και ο δικός μας Olympus Marathon. Στο VK World Circuit θα διαπιστώσουμε ότι θα δούμε μερικούς από τους πιο δύσκολους και δημοφιλέστερους αγώνες του είδους όπως για παράδειγμα τον μοναδικό "Triple Vertical Kilometer" αγώνα, τον Red Bull K3 ο οποίος "κερδίζει" 3 συνεχόμενα χιλιόμετρα υψομετρικής σε λιγότερο από 10 χιλιόμετρα! Θα δούμε επίσης νέες προσθήκες αλλά και κλασικούς αγώνες 20ετούς και πλέον ιστορίας ενώ όπως μας πληροφορεί η Ομοσπονδία στην ανακοίνωσή της, δεν αποκλείεται να υπάρξουν εκ νέου προσθήκες στο καλεντάρι.

 

©Felipe Belo

 

Το απόλυτο ρεκόρ κατέχει προς το παρόν, ο “Vertical Machine” , μετρ και κυρίαρχος του είδους με νίκες, τίτλους και πρωταθλήματα Ιταλός Urban Zemmer με το 0:29:42 που είχε πετύχει στο Fully της Ελβετίας το 2014. Στις γυναίκες το ρεκόρ με 0:34:44 κατέχει η Γαλλίδα Christel Dewalle  στον ίδιο αγώνα την ίδια χρονιά.

 

Ξεκινώντας το 1994 από τους ιθύνοντες της ISF, οι αγώνες Vertical Kilometer® είχαν δύο βασικά σκεπτικά: να δώσουν σε όλους την ευκαιρία να γνωρίσουν το “skyrunning” αλλά και να διεξάγουν επιστημονική έρευνα πάνω στην αντίδραση του ανθρώπινου σώματος σε μεγάλες ανηφορικές κλίσεις. Χαρακτηριστικό είναι ότι σε κάποιους αγώνες η κλίση των διαδρομών τους τοπικά φτάνει το 50% ενώ η μέση κλίση δεν πέφτει κάτω από το 33%.

 

© iancorless.com

 

Ο πρώτος καταγεγραμμένος αγώνας Vertical Kilometer® διεξήχθη στην Cervinia, στην σκιά του επιβλητικού Matterhorn, αγώνα που είχε κερδίσει ο Ιταλός Ettore Champretavy. Δύο χρόνια αργότερα, το 1996, στο Face de Bellevarde στην Val d’Isère της Γαλλίας, ο θρύλος του skyrunning Bruno Brunod έγραφε την δική του ιστορία κατεβάζοντας δύο λεπτά το ρεκόρ, κερδίζοντας τον αγώνα σε 0:38:29.

 

Η απλότητα των αγώνων αυτών, σε αντιδιαστολή με την δυσκολία τους, ήταν ο κύριος παράγοντας εξάπλωσής τους κυρίως στην Ευρώπη και χαρακτηριστικό είναι πλέον στις Άλπεις και στα Πυρηναία μόνο διεξάγονται πάνω από 120 αγώνες Κάθετου Χιλιομέτρου. Τα τελευταία βέβαια χρόνια και άλλες χώρες, των οποίων το τερέν το επιτρέπει, έχουν μπει στο χορό. Χώρες όπως ο Καναδάς, η Κίνα, η Ιαπωνία, η ΗΠΑ, το Μεξικό, η Νορβηγία, η Πολωνία, η Πορτογαλία, η Ρωσία, η Σερβία, η Σλοβακία και βέβαια η Ελλάδα με κυριότερο εκφραστή στο παρελθόν, τον Gerania Vertical Kilometer στον οποίο έχουμε δει μερικούς από τους καλύτερους αθλητές του είδους παγκοσμίως όπως οι Urban Zemmer, Didier Zago, τα αδέλφια Teixido, την Vila Orgue και βέβαια τον ένα και μοναδικό Kilian Jornet.

 

Kilometro Vertical Zegama-Aizkorri 2015. ©David Lamaza

 

Ένα συνολικό έπαθλο € 10,000 θα δοθεί στους πρώτους του πρωταθλήματος στων οποίων θα προσμετρηθούν τα έξι καλύτερα αποτελέσματα από τους 16 συνολικά αγώνες οπότε και φέτος αναμένεται … παρέλαση των απανταχού ανηφοράκηδων!

 

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα: 

 
 

Δείτε περισσότερες λεπτομέρειες στο http://www.vkworldcircuit.com/races-2/

 

 

Τάκης Τσογκαράκης

Η αγάπη του για το βουνό ξεκινάει πολλά χρόνια πίσω με τις πρώτες αναβάσεις στην αγαπημένη του Πάρνηθα και μετέπειτα με την σχολή Ορειβασίας του ΕΟΣ Αχαρνών. Το 2007 έτρεξε τον πρώτο του αγώνα ορεινού τρεξίματος και από τότε ονειρεύεται "όλο και ψηλότερα, όλο και μακρύτερα". Ελπίζει να το κάνει για πολλά χρόνια ακόμα...

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ