SKY

Kilian και Forsberg κυρίαρχοι στο Skyrunning Ultra Series!

© Jordi Saragossa © Jordi Saragossa

Ο ασταμάτητος και ασυγκράτητος Kilian Jornet της Salomon μετά το Tropheo Kima κέρδισε και τον τελευταίο αγώνα της Ultra σειράς του Skyrunning World Series, έναν αγώνα στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, στις Η.Π.Α που συγκαταλέγεται για πρώτη φορά στο καλεντάρι της ISF, στον The Rut 50K στην Montana. Αυτή η νίκη του εξασφάλισε και τον τίτλο της σειράς Ultra για το 2014. Το ίδιο έπραξε και η Emelie Forsberg της Salomon, όχι όμως με τόση άνεση αφού η πίεση που δέχθηκε καθ'όλη την διάρκεια του αγώνα από τις ομόσταυλες Kasie Enman (2η - 6:38:05:) και Anna Frost (3η - 6:38:05) ήταν μεγάλη. Στο τέλος όμως κατάφερε και πήρε την νίκη τερματίζοντας σε 6:32:42 μαζί με τον τίτλο της σειράς Ultra.

Στον αγώνα των ανδρών, όπως αναμενόταν προβάδισμα πήρε στην αρχή ο Sage Canaday (Hoka One One) στο πρώτο μισό, πιο "δρομικό" κομμάτι του αγώνα μέχρι το 30οχλμ. Από εκεί και έπειτα ο Kilian δεν άφησε καμία αμφιβολία για το ποιός θα ήταν ο τελικός νικητής τερματίζοντας σε 5:09:33 ενώ ο Canaday ήρθε 2ος σε 5:20:27. Τρίτος ο νεαρός ταλαντούχος Ισπανός της Mammut Manuel Merillas με ένα δυνατό finish και επίδοση 5:29:20 άφησε 4ο τον έμπειρο Tom Owens της Salomon και 5ο τον Αμερικανό Paul Hamilton (The North Face), περσινό νικητή της 1ης διεξαγωγής του αγώνα.

 

Χαμογελαστή όπως πάντα η Emelie Forsberg πετάει προς την νίκη στον φετινό The Rut 50K © Jordi Saragossa


Ο The Rut 50K είναι ένας νέος αγώνας που διεξήχθη για πρώτη φορά το 2013. Υπεύθυνοι για την σχεδίαση και την οργάνωση του αγώνα δύο κορυφαία ονόματα της The North Face και της ultra mountain running σκηνής, οι Mike Foote και Mike Wolfe, οι οποίοι σχεδίασαν έναν αγώνα ... ευρωπαϊκών προδιαγραφών, με τεχνικό τερέν, μεγάλες υψομετρικές (3.040 D+) και μέγιστο υψόμετρο τα 3,403μ της κορυφής Lone Peak στην Μοντάνα.

 

Εντυπωσιακή η κορφή Lone Peak (3.404m) την οποία περνούσαν οι αθλητές στον αγώνα © Jordi Saragossa

 

Πριν από τον κυρίως αγώνα, το μενού περιείχε και αγώνα Κάθετου Χιλιομέτρου, τον Lone Peak Vertical Kilometer®. Σε μία διαδρομή 4,6χλμ έφερνε τους αθλητές στην ίδια κορυφή από όπου περνούσε και ο 50 χιλιομέτρων The Rut. O Mike Foote είχε δηλώσει για αυτή την διαδρομή πριν τον αγώνα "Είναι μία αληθινή βουνίσια διαδρομή για αυτό σας παρακαλώ να της αποδώσετε τον σεβασμό που της αξίζει!"

 

Νικητής εκεί -ποιός άλλος- ο Kilian Jornet απόντων των πολύ μεγάλων ονομάτων του είδους αν και ο Kilian έχει αποδείξει ότι τα καταφέρνει εξίσου καλά ακόμη και με εξειδικευμένους uphill skyrunners! Σκαρφάλωσε τα 1.000μ υψομετρικής σε 46:12, 10" πιο γρήγορα από τον 2ο Rickey Gates. Τρίτος ο Ιάπωνας Toru Miyahara σε 50:28.

 

 

Στις γυναίκες νικήτρια η Stephanie Jimenez με 1:02:13, η Michela Adrian σε 1:06:03 και η Nicole Hunt σε 1:06:27.

 

Ο τελικός της σειράς Vertical Kilometer του πρωταθλήματος Skyrunning όπως και πέρυσι τον Οκτώβριο στο Limone sul Garda μαζί με τον τελικό της σειράς Sky Series.

 

Συνοπτικά η τελική βαθμολογία του Skyrunner® Ultra Series

Άντρες
1. Kilian Jornet (Salomon) – 308 πόντοι
2. Sage Canaday (Hoka One One) – 284 πόντοι
3. Manuel Merillas (Mammut) – 250 πόντοι


Γυναίκες
1. Emelie Forsberg (Salomon) – 308 πόντοι
2. Anna Frost (Salomon) - Kasie Enman (Salomon) – 294 πόντοι

 

Βαθμολογία Skyrunner® Vertical Series

Βαθμολογία Skyrunner® Ultra Series

Website αγώνα

Τάκης Τσογκαράκης

Η αγάπη του για το βουνό ξεκινάει πολλά χρόνια πίσω με τις πρώτες αναβάσεις στην αγαπημένη του Πάρνηθα και μετέπειτα με την σχολή Ορειβασίας του ΕΟΣ Αχαρνών. Το 2007 έτρεξε τον πρώτο του αγώνα ορεινού τρεξίματος και από τότε ονειρεύεται "όλο και ψηλότερα, όλο και μακρύτερα". Ελπίζει να το κάνει για πολλά χρόνια ακόμα...

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ