SKY

Στο La Palma ξεκινάει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Skyrunning

© Ian Corless © Ian Corless

Στο La Palma μεταφέρεται το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας Skyrunning αυτό το Σαββατοκύριακο. Την Πέμπτη 8 Μαϊου η αυλαία του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Skyrunning άνοιξε με τον 1o αγώνα Vertical Kilometer της χρονιάς, Transvulcania Vertical στον οποίο διαγωνίστηκαν μερικοί από τους καλύτερους αθλητές τους είδους στον κόσμο. Το Σάββατο 10 Μαϊου το πρόγραμμα συνεχίζεται με τον Transvulcania Ultramarathon που ανοίγει το Πρωτάθλημα της κατηγορίας Ultra ο οποίος φυσικά δεν υπολείπεται από συμμετοχές κορυφαίων ονομάτων τους διεθνούς skyrunning σκηνής.

© @Salomon_Running (twitter)Εντυπωσιακό ήταν το σκηνικό το οποίο είχε στηθεί στην παραλία Tazacorte στο γραφικό νησί όπου ήταν και η εκκίνηση του αγώνα Vertical Kilometer. Από το μηδέν υψόμετρο στο επίπεδο της θάλασσας μετά από 6,6 χλμ έφτανε στα 1.160 μέτρα σε μια εντυπωσιακή διαδρομή χτισμένη και λαξευμένη στον κάθετο βράχο που υψώνεται πάνω από το λιμάνι.

Στους άντρες τις πρώτες δύο θέσεις του βάθρου ήταν Ιταλικές αφού τις κατέλαβαν τα αδέρφια Dematteis που ειδικεύονται στους Vertical αγώνες. Νικητής τερμάτισε ο Bernard Dematteis, με 47:23 ενώ ο αδερφός του ο Martin Dematteis τερμάτισε 1' περίπου μετά σε 48:26. Στην 3η θέση του βάθρου κάποιος που δεν χρειάζεται ειδικές συστάσεις, ίσως ο πιο πολύπλευρος αθλητής αυτή την στιγμή στον κόσμο, ο Kilian Jornet της Salomon με 49:33!

 

Οι αγώνες Κάθετου Χιλιομέτρου απαιτούν εξειδίκευση στην προπόνηση και ο κανόνας αυτός επιβεβαιώθηκε και στον αγώνα των γυναικών. Η Ιταλίδα Elisa Desco τερμάτισε 1η σε 59:43 ενώ η Ισπανίδα Laura Orgue ήρθε 2η με 1:01:10. Το βάθρο συμπλήρωσε η Ισπανίδα Azara Garcia de los Salmones Marcano λίγο μετά σε 1:01:42.

 

Αναλυτικά τα αποτελέσματα του Vertical Kilometer εδώ.

 

 

 

Το ενδιαφέρον τώρα όλων στρέφεται όπως είπαμε το Σάββατο στο καθιερωμένο Skyrunning ραντεβού: Transvulcania Ultramarathon! Όπως έχουμε γράψει και στο παρελθόν, ο Transvulcania ή μάλλον η απήχησή του και το διεθνές ενδιαφέρον για αυτόν είναι πραγματικά εκπληκτικό προϊόν προώθησης και marketing. Σίγουρα πρόκειται για ενδιαφέρον τοπίο, σκληρό και ηφαιστειογενές, αφού διασχίζει το σύνολο σχεδόν των ηφαιστείων του μικρού αυτού νησιού, σε κάθε περίπτωση όμως αυτό που κάνει τον αγώνα να ξεχωρίζει δεν είναι το τοπίο του ή η τεχνική διαδρομή του, αλλά το σύνολο των κορυφαίων ονομάτων που αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν! Τα οποία και φέτος δεν είναι λίγα...

 

 

H Anna Frost σε χαρακτηριστικό σημείο του αγώνα το 2012 © Transvulcania La Palma 

Στις γυναίκες το ενδιαφέρον στρέφεται στις νικήτριες των δύο περασμένων ετών, στην Emelie Forsberg, νικήτρια το 2013 και την Anna Frost, νικήτρια το 2012, αμφότερες της Salomon. Η Σουηδέζα Forsberg πέρυσι επικράτησε στο σύνολο σχεδόν των αγώνων που έτρεξε ενώ η Νεοζηλανδή Frost πέρυσι αντιμετώπισε αρκετά προβλήματα υγείας και τραυματισμών, πιθανότατα και λόγω των συνεχόμενων έντονων σεζόν που είχε τα 2-3 προηγούμενα χρόνια. Οπότε το ενδιαφέρον για την Anna Frost είναι να δούμε σε ποιά κατάσταση βρίσκεται και αν θα μπορεί να αντεπεξέλθει στις υψηλές απαιτήσεις του έντονου ανταγωνισμού του αγώνα. Άλλες αθλήτριες που αξίζει να παρακολουθήσουμε είναι οι Ισπανίδες Emma Roca και Uxue Fraile, η Γαλλίδα Maud Gobert, η Αμερικανίδες Krissy Moehl και Jodee Adams-Moore, η Γιαπωνέζα Hiroko Suzuki αλλά και οι Federica Boifava (Ιταλία),Alessandra Carlini (Ιταλία), Maite Maiora (Ισπανία), Anne-Lise Rousset (Γαλλία), Zoe Salt (Βρετανία), Mary Grace Spalton (Βρετανία).

 

Στους άντρες ... πραγματικός χαμός! Αδιαμφησβίτητο φαβορί ο περσινός νικητής του αγώνα, το παιδί-θαύμα Kilian Jornet, περσινός νικητής με 6.54.11, επίδοση που αποτελούσε και ρεκόρ διαδρομής. Δεν νομίζουμε ότι χρειάζεται περισσότερες συστάσεις. Ο Dakota Jones επανέρχεται μετά την μεγάλη και απρόσμενη νίκη του (επί του Kilian μάλιστα...) το 2012 και θα έχει ενδιαφέρον να δούμε αν η ιστορία θα επαναληφθεί! Η επέλαση των Αμερικανών όμως δεν σταματάει με τον Dakota. Οι Sage Canaday και Timothy Olson οι οποίοι φαίνεται να είναι σε εξαιρετική κατάσταση αφού έχουν ξεκινήσει καλά την φετινή χρονιά θα δώσουν την δική τους μάχη. Ο Canaday φέτος έχει ήδη νικήσει στον Tarawera Ultramarathon ενώ ο Olson ήρθε 3ος στον πολύ ανταγωνιστικό Transgrancanaria. Αν θέλετε να ποντάρετε σίγουρα για βάθρο (και γιατί όχι για την 1η θέση αν ο Kilian δεν έχει ξεκινήσει ακόμη τις μηχανές τους στο φουλ) βάλτε τα λεφτά σας στον φίλο του, Luis Alberto Hernando. Εντυπωσιακή η περσινή του χρονιά και ουσιαστικά μετάβαση στην παγκόσμια ultrarunning σκηνή, μένει να δούμε αν θα έχει και φέτος συνέχεια. Μαζί με τα γκραν-φαβορί και ο Xavier Thevenard ο οποίος πέρυσι έκανε αίσθηση με την εντυπωσιακή του νίκη στον The North Face Ultra Trail du Mont Blanc.

 

Η αύρα των φακών και στο βάθος το δυνατό φως του Faro de Fuencaliente ... © Transvulcania La Palma

 

Η λίστα δεν σταματάει εδώ: Tofol Castanyer, Jason Schlarb, David Laney, Philipp Reiter, Vajin Armstrong, Javier Dominguez και πολλοί πολλοί άλλοι.

 

Τα βλέματα στραμένα  λοιπόν εκεί και αν σας ενδιαφέρει να παρακολουθήσετε ζωντανά την εξέλιξη του αγώνα μπορείτε να το κάνετε μέσω του live coverage του iRunFar!

 

Ταυτότητα αγώνα

Εκκίνηση: 10 Μαϊου, 6:00 πμ τοπική
Απόσταση: 83.3 χλμ / 51.8 μίλια
Θετική υψομετρική: 4,415m
Αρνητική υψομετρική: 4,110m
Εκκίνηση: Faro de Fuencaliente
Τερματισμός: Los Llanos
Μέγιστο υψόμετρο διαδρομή: 2,426m (R. Muchachos)
Σταθμοί υποστήριξης: 9
Όριο τερματισμού: 18 ώρες
Νικητής 2013: Kilian Jornet - 6:54:11
Νικήτρια 2013: Emelie Forsberg - 8:13:21

 

Προφίλ διαδρομής (κλικ για μεγέθυνση)

Προφίλ διαδρομής (κλικ για μεγέθυνση)

 

 

Περισσότερες λεπτομέρειες στο http://www.transvulcania.com/index.php/en/

Τάκης Τσογκαράκης

Η αγάπη του για το βουνό ξεκινάει πολλά χρόνια πίσω με τις πρώτες αναβάσεις στην αγαπημένη του Πάρνηθα και μετέπειτα με την σχολή Ορειβασίας του ΕΟΣ Αχαρνών. Το 2007 έτρεξε τον πρώτο του αγώνα ορεινού τρεξίματος και από τότε ονειρεύεται "όλο και ψηλότερα, όλο και μακρύτερα". Ελπίζει να το κάνει για πολλά χρόνια ακόμα...

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ