ADVENDURE - Gerania V. Kilometer: Τρέξαμε το Ελληνικό “100αρι” των Βουνών!
SKY

Gerania V. Kilometer: Τρέξαμε το Ελληνικό “100αρι” των Βουνών! Κύριο

Από 12 Σεπ 2013

Κυριακή πρωί στην παραλία του Λουτρακίου και το μόνο που τάραζε το ήσυχο πρωινό ήταν ένα πολύχρωμο “κοπάδι” από αθλητές που έτρεχαν κάνοντας το ζέσταμα τους στον πεζόδρομο της παραλίας, δίπλα στην θάλασσα. Σε λίγη ώρα θα ξεχύνονταν προς το βουνό δοκιμάζοντας τις δυνάμεις τους στο μοναδικό αγώνα κάθετου χιλιομέτρου στον κόσμο που ξεκινά από υψόμετρο μηδέν – δίπλα στην θάλασσα - για να καταλήξει μετά από 1.000 μέτρα κάθετης υψομετρικής ανάβασης, στην κορυφή των Γερανείων. Άλλοι χρειάστηκαν μόλις 45 λεπτά και άλλοι σχεδόν 2 ώρες για να ολοκληρώσουν την ανάβαση, αλλά σίγουρα όλοι ένιωσαν την καρδιά τους να χτυπάει όσο δυνατότερα και συχνότερα γίνεται και την αναπνοή τους να κόβεται από την ένταση της προσπάθειας, σε ένα αγώνισμα που έχει αρχίσει να γίνεται εξαιρετικά δημοφιλές πλέον σε παγκόσμιο επίπεδο όσο αφορά το ορεινό τρέξιμο.

 

Όσο και να φαίνεται περίεργο για αγώνα ορεινού τρεξίματος, η θάλασσα είναι ένα από τα χαρακτηριστικά που κάνουν αυτόν τον αγώνα να ξεχωρίζει σε σχέση με τους αντίστοιχους αγώνες του εξωτερικού. Μας το τόνισαν ιδιαίτερα οι συναθλητές από το την Ισπανία, την Ανδόρα αλλά και την Σλοβενία που επισκέφτηκαν την χώρα μας για να τρέξουν το κάθετο χιλιόμετρο στα Γεράνεια, έχοντας ήδη πάρει μέρος στους υπόλοιπους αγώνες του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Vertical Kilometer της International Skyrunning Federation (ISF). Η θέα του γαλάζιου σε ηρεμεί τα λεπτά πριν την εκκίνηση, σε βοηθά να χαλαρώσεις κολυμπώντας μετά τον αγώνα, αλλά το κυριότερο σε αποζημιώνει για την κούραση σου καθώς αγναντεύεις την θάλλασα από την κορυφή των Γερανείων, όπου πραγματικά η θέα του Κορινθιακού, αλλά και της λίμνης Βουλιαγμένης και των Αλκυονίδων κόβει την ανάσα! Έχει βέβαια και τα αρνητικά της, μιας και συνεισφέρει σημαντικά στην αύξηση της υγρασίας, που ήταν σε πολύ υψηλά επίπεδα και σε συνδυασμό με την υψηλή θερμοκρασία μας δυσκόλεψε αρκετά, τουλάχιστον μέχρι το μέσο του αγώνα.

 

H Ισπανίδα Vanesa Trancon (νικήτρια στα Γεράνεια), η οποία προηγείται στο πρωτάθλημα κάθετου χιλιομέτρου της ISF μετά από 4 αγώνες!Το κύριο χαρακτηριστικό ενός αγώνα κάθετου χιλιομέτρου είναι οι κλίσεις του, με κάποιους αγώνες να συμπληρώνουν τα 1.000 μέτρα της κάθετης υψομετρικής σε πολύ μικρή χιλιομετρική απόσταση (π.χ. το περίφημο La Fouly, με μόλις 1.920 μέτρα μήκους διαδρομής), και άλλους – σαν το Gerania Vertical Kilometer – να αναπτύσσονται σε μήκος 5 ή 6 χιλιομέτρων. Στον αγώνα των Γερανείων λοιπόν είναι πιο ομαλές οι κλίσεις, οπότε θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και πιο εύκολος συνολικά από αντίστοιχους αγώνες του εξωτερικού, γεγονός που επιβεβαιώθηκε από τις συζητήσεις μας με τους ξένους αθλητές που συμμετέχουν στο πρωτάθλημα της vertical series® της ISF. Η δυσκολία του αγώνα είναι ουσιαστικά ένα κομμάτι πολύ μεγάλης κλίσης (σε 500 μέτρα κερδίζει 200 μέτρα υψομετρικής) και σαθρού εδάφους λίγο πριν το μέσο της διαδρομής, αλλά και η υψηλή θερμοκρασία και η υγρασία που είναι δύσκολο να μην υπάρχει τον Σεπτέμβριο στην χώρα μας.

 

Το επίπεδο των ξένων αθλητών που συμμετείχαν στον αγώνα ήταν εξαιρετικά υψηλό, άλλωστε μιλάμε για αθλητές και αθλήτριες που βρίσκονται στις 3-4 πρώτες θέσεις του πρωταθλήματος vertical series της ISF μετά από 4 αγώνες, και οι οποίοι μας δήλωσαν – ιδιαίτερα η ομάδες από την Καταλονία και την Ανδόρα – ότι εξειδικεύονται σε αυτού του είδους τους αγώνες, χωρίς οι περισσότεροι να τρέχουν άλλες αποστάσεις ορεινού τρεξίματος. Φυσικά έκαναν σπουδαία εμφάνιση και οι Έλληνες αθλητές που έδειξαν έμπρακτα το πόσο έχει βελτιωθεί το επίπεδο του αθλήματος στην χώρα μας, με πολύ καλά πλασαρίσματα στις πρώτες θέσεις της γενικής κατάταξης, αλλά και σημαντικές επιδόσεις σε έναν τέτοιο καθαρά “αθλητικό” αγώνα.

 

Η ομάδα της Ανδόρας, λίγα λεπτά πρίν την εκκίνηση. Οι αθλητές της εξειδικεύονται σε αγώνες vertical και φυσικά είναι στις πρώτες θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης!Μια γενικότερη διαπίστωση που ενισχύθηκε και στα Γεράνεια μετά τις συζητήσεις που είχαμε με τους ξένους πρωταθλητές που εξειδικεύονται στο αγώνισμα αυτό είναι ότι καθώς τα χρόνια περνάνε και οι αγώνες ορεινού τρεξίματος – αλλά και οι ομοσπονδίες / πρωταθλήματα - πληθαίνουν έχει αρχίσει πλέον να υπάρχει μεγάλη εξειδίκευση στους αθλητές, κυρίως υψηλού επιπέδου, με άλλους να προτιμάνε τα κάθετα χιλιόμετρα, άλλους μέσες αποστάσεις και άλλους να τρέχουν αποκλειστικά σε ultra trail. Σύντομα θα φιλοξενήσουμε στο Advendure μια συνέντευξη από την ομάδα της Καταλονίας, η οποία όπως μάθαμε έχει στην σύνθεση της και την πρωταθλήτρια Nuria Picas που τερμάτισε δεύτερη στο UTMB 2013.

 

Η διαδρομή του αγώνα είχε μερικές αλλαγές σε σχέση με πέρσι, αλλά και με το 2011 που είχα ξανατρέξει τον αγώνα στα Γεράνεια. Η εκκίνηση πλέον έχει μετατεθεί περίπου 250-300 μέτρα πιο πίσω, στον παραλιακό πεζόδρομο του Λουτρακίου, γεγονός πολύ θετικό για 3 λόγους. Δεν ξεκινά ο αθλητής απευθείας με ανηφόρα αλλά έχει την δυνατότητα να ανεβάσει λίγο τους σφυγμούς του και να “ρολάρει”, δεύτερον δίνει την δυνατότητα να ανοίξει λίγο περισσότερο το “κύμα” των αθλητών που τρέχει γρήγορα προς το βουνό (μην ξεχνάμε ότι σε τέτοιου είδους αγώνες οι αθλητές ξεκινάνε με αρκετά μεγάλη ταχύτητα από την εκκίνηση) και τρίτον είναι σαφώς ωραιότερο ως σημείο από αυτό που ξεκίναγε ο αγώνας τις προηγούμενες δυο χρονιές. Επίσης, το σημείο τερματισμού έχει επανέλθει στο σημείο που ήταν και το 2011 – την πρώτη χρονιά του αγώνα – και το οποίο όπως διαπιστώσαμε εξυπηρετεί πολύ όμορφα τους αθλητές ως σημείο τερματισμού μιας πολύ δύσκολης προσπάθειας.

 

Η σηματοδότηση ήταν επαρκέστατη, ιδιαίτερα στο τελευταίο χιλιόμετρο όπου υπάρχουν αρκετές αλλαγές κατεύθυνσης, και στο μονοπάτι είχε γίνει εξαιρετική δουλειά, ιδιαίτερα στα τμήματα της διαδρομής που υπάρχει έντονη χαμηλή βλάστηση η οποία είχε καθαριστεί. Στους τομείς αυτούς υπάρχει σαφέστατη βελτίωση σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές.

 

Από την Καταλονία στο Λουτράκι, και στις πρώτες θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης!Η τροφοδοσία ήταν επίσης επαρκής και σωστά κατανεμημένη (gel για την εκκίνηση το οποίο παραλάμβανε ο αθλητής με το νούμερο του ), νερό στον σταθμό που βρισκόταν στο μέσο της διαδρομής, και διάφορα είδη φρούτων (αχλάδια, μπανάνες, νεκταρίνια), νερό και RedBull στον τερματισμό, όπου τον κάθε αθλητή περίμενε και μια όμορφη μπλούζα finisher. Πολύ εντυπωσιακό στοιχείο, αλλά ταυτόχρονα και πολύ μεγάλη βοήθεια για την διοργάνωση,  ήτανε το ελικόπτερο της RedBull, με τον φωτογράφο Ηλία Λέφα να φωτογραφίζει σε χαμηλές πτήσεις την προσπάθεια μας, το οποίο έδινε έναν όμορφο τόνο στην αγωνιστική προσπάθεια των αθλητών, αλλά βοήθησε και σημαντικά πριν τον αγώνα μεταφέροντας όλα τα υλικά (καθώς και την αψίδα) στον χώρο τερματισμού ψηλά στο βουνό, καθώς δεν υπάρχει καμία πρόσβαση για μεταφορικό μέσο στην κορυφή εκτός από το μονοπάτι.

 

Οι απονομές του αγώνα έγιναν δίπλα ακριβώς στην θάλασσα, με πολύ κέφι από όλους τους αθλητές και τους συνοδούς τους που βρέθηκαν στο Λουτράκι για το κάθετο χιλιόμετρο. Για μια ακόμη φορά βέβαια σε αγώνα στην χώρα μας  - εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων - επιβεβαιώθηκε ότι ο Έλληνας γενικά είναι μακριά ακόμη από την συμμετοχή του σε τέτοια γεγονότα ως θεατής, γεγονός που δεν πέρασε απαρατήρητο και από τους ξένους συναθλητές, οι οποίοι το απέδωσαν στο ότι το ορεινό τρέξιμο στην Ελλάδα δεν είναι τόσο δημοφιλές ώστε να προσελκύσει στα μονοπάτια κόσμο που να θέλει να το παρακολουθήσει και να χειροκροτήσει τους δρομείς. Μας ανέφεραν πολλά παραδείγματα αγώνων στην Ισπανία, την Γαλλία, την Ιταλία κτλ., που υπάρχει πολύς κόσμος που ανεβαίνει στο βουνό επ’ ευκαιρία κάποιου αγώνα ορεινού τρεξίματος για να κάνει το πικ-νικ του, ή μια βόλτα στην φύση, και να χειροκροτήσει τους αθλητές. Την διαφορά νοοτροπίας επισήμανε και ο Τάκης ο Τσογκαράκης στο ρεπόρτ του από την φετινή συμμετοχή του στο UTMB. Δυστυχώς – και αυτό είναι μια γενικότερη παρατήρηση – ο Έλληνας είναι περισσότερο οπαδός και όχι φίλαθλος και δεν είναι ακόμη κοντά σε αυτή την νοοτροπία. Υπάρχει βέβαια βελτίωση, αλλά θα πάρει χρόνια για να δούμε κάτι αντίστοιχο στα Ελληνικά βουνά, αλλά και στους αγώνες τρεξίματος γενικότερα.

 

Λίγο πρίν την εκκίνηση...Οι Έλληνες αθλητές έδειξαν την πρόοδο που έχει κάνει το ορεινό τρέξιμο στην χώρα μας! Η προσπάθεια που κάνει ο Αλέξης Μακρόπουλος σε σχέση με την παρουσία της χώρας μας στην Διεθνή Ομοσπονδία ISF καθώς και την παρουσία του Gerania Vertical Kilometer στο παγκόσμιο πρωτάθλημα για μια ακόμη χρονιά, είναι πολύ σημαντική. Μάλιστα είναι πλέον πολύ πιθανό να αναλάβει η χώρα μας την διοργάνωση του παγκόσμιου συνεδρίου της ομοσπονδίας την επόμενη χρονιά, γεγονός που θα ενισχύσει την εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό σε σχέση με το Ορεινό Τρέξιμο. Τέτοιες προσπάθειες δίνουν την ευκαιρία και στους Έλληνες αθλητές που δεν έχουν την δυνατότητα ή την επιθυμία να αγωνιστούν στο εξωτερικό, να επικοινωνήσουν, να τρέξουν μαζί και να συζητήσουν με κορυφαία ονόματα αθλητών, γεγονός που είναι και αυτό ιδιαίτερα σημαντικό. Μαθαίνουμε τις απόψεις τους, βλέπουμε τον τρόπο που αντιμετωπίζουν έναν αγώνα και γενικά ανταλλάσουμε πληροφορίες με αθλητές από χώρες ιδιαίτερα προηγμένες όσο αφορά το άθλημα μας.

 

Τέλος, να τονίσουμε την πολύ θετική "μίξη" ενός αθλητικού γεγονότος με παροχές καθαρά πολιτιστικού χαρακτήρα, όπως η δωρεάν επίσκεψη των αθλητών που έτρεξαν τον αγώνα στο Μουσείο της Ακροπόλεως. Ο αθλητισμός είναι πολιτισμός, και τέτοιες κινήσεις είναι πολύ σημαντικές.

 

Θα πρότεινα όποιος δεν έχει δοκιμάσει έναν αγώνα κάθετου χιλιομέτρου να το κάνει αν του δοθεί η ευκαιρία. Είναι δύσκολο και πολύ επίπονο σωματικά, αλλά ταυτόχρονα πολύ εντυπωσιακό και σε αποζημιώνει με την αδρεναλίνη και την ένταση της προσπάθειας που έχει ως αγώνισμα. Στα Γεράνεια σου προσφέρει και κάτι ακόμη … την θέα του πανέμορφου Κορινθιακού και του βαθιού γαλάζιου της θάλασσας, κάτι ξεχωριστό σε παγκόσμιο επίπεδο.

 

Επίπονη η προσπάθεια, αλλά η θέα εκπληκτική!

 

 

Δημήτρης Τρουπής

Photo ©: Ηλίας Λέφας

Δημήτρης Τρουπής

Κατάγεται από το Ξυλόκαστρο Κορινθίας και ζει μόνιμα στην Πάτρα. Συμμετείχε στην συντακτική ομάδα του Adventure Zone από το 2009, ενώ μαζί με τον Τάκη Τσογκαράκη ίδρυσαν και "τρέχουν" το Advendure.  Το τρέξιμο στα μονοπάτια των βουνών και η μεταφορά εικόνων και συναισθημάτων μέσα από τα άρθρα του αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του. Παθιάζεται με τους αγώνες ορεινού τρεξίματος, υπεραντοχής και  περιπέτειας. Έχει πολλές συμμετοχές και διακρίσεις σε αγώνες ορεινού τρεξίματος όλων των αποστάσεων, με έμφαση στους αγώνες ultra trail.  Θεωρεί ότι το τρέξιμο και η πεζοπορία στη φύση είναι μια εσωτερική ανάγκη του ανθρώπου, μας φέρνει πιο κοντά σε αυτήν και μας κάνει να αγαπήσουμε περισσότερο το περιβάλλον.

www.advendure.com

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Latest Tweets

Mizuno Wave Rider GTX: Ένα παπούτσι παντός καιρού, για άσφαλτο και χωμάτινες επιφάνειες, αναλυτικό review του… https://t.co/7J7ZFvrTGy
@RunMessinia : 421 χιλιόμετρα! 10 συνολικά μαραθώνιοι σε 10 ημέρες, στο μεγαλύτερο stage race της Ελλάδας:… https://t.co/iJFtWaRykf
"Αν δεν υποφέρεις, τότε δεν είναι @TDG_trail ", το βιωματικό άρθρο της Dragana Cejovic από την συμμετοχή της στο φε… https://t.co/QIPpNbVUIV
Follow Advendure on Twitter

Post Gallery

Mizuno Wave Rider GTX: Ένα παπούτσι παντός καιρού, για άσφαλτο και χωμάτινες επιφάνειες!

Run Messinia: 421 χιλιόμετρα! 10 συνολικά μαραθώνιοι σε 10 ημέρες, στο μεγαλύτερο stage race της Ελλάδας!

Αν δεν υποφέρεις, τότε δεν είναι TOR…

Γιατί πεζοπορία με Μπατόν ;

Run Messinia: Συγκινητικές στιγμές στον αγώνα για την Ελευθερία!

O Άρκαλος ... μας μιλάει για το Sfakia Sky Marathon & Vertical Run!

Motorola Defy 2021 - Όμορφο και ανθεκτικό!

Το Run Messinia τιμά τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση: Το πρόγραμμα – Οι αθλητές – Οι διαδρομές!

O Φώτης Ζησιμόπουλος έγραψε ιστορία στο φετινό Σπάρταθλο!

To UTMB απαγορεύει όλα τα παυσίπονα από το 2022!

To 4ο Chianti Ultra Trail έρχεται στις 26 -27 Μαρτίου 2022 με νέο αγώνα 100Km και πολλές εκπλήξεις – Ο Matteo Matteuzzi, τεχνικός διευθυντής του CUT, σε μια αποκλειστική συνέντευξη στο Advendure!

Tor des Geants 2021: Με Ελληνικό ενδιαφέρον επιστρέφουν οι Γίγαντες των Άλπεων!