SKY

Kilian και Forsberg κυρίαρχοι στον Ice Trail Tarentaise

By 15 Ιουλ 2013
Το όνομα Ice Trail ... δεν είναι τυχαίο! Το όνομα Ice Trail ... δεν είναι τυχαίο! © www.photosports.com

Ασταμάτητος ο Kilian Jornet. Δύο εβδομάδες μετά την νίκη με ρεκόρ στον Mont-Blanc Marathon αλλά και το ρεκόρ ανάβασης-κατάβασης Chamonix-MontBlanc-Chamonix το wonder boy του ορεινού τρεξίματος έφτασε σε άλλη μία νίκη συνοδευόμενη με ρεκόρ, στον Ice Trail Tarentaise αυτή την φορά. Ο αγώνας διεξήχθη στα πλαίσια του Skyrunner® World Series της ISF ® στο πρωτάθλημα Ultra. Γνώριμο αρκετά το σκηνικό αφού και στις γυναίκες, η Emelie Forsberg που έχει βαλθεί και αυτή να τα σαρώσει όλα επανήλθε στις πρωτιές μετά την 2η θέση της λόγω στομαχικών προβλημάτων στον Mont-Blanc Marathon.

Η κούρσα από την αρχή ήταν για δύο…μέχρι να αποφασίσει ο Kilian ότι έπρεπε να γίνει κούρσα για … έναν! Μέχρι και το 56ο χλμ, με 9 χιλιόμετρα και 1.200μ κατάβασης να τους χωρίζουν από τον τερματισμό, ο Kilian με τον Francois D’Haene πήγαιναν χέρι χέρι σε όλον τον αγώνα. Ήταν εκεί, στο Leisieres Tunnel, στα 3.000 μέτρα υψόμετρο που ο Kilian αποφάσισε ότι πρέπει να «καθαρίσει» τον αγώνα και έτσι έκανε. Μέχρι τον τερματισμό άνοιξε μια διαφορά τεσσάρων λεπτών από τον ομόσταυλο στην Salomon D’Haene τερματίζοντας σε χρόνο 7:36, επίδοση που αποτελεί και ρεκόρ αγώνα που κατείχε από πέρυσι (8:16) ο φετινός 2ος Francois D’Haene o οποίος παρότι 2ος τελικά κατέβασε αρκετά και αυτός τον χρόνο του τερματίζοντας σε 7:40. Τρίτος τερμάτισε ο Philipp Reiter αρκετά πιο πίσω από το προπορευόμενο δίδυμο σε 8:13

 

Με αυτή του την νίκη ο Kilian έμεινε μόνος 1ος στην κατάταξη του πρωταθλήματος Ultra του Skyrunner® World Series, αφήνοντας πίσω του τον Julien Chorier με τον οποίον μέχρι τον Ice Trail Tarantaise μοιραζόντουσαν την πρωτιά. Σημειωτέον ότι χρειάζεται μόλις μία νίκη στους επόμενους δύο αγώνες της σειράς (Speedgoat και UROC) για να κατακτήσει το φετινό Πρωτάθλημα Ultra.

 

Στις γυναίκες η Σουηδέζα Emelie Forsberg της Salomon δεν δυσκολεύτηκε να φτάσει στην νίκη συνθλίβοντας το ρεκόρ διαδρομής της Anna Valero από το 2012 (11:20), τερματίζοντας σε 9:12. Δεύτερη ήταν η Christei Dewalle με 10:09 και τρίτη η Francesca Canepa με 10:32. Στην βαθμολογία Ultra, ισχύουν τα ίδια και για την Forsberg αφού έφτασε τους 200 βαθμούς με τις δύο πρωτιές στον ITT και στον Transvulcania αφήνοντας τις Francesca Canepa και Emelie Lecomte 2η και 3η αντίστοιχα.

 

Oι μεγάλοι νικητές του Ice Trail Tarentaise © Ski & Run

 

Μετά την νίκη του, ο Kilian Jornet δήλωσε στο carraspormontana.com «Μετά την ανάβαση/κατάβαση από το Mont-Blanc μέσα στην βδομάδα ένιωθα λίγο κουρασμένος και ότι δεν μπορώ να αποδώσω στο 100%, παρόλα αυτά μέσα στην κούρσα ευτυχώς ήμουν σχετικά άνετα. Σε όλη την διαδρομή ήμασταν μαζί με τον Francois και ήταν μόνο στην τελευταία κατάβαση στην οποία μπόρεσα λίγο να ξεφύγω. Είμαι χαρούμενος για την νίκη και τους πόντους που πήρα στην γενική κατάταξη του Πρωταθλήματος καταφέρνοντας μάλιστα να φυλάξω δυνάμεις για το επερχόμενο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Skyrunning στους Ιταλικούς Δολομίτες»


Συνοπτικά τα αποτελέσματα και η βαθμολογία του Πρωταθλήματος Ultra Skyrunner® World Series


Άντρες
1. Kilian Jornet (ESP) – Salomon Santiveri – 7h35’32”
2. Francois D’Haene (FRA) – Salomon – 7h40’13”
3. Philipp Reiter (DEU) – Salomon – 8h12’38”
4. Fulvio Dapit (ITA) – Crazy Idea – 8’23’43”
5. Nicolas Pianet – New Balance – 8h36’03”

 

Γυναίκες
1. Emelie Forsberg (SWE) – Salomon – 9h11’11”
2. Christel Dewalle (FRA) – Terre de Running – 10h08’58”
3. Francesca Canepa (ITA) – Montura / Vibram – 10h31’59”
4. Anna Frost (NZL) – Salomon – 11h0352”
5. Helene Michaux (FRA) - Club de Trail di Bromont – 12h22’05”

 

Βαθμολογία Ultra Series

Άντρες
1. Kilian Jornet – 200 πόντοι
2. Francois D’Haene – 154 πόντοι
3. Julien Chorier – 100 πόντοι

Γυναίκες
1. Emelie Forsberg – 200 πόντοι
2. Francesca Canepa – 154 πόντοι
3. Emelie Lecomte – 146 πόντοι


Επόμενος σταθμός του Πρωταθλήματος Ultra Skyrunner® World Series, o αγώνας του Karl Meltzer, Speedgoat 50K στην Utah των ΗΠΑ στις 27 Ιουλίου.

Τάκης Τσογκαράκης

Η αγάπη του για το βουνό ξεκινάει πολλά χρόνια πίσω με τις πρώτες αναβάσεις στην αγαπημένη του Πάρνηθα και μετέπειτα με την σχολή Ορειβασίας του ΕΟΣ Αχαρνών. Το 2007 έτρεξε τον πρώτο του αγώνα ορεινού τρεξίματος και από τότε ονειρεύεται "όλο και ψηλότερα, όλο και μακρύτερα". Ελπίζει να το κάνει για πολλά χρόνια ακόμα...

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ