Σπάρταθλον 2014: Εξελίξεις, Μεγάλα Ονόματα, Ρεκόρ Συμμετοχών!

Από 20 Ιουλ 2014

Το Σπάρταθλον είναι ένας από τους μακροβιότερους παγκοσμίως αγώνες υπεραποστάσεων με 32 χρόνια συνεχούς παρουσίας στο διεθνές καλεντάρι. Ταυτόχρονα είναι και ένας από τους πιο σκληρούς αγώνες στον κόσμο, που δοκιμάζει στον μεγαλύτερο βαθμό τις αντοχές των αθλητών αλλά ταυτόχρονα μας δίνει συγκινήσεις και συναισθήματα που σπάνια συναντάς σε αγώνα τρεξίματος.


Ο φετινός αγώνας αποτελεί ορόσημο για την ιστορική διαδρομή του Σπαρτάθλου, αφού έχουμε μια σειρά από καθοριστικές αλλαγές και προσθήκες, αλλά και μια λίστα συμμετοχών που υπόσχεται μεγάλες συγκινήσεις.


Ξεκινώντας από τον αριθμό των συμμετοχών, η διοργάνωση αφουγκράστηκε την ανάγκη για μεγαλύτερο αριθμό ελλήνων αθλητών – το οποίο είχαμε ζητήσει και εμείς σε άρθρο μας μετά την διοργάνωση του 2013, αλλά βλέπαμε από πέρσι σε συζητήσεις μας πως και οι ίδιοι οι διοργανωτές επιθυμούσαν να το πράξουν θέλοντας να δώσουν κάτι παραπάνω στην ελληνική κοινότητα των ultra -  και φέτος θα δεχτεί 52 έλληνες αθλητές, τους περισσότερους από κάθε άλλη φορά και μάλιστα όλους όσους υπέβαλαν αίτηση και είχαν όριο πρόκρισης. Συνολικά, ο αριθμός συμμετοχών εκτοξεύθηκε φέτος στις 380, μια starting list πολύ μεγαλύτερη από τους 315 που πέρσι στάθηκαν στην γραμμή της εκκίνησης.


Εκτός όμως από τον αριθμό συμμετοχών, έχει ενισχυθεί σε μεγάλο βαθμό και η ποιότητα των αθλητών που τρέχουν τον μεγάλο αυτό αγώνα. Μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για μια πολύ δύσκολη αθλητική δοκιμασία και το γεγονός αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Φέτος επιστρέφουν μερικοί από τους αθλητές που έχουν γράψει ιστορία στον θεσμό με τις νίκες τους, αλλά και τις επιδόσεις τους. Ενδεικτικά αναφέρουμε τον αειθαλή Marcus Thallman, τον περσινό νικητή Πορτογάλο Joao Oliveira, την περσινή νικήτρια Ουγγαρέζα Szilvia Lubics, τον Γερμανό Florian Reus που μας είχε εντυπωσιάσει με την εμφάνιση του πέρσι παρά το νεαρό της ηλικίας του, τον επίσης Γερμανό Thoms Stu που επί δυο χρόνια ανεβαίνει στο βάθρο των νικητών, τον μεγάλο Ιταλό Ivan Cudin που έχει γράψει την δική του ιστορία στον αγώνα αλλά επίσης μας προσέφερε πέρσι μαζί με τον Thomas Stu έναν συγκλονιστικό κοινό τερματισμό, τον πάντα σταθερό και δυνατό Βραζιλιάνο Valmir Nunes, αλλά και τον περσινό πρώτο έλληνα Στέργιο Αναστασιάδη ο οποίος άφησε πολλές υποσχέσεις με την εξαιρετική του επίδοση και το πλασάρισμα του στην πρώτη δεκάδα της τελικής κατάταξης.

 


Florian Reus, Joao Oliveira, Thoms Stu και Ivan Cudin θα τρέξουν και φέτος στο Σπάρταθλον!Φέτος, δυο μεγάλα ονόματα των υπεραποστάσεων θα κάνουν την πρώτη τους παρουσία στο Σπάρταθλον. Ο Αμερικανός Jon Olsen έχει μια πολύ σημαντική καριέρα, με μεγαλύτερη ίσως επιτυχία το ότι είναι ο παγκόσμιος πρωταθλητής των 24 ωρών της IAU για το 2013. Ήταν υποψήφιος για το βραβείο “Ultrarunner of the Year 2013” από το έγκυρο Ultrarunning.com, ενώ την ίδια χρονιά έσπασε το φράγμα των 12 ωρών στα 100 μίλια, όντας ο πρώτος Αμερικανός που το κατάφερε. Έχει κερδίσει αρκετές φορές έναν πολύ δημοφιλή Αμερικανικό αγώνα, το Tahoe Rim Trail 50 Km, αλλά και το μεγαλύτερο Tahoe Midnight Express ultra των 72 Km ενώ έχει έρθει τρίτος στην έκδοση των 100 μιλίων του αγώνα, έχει πετύχει πολύ σημαντική επίδοση στο Western States 100 miler με 18:23, έχει ανέβει 2 φορές στο βάθρο του Miwok 100 Km, και άλλες πολλές σημαντικές επιτυχίες που μπορείτε να τις δείτε εδώ.Ο Ελληνοαμερικανός Dean Carnazes της The North Face, έχει γράψει την δική του διαδρομή όλα αυτά τα χρόνια με κάποια μεγάλα ρεκόρ ατομικών προσπαθειών (όπως η πραγματοποίηση 50 μαραθωνίων σε 50 ημέρες, το συνεχές τρέξιμο χωρίς λεπτό ύπνου 560 χιλιομέτρων σε 80:44 το 2005, οι 11 τερματισμοί τρέχοντας όλη την διαδρομή των 320 Km - ενώ είναι σκυταλοδρομία - του πολύ γνωστού στην Αμερική relay race από την Caligosta στην Santa Cruz), αλλά και σημαντικές επιτυχίες σε μεγάλους αγώνες (1η και 2η θέση στο περίφημο Badwater των 217 Km στην κοιλάδα του θανάτου στην Καλιφόρνια το 2004 έχοντας και άλλους 4 τερματισμούς στον αγώνα στην πρώτη δεκάδα μεταξύ 2000-2008, 1η θέση το 2006 στο δημοφιλές στην Αμερική Vermont Trail 100 Mile Endurance Run, 1η θέση στο 4 Deserts Race Series το 2008, 11 τερματισμούς κάτω από 24 ώρες στο περίφημο Western States 100 miler με καλύτερη επίδοση το εξαιρετικό 17:43, 2η θέση στο επίσης πολύ δημοφιλές στην Αμερικανική Ήπειρο Canadian Death Race 125 Κm κτλ). Μπορείτε να δείτε όλα τα αποτελέσματα του Dean Carnazes εδώ.

 


Dean Carnazes και Jon Olsen αποτελούν δυο νέες σημαντικές συμμετοχές στο φετινό Σπάρταθλον!Εκτός όμως από τα μεγάλα ονόματα που “κυνηγούν” την πρωτιά και τις επιδόσεις, η ουσία κάθε αγώνα υπεραπόστασης και φυσικά και του Σπαρτάθλου είναι οι αθλητές που σκοπό έχουν να εκπληρώσουν το όνειρο τους και να ζήσουν αυτό που περιγράφαμε μετά την μετάδοση μας στο Σπάρταθλον 2012, την “μία στιγμή στον χρόνο”, αυτήν τη στιγμή που θα ακουμπήσουν στο άγαλμα του Λεωνίδα στην Σπάρτη και η έκφραση στα πρόσωπα τους θα δικαιώσει τον μεγάλο αγώνα που έκαναν για να φτάσουν ως εκεί. Ψυχή του Σπαρτάθλου είναι αυτοί οι αθλητές και πρέπει να χαιρόμαστε ιδιαίτερα που βλέπουμε όλο και περισσότερους έλληνες να δίνουν την μάχη τους απέναντι σε κάτι τόσο απάνθρωπο και ξεχωριστό και να την κερδίζουν.


Ιδιαίτερη μνεία στον όλο και αυξανόμενο αριθμό ελληνίδων που “τολμάνε” να δοκιμάσουν σε έναν αγώνα τέτοιας σκληρότητας. Η Αμαλία Ματθαίου, η Στέλλα Μαρκάκου, η Σοφία Κασσίμη και η Άντζελα Τερζή της οποίας το οδοιπορικό για το Σπάρταθλο παρακολουθούμε μέσα από το Advendure θα δώσουν την δική τους “πινελιά» στην φετινή διοργάνωση.


Σε οργανωτικό επίπεδο, όπως μας ενημέρωσε ο κ. Κωστής Παπαδημητρίου από την διοργάνωση, μια ιδιαίτερα σημαντική αλλαγή είναι ότι φέτος προστέθηκε ακόμη ένα σημείο όπου οι αθλητές μπορούν να δεχτούν βοήθεια από τους συνοδούς-υποστηρικτές τους. Είναι στο χιλιομετρικό σημείο του Μαραθωνίου (περίπου στο 42.2ο  χιλιόμετρο στα Μέγαρα). Νομίζουμε ότι θα βοηθήσει σημαντικά τις προσπάθειες των αθλητών. Επίσης, προστέθηκαν ακόμη 2 τάπητες ηλεκτρονικής χρονομέτρησης φθάνοντας τους 10 συνολικά. Και αυτό οριοθετεί ακόμη περισσότερο την ιδιαιτερότητα του αγώνα δεδομένου ότι κάθε σημείο ελέγχου (check point) από τα 75 Km, αποτελεί και σημείο αποκλεισμού. Σημείο της αναγνώρισης του αγώνα είναι επίσης το ότι το Σπάρταθλον τέθηκε από φέτος υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού.Θα καταφέρει ο Joao Oliveira να επαναλάβει την περσινή του μεγάλη νίκη;


Τα τελευταία 2 χρόνια το Advendure καλύπτει το Σπάρταθλο από το πεδίο με live διαδικτυακή μετάδοση, χρησιμοποιώντας την πλατφόρμα CoveritLive και δίνοντας μεγάλη έμφαση στην φωτογραφική αποτύπωση του αγώνα των αθλητών, ταυτόχρονα με την λεκτική ( μέσω twitter) μετάδοση της προσπάθειας τους. Φυσικά το ίδιο θα συμβεί και την φετινή χρονιά, η οποία όμως θα έχει και μια ακόμη σπουδαία πτυχή.


Εκτός της ομάδας που θα καλύψει συνολικά το Σπάρταθλο όπως πέρσι και πρόπερσι, αναλάβαμε και την υποστήριξη (support group) και ταυτόχρονα την μετάδοση της προσπάθειας του Dean Carnazes! Η στελέχωση των ομάδων που θα έχουμε στο πεδίο, εκτός του Τάκη Τσογκαράκη και εμένα που θα είμαστε και φέτος στην διαδρομή, έχει ξεκινήσει ήδη και θα έχει εκπλήξεις σημαντικές με σπουδαίους και πολύ έμπειρους συνεργάτες και φωτογράφους που θα σας ανακοινώσουμε εν καιρώ!To Advendure θα είναι και πάλι στην διαδρομή, με δυο ομάδες ζωντανής κάλυψης!

 


Θα προσπαθήσουμε να δώσουμε όσο πιο πλήρη εικόνα γίνεται τόσο της προσπάθειας του συνόλου των αθλητών μέχρι και τον τερματισμό του τελευταίου στην Σπάρτη αλλά και αυτής του Dean Carnazes, ή οποία θα συνδυαστεί με την εξαιρετική όπως φάνηκε πέρσι live μετάδοση αποτελεσμάτων από την διοργάνωση του Σπαρτάθλου, ώστε να έχετε μια όσο πιο πλήρη και άμεση εικόνα των εξελίξεων σε όλα τα σημεία του αγώνα.


Την λίστα συμμετοχών για το Σπάρταθλον 2014 μπορείτε να την δείτε εδώ.

Το άρθρο μετά την περσινή μετάδοση του Σπαρτάθλου μπορείτε να το δείτε εδώ.


67 ημέρες έμειναν …

 

Ευχαριστούμε τον κ. Κωστή Παπαδημητρίου και την Οργανωτική Επιτροπή του Σπαρτάθλου για τις οργανωτικές λεπτομέρειες που μας μετέφερε και την συνεργασία μας για μια ακόμη φορά στην live μετάδοση του αγώνα, και την εταιρεία The North Face και τον Dean Carnazes προσωπικά για την εμπιστοσύνη που μας δείχνουν ώστε να αναλάβουμε την υποστήριξη του σαν support group στον αγώνα αλλά και την live αναμετάδοση της προσπάθειας του.

Δημήτρης Τρουπής
Photo ©: Chris Boukoros, descopera.ro, Twitter.com

Δημήτρης Τρουπής

Κατάγεται από το Ξυλόκαστρο Κορινθίας και ζει μόνιμα στην Πάτρα. Συμμετείχε στην συντακτική ομάδα του Adventure Zone από το 2009, ενώ μαζί με τον Τάκη Τσογκαράκη ίδρυσαν και "τρέχουν" το Advendure.  Το τρέξιμο στα μονοπάτια των βουνών και η μεταφορά εικόνων και συναισθημάτων μέσα από τα άρθρα του αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του. Παθιάζεται με τους αγώνες ορεινού τρεξίματος, υπεραντοχής και  περιπέτειας. Έχει πολλές συμμετοχές και διακρίσεις σε αγώνες ορεινού τρεξίματος όλων των αποστάσεων, με έμφαση στους αγώνες ultra trail.  Θεωρεί ότι το τρέξιμο και η πεζοπορία στη φύση είναι μια εσωτερική ανάγκη του ανθρώπου, μας φέρνει πιο κοντά σε αυτήν και μας κάνει να αγαπήσουμε περισσότερο το περιβάλλον.

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Latest Tweets

Όλοι Τρέχουν ... ένα άρθρο αφιερωμένο στην σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Τρεξίματος: https://t.co/P7MkrcZpLi https://t.co/xR52Js1xBA
"@Sportiva Jackal - Ένα τσακάλι των βουνών στα πόδια σας", δοκιμή και παρουσίαση από το @Advendure_Net :… https://t.co/OTd3LZTaOE
Χριστίνα Φλαμπούρη - Η πρώτη Ελληνίδα που ολοκλήρωσε το 7 Summits project μιλάει στο @Advendure_Net Advendure:… https://t.co/RaPOCVRs4h
Follow Advendure on Twitter

Post Gallery

Μοναχική διάσχιση του 370 χιλιομέτρων "Epirus Trail" ο Π. Παναρίτης!

Κινητοποιήσεις ενάντια στην εγκατάσταση αιολικού πάρκου στη Δίρφη!

Επιστολή προς φίλους του ορεινού τρεξίματος και όλων των ορεινών δραστηριοτήτων

La Sportiva Jackal - Ένα τσακάλι των βουνών στα πόδια σας!

Χριστίνα Φλαμπούρη - Η πρώτη Ελληνίδα που ολοκλήρωσε το 7 Summits project μιλάει στο Advendure!

Μετά-covid19 εποχή: Αργός και Υπο-Τουρισμός έναντι Μαζικού και Υπερ-Τουρισμού!

Έτοιμοι; (Ξανά) - Φύγαμε!

Η προστασία της κοινωνίας και των αθλητών είναι ηθική υποχρέωση των διοργανωτών!

DYNAFIT Ultra 100: Ultra προστασία, σταθερότητα & αίσθηση!

Αντιοξειδωτικά και άσκηση!

Και τώρα τι ....

Σουηδική Λαπωνία - Πεζοπορώντας στο μαγευτικό Βορρά!