Όλα όσα θα θέλατε να μάθετε για την NNormal, μέσα από μια αποκλειστική συνέντευξη στο Advendure!

Ένα κοινό όραμα του μεγαλύτερου αθλητή ορεινού τρεξίματος των χρόνων μας, Kilian Jornet, και της πασίγνωστης Ισπανικής εταιρείας υποδημάτων Camper, οδήγησε στην δημιουργία της NNormal, με τα πρώτα προϊόντα της εταιρείας να βγαίνουν στην αγορά το Φθινόπωρο του 2022 ταράζοντας τα νερά στο χώρο του trail running. Η ανθεκτικότητα, η δυνατότητα επισκευής και γενικά η φιλική προς το περιβάλλον και την χρήση φιλοσοφία της νέας εταιρείας είναι η βάση πάνω στην οποία δημιουργήθηκε και συνεχίζει την πορεία της. Στην αποκλειστική συνέντευξη που έδωσαν στο Advendure οι άνθρωποι της NΝormal ξεδιπλώνονται όλες οι πτυχές αυτού του φιλόδοξου project, που ακόμη είναι στα πρώτα του βήματα!

 

[Advendure]: Το Φθινόπωρο του 2022, τα πρώτα προϊόντα της NNormal κυκλοφόρησαν στο εμπόριο, προκαλώντας σίγουρα αναταραχή στο χώρο του ορεινού τρεξίματος και του hiking, αφού το νέο brand αποτελεί σύμπραξη μιας κορυφαίας εταιρείας στον χώρο του παπουτσιού, της Camper και του κορυφαίου αθλητή trail running εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία, του Kilian Jornet. Πως αποφάσισε η Camper να μπει στο χώρο του trail running, πως προέκυψε η συνεργασία με τον Kilian και ποιο είναι το κοινό σημείο που επέδρασε καταλυτικά ώστε να γεννηθεί η Nνormal;

[NNormal]: Η NNormal είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας μεταξύ του Kilian Jornet και της Camper, μιας οικογενειακής εταιρείας υποδημάτων που εδρεύει στη Μαγιόρκα. Το πιο σημαντικό πράγμα αυτής της συνεργασίας ήταν οι κοινές αξίες και το όραμα και των δύο πλευρών. Η ευκαιρία να συλλάβουν ένα τέτοιο έργο ήταν κάτι πολύ μοναδικό και για τους δυο. Η NNormal γεννήθηκε ως ένας συνδυασμός απόδοσης, καινοτομίας, τεχνογνωσίας και υπευθυνότητας.

 

[Advendure]: Αλήθεια πως προέκυψε το όνομα NNormal;

[NNormal]: Όλος ο outdoor εξοπλισμός της NNormal σχεδιάστηκε στη Μαγιόρκα και δοκιμάστηκε στη Νορβηγία, όπου ζει σήμερα ο Kilian, γι' αυτό και το όνομα της μάρκας (Nor-way + Mal-lorca).

 

[Advendure]: Διαβάζοντας τις αρχές πάνω στις οποίες “γεννήθηκε” το νεο brand, βλέπουμε τις έννοιες: Αυθεντικότητα, χρησιμότητα, διάρκεια ζωής (κυρίαρχο χαρακτηριστικό και της Camper γενικά) και προστασία του περιβάλλοντος. Μιλήστε μας λίγο για το πως εφαρμόζεται αυτό το τετράπτυχο στη σχεδίαση και παραγωγή των προϊόντων σας.

[NNormal]: Οι κοινές αξίες ήταν σίγουρα ένα ισχυρό κίνητρο για να ξεκινήσουμε αυτό το έργο. Στην NNormal, έχουμε σκοπό να εμπνεύσουμε τους ανθρώπους να απολαμβάνουν και να σέβονται τη φύση και πιστεύουμε ότι ο καλύτερος τρόπος για να το πετύχουμε αυτό είναι να τους παρέχουμε αυθεντικά, χρήσιμα και ανθεκτικά προϊόντα. Μία από τις μεγαλύτερες δεσμεύσεις μας είναι να εργαζόμαστε για την αποφυγή της υπερκατανάλωσης κατασκευάζοντας προϊόντα που είναι πολύ ανθεκτικά. Το DNA μας είναι να εργαζόμαστε πάνω στη λειτουργικότητα (τα προϊόντα μας είναι φτιαγμένα για να χρησιμοποιούνται σε πολλαπλές δραστηριότητες, για να φοριούνται), την ανθεκτικότητα (για να διασφαλίσουμε ότι με αυτή τη λειτουργικότητα μπορούν να διαρκέσουν το μέγιστο) και τη δυνατότητα επισκευής, για να παρατείνουμε τη διάρκεια ζωής κάθε προϊόντος. Ο τελικός μας στόχος είναι να εργαστούμε για πραγματικά “κυκλικά” προϊόντα, χωρίς να αφήνουμε κανένα ίχνος στην πορεία μας.

 

[Advendure]: Για την ώρα βλέπουμε δυο μοντέλα στα παπούτσια ορεινού τρεξίματος, σίγουρα με ασυνήθιστα ονόματα! Kjerag και Tomir. Σε ποιό κοινό απευθύνεται το καθένα, πως προέκυψαν τα ονόματα των μοντέλων και ποιά τα βασικά τους χαρακτηριστικά;

[NNormal]: Στη δυτική ακτή της Νορβηγίας, το Kjerag είναι ένα βουνό ύψους 1.100 μέτρων που ανταμείβει όσους φτάσουν στην κορυφή του με πραγματικά εντυπωσιακή θέα. Για να φτάσει κάποιος σε αυτή την κορυφή θα πρέπει να "κατακτήσει" απαιτητικές διαδρομές trail running ή να επιλέξει μέτριας δυσκολίας μονοπάτια πεζοπορίας.
η "προσαρμοσμένη για όλους" ευελιξία είναι που μας ενέπνευσε να ονομάσουμε το πρώτο μας παπούτσι Kjerag [προφέρεται: sche-rak], το οποίο μπορεί να θεωρηθεί το παπούτσι μέγιστης απόδοσης: κάθε δρομέας σε κάθε επίπεδο αποκτά ελαφριά αντιδραστικότητα, άνεση σε υψηλές ταχύτητες, εξαιρετική πρόσφυση και σταθερότητα. Από την προπόνηση για το 1ο σας VK μέχρι την κατάκτηση του βάθρου στα 50ά σας 100 μίλια.

Το Tomir είναι ένα βουνό ύψους 1.103 μέτρων (3.619 πόδια) στα βορειοανατολικά της Serra de Tramuntana, στο ισπανικό νησί της Μαγιόρκα.

Το Tomir είναι ένα εξαιρετικά άνετο και ανθεκτικό παπούτσι - γιατί όσο λιγότερο χρειάζεται να αντικαθιστούμε τον εξοπλισμό μας, τόσο το καλύτερο για τον πλανήτη. Από το μεγάλης αντοχής, ανθεκτικό στο σπάσιμο επάνω μέρος, μέχρι την εξωτερική σόλα VIBRAM® Litebase, αυτό είναι ένα παπούτσι που φτιάχτηκε για να διαρκέσει.

Η οικογένεια Tomir περιλαμβάνει τρία διαφορετικά μοντέλα παπουτσιών, με διαφορετικά χρώματα σε κάθε μοντέλο. Πρώτον, υπάρχει το παπούτσι για τρέξιμο σε μονοπάτια και υπαίθριες δραστηριότητες με τυπική κοπή, το οποίο είναι φτιαγμένο για σχεδόν τα πάντα. Στη συνέχεια, υπάρχει το παπούτσι ίδιας κοπής, αλλά αδιάβροχο, κατασκευασμένο με μια εξαιρετικά διαπνέουσα μεμβράνη Sympatex® που είναι τόσο φιλική προς τον πλανήτη όσο και υψηλής απόδοσης. Τέλος, υπάρχει και η έκδοση μπότας με ψηλότερο κόψιμο στον αστράγαλο, φτιαγμένη για επιπλέον στήριξη κατά την πεζοπορία, που είναι επίσης αδιάβροχη. Μαζί, αυτά τα τρία μοντέλα ανταποκρίνονται στην υπόσχεση της Tomir: ό,τι κι αν σας βγάζει έξω, ό,τι κι αν σας κρατάει σε κίνηση - υπάρχει ένα παπούτσι μέσα σε αυτή την οικογένεια για εσάς.

[Advendure]: Παρότι ο αρχικός “θόρυβος” για την NNormal είχε να κάνει με τα παπούτσια, βλέπουμε μια σειρά προϊόντων (ρούχα και accessories) με κάποια έξυπνα χαρακτηριστικά, όπως στο σορτς με ενσωματωμένες θηλιές πίσω για τοποθέτηση μπατόν. Δώστε μας μια εικόνα της γκάμας προϊόντων που έχετε βγάλει στην αγορά και της φιλοσοφίας πίσω από την σχεδίαση τους.

[NNormal]: Εκτός από τα εμβληματικά Kjerag και Tomir, η NNormal έχει επίσης λανσάρει στην αγορά ρούχα και αξεσουάρ, από ρούχα για trail running μέχρι γιλέκα ενυδάτωσης ή σκουφάκια. Όλα αυτά τα προϊόντα έχουν σχεδιαστεί με στόχο την παραγωγή διαχρονικών συλλογών με προϊόντα που μεταφέρονται, ώστε να αποφεύγεται η υπερκατανάλωση, γιατί αυτή είναι και η φιλοσοφία μας.

 

[Advendure]: Ενώ πολλές εταιρείες με διάρκεια στο χρόνο “τρέχουν” για να ενσωματώσουν φιλικές προς το περιβάλλον διαδικασίες παραγωγής και υλικά κατασκευής, η NNormal ουσιαστικά δημιουργήθηκε μέσα από αυτές τις αρχές, κάτι που φαίνεται ακόμη και από το “No – Trace – Program”. Πως υιοθετήσατε αυτή τη φιλοσοφία από την αρχή; Δεν ήταν ένα ρίσκο;

[NNormal]: Η προσέγγισή μας για τη δέσμευση της NNormal είναι η ίδια από την αρχή. Η ανθεκτικότητα των προϊόντων: η ανάπτυξη ποιοτικών προϊόντων που διαρκούν είναι ο τρόπος με τον οποίο συμβάλλουμε στην ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στον πλανήτη- και η επισκευασιμότητα του προϊόντος: θέλουμε να προσφέρουμε λύσεις για την επισκευή του προϊόντος, ώστε να έχει τη μέγιστη δυνατή διάρκεια ζωής. Γνωρίζουμε ότι θα είναι κάτι δύσκολο, αλλά θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την εφαρμογή νέων ιδεών και βελτιώσεων προκειμένου να είμαστε πιστοί στη φιλοσοφία μας.

[Advendure]: Ο Kilian ήταν ο αρχικός ambassador της NNormal, αλλά ήδη βλέπουμε την ομάδα να μεγαλώνει και μάλιστα με σημαντικά ονόματα του trail running και του hiking, οι οποίοι δεν μένουν μόνο στο αθλητικό κομμάτι, αλλά και στην προώθηση γενικότερα της φιλοσοφίας (π.χ. για τη φύση) που έχετε υιοθετήσει. Μιλήστε μας λίγο για την ομάδα, πως γίνεται η επιλογή και ποιοι οι ρόλοι του κάθε μέλους της.

[NNormal]: Οι πρεσβευτές της NNormal είναι NNormal άνθρωποι που κάνουν NNormal πράγματα και αισθάνονται κοντά στην αποστολή μας, η οποία είναι να απολαμβάνουμε και να σεβόμαστε τη φύση. Αισθανόμαστε ότι έχουμε μια εξαιρετική ομάδα και σύνθεση και είμαστε πολύ περήφανοι γι' αυτό. Θέλουμε να αναπτυχθούμε ως brand μαζί τους. Έτσι, είναι μία από τις κύριες εστίες μας και επίσης θα υποστηρίξουμε όλες τις αποστολές τους. Οι πρεσβευτές μας είναι στην ομάδα επειδή πιστεύουμε ότι αντιπροσωπεύουν τις αξίες του brand, ειδικά όταν πρόκειται για αυθεντικότητα, δέσμευση και χρησιμότητα.

 

[Advendure]: Πλησιάζοντας στην συμπλήρωση ενός χρόνου που τα προϊόντα της εταιρείας κυκλοφορούν στην αγορά, υπάρχουν κάποια καινούργια μοντέλα που ίσως βρίσκονται σε διαδικασία σχεδίασης; Αν υπάρχουν σε ποιο κοινό και τύπο αθλητή απευθύνονται;

[NNormal]: Μόλις υπάρξουν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα νέα προϊόντα, θα ενημερώσουμε την κοινότητα.

 

[Advendure]: Είστε ικανοποιημένοι μέχρι στιγμής από την αποδοχή των προϊόντων σας;

[NNormal]: Τα σχόλια που λαμβάνουμε από όσους χρησιμοποιούν την NNormal είναι πολύ καλά και πιστεύουμε ότι είναι ευθυγραμμισμένα με τον σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκαν τόσο το Kjerag όσο και το Tomir. Η ανθεκτικότητα και η ευελιξία είναι τα χαρακτηριστικά που εκτιμούν περισσότερο όσοι χρησιμοποιούν τα παπούτσια NNormal. Ορισμένοι πελάτες μας είπαν με υπερηφάνεια πόσα χιλιόμετρα έχουν τρέξει με το ίδιο ζευγάρι Kjerag χωρίς να χάσουν τη λειτουργικότητά τους- και ένα μέλος της κοινότητάς μας στο Telegram μας είπε ότι είχε ήδη φτάσει τα 1.500 χιλιόμετρα με το Tomir του. Το να βλέπουμε ότι τα παπούτσια μας αντέχουν χιλιόμετρα και χιλιόμετρα είναι αναμφίβολα το πιο ικανοποιητικό, αφού αυτός είναι ο κύριος σκοπός για τον οποίο σχεδιάστηκαν.

[Advendure]: Στην Ελλάδα το ορεινό τρέξιμο γνωρίζει εδώ και μια δεκαετία μεγάλη άνθηση, όπως και γενικότερα τα outdoor αθλήματα. Μια ερώτηση που σαν Advendure ακούμε συχνά και θα θέλαμε να μας απαντήσετε είναι που θα βρεί κάποιος τα προϊόντα σας.

[NNormal]: Αυτή τη στιγμή, τα προϊόντα μας βρίσκονται σε τρία φυσικά καταστήματα στην Ελλάδα. Στην Ελασσόνα στο Peak Store, στα Ιωάννινα στο κατάστημα του Βασίλη Τζουμάκα και στη Θεσσαλονίκη από τον Γιώργο Βαβρίτσα. Βρείτε εδώ τον εντοπισμό των καταστημάτων μας για να δείτε τα καταστήματα στο χάρτη. Επιπρόσθετα, τα προϊόντα μας μπορούν να αγοραστούν online στο www.nnormal.com.

 

[Advendure]: Ποιό είναι το όραμα σας για το μέλλον της Nnormal;

[NNormal]: Όταν κοιτάμε το μέλλον, αισθανόμαστε ευτυχείς που θα συνεχίσουμε αυτό το εκπληκτικό ταξίδι μαζί με την ομάδα και τους πρεσβευτές της NNormal. Πάντα νιώθουμε ότι υπάρχουν πολλές περιπέτειες να ζήσουμε μαζί με την κοινότητα μας και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να αναπτύξουμε τα σωστά προϊόντα και να κάνουμε τη διάρκεια ζωής του outdoor εξοπλισμού μας να διαρκεί περισσότερο. Θέλουμε να βρίσκουμε λύσεις για να κάνουμε αυτόν τον κόσμο καλύτερο και προσπαθούμε να ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους να απολαμβάνουν και να σέβονται τη φύση.

 

Δημήτρης Τρουπής

Photo copyright: NNormal, Marvin Leuvrey

Δημήτρης Τρουπής

Κατάγεται από το Ξυλόκαστρο Κορινθίας και ζει μόνιμα στην Πάτρα. Συμμετείχε στην συντακτική ομάδα του Adventure Zone από το 2009, ενώ μαζί με τον Τάκη Τσογκαράκη ίδρυσαν και "τρέχουν" το Advendure.  Το τρέξιμο στα μονοπάτια των βουνών και η μεταφορά εικόνων και συναισθημάτων μέσα από τα άρθρα του αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του. Παθιάζεται με τους αγώνες ορεινού τρεξίματος, υπεραντοχής και  περιπέτειας. Έχει πολλές συμμετοχές και διακρίσεις σε αγώνες ορεινού τρεξίματος όλων των αποστάσεων, με έμφαση στους αγώνες ultra trail.  Θεωρεί ότι το τρέξιμο και η πεζοπορία στη φύση είναι μια εσωτερική ανάγκη του ανθρώπου, μας φέρνει πιο κοντά σε αυτήν και μας κάνει να αγαπήσουμε περισσότερο το περιβάλλον.

www.advendure.com