Μια συζήτηση με τον Φώτη Ζησιμόπουλο και τον Δημήτρη Σελέτη!

Από 27 Απρ 2021

Παρότι συνεχίζουμε - δυστυχώς - να βρισκόμαστε σε μια περίοδο παρατεταμένης αγωνιστικής απραξίας στην χώρα μας, οι αγώνες ορεινού τρεξίματος στο εξωτερικό έχουν ανάψει για τα καλά και μάλιστα με σπουδαίες εμφανίσεις από Έλληνες αθλητές. Ο Φώτης Ζησιμόπουλος εντυπωσίασε με την τρίτη θέση στο Transgrancanaria HG 128Κ και τη δεύτερη στο Ultra Sierra Nevada 100Κ, ενώ το ίδιο συνέβη με τον Δημήτρη Σελέτη και την δεύτερη θέση στο βάθρο στα 60Κ του αγώνα της Γρανάδα στην Ισπανία. Μιλήσαμε με τους δυο αθλητές της La Sportiva Greece – Kasimis Training για αυτές τους τις επιτυχίες και τον συναγωνισμό που συνάντησαν, τους αγώνες που τους ταιριάζουν, την προετοιμασία τους μέσα σε μια παράξενη περίοδο που κρατάει καιρό τώρα με την πανδημία, αλλά και γενικότερα για το ορεινό τρέξιμο και τους στόχους τους για τη φετινή χρονιά. Ο Φώτης Ζησιμόπουλος και ο Δημήτρης Σελέτης σε μια αποκλειστική συνέντευξη στο Advendure!

 

 

[Advendure]: Το 2021 ξεκίνησε αγωνιστικά προφανώς από το εξωτερικό, μιας και στην χώρα μας η αγωνιστική σεζόν δεν έχει καν αρχίσει λόγω της πανδημίας. Πως έγινε η επιλογή των αγώνων που συμμετείχατε και τι εμπειρία αποκομίσατε συμμετέχοντας σε αυτούς, τόσο οργανωτικά μιας και όλη η Ευρώπη βρίσκεται εν μέσω πανδημίας, αλλά και αγωνιστικά αφού το επίπεδο είναι υψηλό σε τέτοιες διοργανώσεις.

[Φώτης Ζησιμόπουλος]: Το 2021 δυστυχώς συνεχίζει να είναι μια δύσκολη αγωνιστική χρονιά. Με τον προπονητή μου Δημήτρη Κασίμη θέσαμε στόχο για το 2021 αγώνες ULTRA στο εξωτερικό για να διαπιστώσω σε τι κατάσταση βρίσκομαι και κατά πόσο θα μπορούσα να ανταπεξέλθω στον υψηλό συναγωνισμό και την πίεση των αγώνων με διεθνούς φήμης αθλητές. Για την επιλογή των αγώνων μέτρησαν πολλές συνιστώσες, όπως η φήμη κάθε αγώνα και  οι συμμετοχές των υπολοίπων αθλητών  και φυσικά με την βοήθεια του Σάκη Δασκαλόπουλου που πλέον οργανώνει τα ταξίδια μας στο εξωτερικό και μας βοηθάει σε πολλά επίπεδα. Βέβαια  όταν στέκεσαι στην γραμμή της εκκίνησης σε έναν αγώνα στην Ισπανία σίγουρα δεν ξέρεις τι θα συναντήσεις από αθλητές, γιατί  είναι μία χώρα με παράδοση στο ορεινό τρέξιμο και συνέχεια βγαίνουν καινούρια ταλέντα.   Οι αγώνες στο εξωτερικό βρίσκονται σε πολύ υψηλό επίπεδο, ναι σίγουρα έχουν αλλάξει πολλά πράγματα με την πανδημία όμως αυτό που μου έκανε μεγάλη εντύπωση είναι πως όλοι τηρούν τους κανόνες  για να μπορούν οι αγώνες να έχουν διάρκεια.

[Δημήτρης Σελέτης]: Η επιλογή του αγώνα έγινε με τον προπονητή μου Δημήτρη Κασίμη και όπως ξέρουμε όλοι δεν έχει και πολλές ευκαιρίες πλέον για αγωνιστική δράση στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Την ιδέα την έδωσε ο φίλος μας ο Σάκης Δασκαλόπουλος που επιμελήθηκε και το ταξίδι. Είναι ωραίο πράγμα να αγωνίζεσαι με πολύ καλούς αθλητές γιατί έχεις μόνο θετικά να πάρεις γιατί συνέχεια των προπονήσεων και των αγώνων. Οι Διοργανωτές έχουν την εμπειρία για τη σωστή εκτέλεση του αγώνα και των κανόνων υγιεινής λόγω της πανδημίας.

 

 

[Advendure]: Φώτη, τρίτη θέση στο βάθρο στο Transgrancanaria HG και δεύτερη στο Ultra Sierra Nevada, σίγουρα ένα καταπληκτικό ξεκίνημα της χρονιάς με μεγάλη επιτυχία σε δυο σπουδαία ultra-trail του εξωτερικού. Πως σου φάνηκε ο συναγωνισμός, και τι ιδιαιτερότητες είχε ο κάθε αγώνας; Μίλησε μας λίγο για την αγωνιστική προσπάθεια σου.

[Φώτης Ζησιμόπουλος]: Ναι, σίγουρα η χρονιά ξεκίνησε με το δεξί και  μακάρι να συνεχιστεί έτσι.  Ο συναγωνισμός ήταν όπως τον περίμενα έντονος και νιώθεις την πίεση από την αρχή μέχρι το τέλος. Όταν στέκεσαι στην εκκίνηση ενός τέτοιου αγώνα με στόχο την διεκδίκηση της πρώτης θέσης  πρέπει να το θες πραγματικά γιατί θα δοκιμαστείς πολλές φορές μέσα στον αγώνα! Ο αγώνας στα Κανάρια Νησιά θα έλεγα πως ήταν ο πιο δύσκολος λόγω των καιρικών συνθηκών και αναθεώρησα πολλά πράγματα , συνειδητοποίησα πως ένας αγώνας Ultra ποτέ δεν θα είναι ίδιος με κάποιον από τους προηγούμενους που έχω τρέξει!

 

 

[Advendure]: Δημήτρη, δεύτερη θέση στο 60K του Ulta Sierra Nevada, μια εξαιρετική επιτυχία. Μίλησε μας για τον αγώνα και το πώς τον χειρίστηκες. Πως σου φάνηκε το επίπεδο; Τι σε δυσκόλεψε περισσότερο;

[Δημήτρης Σελέτης]: Επέλεξα αυτόν τον αγώνα γιατί ήταν ο πρώτος μου φέτος και δεν γνώριζα το αγωνιστικό μου επίπεδο για περισσότερα χιλιόμετρα. Η διαδρομή ήταν απαιτητική με μεγάλες δυσκολίες, μεγάλες κλίσεις και από το 44 μέχρι το τέλος ήταν το πιο απαιτητικό κομμάτι στον αγώνα. Παρά την κούραση του αγώνα τα τοπία και  η εναλλαγές στο τερέν ήταν κάτι το φανταστικό. Στο κομμάτι της τροφοδοσίας μου προσπαθούσα να είναι όσο πιο σωστή γίνεται για τα  χιλιόμετρα  του αγώνα. Βέβαια από την αρχή ο αγώνας είχε υγρασία και αυτό επηρέασε πάρα πολύ το στομάχι μου και  έκανα υπομονή, αυτό είναι το κυριότερο χαρακτηριστικό σε έναν αγώνα.Το επίπεδο του αγώνα στο εξωτερικό είναι πάντα υψηλό.

 

 

[Advendure]: Φώτη, τελικά στα ultra-trail έχεις βρει το αγώνισμα που σου ταιριάζει περισσότερο, όσο αφορά την απόσταση; Δημήτρη, ισχύει κάτι αντίστοιχο για σένα όσο αφορά τις μεσαίες αποστάσεις στο ορεινό τρέξιμο, ή σκέφτεσαι να δοκιμάσεις και σε κάποιο ultra-trail σύντομα;

[Φώτης Ζησιμόπουλος]: Θα έλεγα πως οι αγώνες  Ultra μου ταιριάζουν περισσότερο γιατί πάντα είναι διαφορετικοί  και έχεις να αντιμετωπίσεις πολλές καταστάσεις μέσα σε έναν αγώνα. Όσο αφορά τις αποστάσεις ακόμη το ψάχνω … δεν ξέρω ακόμη πόσα χιλιόμετρα μπορώ να αντέξω αλλά σίγουρα  σκοπεύω να το μάθω!     

[Δημήτρης Σελέτης]: Δοκίμασα αυτή την απόσταση για να ανέβω σταδιακά για έναν αγώνα ultra που στοχεύω το καλοκαίρι. Ανάλογα την επιλογή του αγώνα προσαρμόζω το σωστό όγκο προπόνησης μαζί με τον προπονητή μου, οπότε δεν θεωρώ τον εαυτό μου αθλητή μεσαίων αποστάσεων, είναι καθαρά επιλογή του αγώνα. Στόχος μου για φέτος αν πάνε όλα καλά θα είναι στη Γαλλία στο Chamonix o αγώνας CCC.

 

 

[Advendure]: Οι σπουδαίες επιτυχίες σας σε αυτούς του σημαντικούς αγώνες του εξωτερικού δείχνει ότι στο διάστημα της αγωνιστικής παύσης στην χώρα μας – που δυστυχώς διαρκεί ακόμη – δουλέψατε σοβαρά με τον Δημήτρη Κασίμη που σας γυμνάζει. Είναι δύσκολο να κρατήσεις υψηλό αθλητικό επίπεδο χωρίς ξεκάθαρους αγωνιστικούς στόχους, αλλά το καταφέρατε. Μιλήστε μας λίγο για την προετοιμασία σας, την επιλογή των αγώνων στόχων και την δουλειά που κάνετε σαν ομάδα ώστε να ανεβαίνετε αθλητικό επίπεδο συνεχώς και σταθερά τα τελευταία χρόνια.

[Φώτης Ζησιμόπουλος]: Γενικά είμαι άνθρωπος που προσπαθώ να βλέπω τα πράγματα πάντα θετικά όσο άσχημα και αν είναι,  γι΄αυτό δεν ήταν πολύ δύσκολο να κρατήσω το υψηλό αθλητικό επίπεδο, δεν παραπονέθηκα  ποτέ που δεν γίνονται αγώνες και έκανα πάντα προπόνηση. Όταν δεν έχω αγώνα στόχο βάζω έναν στο μυαλό μου και προσπαθώ να τον υλοποιήσω και αυτό με κρατάει ζεστό. Με τον Δημήτρη Κασίμη θα έλεγα πως έχουμε καλή χημεία, δεν με πιέζει ποτέ να τρέξω  αγώνες και αυτό που μου λέει πάντα είναι ότι έχω κάνει καλή προπόνηση να τρέξω με μυαλό και να ευχαριστηθώ τον αγώνα! Η προετοιμασία είναι σίγουρα δύσκολη γιατί είναι καθημερινή και δεν παίρνει εκπτώσεις, μετά έρχεται η καθημερινότητα και οι υποχρεώσεις γιατί κακά τα ψέματα  είμαι ερασιτέχνης  αθλητής και δεν ζω από το τρέξιμο.

[Δημήτρης Σελέτης]: Προσαρμόζουμε τις προπονήσεις μας στα σημεία που υστερούμε  και στις  συνθήκες και στις απαιτήσεις του  κάθε αγώνα. Επιλέγω τους αγώνες όπου το αγωνιστικό επίπεδο είναι υψηλό για να μπορώ να εξελίσσομαι και να συναγωνίζομαι με τους καλύτερους αθλητές.

 

 

[Advendure]: Τρέχετε με εξοπλισμό και την υποστήριξη της La Sportiva. Ποια παπούτσια, ρούχα και γενικότερα εξοπλισμός σας έχουν ταιριάξει, τόσο αγωνιστικά όσο και προπονητικά. Δοκιμάζετε κάτι καινούργιο αυτή την περίοδο όσο αφορά τα μοντέλα της εταιρίας;

[Φώτης Ζησιμόπουλος]: Τα τελευταία δύο χρόνια τρέχω με εξοπλισμό της La Sportive και είμαι πολύ ευχαριστημένος . Σε όλους μου τους αγώνες τρέχω με παπούτσια Jackal και δεν τα αλλάζω με τίποτα! Τα ρούχα είναι πολύ ποιοτικά και με το ελάχιστο βάρος μπορείς να αντιμετωπίσεις και τις πιο δύσκολες  καιρικές συνθήκες αρκεί βέβαια να τα έχεις μαζί σου!

[Δημήτρης Σελέτης]: Στους αγώνες ultra μου ταίριαξαν περισσότερο τα Akasha. Στις μικρότερες αποστάσεις μου αρέσουν πολύ τα Captiva και το Jackal που επίσης το χρησιμοποιώ σε όλα τα τερέν. Ο εξοπλισμός των ρούχων της La Sportiva είναι κορυφαίος για κάθε είδους δραστηριότητα.

 

[Advendure]: Κλείνεις τα μάτια και ονειρεύεσαι. Μια εικόνα που σε άφησε άφωνο σε ένα βουνό ή μια στιγμή συγκίνησης για μια αγωνιστική επιτυχία σου έρχεται πρώτα στο μυαλό;

[Φώτης Ζησιμόπουλος]: Όσοι τρέχουμε αγώνες βουνού θα έλεγα πως είμαστε πολύ τυχεροί γιατί έχουμε πολλές ωραίες εικόνες και έντονες στιγμές. Αυτό που πραγματικά με απασχολεί συνέχεια είναι το ίδιο το μυαλό και όλη αυτή η μάχη που γίνεται σε έναν αγώνα ultra για να σε κάνει να τα παρατήσεις  ή να τον κυνηγήσεις και όσο μεγαλύτερος  ο αγώνας τόσο πιο περίεργες οι σκέψεις! Είναι πολύ περίεργο συναίσθημα και το ζω πολύ έντονα. Μετά από κάθε αγώνα  μπορώ  να σκεφτώ με ηρεμία και να κάνω τον απολογισμό μου, νομίζω όμως ότι την  μεγαλύτερη αγωνιστική επιτυχία μου δεν την έχω ζήσει ακόμα και αυτή θα ήθελα να είναι να τερματίζω πρώτος σε μεγάλες διοργανώσεις ultra!

[Δημήτρης Σελέτης]: Θα έλεγα το Ζαγόρι γιατί ξεκινάς βράδυ και σε βρίσκει το ξημέρωμα στα μονοπάτια με απίστευτες και μαγικές εικόνες.

 

 

[Advendure]: Η πανδημία και ο εγκλεισμός επέδρασε σημαντικά στο μεγαλύτερο ποσοστό ανθρώπων, όσο αφορά την άθληση στη φύση, είτε σε δρόμους, είτε σε πάρκα και βουνά. Τελικά, τι είναι το τρέξιμο για σένα; Τι είναι αυτό που σου προσφέρει περισσότερο;

[Φώτης Ζησιμόπουλος]: Ένα  καλό που προκάλεσε η  πανδημία είναι πως όλο και περισσότερος  κόσμος έχει εντάξει στην καθημερινότητα του το περπάτημα και το τρέξιμο. Δεν ξέρω πόσα χρόνια ακόμα θα μπορώ να τρέχω σε υψηλό επίπεδο, αλλά  δεν θα το αφήσω ποτέ και πάντα θα βγαίνω έξω να τρέξω! Μέσα από το τρέξιμο και ειδικά από τις υπεραποστάσεις θα έλεγα πως έμαθα πολλά πράγματα για εμένα.

[Δημήτρης Σελέτης]: Ο αθλητισμός για μένα είναι τρόπος ζωής, πλέον με βοηθάει να σκέφτομαι και να με χαλαρώνει από τα καθημερινά προβλήματα . Επίσης ο αθλητισμός είναι τρόπος έκφρασης και επικοινωνίας με ανθρώπους που δεν τους συναντάς συχνά.

 

[Advendure]: Πως βλέπετε την κατάσταση στην χώρα μας σε σχέση με το ορεινό τρέξιμο και την απροσδιοριστία στην πραγματοποίηση των αγώνων, μιας και στο εξωτερικό υπάρχει ουσιαστική αγωνιστική επανέναρξη και μάλιστα με μεγάλους και μαζικούς αγώνες  σαν αυτούς που τρέξατε;

[Φώτης Ζησιμόπουλος]: Σχετικά με τους αγώνες στην Ελλάδα τα βλέπω τα πράγματα  θετικά ότι σιγά σιγά θα ξεκινήσουν και εδώ όπως και στο εξωτερικό.  Πρέπει όμως όταν ξεκινήσουν να προσέξουμε διπλά και να τηρήσουμε όλα τα μέτρα γιατί όσο και να προσπαθήσει μία διοργάνωση να επιβάλει όλα τα μέτρα για να είμαστε ασφαλείς πρέπει όλοι να αναλογιστούμε την ατομική μας ευθύνη για να κρατήσουμε ανοιχτούς τους αγώνες  και να υπάρξει διάρκεια.

[Δημήτρης Σελέτης]: Η κατάσταση στη χώρα μας είναι ακόμα  επιφυλακτική μιας και η πολιτεία και οι συγκυρίες δεν επιτρέπουν τους αγώνες,  τόσο τους μεγάλους όσο για τους μικρούς. Αν ο καθένας μας παίρνει στα σοβαρά την ατομική του ευθύνη, θα επανέλθουμε γρήγορα στην πρώιμη κατάσταση.

 

[Advendure]: Ποιοι είναι οι αγωνιστικοί στόχοι σας από εδώ και πέρα, τόσο βραχυπρόθεσμα, όσο και στο σύνολο της χρονιάς;

[Φώτης Ζησιμόπουλος]: Δύο αγώνες που έχω ξεχωρίσει και είναι στόχος μου για το  2021 είναι το La Sportiva Lavaredo  Ultra Trail 120K στην Ιταλία τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο το δικό μας ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ. 

[Δημήτρης Σελέτης]: Σε αυτό δεν μπορώ να απαντήσω με σιγουριά διότι πολλοί αγώνες δεν γίνονται. Θα ήθελα πολύ να γίνουν οι κορυφαίοι αγώνες στη χώρα μας και να ξαναβρεθούμε με αγαπημένα πρόσωπα και φίλους. Ο στόχος μου για φέτος να είμαι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση στη Γαλλία και στο CCC.

 

 

Δημήτρης Τρουπής

Δημήτρης Τρουπής

Κατάγεται από το Ξυλόκαστρο Κορινθίας και ζει μόνιμα στην Πάτρα. Συμμετείχε στην συντακτική ομάδα του Adventure Zone από το 2009, ενώ μαζί με τον Τάκη Τσογκαράκη ίδρυσαν και "τρέχουν" το Advendure.  Το τρέξιμο στα μονοπάτια των βουνών και η μεταφορά εικόνων και συναισθημάτων μέσα από τα άρθρα του αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του. Παθιάζεται με τους αγώνες ορεινού τρεξίματος, υπεραντοχής και  περιπέτειας. Έχει πολλές συμμετοχές και διακρίσεις σε αγώνες ορεινού τρεξίματος όλων των αποστάσεων, με έμφαση στους αγώνες ultra trail.  Θεωρεί ότι το τρέξιμο και η πεζοπορία στη φύση είναι μια εσωτερική ανάγκη του ανθρώπου, μας φέρνει πιο κοντά σε αυτήν και μας κάνει να αγαπήσουμε περισσότερο το περιβάλλον.

www.advendure.com

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ