Η Κ. Φεταλίδου μας μιλάει για την συμμετοχή της στα 350 Km του 4KVDA στην Aosta! Κύριο

By 10 Αυγ 2016

Έχουμε μπει για τα καλά στο δεύτερο μισό του 2016 διανύοντας την καρδιά του καλοκαιριού, ενώ  οι περισσότεροι δρομείς εκμεταλλεύονται τον καύσωνα για να ξεκουραστούν στις θάλασσες ή στα βουνά. Υπάρχουν όμως κι αυτοί που λόγω υψηλού ή δύσκολου στόχου δεν αφήνουν καμία μέρα να πάει χαμένη, δεν πτοούνται από καμία ζέστη και δεν αφήνουν καμία κόπωση να αναβάλει το όραμά τους που σύντομα πλησιάζει.

 

Μετά τις πολλαπλές συμμετοχές των Ελλήνων σε σπουδαίους αγώνες εξωτερικού φέτος, σειρά έχει η ελληνίδα Κατερίνα Φεταλίδου, η οποία θα σταθεί στις 3 Σεπτεμβρίου στις Ιταλικές Άλπεις προκειμένου να συμμετάσχει στον αγώνα 4KVDA (Alpine Endurance Trail Valle d’ Aosta) που πραγματοποιείται φέτος για πρώτη φορά.

 

Το όνομα της Κατερίνας δεν είναι από αυτά που φιγουράρουν στην δρομική επικαιρότητα, καθώς δεν συνηθίζει να συμμετέχει στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης. Ούτε κυνηγάει επιδόσεις και θέσεις, ούτε όμως φοβάται να οραματιστεί τη συμμετοχή της σε κάποιον αγώνα που της ψιθυρίζει τη λέξη «πρόκληση» στο αυτί. Συμμετέχει ταπεινά και αθόρυβα σχεδόν στους αγώνες, αφήνοντας πάντα πίσω της τη διαδρομή που διένυσε μέχρι τον τερματισμό της. Γεννημένη και μεγαλωμένη στην Αθήνα, από μικρή είχε μεγάλη αγάπη για το βουνό και ότι είχε σχέση με τον αθλητισμό. Για πολλά χρόνια η κύρια απασχόλησή της ήταν η φροντίδα της οικογένειας της (παντρεμένη με 5 παιδιά).

 

  

Η Κατερίνα ασχολείται από το 2006 με το ορεινό τρέξιμο και έχει συμμετάσχει σε δεκάδες αγώνες βουνού με ιδιαίτερη αδυναμία στους αγώνες ultra-trail της Ροδόπης, όπου χρεώνεται από το 2009 με 6 τερματισμούς σε αγώνες άνω των 100  χλμ στις διοργανώσεις του VFT, με αποκορύφωση της δρομικής της παρακαταθήκης τον τερματισμό της στα 168 χλμ του Rodopi Advendurun το 2015.  Αναμφισβήτητα αποτελεί μία εγγύηση η Κατερίνα ότι σε όποια εκκίνηση θα σταθεί… με την μεθοδικότητα και την υπομονή που την διακατέχει θα φτάσει στον τερματισμό! Όπως μας δηλώνει, «τα πολλά χιλιόμετρα στην προπόνηση ή στον αγώνα είναι για εμένα η δυνατότητα να ΖΗΣΩ μέσα στη φύση».

 

Αναζητώντας τα όριά της, αποφάσισε να μην περιοριστεί στα βουνά της Ελλάδας και επέλεξε ένα αγώνα που γίνεται για πρώτη φορά. Όλοι θυμόμαστε την διαμάχη που ξεκίνησε στην περιφέρεια της Aosta στις Ιταλικές Άλπεις, ανάμεσα στους διοργανωτές του Tor des Geants και την Τοπική Αυτοδιοίκηση της Αόστα. Μετά την ανακοίνωση της πραγματοποίησης  του νέου αγώνα που γεννήθηκε ως αποτέλεσμα της απόσυρσης της υποστήριξης της τοπικής κοινωνίας στον πατροπαράδοτο αγώνα Tor des Geants, τον επέλεξε ως στόχο η Κατερίνα και ξεκίνησε άμεσα την μακρά περίοδο της προετοιμασίας της.Το 4KVDA είναι ένας αγώνας 350 χλμ με +25.000 μέτρα θετικής υψομετρικής διαφοράς. Έχει εκκίνηση στο Cogne της Ιταλίας και κινείται  σε υψόμετρο από 300- 3.300 μέτρα!

 

  

Στα «δρομικά πηγαδάκια» έφτασε στα αυτιά μας ότι η Κατερίνα εθεάθη σε Υμηττό και Πάρνηθα να ανεβοκατεβαίνει τα «σκαλάκια», να γράφει δεκάδες χιλιόμετρα με το ποδήλατο και να χάνεται για ώρες πολλές στα μονοπάτια των Αττικών βουνών.  Φέτος έχει ήδη τρέξει τρεις δύσκολους αγώνες κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας της, το Ziria Skyrace, το Tihio Race 50 km και τον Faethon Olympus Marathon.

 

Ένα άλλο γνώρισμα της Κατερίνας είναι ότι δεν θα την ακούσει κάποιος να μιλάει ποτέ για τον εαυτό της, αφήνοντας να μιλάνε τα κατορθώματά της γι αυτήν. Στην προκειμένη περίπτωση όσων αφορά τον αγώνα- στόχο της, ακούσαμε τους φίλους της να μιλάνε για την προσπάθειά της και έτσι αποφασίσαμε να την πλησιάσουμε και να την πείσουμε δίνοντάς της την «πένα» να μιλήσει η ίδια για τον εαυτό της και την πορεία της προς το Κ4VDA. Δύσκολο το εγχείρημά της, και ιδιαίτερη η προσπάθειά της λόγων των πολλαπλών της ρόλων ως αθλήτρια, μητέρα 5 παιδιών και εργαζόμενη.

Ας την διαβάσουμε λοιπόν!

 

[Advendure]: Κατερίνα, μίλησέ μας λίγο για την απόφασή σου να συμμετάσχεις στο 4KVDA. Είναι ένα πολύ μεγάλο εγχείρημα, αλλά τι ήταν αυτό ακριβώς που σου κέντρισε το ενδιαφέρον με αποτέλεσμα να αφιερώνεις τους τελευταίους μήνες στην απαιτητική προπόνηση που απαιτεί;

[Κατερίνα Φεταλίδου]: Το γεγονός ότι είναι ένας πολύ δύσκολος αγώνας που μου δίνει την δυνατότητα να ζήσω μερόνυχτα στις Άλπεις με έκανε να αποφασίσω να δοκιμάσω τις δυνάμεις μου. 

 

  

 

[Advendure]: Περιέγραψε μας μια τυπική σου εβδομάδα. Από ότι γνωρίζουμε δεν προπονείσαι με κάποιον προπονητή, αλλά αυτοσχεδιάζεις και αποφασίζεις μόνη σου για τις προπονήσεις σου. Πες μας για αυτές.

[Κατερίνα Φεταλίδου]: Θα έλεγα ότι λατρεύω να κάνω του κεφαλιού μου, με όσα περιθώρια μου αφήνουν οι υποχρεώσεις μου και οι δυνατότητες μου. Έτσι για αγώνες μεγάλους(προετοιμασίας) σε Ελλάδα και εξωτερικό, ούτε κουβέντα. Περιορίστηκα από την αρχή του χρόνου στο λοφίσκο της γειτονιάς μου για το καθημερινό τρεξιματάκι και στην Πάρνηθα κυρίως για μια ημερήσια περιπλάνηση θα την έλεγα, παρά προπόνηση που και που. Τους τελευταίους δυο μήνες κάνω κάθε βδομάδα 2 ολοήμερες προπονήσεις και ποδήλατο.

 

[Advendure]: Είσαι μητέρα και μάλιστα πέντε παιδιών, εργαζομένη και αθλούμενη. Πώς τα καταφέρνεις με αυτόν τον τριπλό ρόλο;  Είναι δύσκολο να κρατήσεις ισορροπίες ώστε να ανταπεξέρχεσαι σε όλα; Η οικογένειά σου σε στηρίζει στις προσπάθειές σου;

[Κατερίνα Φεταλίδου]: Κατ´ αρχήν τα παιδιά τώρα πια έχουν μεγαλώσει. Μόνο ένα πάει ακόμη σχολείο. Τις ισορροπίες προσπαθούσα πάντα να τις κρατάω. Έκανα τις βασικές δουλειές, έκοβα λίγο από τον ύπνο, έκανα τις πιο πολλές προπονήσεις καταμεσήμερο στη ζέστη. Πολύωρες προπονήσεις κάνω μόνο τους τελευταίους 2-3 μήνες στα πλαίσια της προετοιμασίας μου για τον αγώνα αυτό. Ο αγώνας είναι 350 χμ. με 25.000 μ. +υψομετρική, όπου πρέπει κανείς να διανύσει σε 155 ώρες. Δεν έχω κάποιο πλάνο στρατηγικής, επειδή οι αστάθμητοι παράγοντες είναι πάρα πολλοί, όπως ο καιρός ή σε τι κατάσταση θα είμαι μετά από πολλές ώρες προσπάθειας, βλέποντας και κάνοντας. Σε όλη την οικογένεια υπάρχει έντονο το αθλητικό μικρόβιο(μέχρι και ποδηλάτη στην εθνική Ελλάδος έχουμε), οπότε και κατανόηση υπάρχει και στήριξη.

 

  

 

[Advendure]: Πες μας λίγα πράγματα για τον αγώνα (κάποια τεχνικά χαρακτηριστικά- απόσταση, υψομετρική, τερέν). Έχεις κάποιο πλάνο στρατηγικής;

[Κατερίνα Φεταλίδου]: Ο αγώνας είναι 350 χιλιόμετρα με +25.000 μ. θετική υψομετρική, όπου πρέπει κανείς να διανύσει σε 155 ώρες. Δεν έχω κάποιο πλάνο στρατηγικής, επειδή οι αστάθμητοι παράγοντες είναι πάρα πολλοί, όπως ο καιρός ή σε τι κατάσταση θα είμαι μετά από πολλές ώρες προσπάθειας, βλέποντας και κάνοντας. 

 

[Advendure]: Ποιά είναι η μεγαλύτερη δυσκολία ή δυσκολίες που συνάντησες ως τώρα στην προετοιμασία σου για τον αγώνα και στην οργάνωση του ταξιδιού σου;

[Κατερίνα Φεταλίδου]: Θα έλεγα η αβεβαιότητα του «αν» θα πάω, μιας και η διοργάνωση ήταν μέχρι πρόσφατα σε δικαστική διαμάχη με το Tor des Geants!

 

[Advendure]: Ποιος είναι ο μεγαλύτερος σου φόβος (αν υπάρχει) για τον αγώνα σου;

[Κατερίνα Φεταλίδου]: Ο φόβος να προκύψει κάποιο πρόβλημα που να μην μπορώ να το αντιμετωπίσω, όπως τραυματισμός ή να χαθώ (χάσιμο πολύτιμου χρόνου).

 

 

                                                    To video trailer του 4KVDA!

 

[Advendure]: Με τρεις λέξεις περιέγραψε μας αυτό που νιώθεις όταν οραματίζεσαι τα χιλιόμετρα που θα διανύεις κατά τη διάρκεια του αγώνα;

[Κατερίνα Φεταλίδου]: Δέος- μαγεία- πάλη.   

 

[Advendure]: Τι θα συμβούλευες άλλες γυναίκες που μοιράζονται παρόμοιους ρόλους όσων αφορά την ενασχόληση τους με το ορεινό τρέξιμο;

[Κατερίνα Φεταλίδου]: Να πάρουν τα βουνά, χωρίς πίεση και άγχος για επιδόσεις. Η χαρά που θα πάρουν και η ηρεμία, είναι ανεκτίμητο δώρο για τις ίδιες και την οικογένεια τους.  

 

Σας ευχαριστώ πολύ Advendure για το ενδιαφέρον σας για την προσπάθεια μου!

 

Εμείς ευχόμαστε στην Κατερίνα καλή συνέχεια στην προετοιμασία της και καλή επιτυχία στον αγώνα της στην κοιλάδα της Αόστα!

Σημείωση: στο πρώτο αυτό 4ΚVDA θα συμμετάσχει και ο Έλληνας Νίκος Γεωργουλόπουλος, στον οποίο επίσης ευχόμαστε καλή επιτυχία.

 

Άντζυ Τερζή

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ