Συνέντευξη: Το Golden Trail Series και η παγκόσμια σκηνή του trail running μέσα από τα μάτια του Greg Vollet!

Είμαστε πολύ χαρούμενοι για τη συνέντευξη που δημοσιεύουμε σήμερα. Και ο λόγος είναι ξεκάθαρος: συνομιλούμε με τον Greg Vollet, τον οποίο γνωρίσαμε μεταξύ 2010-2023 ως Sport Marketing Manager της Salomon, αλλά σήμερα, εκτός από ιδιοκτήτης της εταιρείας VØLT Sport Agency, είναι ο εμπνευστής και διευθυντής του Golden Trail World Series, της σειράς που έχει αλλάξει κυριολεκτικά τον κόσμο του trail running σε παγκόσμιο επίπεδο. Από αυτή τη συνέντευξη μαθαίνουμε πολλά, από έναν άνθρωπο που ανήκει σε εκείνους τους λίγους που διαμορφώνουν ουσιαστικά την πορεία του αθλήματος διεθνώς. Συζητάμε για τη διαδρομή και τους στόχους του GTWS, την εξέλιξη των αμοιβών των επαγγελματιών αθλητών, τη σύγκριση με το UTMB® World Series, την πιθανότητα το trail running να γίνει ολυμπιακό άθλημα, τις εξελίξεις σε επίπεδο τηλεοπτικής και ψηφιακής κάλυψης, αλλά και για το πώς βλέπει την εμπορευματοποίηση του αθλήματος. Φυσικά, έχοντας επισκεφτεί ήδη τη χώρα μας τέσσερις φορές — τόσο ως manager όσο και ως αθλητής — αναφέρεται στο πώς θα μπορούσε ένας ελληνικός αγώνας να ενταχθεί στο GTWS και μοιράζεται τις σκέψεις του για την Ελλάδα σχετικά με το άθλημα μας.

 

 

[Advendure]: Ας ξεκινήσουμε με την έμπνευση πίσω από τη δημιουργία του Golden Trail Series: ποιο κενό ήρθε να καλύψει στον κόσμο του trail running; Απευθύνεται μόνο στους elite αθλητές ή στην ευρύτερη κοινότητα;

[Greg Vollet]: Όταν δημιούργησα το Golden Trail Series το 2018, υπήρχε ένα ξεκάθαρο κενό στο άθλημά μας: το trail running αναπτυσσόταν γρήγορα, αλλά η “σύντομη και θεαματική” πλευρά της αγωνιστικής του μορφής δεν είχε μια παγκόσμια, συνεκτική σκηνή. Ήθελα μια σειρά που να είναι εύκολη να την παρακολουθήσει κάποιος, συναρπαστική στο θέαμα και χτισμένη πάνω σε εμβληματικούς αγώνες — κάτι που θα μπορούσε να αποκαλύψει το trail running σε ένα ευρύτερο κοινό χωρίς να χάσει την ψυχή του σαν άθλημα.

Δεν σχεδιάστηκε ποτέ μόνο για τους elite αθλητές. Φυσικά, το World Series περιλαμβάνει τους κορυφαίους αθλητές, αλλά οι ίδιοι οι αγώνες είναι ανοιχτοί, και ο μεγαλύτερος στόχος είναι να γιορτάσουμε όλοι μαζί το άθλημα και να εμπνεύσουμε για περισσότερη συμμετοχή. Οι ιστορίες των elite αθλητών είναι η “μηχανή”, η ανάπτυξη της κοινότητας είναι το αποτέλεσμα.

 

 

[Advendure]: Πώς έχει εξελιχθεί το GTS από την πρώτη χρονιά μέχρι σήμερα; Έχουν υπάρξει σημαντικές αλλαγές στη φιλοσοφία ή στη δομή του; Και σε ποιο σημείο της εξέλιξής του βρίσκεται αυτή τη στιγμή;

[Greg Vollet]: Η σειρά έχει εξελιχθεί πολύ από την πρώτη χρονιά της. Ξεκινήσαμε με ένα μικρότερο καλεντάρι και πολύ “καθαρόαιμη αγωνιστικά” προσέγγιση. Με την πάροδο του χρόνου, βελτιώσαμε τρία πράγματα. Πρώτον, τη μορφή του αθλήματος: διατηρώντας τη χρονική διάρκεια των αγώνων γύρω στο δίωρο, έτοιμους για τηλεοπτική μετάδοση, με απότομες ανηφόρες, τεχνικές κατηφόρες και υψηλή ένταση. Δεύτερον, τη δομή της αφήγησης: δημιουργώντας μια σεζόν που οι θεατές μπορούν να την παρακολουθήσουν σαν ένα πρωτάθλημα, όχι σαν ένα σύνολο αποσπασματικών αγώνων. Τρίτον, τη μετάδοση και την παγκόσμια εμβέλεια: βήμα-βήμα, μεταβαίνοντας από την αρχικά ψηφιακή προσέγγιση σε πλήρη διιεθνή τηλεοπτική διανομή.

Η φιλοσοφία δεν έχει αλλάξει: να κάνουμε το trail running όσο το δυνατόν πιο συναρπαστικό χωρίς να χάσει την ψυχή του. Πού βρισκόμαστε τώρα; Θα έλεγα ότι το GTWS έχει εισέλθει στη φάση ωριμότητας και κλίμακας: ένα σταθερό σύνολο καθιερωμένων αγώνων, ένα ρόστερ elite αθλητών, ένα αποδεδειγμένο τηλεοπτικό προϊόν, και τώρα μια νέα πολυετή μηχανή μιντιακών μέσων για περαιτέρω ανάπτυξη.

 

 

[Advendure]: Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η σημερινή μορφή του GTS — με το flower format που υιοθετούν κάποιοι αγώνες της σειράς, την έμφαση στη ζωντανή και τηλεοπτική κάλυψη σε παγκόσμιο επίπεδο, και τη συγκέντρωση της αφρόκρεμας των αθλητών ορεινού τρεξίματος — αποτελεί έναν προπομπό για την είσοδο του αθλήματος στους Ολυμπιακούς Αγώνες; Ακούγονται πολλά για μια πιθανή πρώτη εμφάνιση στους Ολυμπιακούς του Brisbane στην Αυστραλία. Ισχύει κάτι τέτοιο;

[Greg Vollet]: Το flower format και η εστίαση στους ζωντανούς και τηλεοπτικούς αγώνες έχουν κυρίως να κάνουν με την εμπειρία των θεατών, τόσο στην τοποθεσία του αγώνα όσο και μπροστά στην οθόνη. Δίνει τη δυνατότητα στους φίλους να βλέπουν τον αγώνα πολλές φορές, να κατανοούν τις τακτικές και να νιώθουν πιο κοντά στους αθλητές.

Αυτό κάνει το GTWS προάγγελο των Ολυμπιακών; Δεν θα το παρουσίαζα έτσι. Αυτό που αποδεικνύει το GTWS είναι ότι το trail running μπορεί να είναι έτοιμο για μετάδοση και να προσελκύει νέο κοινό, κάτι που ενισχύει την παγκόσμια αναγνώριση του αθλήματος.

Όσον αφορά το Brisbane 2032, υπάρχει πραγματική δυναμική και υποστήριξη στην κοινότητα του trail για να συμμετάσχει στους Αγώνες. Αλλά σήμερα, τίποτα δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα στο ολυμπιακό πρόγραμμα. Οπότε θα έλεγα ότι η συζήτηση είναι υπαρκτή, η απόφαση όμως δεν έχει ληφθεί ακόμη.

 

 

[Advendure]: Με ποια κριτήρια έχουν επιλεγεί οι οκτώ αγώνες που συμμετέχουν μέχρι στιγμής στο GTS; Η σειρά είναι ανοιχτή για την εισαγωγή νέων αγώνων, ή προς το παρόν παραμένει σε αυτή τη μορφή;

[Greg Vollet]: Η επιλογή βασίζεται σε έναν συνδυασμό αθλητικής αξιοπιστίας και δυνατοτήτων πλατφόρμας. Ψάχνουμε για εμβληματικό ορεινό ανάγλυφο και ισχυρή ταυτότητα διαδρομής, αποδεδειγμένη ποιότητα οργάνωσης και εμπειρία για τους αθλητές, την ικανότητα να φιλοξενηθεί ένα elite πεδίο αθλητών με ασφάλεια και επαγγελματισμό, σαφή προσαρμογή στο πλαίσιο του GTWS έντονων, δυναμικών, τηλεοπτικά προσιτών αγώνων, και πραγματικό αποτύπωμα στην τοπική κοινότητα.

Έχουμε οκτώ αγώνες επειδή είναι ο κατάλληλος αριθμός για να διατηρηθεί η συνοχή και το υψηλό επίπεδο της σεζόν. Είμαστε ανοιχτοί σε εξέλιξη, αλλά δεν προσθέτουμε αγώνες απλώς για να προσθέσουμε. Κάθε αλλαγή πρέπει να ανεβάζει το επίπεδο της σειράς, όχι να το μειώνει.

 

[Advendure]: Υπάρχει πραγματικά μια τάση περιορισμού των National Series ή δεν ισχύει ακριβώς; Τελικά, δούλεψε αυτή η προσπάθεια;

[Greg Vollet]: Το National Series δημιουργήθηκε για να βοηθηθούν τα τοπικά “οικοσυστήματα” να αναπτυχθούν και να δώσουν στους αθλητές μια διαδρομή προς το World Series. Στα πρώτα χρόνια είχαμε GTNS σε πολλές χώρες, συχνά με πολλούς αγώνες ανά χώρα. Η πραγματικότητα όμως ήταν ότι αυτό το μοντέλο δεν ήταν οικονομικά βιώσιμο με την πάροδο του χρόνου.

Έτσι, το αναδιαμορφώσαμε σε μια πιο σαφή και αποτελεσματική διαδρομή: στις περισσότερες χώρες μειώσαμε το GTNS σε έναν βασικό αγώνα, επιτρέποντας στους αθλητές να προκριθούν απευθείας στον παγκόσμιο τελικό GTNS/GTWS. Αυτό κρατάει το σύστημα ισχυρό, επιλεκτικό και ουσιαστικό, τόσο για τους διοργανωτές όσο και για τους αθλητές.

 

 

[Advendure]: Στις αρχές του 2025 ανακοινώθηκε η στρατηγική συνεργασία του GTS με το WBD Sports Europe, και πλέον φαίνεται πως το trail running βρίσκεται ένα βήμα πριν από κοσμογονικές αλλαγές σε παγκόσμιο επίπεδο. Με τις φήμες για πιθανή εξαγορά της WB από το Netflix, πώς πιστεύεις ότι όλα αυτά θα επηρεάσουν την εξέλιξη του GTS και, γενικότερα, το trail running σε παγκόσμιο επίπεδο;

[Greg Vollet]: Η συνεργασία με την WBD Sports Europe, η οποία ανακοινώθηκε το 2025, είναι ένα σημαντικό βήμα, γιατί η WBD φέρνει παγκόσμιας κλάσης παραγωγή, διανομή σε πολλαπλές αγορές και μια πραγματική μηχανή αθλητικών μέσων.

Για οποιαδήποτε μεγάλη ενσωμάτωση μέσων ή φήμη στην αγορά, είναι νωρίς για να προβλεφθούν ακριβείς λειτουργικές επιπτώσεις. Αυτό που μπορώ να πω είναι το εξής: όποιο λογότυπο και αν βρίσκεται στην “πόρτα”, η στρατηγική κατεύθυνση παραμένει η ίδια — να γίνει το GTWS το πιο ορατό και αξιόπιστο πρωτάθλημα μικρών αποστάσεων trail running στον κόσμο. Αν μια μεγαλύτερη παγκόσμια πλατφόρμα τελικά ενισχύσει αυτήν την εμβέλεια, θα μπορούσε να είναι θετικό για το GTWS και για το trail running συνολικά, αρκεί να διατηρήσουμε την αυθεντικότητα του αθλήματος.

 

 

[Advendure]: Με αφορμή τα χρηματικά έπαθλα για τους νικητές των αγώνων και της σειράς γενικότερα, πώς βλέπεις την εξέλιξη των αμοιβών των elite/επαγγελματιών αθλητών σήμερα, σε σχέση με το παρελθόν, που το έχεις ζήσει και ως manager στη Salomon; Πιστεύεις ότι κάποια στιγμή θα μπορούσαν να φτάσουν τα επίπεδα των αθλητών του μαραθωνίου ή του στίβου;

[Greg Vollet]: Σε σύγκριση με 10–15 χρόνια πριν, η αμοιβές στο trail running έχουν σαφώς βελτιωθεί, με περισσότερη δομή, πιο επαγγελματικές ομάδες και ένα πραγματικό οικοσύστημα χρηματικών επάθλων. Το GTWS αποτελεί μέρος αυτής της προόδου.

Θα φτάσει τα επίπεδα του μαραθώνιου δρόμου ή του στίβου; Ίσως για έναν μικρό αριθμό αθλητών και αγώνων, αλλά το trail running είναι διαφορετικό. Η οικονομική διάσταση δεν είναι η ίδια, και δεν νομίζω ότι στόχος είναι να αντιγράψουμε το τρέξιμο στην άσφαλτο. Ο στόχος είναι o επαγγελματισμός με τρόπο που ταιριάζει στο trail running: δίκαια χρηματικά έπαθλα, πραγματική υποστήριξη στους αθλητές και βιώσιμες καριέρες.

 

[Advendure]: Μπορεί η εμπορευματοποίηση — με την τεράστια πλέον παρουσία χορηγών, χρηματικών επάθλων και κάλυψης από τα μέσα ενημέρωσης — να επηρεάσει την καθαρότητα της αγάπης για το βουνό, όπως υπήρχε στην αρχική μορφή του ορεινού τρεξίματος;

[Greg Vollet]: Είναι μια δίκαιη ερώτηση, και πρέπει να παραμένουμε σε εγρήγορση. Αλλά δεν πιστεύω ότι η εμπορευματοποίηση σκοτώνει αυτόματα την καθαρότητα του αθλήματος. Το σημαντικό είναι πώς το κάνεις. Το GTWS δημιουργήθηκε για να διατηρήσει την καρδιά του trail running άθικτη: σεβασμός στα βουνά, πραγματική αθλητική πρόκληση και γνήσια αφήγηση, όχι τεχνητό θέαμα. Αν κάνουμε σωστά τη δουλειά μας, τα μέσα και οι χορηγοί βοηθούν περισσότερους ανθρώπους να ερωτευτούν το άθλημα, αντί να το αλλάξουν από αυτό που είναι.

 

 

[Advendure]: Ποιο είναι το κόστος για μια διοργάνωση ώστε να ενταχθεί στο GTS και τι ωφελείται από αυτή τη συμμετοχή;

[Greg Vollet]: Δεν υπάρχει ένα ενιαίο ποσό ως κόστος συμμετοχής που να μπορώ να αναφέρω δημόσια, γιατί κάθε συνεργασία διαμορφώνεται ξεχωριστά ανά περίπτωση, ανάλογα με τις ανάγκες παραγωγής, τα δικαιώματα και το τοπικό πλαίσιο. Αλλά τα οφέλη είναι σαφή: ένα παγκόσμιο πεδίο elite αθλητών και αυξημένη αθλητική αξιοπιστία, πλήρης διεθνής παραγωγή και παγκόσμια διανομή, η μηχανή marketing και η ψηφιακή ενίσχυση του GTWS, ισχυρότερη διεθνής συμμετοχή και μακροπρόθεσμη ανάπτυξη του brand και της κοινότητας του αγώνα.

 

[Advendure]: GTS και UTMB World Series: Δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος στην εξέλιξη του αθλήματος, ή διαφορετική προσέγγιση σε αποστάσεις και οργάνωση; Πιστεύεις ότι μοιάζουν σε κάτι, σε τι διαφέρουν, και πώς συμβάλλουν στην ανάπτυξη του trail running;

[Greg Vollet]: Δρουν συμπληρωματικά, όχι σε ανταγωνισμό. Το UTMB World Series επικεντρώνεται σε μεγάλες αποστάσεις, σημαντικές περιπέτειες στα μονοπάτια, και έχει δημιουργήσει μια ισχυρή παγκόσμια διαδρομή για αυτή τη μορφή αγώνων.

Το GTWS αφορά την σύντομη, υψηλής έντασης, τηλεοπτικά έτοιμη πλευρά του trail running, όπου η ταχύτητα, οι τακτικές των αθλητών και οι αμφίρροποι αγώνες είναι στο επίκεντρο.

Ίδιο άθλημα, διαφορετική έκφραση. Μαζί βοηθούν το trail running να αναπτυχθεί σε δύο κατευθύνσεις: το όνειρο της συμμετοχής και το θέαμα των elite αθλητών.

 

 

[Advendure]: Θα μπορούσε ποτέ η Ελλάδα να φιλοξενήσει αγώνα της σειράς και τι απαιτείται ώστε να γίνει πραγματικότητα κάτι τέτοιο;

[Greg Vollet]: Απολύτως δυνατό. Η Ελλάδα διαθέτει πραγματικό ανάγλυφο, ιστορία και πάθος για το trail running. Αυτό απαιτείται είναι ένας αγώνας με σαφή ταυτότητα και παγκόσμιας κλάσης οργάνωση, μια διαδρομή που να ταιριάζει στο πλαίσιο του GTWS, η ικανότητα να προσφέρει εξαιρετική εμπειρία στους αθλητές και τηλεοπτική κάλυψη, και μια τοπική κοινότητα έτοιμη να στηρίξει μακροχρόνια ανάπτυξη. Αν όλα αυτά τα στοιχεία συνδυαστούν, η Ελλάδα αξίζει μια θέση στη διεθνή σκηνή.

 

[Advendure]: Το 2025 ήταν μια εξαιρετικά συναρπαστική χρονιά για το GTS. Τι θεωρείς ότι ήταν το πιο σημαντικό για σένα; Υπάρχουν δύο ή τρεις στιγμές που ξεχωρίζουν και αξίζει να τις μοιραστείς, γιατί “έγραψαν” μέσα σου;

[Greg Vollet]: Το 2025 ήταν ιδιαίτερο γιατί σήμανε ένα σημείο καμπής. Τρεις στιγμές ξεχωρίζουν για μένα. Πρώτον, η έναρξη της νέας παγκόσμιας συνεργασίας όσο αφορά τα media, βλέποντας το GTWS να μπαίνει σε μια νέα εποχή. Δεύτερον, το επίπεδο των αγώνων καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν, με το βάθος και τον ανταγωνισμό να δείχνουν πόσο έχει προχωρήσει το άθλημα. Τρίτον, η παρακολούθηση της ανάπτυξης της κοινότητας των θεατών μας, με περισσότερους νέους, περισσότερη εμπλοκή και πιο πολλούς ανθρώπους να επενδύουν συναισθηματικά στις ιστορίες των αθλητών.

 

O Greg Vollet σε .. δράση!

 

[Advendure]: Greg, θα κλείσουμε τη συνέντευξη με δυο προσωπικές ερωτήσεις. Σε γνωρίσαμε πρώτα ως Sport Marketing Manager της Salomon (2010–2023), στη συνέχεια ως Διευθυντή του Golden Trail World Series και σήμερα ως ιδιοκτήτη της εταιρείας Sports Marketing, VØLT Sport Agency. Τι συναισθήματα σου έχουν μείνει μέσα από αυτήν τη μακρά και πλούσια πορεία, και ποια είναι τα σχέδιά σου για το μέλλον;

[Greg Vollet]: Νιώθω ευγνώμων. Έχω περάσει το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας μου χτίζοντας το trail running, πρώτα μέσα στη Salomon και μετά μέσω του GTWS ως παγκόσμιας πλατφόρμας.

Αυτό που με γεμίζει περηφάνια δεν είναι ένας αγώνας ή ένας αθλητής, αλλά η συμβολή στη διαμόρφωση ενός οικοσυστήματος όπου η απόδοση, η καινοτομία προϊόντων, τα μέσα και η κουλτούρα αλληλοτροφοδοτούνται.

Η VØLT Sport Agency είναι η συνέχεια αυτής της αποστολής, χρησιμοποιώντας όσα έχω μάθει για να βοηθήσω brands και αθλητές να χτίσουν το επόμενο κεφάλαιο του trail running, με αξιοπιστία, παγκόσμια εμβέλεια και σεβασμό στο άθλημα.

 

[Advendure]: Έχεις επισκεφτεί την Ελλάδα αρκετές φορές στο παρελθόν (στον Όλυμπο για το Kilian's Quest, στο Λουτράκι για το Vertical, στην Καρδαμύλη στο Salomon Advance Week και στο Ζαγόρι σαν αθλητής!) και νομίζω έχεις φίλους εδώ. Τι θα ήθελες να πεις στην κοινότητα του ορεινού τρεξίματος στη χώρα μας που θα διαβάσει αυτή τη συνέντευξη;

[Greg Vollet]: Την Ελλάδα πάντα την ένιωθα σαν μια πραγματική χώρα του trail running, με άγρια τοπία, ισχυρό τοπικό πνεύμα και γνήσια αγάπη για τα βουνά. Έχω ζήσει αξέχαστες στιγμές εκεί με αθλητές και φίλους.

Αυτό που θέλω να πω είναι απλό: συνεχίστε να χτίζετε τη σκηνή σας με τον δικό σας τρόπο. Προστατέψτε την ορεινή κουλτούρα σας, συνεχίστε να καλωσορίζετε νέους δρομείς και συνεχίστε να ονειρεύεστε μεγάλα πράγματα. Η παγκόσμια οικογένεια του trail running παρακολουθεί την Ελλάδα με σεβασμό, και ελπίζω να μοιραστούμε περισσότερες στιγμές GTWS μαζί σας στο μέλλον.

 

Δημήτρης Τρουπής

Photo copyright: GTWS, Justin Galant, Mathis Decroux

Δημήτρης Τρουπής

Κατάγεται από το Ξυλόκαστρο Κορινθίας και ζει μόνιμα στην Πάτρα. Συμμετείχε στην συντακτική ομάδα του Adventure Zone από το 2009, ενώ μαζί με τον Τάκη Τσογκαράκη ίδρυσαν και "τρέχουν" το Advendure.  Το τρέξιμο στα μονοπάτια των βουνών και η μεταφορά εικόνων και συναισθημάτων μέσα από τα άρθρα του αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του. Παθιάζεται με τους αγώνες ορεινού τρεξίματος, υπεραντοχής και  περιπέτειας. Έχει πολλές συμμετοχές και διακρίσεις σε αγώνες ορεινού τρεξίματος όλων των αποστάσεων, με έμφαση στους αγώνες ultra trail.  Θεωρεί ότι το τρέξιμο και η πεζοπορία στη φύση είναι μια εσωτερική ανάγκη του ανθρώπου, μας φέρνει πιο κοντά σε αυτήν και μας κάνει να αγαπήσουμε περισσότερο το περιβάλλον.

Συνέντευξη στην ET1:

https://www.youtube.com/watch?v=3iyn3QmFlyE

Podcast "Γιατί Τρέχουμε" - s2 #09"

https://www.youtube.com/watch?v=2LTrKZ8PyWc

https://open.spotify.com/episode/3fh6hrfPU1lV8rMeJFwu4K?fbclid=IwY2xjawIIXc1leHRuA2FlbQIxMAABHcgV9oGV5267G_FMpYrdiTQvYeD-CHcKdwl87X6PcJAHPVJ1MMD7jsi0zA_aem_BamBteVv_iyujN0SoxVdyg

www.advendure.com