Ironman: Η Ιστορία του Διασημότερου Αγώνα Τριάθλου στον Κόσμο (3ο Μέρος)

Από 17 Δεκ 2003
Όλα ξεκίνησαν στη διάρκεια της απονομής ενός αγώνα τρεξίματος στη Χαβάη. Η συζήτηση που ακολούθησε ανάμεσα στους αγωνιζόμενους φούντωσε σχετικά με το ποιοι είναι σε καλύτερη φυσική κατάσταση – οι κολυμβητές, οι δρομείς ή άλλοι αθλητές. Ένας από τους συμμετέχοντες αθλητές, ο πλοίαρχος του Ναυτικού John Collins, εμπνεύστηκε κάτι εντελώς “τρελό” που θα διευθετούσε το επίμαχο ζήτημα. Πρότεινε έναν αγώνα που θα αποτελούσε τον συνδυασμό τριών διαφορετικών σε έναν: του Waikiki Roughwater Swim (3,8 km), του διήμερου Around-Oahu Bike Race (180 km) και του Honolulu Marathon (42,2 km).

1994

Η Paula Newby-Fraser είναι η πρώτη αθλήτρια, ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες τριαθλητές, που κατακτά επτά τίτλους Ironman, κερδίζοντας φέτος για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά με χρόνο 9:20.14. Ο Dave Scott, επιστρέφει σε ηλικία 40 ετών, έπειτα από 5χρονη απουσία και είναι ο πιο δημοφιλής δεύτερος νικητής, μετά την ηρωική δεύτερη θέση της Julie Moss από το Ironman του 1982. Ο Αυστραλός Greg Welch, με 8:20.27, κερδίζει τον πρώτο τίτλο στο πρωτάθλημα και με αυτή του τη νίκη εκπληρώνει τις προσδοκίες του, στην έβδομη συμμετοχή του στο Ironman. Ο Jim Ward, 77, είναι ο γηραιότερος αθλητής και τερματίζει σε 16:48. Ο Dr Jon Franks θα είναι ο πρώτος ανάπηρος αθλητής στην ιστορία του αγώνα που αγωνίστηκε με αναπηρικό καρότσι. Ο Franks ξεπέρασε το όριο αποκλεισμού στο ποδηλατικό τμήμα, αλλά συμπλήρωσε όλη την ποδηλατική διαδρομή των 180 km οδηγώντας ποδήλατο με χειροκίνητη ώθηση.

 

Paula Newby-Fraser, Πρωτάθλημα Ironman Triathlon 1997, Kona, Χαβάη

1995

Επιστρέφοντας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Τριάθλου Ironman μετά από απουσία ενός χρόνου, ο Mark Allen προηγείται 13 λεπτά, στο τμήμα του μαραθωνίου, του πρωτοεμφανιζόμενου Γερμανού Thomas Hellriegel και κερδίζει τον έκτο τίτλο του σε επτά χρόνια, τερματίζοντας με χρόνο 8:20.34.
Στην γυναικεία κατηγορία, η Karen Smyers προσπερνά την Paula Newby-Fraser και αποτρέπει την πέμπτη συνεχόμενη νίκη της στο Ironman Triathlon. Η Newby-Fraser προηγείται 11 λεπτά στο ποδηλατικό τμήμα, αλλά η Smyers τρέχει τον δεύτερο πιο γρήγορο μαραθώνιο στην ιστορία του αγώνα (3:05.20) και τερματίζει πρώτη σε 9:16.46.
Οι καιρικές συνθήκες, υπό τις οποίες διεξάγεται ο αγώνας, είναι οι πιο δύσκολες που έχουν αντιμετωπίσει μέχρι σήμερα οι αθλητές στη διοργάνωση, με αντίθετους ανέμους που φτάνουν και τα 75 km την ώρα.

1996

Ο 27χρονος Βέλγος Luc Van Lierde, στο «παρθενικό» του Ironman, θα γίνει ο πρώτος Ευρωπαίος αθλητής που κερδίζει τον αγώνα, σπάζοντας το ρεκόρ της διαδρομής κατά 3 λεπτά, με χρόνο 8:04.08. Ο Γερμανός Thomas Hellriegel κάνει νέο ρεκόρ στο ποδηλατικό τμήμα με 4:24.50 και τερματίζει δεύτερος σε 8:06.07, χρόνο επίσης καλύτερο του προηγούμενου ρεκόρ αγώνα. Στον αγώνα των γυναικών, η ακατανίκητη Paula Newby-Fraser κερδίζει τον όγδοο τίτλο Ironman με 9:06.49. Ο αγώνας για τις γυναίκες εξελίχθηκε σε σκληρή μάχη στήθος με στήθος, με την Newby-Fraser να καταδιώκει και να περνάει τελικά την πρωτοεμφανιζόμενη στο Ελβετή Natascha Badmann στο τελευταίο μέρος του μαραθωνίου. Η Badmann τερματίζει δεύτερη σε 9:11.19.
Σημείο σταθμός στην ιστορία του αγώνα, στο Ευρωπαϊκό Ironman, αποτέλεσε η επίδοση του Γερμανού Lothar Leder, του πρώτου αθλητή που έσπασε το φράγμα των 8 ωρών, τερματίζοντας με χρόνο 7:57.02.

1997

Ο Thomas Hellriegel ηγείται τριάδας Γερμανών που περνούν την γραμμή του τερματισμού, υπό συνθήκες που ο Scott Tinley, παλαίμαχος του Ironman, χαρακτήρισε σαν τις «πιο σκληρές» που αντιμετώπισαν ποτέ. Ισχυροί αντίθετοι άνεμοι με μέση ταχύτητα 50km την ώρα, επιβράδυναν την απόδοση των αθλητών στο ποδηλατικό τμήμα, ενώ αυτές τις μέρες καταγράφηκαν και οι χαμηλότερες θερμοκρασίες της δεκαετίας του ‘90, που σε συνδυασμό είχαν σαν αποτέλεσμα να σημειωθούν οι πιο αργοί χρόνοι τερματισμού των τελευταίων δέκα ετών. Αυτές οι συνθήκες έθεσαν τις προϋποθέσεις για την πιο αναπάντεχη νίκη στην ιστορία της γυναικείας κατηγορίας του αγώνα, με την Heather Fuhr από τον Καναδά, γνωστή για την αντοχή της στη ζέστη, να τρέχει σχεδόν 15 λεπτά γρηγορότερα από κάθε μια από τις πέντε πρώτες γυναίκες στον αγώνα και να τερματίζει κερδίζοντας τον πρώτο τίτλο Ironman με 9:31.43.
Ακόμη τρία σημαντικά γεγονότα σημάδεψαν το φετινό Ironman, συμπεριλαμβανομένου του Αυστραλού John MacLean που κάνει την πρώτη εμφάνιση στο πρωτάθλημα, τμήματος για αθλητές με κινητικά προβλήματα, και είναι ο πρώτος αθλητής που τερματίζει αγωνιζόμενος επίσημα σε αναπηρικό καρότσι και ποδήλατο με χειροκίνητη ώθηση. Ο 80χρονος Jim Ward γίνεται ο γηραιότερος αθλητής που συμμετέχει σε Ironman. Ο Βέλγος Luc Van Lierde στην κορυφή ενός γκρουπ τεσσάρων αθλητών στο Ευρωπαϊκό Ironman σημειώνει νέο ρεκόρ αγώνα με 7:50.27.

 

John MacLean, Πρωτάθλημα Ironman Triathlon 1997, Kona, Χαβάη

1998

Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Τριάθλου Ironman γιορτάζει την 20η επέτειό του. Ο εμπνευστής του αγώνα John Collins, μετά από απουσία 19 χρόνων αγωνίζεται και περνάει τη γραμμή τερματισμού σε 16 ώρες, 30 λεπτά και 2 δεύτερα. Επτά από τους 15 συμμετέχοντες στο πρώτο Ironman, παρακολουθούν τον αγώνα και έξι από αυτούς αγωνίζονται. Ανάμεσά τους και ο πρώτος νικητής Gordon Haller που τερματίζει σε 14:27.01. Σε ετοιμότητα βρίσκονται 17 πρωταθλητές προηγούμενων ετών, μεταξύ άλλων οι: Scott Molina, Scott Tinley, Thomas Hellriegel, Heather Fuhr, Paula Newby-Fraser, Tom Warren και ο κάτοχος του ρεκόρ αγώνα, Luc Van Lierde.
Ο Καναδός Peter Reid, 29, κερδίζει τον πρώτο του τίτλο σε πρωτάθλημα Ironman, υπό τις χειρότερες ίσως καιρικές συνθήκες που έχουν καταγραφεί στην ιστορία του αγώνα, τερματίζοντας με χρόνο 8:24.20.
Η Natascha Badmann, 31, από την Ελβετία προηγείται από νωρίς στο ποδηλατικό τμήμα των γυναικών, παραμένει στην κορυφή καθ’ όλη τη διάρκεια του αγώνα και τερματίζει με χρόνο 9:24.16. Υπερασπιζόμενη τον τίτλο της η περσινή νικήτρια Heather Fuhr, σπάει το ρεκόρ του μαραθώνιου που κρατούσε από το 1990, με χρόνο 3:04.02. Η Wendy Ingraham καταρρίπτει το προηγούμενο δικό της ρεκόρ από το 1997 στην κολύμβηση, με χρόνο 49:11.
Εισαγωγή των Ironman της Αυστρίας και των Η.Π.Α. (Ironman Lake Placid) στην «οικογένεια» της διοργάνωσης. Ο David Yates παύει από πρόεδρος και τον διαδέχεται ο Lew Friedland.

1999

Η Καναδή Lori Bowden και ο Βέλγος Luc Van Lierde κατακτούν τον τίτλο, τερματίζοντας με χρόνους 9:13:02 και 8:17:17 αντίστοιχα. Για την Bowden, 32, είναι ο πρώτος τίτλος στο πρωτάθλημα. Είχε τερματίσει δεύτερη στην Χαβάη τα δύο προηγούμενα χρόνια πριν κατακτήσει την κορυφή. Τρέχοντας με πληγωμένα πόδια, η Bowden σπάει το ρεκόρ της Fuhr στον μαραθώνιο από το ’98 κατά πέντε λεπτά με χρόνο 2:59. Για τον 30χρονο Van Lierde είναι ο δεύτερος τίτλος Ironman. Κέρδισε τον πρώτο του σαν πρωτοεμφανιζόμενος το 1996 σημειώνοντας και νέο ρεκόρ αγώνα με 8:04.08. Η Lyn Brooks, 51, από τις Η.Π.Α., είναι η πρώτη, ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες αθλητές, που τερματίζει σε 20 συνεχόμενα παγκόσμια πρωταθλήματα Ironman, με χρόνο 14:44.20. Ο μύθος του Ironman, Scott Tinley, 42, αγωνίζεται στον 20ο και τελευταίο αγώνα Ironman και τερματίζει σε 10:37:00. Ο δύο φορές πρωταθλητής Ironman, Tinley ανακοινώνει την αποχώρησή του από την ενεργό δράση, μετά τον αγώνα. Το Ironman της Αυστρίας συγκαταλέγεται στον διεθνή κατάλογο των αγώνων Ironman.

2000

Οι θυελλώδεις άνεμοι κάνουν την ποδηλατική διαδρομή μια από τις σκληρότερες δοκιμασίες του αγώνα. Ο Καναδός Peter Reid (8:21:01) και η Ελβετή Natascha Badmann (9:26:17) «επέζησαν» από τη μάχη, με επιδόσεις που θυμίζουν κατά πολύ τις ίδιες δικές τους από το 1998, οπότε και οι δύο πήραν τον πρώτο τους τίτλο Ironman.
Στη κατηγορία των γυναικών, η Badmann σημείωσε τον ταχύτερο χρόνο του αγώνα στο ποδηλατικό τμήμα (5:06:43), που της έδωσε πλεονέκτημα 17 λεπτών έναντι της αντιπάλου της και φαβορί του αγώνα, περσινής νικήτριας Lori Bowden. Χρόνο που εξαργύρωσε, καθώς η Bowden έτρεξε τον γρηγορότερο μαραθώνιο της ημέρας (3:04:20), μειώνοντας τελικά την μεταξύ τους διαφορά σε λιγότερα από 3 λεπτά.
Η ιστοσελίδα Ironmanlive.com καλύπτει για πρώτη φορά το μεγάλο αθλητικό γεγονός μέσω Internet, με μια υποδειγματική και συντονισμένη άψογα προσπάθεια, βιντεοσκοπώντας τη στιγμή του θριάμβου και για τους 1427 αθλητές που πέρασαν εκείνη τη μέρα τη γραμμή του τερματισμού.

2001

Ο αγώνας διεξάγεται μόλις τρεις εβδομάδες μετά τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου, και σε έντονα φορτισμένο συναισθηματικά κλίμα ο Αμερικανός Tim DeBoom, 30, φέρνει τον τίτλο του Ironman πίσω στις Η.Π.Α. για πρώτη φορά μετά το 1995.
Η Natascha Badmann, 34, από την Ελβετία, υπερασπιζόμενη με επιτυχία τον τίτλο της, κερδίζει για τρίτη φορά το πρωτάθλημα Ironman. Ο Αμερικανός Bob Scott, 71, βελτιώνει κατά περίπου 15 λεπτά το προηγούμενο δικό του ρεκόρ από το 2000 στην κατηγορία 70-74, με 12:59:02. Η Laura Sophiea, 46, ανατρέπει την κυριαρχία της Missy LeStrange, 49, επί 12 χρόνια πρωταθλήτριας στην κατηγορία 45-49 ετών. Ο Dave Scott, έξι φορές Ironman, επιστρέφει για να συμμετάσχει για άλλη μια φορά στον αγώνα, αλλά εγκαταλείπει στη διάρκεια του ποδηλατικού μέρους.
Στον εναρκτήριο Half Ironman Triathlon της Βρετανίας, που διεξάγεται στη Βόρεια Ουαλία, συμμετέχουν 1400 αθλητές. Το Ιαπωνικό Ironman, εγκαθίσταται στο νησί Fukue, νότια του Ναγκασάκι και επιστρέφει στον κατάλογο των διεθνών διοργανώσεων.

Πηγή: Ironmanlive.com

Μέρος 1ο | Μέρος 2ο

Λάζαρος Ρήγος

Γεννήθηκε στην Τήνο το 1961 και ζει στο Λιτόχωρο του Ολύμπου από το 2008. Ίδρυσε το Adventure Zone το 2001, μετά από σκέψεις για δημιουργία ενός ελληνικού portal για τα σπορ περιπέτειας. Δημιούργησε αγώνες ορεινού τρεξίματος, όπως Olympus Marathon (2004), Virgin Forest Trail (2007), Χειμωνιάτικος Ενιπέας (2006), Rodopi Ultra Trail (2009), Olympus Mythical Trail (2012). Στο ενεργητικό του αρκετές συμμετοχές σε αγώνες, όπως και μικρές αποστολές ultra διασχίσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Latest Tweets

Όλοι Τρέχουν ... ένα άρθρο αφιερωμένο στην σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Τρεξίματος: https://t.co/P7MkrcZpLi https://t.co/xR52Js1xBA
"@Sportiva Jackal - Ένα τσακάλι των βουνών στα πόδια σας", δοκιμή και παρουσίαση από το @Advendure_Net :… https://t.co/OTd3LZTaOE
Χριστίνα Φλαμπούρη - Η πρώτη Ελληνίδα που ολοκλήρωσε το 7 Summits project μιλάει στο @Advendure_Net Advendure:… https://t.co/RaPOCVRs4h
Follow Advendure on Twitter

Post Gallery

Μοναχική διάσχιση του 370 χιλιομέτρων "Epirus Trail" ο Π. Παναρίτης!

Κινητοποιήσεις ενάντια στην εγκατάσταση αιολικού πάρκου στη Δίρφη!

Επιστολή προς φίλους του ορεινού τρεξίματος και όλων των ορεινών δραστηριοτήτων

La Sportiva Jackal - Ένα τσακάλι των βουνών στα πόδια σας!

Χριστίνα Φλαμπούρη - Η πρώτη Ελληνίδα που ολοκλήρωσε το 7 Summits project μιλάει στο Advendure!

Μετά-covid19 εποχή: Αργός και Υπο-Τουρισμός έναντι Μαζικού και Υπερ-Τουρισμού!

Έτοιμοι; (Ξανά) - Φύγαμε!

Η προστασία της κοινωνίας και των αθλητών είναι ηθική υποχρέωση των διοργανωτών!

DYNAFIT Ultra 100: Ultra προστασία, σταθερότητα & αίσθηση!

Αντιοξειδωτικά και άσκηση!

Και τώρα τι ....

Σουηδική Λαπωνία - Πεζοπορώντας στο μαγευτικό Βορρά!