Διαστάσεις παίρνει το θέμα μεταξύ UTMB και Gary Robbins, σχετικά με τη διοργάνωση αγώνα στο Όρος Whistler της British Columbia, στον Καναδά!

To IRONMAN - UTMB αποφάσισε να πάει και στην British Columbia στον Καναδά. Και που είναι το κακό θα μας πείτε. Well, που λένε και εκεί στο Whistler, της British Columbia, την περιοχή που διαδραματίζεται μια νέα ιστορία που παίρνει διαστάσεις και αφορά την εμπορευματοποίηση του ορεινού τρεξίματος από τον κορυφαίο αγώνα του Chamonix, αλλά και τις μεθόδους που ακολουθεί, το θέμα είναι ότι ήδη υπήρχε αγώνας (εδώ και μια εξαετία) και μάλιστα με διοργανωτή τον περίφημο στο χώρο του Ultra Trail Gary Robbins, γνωστό από τους αγώνες του και την ηρωική του προσπάθεια πριν λίγα χρόνια στο Barkley. Τον αγώνα στήριζε το Vail Resorts, στο οποίο ανήκουν οι εγκαταστάσεις σκι, που είχε έδρα ο αγώνας της εταιρείας του Gary Robbins.
 
Για να να μην τα πολυλογούμε, μετά από δυσκολία διοργάνωσης του αγώνα του 2022, το Vail Resorts έβαλε στον “πάγο” τον Gary και την ομάδα του για τον αγώνα του 2023. Δεν του απάνταγαν σε κλήσεις, e-mail κτλ. Τον “έδιωχναν” με τον τρόπο τους από την περιοχή, όπως φάνηκε προχτές, όταν ξαφνικά ανακοίνωσαν αγώνα, που ανήκει στο UTMB World Series! Στην ίδια περιοχή (Όρος Whistler) και την ίδια χρονική περίοδο! Όπως φάνηκε, το UTMB προσέγγισε τo προηγούμενο διάστημα απευθείας το Vail Resorts χωρίς να επικοινωνήσει ποτέ με τον Gary Robbins.
 
Η αλήθεια είναι ότι το 2021 τον είχαν προσεγγίσει για άλλο αγώνα του, το δημοφιλές Squamish 50-50, αλλά ο Robbins έθετε όρους μη διαπραγματεύσιμους και δεν προχώρησαν οι συζητήσεις. Οπότε προφανώς πήγαν απευθείας στο Vail Resorts αυτή τη φορά.
 
Ο Gary Robbins έγραψε ένα αναλυτικό άρθρο, το θέμα έχει πάρει διαστάσεις, με τον Ian Corless να μιλάει πολύ σωστά λέγοντας ότι οι μικροί, τοπικοί αγώνες θέλουν τη στήριξη της κοινότητας, μιας και αποτελούν τις ρίζες του αθλήματος και χωρίς ρίζες το δέντρο σαπίζει. Το βίντεο που θα δείτε πιο κάτω έχει μια εξαιρετική ανάλυση όλου του θέματος. Πάντως, ο Gary Robbins ήδη ανακοίνωσε αγώνα παράλληλα με τον αγώνα του UTMB, σε απευθείας κόντρα!
 
Δείτε το βίντεο και το link με το άρθρο του Gary Robbins.
 
Που ξεκινάει και που τελειώνει η ηθική σε παρόμοια θέματα, στα οποία παίζονται εκατομμύρια δολάρια; Ποιoς έχει δίκιο και ποιoς άδικο; Είναι η στάση του Vail Resorts η πιο καταδικαστέα σε αυτό το θέμα; Έπρεπε το UTMB να πλησιάσει τον Robbins, αφού ήδη είχαν διαφωνήσει στο παρελθόν; Κάνει σωστά ο Robbins που διοργανώνει παράλληλα αγώνα εκεί; Πως θα αντιδράσουν οι Καναδοί; Πολλά τα ερωτήματα, μέσα στην γιγάντωση που έχει πάρει το άθλημα και τη δύναμη του Ironman Group!
 
Δημήτρης Τρουπής
 
 
Δημήτρης Τρουπής

Κατάγεται από το Ξυλόκαστρο Κορινθίας και ζει μόνιμα στην Πάτρα. Συμμετείχε στην συντακτική ομάδα του Adventure Zone από το 2009, ενώ μαζί με τον Τάκη Τσογκαράκη ίδρυσαν και "τρέχουν" το Advendure.  Το τρέξιμο στα μονοπάτια των βουνών και η μεταφορά εικόνων και συναισθημάτων μέσα από τα άρθρα του αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του. Παθιάζεται με τους αγώνες ορεινού τρεξίματος, υπεραντοχής και  περιπέτειας. Έχει πολλές συμμετοχές και διακρίσεις σε αγώνες ορεινού τρεξίματος όλων των αποστάσεων, με έμφαση στους αγώνες ultra trail.  Θεωρεί ότι το τρέξιμο και η πεζοπορία στη φύση είναι μια εσωτερική ανάγκη του ανθρώπου, μας φέρνει πιο κοντά σε αυτήν και μας κάνει να αγαπήσουμε περισσότερο το περιβάλλον.

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ