Αμερικανικός Θρίαμβος στο UTMB με τον Jim Walmsley και τον Zach Miller. Τρίτος ο Γάλλος Germain Grangier!

Ο θρίαμβος ενός μεγάλου αθλητή! Ο Jim Walmsley σχεδόν πάντα κάνει το ίδιο πράγμα. Μπαίνει σε έναν αγώνα και το παλεύει, χρονιά με τη χρονιά, όχι απλά για να κερδίσει, αλλά για να κάνει κάποια στιγμή μια εμφάνιση που θα μείνει στην ιστορία. Για το UTMB, η ιστορία λέει ότι είχε μια 5η θέση το 2017, δυο DNF το 2018 και το 2021 και μια 4η θέση το 2022. Φέτος όμως ήταν η χρονιά του.

Έμεινε για μια ολόκληρη χρονιά στη Γαλλία, έδιωξε από το μυαλό του το hype του ότι Αμερικανός άντρας αθλητής δεν μπορεί να φτάσει πρώτος στο Chamonix, πήγε πιο συντηρητικά και μυαλωμένα – αλλά απόλυτα αρχοντικά όπως είναι το τρέξιμο ενός ανθρώπου που έχει 2.15 επίδοση μαραθωνίου - και έδωσε στους Αμερικανούς την πρώτη τους νίκη στο UTMB, ένα τρομερό ρεκόρ διαδρομής (ναι, το λέμε ρεκόρ μιας και οι μικρές αλλαγές στο τέλος δεν επηρέασαν πιστεύουμε το χρόνο, ίσα ίσα ήταν και πιο τεχνικό το τελευταίο κομμάτι) και άλλη μια μεγάλη ιστορία στον βασιλιά τον αγώνων ultra trail.

Γιατί οι μεγάλοι αγώνες φτιάχνονται από μεγάλες ιστορίες και θριάμβους σαν το σημερινό αυτού του ψιλόλιγνου παλικαριού από την Αριζόνα. Η επίδοση του 19.37.43, σχεδόν 12 λεπτά κάτω από το περσινό ρεκόρ διαδρομής του Kilian (12.49.30). Με το επίπεδο που έχει φτάσει το άθλημα ίσως να μην αντέξει πολύ, αλλά το όνομα του σαν ο πρώτος Αμερικανός που κέρδισε το UTMB θα μείνει με χρυσά γράμματα στην ιστορία του ultra trail!

Και ο Zach Miller όμως έφτασε στη Γη της Επαγγελίας! Αν υπάρχει ένας αθλητής στο ορεινό τρέξιμο με καρδιά λιονταριού, δεν μπορεί να είναι άλλος από τον Zach.. Για μια ακόμη φορά σε μεγάλο αγώνα έδωσε θέαμα και αυτή τη φορά μετά από 5 προσπάθειες (6ος το 2016 και 9ος το 2017, DNF το 2018 & 2019) έφτασε στη 2η θέση του βάθρου στο UTMB και μάλιστα με χρόνο κάτω από τις 20 ώρες (19.58.58). O Zach είναι .. Zach και φυσικά έδωσε ένα μοναδικό σπριντ στα τελευταία 500 μέτρα της διαδρομής για να σπάσει το 20ωρο. Φυσικά και για να προσθέσει και αυτός ενα stone στον Αμερικανικό θρίαμβο φέτος με το ένα – δυο στους άντρες .. και έπεται συνέχεια μιας και έρχεται η Courtney που κυνηγάει και αυτή κάτι μεγάλο!

 

Το step – up ενός εξαιρετικού Γάλλου αθλητή  gγια τον Germain Grangier που μόνο τυχαία δεν βρέθηκε στην τρίτη θέση του βάθρου στο φετινό UTMB. Τα προηγούμενα χρόνια είχε μια πέμπτη θέση το 2021 και μια ένατη θέση το 2019 στο UTMB, μια πέμπτη θέση στο CCC του 2018 και μια τρίτη θέση στο OCC του 2015. Φέτος ήταν η χρονιά του. Από νωρίς βρέθηκε στην τρίτη θέση και κυνήγησε όσο μπορούσε τον Zach Miller, συνεχώς στα 10 – 12 min πίσω του, για να τερματίσει τελικά τρίτος με το εξαιρετικό 20.10.52. Chapeaux στο Germain!

 

Οι τερματισμοί θα συνεχίζονται και μέχρι αύριο το μεσημέρι και την εξέλιξη του αγώνα μπορείτε να την βλέπετε εδώ.

 

Δημήτρης Τρουπής

Κατάγεται από το Ξυλόκαστρο Κορινθίας και ζει μόνιμα στην Πάτρα. Συμμετείχε στην συντακτική ομάδα του Adventure Zone από το 2009, ενώ μαζί με τον Τάκη Τσογκαράκη ίδρυσαν και "τρέχουν" το Advendure.  Το τρέξιμο στα μονοπάτια των βουνών και η μεταφορά εικόνων και συναισθημάτων μέσα από τα άρθρα του αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του. Παθιάζεται με τους αγώνες ορεινού τρεξίματος, υπεραντοχής και  περιπέτειας. Έχει πολλές συμμετοχές και διακρίσεις σε αγώνες ορεινού τρεξίματος όλων των αποστάσεων, με έμφαση στους αγώνες ultra trail.  Θεωρεί ότι το τρέξιμο και η πεζοπορία στη φύση είναι μια εσωτερική ανάγκη του ανθρώπου, μας φέρνει πιο κοντά σε αυτήν και μας κάνει να αγαπήσουμε περισσότερο το περιβάλλον.

www.advendure.com