Ultra Trails Lake Tahoe – Νέα πνοή στα φεστιβάλ αγώνων!

 Αν σας γοητεύει ο κόσμος των υπεραποστάσεων βουνού τότε μόλις ακούσετε τα αρχικά “U” “T”, πριν ακούσετε οτιδήποτε άλλο, το μυαλό σας θα σχηματίσει τη συνέχεια “M” “B”. Τα αρχικά U.T.M.B σημαίνουν... Όλοι ξέρετε τι σημαίνουν, ας μην κοροϊδευόμαστε! Παρόλα αυτά, είμαι βέβαιος ότι δεν γνωρίζετε πως από τον Οκτώβριο του 2019 κι έπειτα ο UTMB θα αποκτήσει έναν πολύ ισχυρό αντίπαλο στον κόσμο των αγώνων στις υπεραποστάσεις. Και το όνομα αυτού Ultra Trails Lake Tahoe ή UTLT για συντομία.

 

 

Ο Ultra Trails Lake Tahoe προέρχεται από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού ωκεανού. Για να είμαι πιο ακριβής σε όσα λέω, είναι πιο κοντά στον Ειρηνικό ωκεανό παρά στον Ατλαντικό. Σίγουρα το είχατε μαντέψει πρωτύτερα αφού υπάρχει μόνο μία λίμνη με την ονομασία Tahoe και είναι ένα μαγευτικό μέρος εξαιρετικής ομορφιάς! Στην πραγματικότητα η λίμνη Tahoe συνδέεται με πλήθος άλλων αγώνων αλλά αυτός δεν ήταν ποτέ λόγος για τον Charles Sheya, τεχνικό διευθυντή του UTLT, να σταματήσει να ονειρεύεται τη δημιουργία ενός ξεχωριστού γεγονότος που θα πραγματοποιείται στο μέρος αυτό. Αν οι Άλπεις έχουν το δικό τους φεστιβάλ αγώνων, από ‘δω και πέρα θα έχει και η λίμνη Tahoe.

 

Ο Ultra Trails Lake Tahoe είναι ένας νέος αγώνας που θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στις 12 Οκτωβρίου 2019. Θα αποτελέσει κομμάτι του Epic Endurance Events (E3), που είναι μια σειρά ορεινών αγώνων, και θα περιέχει 4 διαφορετικές διαδρομές που θα ταιριάζουν στις προτιμήσεις του καθένα μας. Αυτές οι διαδρομές, από την μικρότερη προς την μεγαλύτερη, θα είναι 25, 50, 80 χιλιομέτρων και τέλος ο μεγάλος της παρέας, η διαδρομή των 100 μιλίων! Ο Charles Sheya μας εκμυστηρεύτηκε ότι επιθυμεί ο αγώνας του να συμπεριληφθεί στο ημερολόγιο αγώνων του Ultra Trail World Tour όπως ακριβώς και ο UTMB. Αν θέλετε τη γνώμη μου, πιστεύω πως αυτό είναι παραπάνω από εφικτό. Ο κόσμος που ζει στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής δεν έχει κάποιο φεστιβάλ ορεινών αγώνων παρόμοιο με αυτό του UTMB. Αναμφίβολα, έχουν μερικούς από τους ιστορικότερους και πιο γνωστούς αγώνες 100 μιλίων, όπως ο Western States 100 Hardrock 100, αλλά τους λείπει ένα ιδιαίτερο γεγονός που θα προσελκύσει χιλιάδες κόσμου απ’ ολόκληρο τον κόσμο!

 

Και οι 4 διαδρομές ξεκινούν και τερματίζουν μέσα στο χωριό Northstar California, ένα τουριστικό θέρετρο το οποίο θα αποτελέσει την έδρα της διοργάνωσης. Για όσους δε γνωρίζουν το Northstar CA είναι κρυμμένο ανάμεσα στα δέντρα της μαγευτικής κοιλάδας Martis! Το ίδιο το χωριό ήταν στο παρελθόν περιοχή ξυλείας που άκουγε στο όνομα Timber farm μα το 1972 η ονομασία του άλλαξε σε Northstar της λίμνης Tahoe ή σκέτο Northstar. Αυτά, όσον αφορά το μάθημα ιστορίας. Αυτό που εσείς οφείλετε να συγκρατήσετε είναι πως στο Northstar θα βρείτε πλήθος υπαίθριων δραστηριοτήτων όπως ορεινή ποδηλασία, πεζοπορίες, παγοδρομίες και φυσικά σκι και χιονοσανίδα. Το ξέρω... Πουθενά δε διαβάσατε για κάποια δραστηριότητα που να σχετίζεται με το ορεινό τρέξιμο. Ε λοιπόν, αυτό πρόκειται να αλλάξει πολύ σύντομα και είμαι σίγουρος ότι από το 2019 το Northstar CA θα γίνει συνώνυμο του Ultra Trails Lake Tahoe!

 

 

Όσο για τη διαμονή σας, το χωριό είναι παγκοσμίως γνωστό για τα υπέροχα δωμάτια, διαμερίσματα και σπίτια που προσφέρει. Περιττό, δε, να αναφέρουμε πως επάνω στο βουνό βρίσκεται και το περίφημο ξενοδοχείο Ritz Carlton! Εδώ οι πολυτελείς ανέσεις αφθονούν και μπορείτε να περιποιηθείτε τον εαυτό σας με θεραπείες σπα, θερμά λουτρά, κολύμπι, ψώνια και εκλεκτά φαγητά ώστε να χαλαρώσουν οι μυς σας έπειτα απ’ το δύσκολο τερέν του αγώνα που θα αντιμετωπίσετε. Απολαύστε την ομορφιά της λίμνης Tahoe πριν ή μετά το τρέξιμο. Κάθε τοπίο που θα αντικρίσετε γύρω από αυτό το μέρος θα σας προκαλέσει σίγουρα δέος! Όλα αυτά και πολλά περισσότερα ακόμη θα αποτελέσουν το τέλειο σκηνικό για το απόλυτο φεστιβάλ ορεινών αγώνων σε ολόκληρη τη Βόρεια Αμερική. Εξάλλου, δεν είναι τυχαίο που ο διάσημος συγγραφέας Μαρκ Τουαίην, αναφερόμενος στην ομορφιά της λίμνης Tahoe, έγραψε “As it lay there with the shadows of the mountains brilliantly photographed upon its still surface I thought it must surely be the fairest picture the whole earth affords.”

 

Οπότε, τώρα που έχετε ήδη κάνει την εγγραφή σας για τον αγώνα και έχετε τακτοποιήσει τη διαμονή σας, θεωρώ ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να σας αποκαλύψω τι θα έχετε πετύχει τερματίζοντας μία από τις τέσσερις διαδρομές του Ultra Trails Lake Tahoe. Παρόλο που η διοργάνωση προσφέρει ένα μπουκέτο 4 διαφορετικών αγώνων, στην πραγματικότητα μιλάμε για δύο μόνο διαφορετικές διαδρομές τις οποίες επαναλαμβάνεις. Δύο όμοιοι κύκλοι 50 μιλίων για τον αγώνα των 100 μιλίων και άλλοι δύο των 25 χιλιομέτρων για τον αγώνα των 50 χιλιομέτρων. Ναι, πολλοί σίγουρα θα σκεφτούν “Για ποιο λόγο να τρέξω την ίδια διαδρομή δύο φορές;”. Ωστόσο, η απάντηση είναι πολύ απλή, διότι κάθε βήμα που θα κάνεις θα σου προσφέρει απερίγραπτη χαρά με αποτέλεσμα η μία φορά να μην είναι αρκετή! Κάτι σαν τα πατατάκια “Pringles” στη διαφήμιση που λέει “μετά το pop, δεν έχεις stop”!

 

 

Παρακάτω, λοιπόν, θα διαβάσετε την περιγραφή του κύκλου των 50 μιλίων. Ξεκινώντας από το χωριό Northstar, όλοι οι δρομείς πρέπει να ανηφορίσουν απότομες πίστες του σκι και δασικά μονοπάτια μέχρι να φτάσουν την κορυφή του όρους Pluto. Από εκεί θα κατηφορίσουν για λίγο κι έπειτα θα κινηθούν δυτικά της κορυφογραμμής με κατεύθυνση το περιμετρικό μονοπάτι που κινείται κατά μήκος του Martis Camp. Η επόμενη, μεγάλη ανάβαση ξεκινάει από ένα καινούριο μονοπάτι με την ονομασία Schaffer trail και συνεχίζει, ξανά, μέχρι τις χιονοσκέπαστες πλαγιές του όρους Pluto! Έχουμε διανύσει μόλις 12 μίλια και η συνολική, θετική, υψομετρική διαφορά ξεπερνάει τα 5.000 πόδια. Καλύτερα να προετοιμαστείτε κατάλληλα διότι αυτός ο αγώνας δε θα είναι μια χαλαρή βόλτα στο πάρκο! Φυσικά, ό,τι ανεβαίνει πρέπει να κατέβει γι’ αυτό και είναι ώρα όλοι οι δρομείς να κατηφορίσουν 2.000 πόδια μέχρι να συναντήσουν το περίφημο Western States trail. Η διαδρομή ακολουθεί το συγκεκριμένο μονοπάτι για κάποια μίλια μέχρι που διασταυρώνεται με ακόμη ένα πολύ γνωστό μονοπάτι, το Tahoe Rim trail. Το Tahoe Rim trail είναι στην ουσία μια μεγάλη κι αργή ανάβαση γύρω από το όρος Watson, και την ομώνυμη λίμνη, που βρίσκεται απέναντι από τον αυτοκινητόδρομο 267, στο Brockway. Μόλις οι δρομείς φτάσουν εκεί συνεχίζουν μέχρι το όρος Baldy, όπου κάνουν στροφή 180 μοιρών και ακολουθούν αντίθετα, για μερικά μίλια, τη διαδρομή του αγώνα. Βεβαιωθείτε πως κουβαλάτε το smartphone συνέχεια μαζί σας γιατί σε αυτό το συγκεκριμένο μέρος είναι βέβαιο πως θα θελήσετε να τραβήξετε μια φωτογραφία selfie. Επιστρέψτε στο Tahoe Rim trail και συνεχίστε ακολουθώντας τον Mount Watson Road και τέλος τον Sawmill Flat Road που οδηγεί στο χωριό Northstar και σ’ένα θριαμβευτικό τερματισμό! Ή σε ένα επικό “Γεια σας παιδιά, τα λέμε ξανά σε 50 μίλια!” αν θα είστε από εκείνους που θα δοκιμάσουν τις αντοχές τους στα 100 μίλια. Κάθε κύκλος, λοιπόν, έχει 11.000 πόδια συνολικής, θετικής, υψομετρικής διαφοράς, οπότε πολλαπλασιάζοντας επί δύο, παίρνουμε 22.000 πόδια, για τη μεγάλη διαδρομή, που αποτελούνται από δύσκολο, τεχνικό τερέν με απότομες και επίπονες αναβάσεις. Ωστόσο, τίποτα δεν πρέπει να σας φοβίσει αφού ξέρετε πως μπορείτε να τα καταφέρετε! Απλώς να θυμάστε πάντα ότι υπάρχει χρονικό όριο αποκλεισμού που είναι 15 ώρες για τα 50 μίλια και 33 ώρες για τα 100 μίλια. Ο χρόνος που έχετε στη διάθεσή σας είναι αρκετός αρκεί να μην προσπαθείτε να μοιραστείτε, με τους φίλους σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κάθε μίλι που διανύετε!

 

 

Για τον αγώνα των 25 χιλιομέτρων, τα πρώτα 12 μίλια είναι κοινά με αυτά της διαδρομής των 50 και 100 μιλίων. Έπειτα, από την κορυφή του όρους Pluto, στο 12ο μίλι, όλοι οι δρομείς θα κατηφορίσουν για το χωριό Northstar απ’ όπου και ξεκίνησαν. Όπως έγραψα και παραπάνω, οι συμμετέχοντες στον αγώνα των 50 χιλιομέτρων θα πρέπει να ολοκληρώσουν το συκεκριμένο κύκλο δύο φορές μέχρι τον τερματισμό. Με σχεδόν 5.000 πόδια συνολική, θετική ανάβαση για κάθε κύκλο, θα έχει μέγάλο ενδιαφέρον να δούμε ποιος θα κατακτήσει το βάθρο σε αυτές τις δύο γρήγορες διαδρομές.

 

Ο φετινός Οκτώβρης μας φέρνει δροσερές θερμοκρασίες, φθινοπωρινά χρώματα μα και τον Ultra Trails Lake Tahoe! Είναι, λοιπόν, η σειρά σας να γράψετε ιστορία στην πρώτη έκδοση του UTLT φεστιβάλ αγώνων. Μη χάσετε την ευκαιρία να απολαύσετε τη μοναδική λίμνη Tahoe αλλά και να τρέξετε σε μονοπάτια όπως του Tahoe Rim και του Western States!

 

 

Θεοχάρης Λεζπουρίδης    

Το Advendure θα είναι αποκλειστικός χορηγός επικοινωνίας του αγώνα Ultra Trails Lake Tahoe και ευχαριστεί τη διοργάνωση που πήρε την πρωτοβουλία για την συνεργασία αυτή!

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Latest Tweets

"Τρέξιμο σε Κατηφόρα - Μυϊκή Καταπόνηση και Στρατηγικές Προσαρμογής", ένα άρθρο του Δημήτρη Φρυδά για το… https://t.co/FTlC2tWxnl
Σημαντική απόφαση για την προστασία του όρους Καλλίδρομου: https://t.co/IFbbglUlZ3 https://t.co/RWH65S9CTS
Μια αποκλειστική συνέντευξη του @Advendure_Net τον Λάζαρο Ρήγο, για όλα τα θέματα που αφορούν την H.A.R.T.A:… https://t.co/g7WX8aHdcG
Follow Advendure on Twitter

Post Gallery

Τρέξιμο σε Κατηφόρα - Μυϊκή Καταπόνηση και Στρατηγικές Προσαρμογής!

Μια αποκλειστική συνέντευξη με τον Λάζαρο Ρήγο, για όλα τα θέματα που αφορούν την H.A.R.T.A!

Ο ρόλος του λεπτού Fleece στην Πεζοπορία!

Η βελτίωση των νευρομυικών ικανοτήτων των δρομέων αντοχής – Ιδιαιτερότητες των γυναικών δρομέων!

Η πρώτη χειμερινή ανάβαση στο Κ2 είναι γεγονός!

Η HARTA ανακοίνωσε το πρώτο (δοκιμαστικό) πρωτάθλημα της για το 2021!

Ada Blackjack: Μια ξεχασμένη επική ιστορία διαβίωσης στον Αρκτικό κύκλο!

Το αγαπημένο μου Παντελόνι Πεζοπορίας!

7+1 ερωτήσεις, 1 χρόνο μετά την ολοκλήρωση του 7 summits! Μια “διαφορετική” συζήτηση με την Χριστίνα Φλαμπούρη!

Οργάνωση Φαρμακείου Ορειβατικών Αποστολών!

Μπορούμε μέσα από το μονοπάτι της φύσης να φτάσουμε πιο κοντά στο νόημα της ζωής;

Ο Αντώνης Συκάρης αλλά και ο Colin O’Brady έφτασαν στο Basecamp του K2!