Ultra Trails of Lake Tahoe – Συνέντευξη με τον τεχνικό διευθυντή του αγώνα κ. Charles Sheya!

Τα βουνά είναι παράξενα μέρη. Παρόλο που είναι τόσο δύσκολο να τα κατακτήσεις δεν σταματούν να προκαλούν χαρά σε όλους όσους βρίσκονται εκεί. Αλήθεια! Στα τελευταία μου ταξίδια, εκτός Ελλάδας, το παρατηρώ ολοένα και περισσότερο! Είτε πεζοπορείς, τρέχεις ή κάνεις αναρρίχηση, σε αυτούς τους πέτρινους γίγαντες, δεν υπάρχει περίπτωση να αισθανθείς ποτέ πως σπατάλησες το χρόνο σου δίχως λόγο. Μπορεί να μοιάζει ανούσιο να ξοδέψεις μισή μέρα για να φτάσεις μια κορυφή αλλά δεν είναι έτσι στην πραγματικότητα. Αντιθέτως, κάθε λεπτό που περνάς στα βουνά αξίζει και αυτό είναι κάτι που το γνωρίζουν αρκετοί από εμάς. Έτσι, όταν ο ήλιος δύει, κανένας δεν είναι απογοητευμένος και στεναχωρημένος και τριγύρω βλέπεις μονάχα χαμόγελα και χαρούμενους ανθρώπους! Δυστυχώς, η καθημερινότητα μας εμποδίζει να επισκεπτόμαστε συχνά αυτά τα μέρη και τις περισσότερες φορές χρειαζόμαστε έναν πάρα πολύ καλό λόγο για να ξεκινήσουμε ένα ταξίδι.

 

 

Ευτυχώς, υπάρχουν άνθρωποι όπως ο Charles Sheya, που δε ξεχνάει τους δρομείς αγώνων βουνού. Αυτοί γνωρίζουν πώς να προκαλούν το ενδιαφέρον μας, να μας κρατούν σε εγρήγορση και να είναι ο πραγματικός λόγος για τον οποίο περνάμε ατελείωτες ώρες στην προπόνηση γράφοντας διαρκώς νέα μίλια στο “κοντέρ” μας. Ο Charles έχει μια άσβεστη δίψα για να δημιουργεί ορεινούς αγώνες ultra. Είναι ο τρόπος του να δίνει χαρά στους άλλους και οφείλω να πω ειλικρινά ότι έχει ταλέντο σε αυτό που κάνει. Πώς αλλιώς μπορώ να σας εξηγήσω το γεγονός ότι είναι, ήδη, υπεύθυνος σε πέντε διοργανώσεις ορεινών αγώνων και ετοιμάζει την έκτη η οποία αναμένεται να είναι μία από τις καλύτερες του κόσμου;

 

Εμείς, λοιπόν, στο Advendure προσπαθούμε με τον τρόπο μας να στηρίξουμε την προσπάθεια όσων δεν σταματούν να ονειρεύονται και είναι πάντα φιλόδοξοι! Φυσικά, σε αντάλλαγμα ζητάμε από αυτούς να μας εξηγήσουν πώς καταφέρνουν να είναι τόσο δημιουργικοί. Για το λόγο αυτό, φιλοξενούμε σήμερα τον Charles Sheya, τεχνικό διευθυντή του νέου φεστιβάλ ορεινών αγώνων, με την ονομασία Ultra Trails Lake Tahoe!

 

[Advendure]: Charles, γεια σου! Χαιρόμαστε πάρα πολύ που σε έχουμε στην παρέα μας και που μ’ αυτήν την αποκλειστική συνέντευξη θα μάθουμε περισσότερα για σένα αλλά και για τον αγώνα. Ας αρχίσουμε με ‘σένα και με τον τρόπο που ξεκίνησες να διοργανώνεις ορεινούς αγώνες. Στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού, στις Η.Π.Α, ο κόσμος μπορεί να σε γνωρίζει όμως εδώ δεν έχουμε ακουστά ούτε το όνομά σου αλλά ούτε και την “Epic Endurance Events”. Πρέπει, λοιπόν, να μας συστηθείς.

[Charles Sheya]: Αρχικά, θέλω να ευχαριστήσω το Advendure που αποφάσισε να στηρίξει το όραμά μου ώστε να καταφέρω να δημιουργήσω ένα φεστιβάλ ορεινών αγώνων, στις Ηνωμένες Πολιτείες, παρόμοιο με το UTMB που διεξάγεται στην Ευρώπη. Οι φίλοι μου με φωνάζουν Chaz και πριν αρκετά χρόνια είχα την τύχη να ανακαλύψω πως το αληθινό πάθος της ζωής μου ήταν να ονειρεύομαι κι έπειτα να κάνω πραγματικότητα αξέχαστους, ορεινούς αγώνες ultra για όλους τους δρομείς. 

 

[Advendure]: Η “Epic Endurance Events” είναι μια σειρά ορεινών αγώνων με αποστάσεις που ποικίλουν από 25 μέχρι κι 100 χιλιόμετρα! Μάλιστα, ένας από αυτούς προσφέρει στο νικητή του, τη συμμετοχή στον περιβόητο “Western States Endurance Run”, δίχως κλήρωση στη λοτταρία. Υπήρχε, άρα, όντως ανάγκη για τη διοργάνωση ενός ακόμη αγώνα; Τι σε οδήγησε στη δημιουργία του “Ultra trails of Lake Tahoe”; 

[Charles Sheya]: Πιστεύω ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αρκετούς σπουδαίους αγώνες. Ωστόσο, δεν υπάρχει κανένα φεστιβάλ που να έχει την ικανότητα να προσελκύσει κόσμο από ολόκληρο τον πλανήτη, δίνοντάς του τη δυνατότητα να τρέξει σε μία από τις τέσσερις αποστάσεις, και να απολαύσει τη λίμνη Tahoe και τις οροσειρές ολόγυρά της.

 

 

[Advendure]: Είσαι ο μοναδικός άνθρωπος πίσω από το πρότζεκτ του “UTLT” και της “Epic Endurance Events” ή μήπως υπάρχουν κι άλλοι που θα ήθελες ν’ αναφέρεις; Πες μας, σε παρακαλώ, πόσο δύσκολο είναι για σένα να διοργανώνεις αγώνες καθ’ όλην τη διάρκεια του χρόνου;

[Charles Sheya]: Η ομάδα μου είναι η καλύτερη! Η Abbey Drake μπορεί να κάνει τα πάντα, εγώ απλώς της εξηγώ τι ονειρεύομαι κι εκείνη το κάνει πραγματικότητα! Ο Sean Flanagan είναι τελειομανής σε αυτά που του αναθέτω και γι’ αυτό εισπράττει τα καλύτερα σχόλια από τους δρομείς, μετά από κάθε αγώνα. Ο Pete Broomhall είναι ο IT γκουρού μας ενώ υπάρχουν και μερικοί ακόμη όπως η Diane Frederic που σχεδιάζει τα γραφικά για το λογότυπο του αγώνα και ασχολείται, επίσης, με την ιστοσελίδα της διοργάνωσης.

 

[Advendure]: Θυμάμαι, στη συνέντευξή μας με τον Graig Thornley, τεχνικό διευθυντή του “Western States Endurance Run” τη συζήτηση που είχαμε κάνει σχετικά με τον περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων, λόγω του νομικού πλαισίου της χώρας για τη διατήρηση των μονοπατιών μα και του συνολικού οικοσυστήματος της περιοχής. Ανέφερες πως το όνειρό σου είναι να γίνει ο “UTLT” κομμάτι του προγράμματος αγώνων “Ultra Trail World Tour”, όμως για να συμβεί αυτό χρειάζεται να έρθουν πάρα πολλοί αθλητές από κάθε γωνιά του κόσμου! Θα υπάρξει κάποιου είδους λοτταρία για τη συμμετοχή μας στον αγώνα, παρόμοια με αυτήν του “Western States Endurance Run”; Θα υπάρχουν περιορισμοί που θα δυσκολεύουν τις εγγραφές; Θα μας πεις περισσότερα;

[Charles Sheya]: Για φέτος υπάρχει αριθμητικός περιορισμός για 400 δρομείς μόνο, από την Αμερικάνη Δασική Υπηρεσία η οποία και είναι αυτή που εκδίδει την ειδική άδεια για να χρησιμοποιήσουμε τα συγκεκριμένα μονοπάτια. Φυσικά, κάθε χρονιά θα κάνω αίτηση για περισσότερους δρομείς μέχρι αυτός ο αριθμός να φτάσει τους 1500.

 

[Advendure]: Γιατί αποφάσισες να σχεδιάσεις μια διαδρομή, για τα 100 μίλια, η οποία αποτελείται από δύο ίδιους κύκλους των 50 μιλίων; Η ίδια ερώτηση ισχύει και για τη διαρομή των 50 χιλιομέτρων. Πιστεύεις πως αυτό δε θα προβληματίσει τους δρομείς που θα συμμετάσχουν; Υπάρχει ενδεχόμενο ο σχεδιασμός της συγκεκριμένης διαδρομής να έχει σχέση με όσα συζητούσαμε πριν, σχετικά με το νομικό πλαίσιο της χώρας με βάση το οποίο δε μπορούν αθλητές και διοργανωτές να χρησιμοποιήσουν κάποια μονοπάτια;

[Charles Sheya]: Η διαδρομή που επιθυμούμε να σχεδιάσουμε για τον μεγάλο αγώνα είναι ένας κύκλος 100 μιλίων που περιλαμβάνει ένα μεγάλο κομμάτι του γνωστού “Pacific Crest Trail (PCT)”. Παρόλα αυτά, το συγκεκριμένο κομμάτι κοντά στη λίμνη Tahoe, αυτήν την περίοδο, δεν είναι διαθέσιμο επειδή διοργανώνονται άλλου είδους εκδηλώσεις. Εμείς, ωστόσο, θα συνεχίσουμε να ασχολούμαστε με αυτό το θέμα ωσότου γίνει η αλλαγή. Παρόμοιες εκδηλώσεις γίνονται και σε άλλες περιοχές του PCT οπότε θέλουμε να πιστεύουμε ότι δε θα αντιμετωπίσουμε κάποια δυσκολία στο μέλλον. Από την άλλη πλευρά, έχω ακούσει από πολλούς ότι πάρα πολλά μίλια του UTMB οι αθλητές τα διασχίζουν νύχτα με αποτέλεσμα να βλέπουν μονάχα τη δέσμη φωτός από το φακό τους. Αρκετοί, δε, από αυτούς ξαναγυρίζουν, κάνοντας άλλα ταξίδια, ώστε να δουν αυτά που έχασαν κατά τη διάρκεια εκείνης της νύχτας. Σε μια διαδρομή με δύο κύκλους θα δεις τα πάντα, τουλάχιστον μια φορά, με το φως της ημέρας.

 

[Advendure]: Ρίχνοντας μια ματιά στην ιστοσελίδα της “Epic Endurance Events” παρατήρησα πως προσπαθείς, σε κάθε διοργάνωση, να κάνεις όλους τους αθλητές να αισθανθούν ότι είναι κομμάτι μιας μεγάλης οικογένειας. Αναμφίβολα, αυτό είναι ένα θετικό στοιχείο αλλά θα πρέπει να σε ρωτήσω πώς θα το καταφέρεις αυτό όταν ο “UTLT” συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα αγώνων του “Ultra Trail World Tour”. Το έχεις, στ’ αλήθεια, σκεφτεί;

[Charles Sheya]: Θα βάλουμε τα δυνατά μας για να κάνουμε τον καθένα από εσάς να νιώσει κομμάτι αυτής της οικογένειας. Μιας οικογένειας που ελπίζουμε με τον καιρό να μεγαλώσει πολύ! Όποιος μας επισκέπτεται, όταν θα έρχεται η ώρα να μας αποχαιρετήσει, θα φεύγει με πλούσια δώρα από τη διοργάνωση, ένα υπέροχο γεύμα και κυρίως μια αξέχαστη εμπειρία!

 

 

[Advendure]: Πριν λίγο καιρό, όταν ανακοινώσαμε, πρώτοι στον κόσμο, τον “Ultra Trails of Lake Tahoe”, είχαμε γράψει μια σύντομη περιγραφή της διαδρομής των 50 μιλίων. Ξέροντας πως τα πράγματα μπορεί να διαφέρουν όταν βρίσκεσαι στο μονοπάτι, θα σου ζητούσαμε να μας πεις αν υπάρχουν κομμάτια που χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή.

[Charles Sheya]: Τα μονοπάτια στην αρχή του αγώνα, κοντά στο χωριό Northstar, έχουν δύσκολες και απότομες αναβάσεις. Ωστόσο, το “Tahoe Rim Trail”, παρότι ανηφορίζει 2.700 μέτρα ψηλότερα από τη λίμνη Tahoe, το κάνει με τέτοιο τρόπο που σου επιτρέπει να τρέχεις σε όλη τη διάρκεια του μονοπατιού. Σοβάρα τώρα, δεν υπάρχει τίποτα για το οποίο θα πρέπει να ανησυχείτε. Ίσως, βέβαια, για να μη σκοντάψετε καθώς τρέχετε απολαμβάνοντας την υπέροχη θέα. Για το λόγο αυτό, θυμηθείτε! Σταματήστε, απολαύστε κι έπειτα ξεκινάτε πάλι να τρέχετε.

 

[Advendure]: Θα χρειαστούμε υποχρεωτικό εξοπλισμό για τους αγώνες των 50 και 100 μιλίων;

[Charles Sheya]: Για τα 100 μίλια, μονάχα, θα πρέπει υποχρεωτικά να έχετε μαζί σας σακίδιο με 1.5 λίτρο ασκό ή υδροδοχεία, αδιάβροχο / αντιανεμικό τζάκετ, γάντια, καπέλο, φακό, κινητό τηλέφωνο, συσκευή gps, αλουμινοκουβέρτα και συνίσταται η χρήση πεζοπορικών μπατόν.

 

[Advendure]: Ένα πράγμα το οποίο οφείλω να παραδεχτώ είναι πως το Northstar CA δείχνει πολλά υποσχόμενο! Σίγουρα, διάλεξες το τέλειο μέρος για την εκκίνηση και τον τερματισμό του “UTLT”. Το Northstar είναι ένα πολυτελές, χειμερινό θέρετρο οπότε θέλω να σε ρωτήσω αν οι συμμετέχοντες θα έχουν κάποια ειδική έκπτωση για τη διαμονή τους.

[Charles Sheya]: Έχουμε συννενοηθεί με τα καταλύματα Truckee Donner Lodge και το ξενοδοχείο στο Truckee οι οποίοι προσφέρουν, ήδη, έκπτωση στις κρατήσεις που αφορούν τον αγώνα. Ταυτόχρονα, προσπαθούμε να ζητήσουμε από τα περισσότερα καταλύματα στο Northstar να προσφέρουν κάποια έκπτωση στη διαμονή των αθλητών. Για κάθε νεότερο οι συμμετέχοντες θα ενημερώνονται με σχετικό email. Το AirBnB αποτελεί εξίσου καλή επιλογή, πάντως, για όσους επιθυμούν κάτι διαφορετικό. 

 

[Advendure]: Έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε μεγάλες εταιρίες του χώρου, όπως οι Salomon, Hoka, Altra και άλλες να συνδέουν το όνομά τους με μεγάλες διοργανώσεις αγώνων στις οποίες έχουν το ρόλο του αποκλειστικού χορηγού. Ωστόσο, στην περίπτωση του “UTLT” δεν είδαμε κάτι τέτοιο. Ψάχνεις ακόμη για τον κατάλληλο χορηγό ή θέλεις να απέχεις απ’ όλο αυτό και γιατί;

[Charles Sheya]: Γι’ αυτήν την πρώτη χρονιά της διοργάνωσης δεν έχουμε ασχοληθεί τόσο πολύ με την εύρεση κάποιου μεγάλου χορηγού, κάτι που σίγουρα θα επιδιώξουμε από το επόμενο έτος. Παρόλα αυτά, αν υπάρχει κάποιος που τον / την ενδιαφέρει να μας βοηθήσει με αυτόν τον τρόπο, το μόνο που έχει να κάνει είναι να επικοινωνήσει μαζί μου στέλνοντας email.

 

[Advendure]: Η φετινή, πρώτη έκδοση του “Ultra Trails of Lake Tahoe” θα είναι μεγάλη δοκιμασία για σένα! Γνωρίζω ότι έχεις μεγάλη εμπειρία στις διοργανώσεις αγώνων αλλά θα ήθελα να μας αποκαλύψεις τι είναι αυτό για το οποίο ανησυχείς περισσότερο για το συγκεκριμένο αγώνα.

[Charles Sheya]: Το ενδεχόμενο της κακοκαιρίας με χαμηλές θερμοκρασίες, χιόνι κι δυνατούς ανέμους είναι το μοναδικό πράγμα που με ανησυχεί και που, δυστυχώς, δεν έχω τη δυνατότητα να ελέγξω. Ωστόσο, αν δεν ρίξει χιόνι πάνω από 5 μέτρα, το “Ultra Trails of Lake Tahoe” θα είναι πραγματικά επικό!

 

Λοιπόν, σε αποχαιρετούμε προσωρινά και σε ευχαριστούμε για το χρόνο σου! Ελπίζουμε όλα να πάνε σύμφωνα με τα σχέδια που έχεις κάνει και ανυπομονούμε να βρεθούμε εκεί, παρέα με όλους τους υπόλοιπους που θα θελήσουν να γίνουν οι πρωτοπόροι για τον “Ultra Trails of Lake Tahoe”!

 

Θεοχάρης Λεζπουρίδης    

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Latest Tweets

Τεκτονικές αλλαγές στο διεθνές ultra-trail με τη σύμπραξη @UTMBMontBlanc και Ironman και το UTMB® World Series από… https://t.co/VzspbeyIuJ
Αδιάβροχος Σάκος @nitecore WDB20 20L – DRY BAG, παρουσίαση από το @Advendure_Net : https://t.co/fAZ7MhSjL8 https://t.co/SRBeciVZoH
@paucapell: Breaking 20 και η ανάπτυξη της τεχνολογίας VECTIV™ στα νέα μοντέλα της @thenorthface:… https://t.co/8dDavibFh1
Follow Advendure on Twitter

Post Gallery

Τεκτονικές αλλαγές στο διεθνές ultra-trail με τη σύμπραξη UTMB® και Ironman και το UTMB® World Series από το 2022!

Αδιάβροχος Σάκος Nitecore WDB20 20L – DRY BAG!

Pau Capell: Breaking 20 και η ανάπτυξη της τεχνολογίας VECTIV™ στα νέα μοντέλα της The North Face!

Μια συζήτηση με τον Φώτη Ζησιμόπουλο και τον Δημήτρη Σελέτη!

Σακίδια ημερήσιας πεζοπορίας / ορειβασίας POLO

Annapurna I (8.091μ.): Η πρώτη, ελληνική ανάβαση στην υψηλότερη κορυφή του πιο επικίνδυνου βουνού της Γης!

Συσκευή Θερμικής Απεικόνισης Pulsar AXION XQ38!

The North Face Vectiv™: H νέα τεχνολογία για δρομείς βουνού ... και όχι μόνο!

70 χρόνια ΕΕΠΦ - η μνήμη της ελληνικής φύσης – 11/4/2021!

Run Messinia: Στις 5-14 Ιουνίου 2021 - 10 συνολικά μαραθώνιοι σε 10 ημέρες για την ελευθερία!

Φαράγγι Ριντόμου, Χαλασμένο, Λαγκάδα ... Ο Γιώργος Μάλαμας μας αποκαλύπτει την άγρια ομορφιά της Μεσσηνιακής Γης!

Mike Horn: Η περιπέτεια και η εξερεύνηση "κυλούν" στο αίμα του!