Transvulcania 2018, με Δυνατές Ελληνικές Συμμετοχές!

Από 24 Απρ 2018

Την 10η έκδοση της διοργάνωσης Transvulcania  Naviera Armas συμπληρώνει φέτος στις 12 Μαίου το νησί του συμπλέγματος των Ισπανικών Καναρίων νήσων, La Palma Santa Cruz. Μια διοργάνωση η οποία έκανε το ντεμπούτο της τον Ιούλιο του 2009, με τις συμμετοχές στους 3 αγώνες που περιελάμβανε στο μπουκέτο της να είναι περίπου 500 αθλητές, το 2010 να έχει ανεβεί στους 600 και το 2011 στους 1.100, από δεκάδες χώρες. Τότε η ISF βλέποντας αυτήν την εξέλιξη αποφάσισε να την εντάξει στο καλεντάρι της ως αγώνα του επίσημου πρωταθλήματος της και η συνέχεια πλέον είναι γνωστή. Το 2016 οι συμμετοχές έφτασαν τους 3.200 αθλητές, το 2017 τους 3.600 και φέτος αναμένεται να ξεπεράσουν κατά πολύ τα περσινά δεδομένα, καθώς μόνο στην ultra-trail έκδοση του αγώνα, περισσότεροι από 2.000 είναι οι συμμετέχοντες που θα δοκιμάσουν να τρέξουν στο πολυμορφικό  τερέν του εξωτικού αυτού νησιού.

Η αυλαία της τριήμερης αυτής γιορτής ανοίγει την Παρασκευή 10 Μαΐου με τον αγώνα Vertical, ο οποίος λαμβάνει χώρα στο δυτικό λιμάνι του νησιού το Τazacorte. Ο καθένας από τους συμμετέχοντες θα πρέπει να τρέξει 7,6 χλμ με +1.203 θετικής υψομετρική διαφορά. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ρεκόρ διαδρομής το έχει ο Stian Abdullah mouth Vik με χρόνο 47 λεπτά και 22 δευτερόλεπτα.

 

 

 

Στη συνέχεια τη σκυτάλη παίρνει η κορωνίδα του Transvulcania, η ultra-trail έκδοση της διοργάνωσης, όπου στις 06:00 τοπική ώρα (08:00 ώρα Ελλάδος), πάνω από 2.000 αθλητές θα ξεκινήσουν από το νοτιότερο τμήμα του νησιού, περνώντας την αυλή του Φάρου Fuencaliente. Η ονομασία αυτή σημαίνει “καυτές πηγές” και το όνομα αυτό προήρθε από τις πολλές πηγές καυτού νερού που αναβλύζανε στη ευρύτερη περιοχή και υπήρχε η φήμη ότι γιατρεύανε τη λέπρα. Οι πηγές αυτές σε μια έκρηξη του ηφαιστείου τον 17ο αιώνα σκεπάστηκαν και πλέον οι περιοχή χρησιμοποιείται για την παραγωγή αλατιού.

 

 

 

Οι δρομείς θα πρέπει να διανύσουν μια απόσταση 74,33 χλμ με +4.350 θετική υψομετρική διαφορά και 4.057 αρνητική (καθώς ο αγώνας ξεκινάει και τελειώνει σε διαφορετικό σημείο). Ο αγώνας ξεκινάει από το επίπεδο της θάλασσας και οι αθλητές θα ανέβουν στο ψηλότερο σημείο στα 2.421 μέτρα υψόμετρο, στο  Roque de Los Muchachos (μεγαλύτερο οπτικό τηλεσκόπιο στον κόσμο) και θα επιστρέψουν πάλι σε μηδενικό υψόμετρο στο λιμάνι του Tazacorte,  5 χλμ πριν τον τερματισμό στην πλατεία του χωριού Llanos.

 

 

Το ρεκόρ διαδρομής κατέχει ο Ισπανός Luis Alberto Hernando από το 2015 με 6:52:39. Tην έκπληξη έκανε πέρσι (2017) ο άγνωστος Αμερικάνος Timothy Lee Freriks με χρόνο 07:02:03, ο οποίος κέρδισε τον ultra-trail αγώνα, τρέχοντας με παπούτσια ασφάλτου! Ο Αμερικανός βρέθηκε εκεί κατόπιν προσκλήσεως ενός φίλου του. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι αθλητής ασφάλτου και προπονείται στην Αμερική με τους γνωστούς Jim Walmsley και Hayden Hawks.


 

Ο νικητής του 2017 Timothy Lee Freriks!

 

Στη συνέχεια, στις 07:30 το πρωί,  στο ίδιο σημείο στο Φάρο ξεκινάει ο ορεινός ημιμαραθώνιος, ο οποίος βαδίζοντας στην ίδια διαδρομή της ultra-trail έκδοσης διασχίζει τα πρώτα 24,28 χλμ με +2.097 θετικής υψομετρικής και μόλις 289 αρνητικής υψομετρικής, για να τερματίσει στο El Pilar, ένα χώρο μέσα στο βουνό στον οποίο οι διοργανωτές έχουν στήσει ένα μικρό πανηγύρι για όλους τους συμμετέχοντες και μη που θα παρευρεθούν εκεί, είτε για τους τερματίσαντες του ημιμαραθωνίου, είτε για τους δρομείς του μαραθωνίου. Εντυπωσιακό στοιχείο είναι το γεγονός ότι ο ημιμαραθώνιος έχει πιο πολύ θετική υψομετρική από την μαραθώνια διαδρομή!

 

 

Εκεί, στις 10:00  το πρωί θα ξεκινήσουν οι αθλητές του ορεινού μαραθωνίου να τρέξουν 45,0 χλμ με +1.884 θετικής υψομετρικής διαφοράς και 3,329 συνολικής αρνητικής διαφοράς. Θα τερματίσουν στο λιμάνι του Tazacorte, όπου θα μπορέσουν να απολαύσουν τη παγωμένη πετρώδη παραλία  της περιοχής.

 

 

Σε αυτή την γιορτή του ορεινού τρεξίματος,  συμμετέχουν πάνω από 800 εγγεγραμμένοι εθελοντές από όλο το νησί και μη, διεσπαρμένοι επάνω σε όλη την διαδρομή του αγώνα. Πάνω από 200 ένστολοι, είτε αστυνομικοί είτε πυροσβέστες , γιατροί, τροχονόμοι, ελικόπτερα , ασθενοφόρα και οχήματα άμεσης βοήθειας βοηθούν τη διοργάνωση και τους αθλητές.

 

Όλο το νησί συμμετέχει με το δικό του τρόπο, είτε ενεργά στους σταθμούς ανεφοδιασμού της διοργάνωσης είτε με δικούς τους αυτοσχέδιους σταθμούς που στήνουν έξω από τα σπίτια τους ή τα εξοχικά τους, καθώς περνάει από εκεί ο αγώνας. Θέλουν έτσι να βοηθήσουν και αυτοί με τον δικό τους τρόπο όλους όσους  συμμετέχουν στη μεγάλη αυτή γιορτή.

 

Ο αγώνας από τα πρώτα του κιόλας μέτρα σου δείχνει τη διαφορετικότητα του, καθώς μια συνεχόμενη ανηφόρα σε ένα τερέν ηφαιστειακής άμμου δυσκολεύει την ανάβαση και κάνει το σώμα να ιδρώνει και τα πόδια να γαλακτώνουν στη προσπάθεια των αθλητών από την αρχή μέχρι το τέλος.

 

Στην διοργάνωση έχουν συμμετάσχει μέχρι στιγμής σχεδόν όλα των γνωστά ονόματα του ορεινού τρεξίματος σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ πολλοί Έλληνες αθλητές έχουν δοκιμάσει τις δυνάμεις τους στο ηφαιστειακό έδαφος του νησιού. Καλύτερη επίδοση από τους Έλληνες αθλητές έχει μέχρι σήμερα ο Δημήτρης Θεοδωρακάκος της Salomon Hellas, όπου το 2015 κατέλαβε την 6η θέση με χρόνο 7:29:38, μόλις μερικά δευτερόλεπτα μετά τους Dakota Jones (4ος, 7:28:59) και Zach Miller (5ος, 7:29:00), με τους οποίους επιδόθηκε σε μία μάχη σώμα με σώμα κυριολεκτικά μέχρι τη γραμμή του τερματισμού! Μεγάλος νικητής ήταν  με ρεκόρ διαδρομής ο Luis Alberto Hernando με 6:52:39, ο οποίος έκανε μία κούρσα τακτικής, αφήνοντας τους αντιπάλους του να τον κυνηγούν μέχρι το τέλος, κάτι που δεν κατάφεραν όμως να κάνουν. Δεύτερος ο Dani Garcia με 7:21:28 και τρίτος ο Blake Hose με 7:25:23.

 

 

 

Φέτος από Ελληνικής πλευράς θα συμμετάσχουν στον ultra-trail αγώνα της διοργάνωσης ο αθλητής της La Sportiva Team Greece, Χαράλαμπος Καλαμπούκας και ο αθλητής της Salomon Hellas Ιωάννης Κουρκουρίκης. Μαζί τους θα είναι υποστηρικτικά, με ρόλο συντονιστικό και οργανωτικό όλου αυτού του ταξιδιού και με σκοπό να κάνει εύκολη τη ζωή των Ελλήνων αθλητών που θα συμμετάσχουν λόγου της εμπειρίας του στον εν λόγω αγώνα, αλλά και της γλώσσας, ο Θανάσης Δασκαλόπουλος ο οποίος έχει συμμετάσχει στον αγώνα με μια ομάδα Ελλήνων αθλητών το 2016.

 

Ας δούμε τι δήλωσαν στο Advendure οι Έλληνες αθλητές, λίγες μέρες πριν αναχωρήσουν για το Las Palmas:

 

Χαράλαμπος Καλαμπούκας: "Transvulcania"... Όλη η οικογένεια του ορεινού τρεξίματος γνωρίζει πλέον αυτόν τον σπουδαίο αγώνα. Έτσι και εμένα τα τελευταία χρόνια με μαγνητίζει το νησί της Las Palmas και βέβαια ο τεράστιος Ultramarathon που διοργανώνει. Αγωνιστικά είναι κάπως νωρίς για μένα, oπότε θα προσπαθήσω να χαρώ τον αγώνα χωρίς να αγχωθώ! Ραντεβού λοιπόν στις 13 Μαΐου με τους δύο καλούς μου φίλους και ελπίζω πολλοί Έλληνες φίλοι να μας εμψυχώνουν έστω και από μακριά στη μεγάλη μας αγάπη που δεν είναι άλλο από το απολαυστικό ορεινό τρέξιμο, θαυμάζοντας την πλούσια φύση του πλανήτη μας!

 

Ιωάννης Κουρκουρίκης: Ένας δυνατός αγώνας στα πλαίσια τον αγώνων και αποστάσεων  που μου ταιριάζουν και επιλέγω να κάνω. Μοναδικά τοπία και περάσματα που δεν συναντάς εύκολα και φυσικά αγώνας αυτής την αίγλης και με τέτοια παρέα δεν γινόταν να τον χάσω. Μετά το UTMB του 2015  δεν είχα κάνει κάτι τόσο δημοφιλές στα βουνά.  Η μεγάλη συμμετοχή αθλητών και φυσικά η γνωστή δρομική κουλτούρα των Ισπανών,  που εν μέρη την ζω δύο χρόνια τώρα με την συμμετοχή μου στον Μαραθώνιο του VAL DELL GONGOST, κάνει το  αγώνα σημείο αναφοράς στους αγώνες ultra. Με "οδηγό " τον μισό Ισπανό Σάκη Δασκαλόπουλο ο δρόμος για το Transvulcania είναι φυσικά πιο εύκολος και παρέα με τον Χάρη Καλαμπούκα θα ζήσουμε μεγάλες στιγμές. Vamos!!!

 

Αθανάσιος Δασκαλόπουλος:  Είναι η δεύτερη φορά που θα συμμετέχω (χωρίς να τρέξω αυτή τη φορά) σε αυτή τη γιορτή στο νησι Las Palmas και τον αγώνα Transvulcania. Το 2016 συμμετείχα με μια ομάδα φίλων και μπορώ να πω ότι φέτος ζηλεύω που δε θα είμαι και εγώ στην γραμμή της εκκίνησης του 10ου Transvulcania αν και ποτέ δε ξέρεις! Ο ρόλος μου είναι πιο δύσκολος φέτος, καθώς έχω επωμιστεί να στήσω  όλο το ταξίδι και να κάνω τη ζωή των δυο φίλων πιο εύκολη ώστε να έχουν στο μυαλό τους μόνο το πώς θα τρέξουν τον αγώνα.  Η εμπειρία μου από τη προηγούμενη διοργάνωση του ταξιδιού που είχα, κάνει λίγο πιο εύκολο το έργο μου καθώς γνωρίζω ακριβώς το πώς θα γίνει όλο το ταξίδι από την αρχή έως το τέλος του. Θέλω εκτός από τον αγώνα να εκμεταλλευτούμε όλες τις μέρες του ταξιδιού. Σκοπό έχω μετά τον αγώνα να πάω με τον Χάρη και τον Γιάννη στο διπλανό νησί, την Τενερίφη, και να ανεβούμε στη κορυφή του 3ου μεγαλύτερου ηφαιστείου στο κόσμο το Teide, το οποίο φαίνεται ακόμα και από το νησί της  Las Palmas κατά τη διάρκεια του αγώνα. Θέλω να ευχηθώ καλή προετοιμασία και καλή διασκέδαση στους δυο αυτούς αθλητές και να πω ότι είναι πολύ τυχεροί καθώς θα συμμετάσχουν για μένα, ίσως αν όχι στον καλύτερο αγώνα του κόσμου αλλά σε ένα από τους καλύτερους σίγουρα.


 

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Latest Tweets

Όλοι Τρέχουν ... ένα άρθρο αφιερωμένο στην σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Τρεξίματος: https://t.co/P7MkrcZpLi https://t.co/xR52Js1xBA
"@Sportiva Jackal - Ένα τσακάλι των βουνών στα πόδια σας", δοκιμή και παρουσίαση από το @Advendure_Net :… https://t.co/OTd3LZTaOE
Χριστίνα Φλαμπούρη - Η πρώτη Ελληνίδα που ολοκλήρωσε το 7 Summits project μιλάει στο @Advendure_Net Advendure:… https://t.co/RaPOCVRs4h
Follow Advendure on Twitter

Post Gallery

Μοναχική διάσχιση του 370 χιλιομέτρων "Epirus Trail" ο Π. Παναρίτης!

Κινητοποιήσεις ενάντια στην εγκατάσταση αιολικού πάρκου στη Δίρφη!

Επιστολή προς φίλους του ορεινού τρεξίματος και όλων των ορεινών δραστηριοτήτων

La Sportiva Jackal - Ένα τσακάλι των βουνών στα πόδια σας!

Χριστίνα Φλαμπούρη - Η πρώτη Ελληνίδα που ολοκλήρωσε το 7 Summits project μιλάει στο Advendure!

Μετά-covid19 εποχή: Αργός και Υπο-Τουρισμός έναντι Μαζικού και Υπερ-Τουρισμού!

Έτοιμοι; (Ξανά) - Φύγαμε!

Η προστασία της κοινωνίας και των αθλητών είναι ηθική υποχρέωση των διοργανωτών!

DYNAFIT Ultra 100: Ultra προστασία, σταθερότητα & αίσθηση!

Αντιοξειδωτικά και άσκηση!

Και τώρα τι ....

Σουηδική Λαπωνία - Πεζοπορώντας στο μαγευτικό Βορρά!