
ADVENDURE is the leading web portal in Greece about Mountain Running, Adventure, Endurance and other Mountain Sports
Ένας αγώνας ultra trail σε ένα βουνό όπως το Monte Rosa σίγουρα δεν μπορεί να αφήσει κανέναν ασυγκίνητο. Πόσω μάλλον όταν τεχνικός διευθυντής του αγώνα είναι μία πολύ καλή φίλη του Advendure, μία από τις καλύτερες αθλήτριες υπεραπόστασης στον κόσμο η αγαπημένη μας Lizzy Hawker. Ο Ultra Tour Monte Rosa (UTMR) ξεκίνησε πέρυσι στην μηδενική του έκδοση και φέτος είναι έτοιμος να αποτελέσει έναν από τους βασικούς στόχους εκατοντάδων οπαδών του αθλήματος.
Με πολλές ελπίδες ότι θα σηματοδοτήσει κάτι καινούριο και θα αποτελέσει πόλο έλξης για εκατοντάδες φανατικούς ultra trailers από όλον τον κόσμο ξεκίνησε πέρυσι η “zero edition” του νέου αγώνα υπεραπόστασης στην καρδιά των Άλπεων, ο Ultra Tour Monte Rosa. Από την πρώτη μέρα της ανακοίνωσής του και από εδώ από το Advendure, εκτός από την δεδομένη ομορφιά της περιοχής στην οποία διεξάγεται ο αγώνας, πόλο έλξης αποτέλεσε και ένα όνομα μίας αθλήτριας συνώνυμο με τους αγώνες υπεραπόστασης βουνού και ασφάλτου τα τελευταία χρόνια … της μίας και μοναδικής Lizzy Hawker!

Είναι περιττό να αναφέρουμε τις περγαμηνές της αθλήτριας της The North Face η οποία τα τελευταία χρόνια έχει αποσυρθεί από την ενεργό αγωνιστική δράση χωρίς όμως να εγκαταλείψει το φυσικό της περιβάλλον που δεν είναι άλλο από τα βουνά! Ειδικά για την συγκεκριμένη περιοχή η ίδια είχε αναφέρει στην αναγγελία του αγώνα ότι «πρωτοπήγα στο Zermatt στην ηλικία των έξι ετών, και ήταν εδώ όπου ξεκίνησε η αγάπη μου για τα βουνά. Η ευκαιρία να ξεκινήσω έναν αγώνα εδώ και να μοιραστώ αυτή την ιδιαίτερη σχέση μου με το μέρος σημαίνει πολλά για μένα. Τα τόσα χιλιόμετρα που έχω διανύσει σε αυτά τα μονοπάτια με πείθουν πια ότι αποτελούν τα πιο εντυπωσιακά των Άλπεων. Ο σκοπός πίσω από την διοργάνωση ενός αγώνα εδώ ήταν απλώς να δώσω στην ευκαιρία σε όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο να εξερευνήσει τούτα εδώ τα μέρη μέσα από την αγωνιστική διαδικασία ενός αγώνα υπεραπόστασης. Το τρέξιμο και οι αγώνες μου έχουν δώσει τόσα πολλά τα τελευταία χρόνια και νιώθω ότι έχει έρθει η ώρα αυτό που έχω πάρει να το μεταδώσω σε όσους περισσότερους μπορώ»
Ο εκπληκτικός όγκος του Monte Rosa (4.634μ) με 10 κορυφές άνω των 4.000μ δεσπόζει πάνω από τα Ελβετοιταλικά σύνορα. Ο αγώνας ακολουθεί τα άγρια και πανέμορφα μονοπάτια του δημοφιλούς μονοπατιού Tour de Monte Rosa ακολουθώντας πολλές φορές προκλητικά και διαφορετικής δυσκολίας μονοπάτια γύρω από το βουνό. Το Monte Rosa δεν στέκεται βέβαια μόνο του στην περιοχή αυτή… Η ευρύτερη περιοχή του Zermatt «φιλοξενεί» 38 κορφές πάνω από τα 4.000 μέτρα αποτελώντας έναν πραγματικό ορειβατικό και πεζοπορικό παράδεισο όπου βέβαια δεσπόζει το επιβλητικό Matterhorn (4.478μ) το οποίο οι δρομείς του αγώνα θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν ουκ ολίγες φορές.

Πέρυσι οι λιγοστοί αθλητές που επελέγησαν μέσα από την διαδικασία της αποστολής βιογραφικού στην «zero edition» του αγώνα αρκέστηκε στην μοναδική επιλογή που είχαν, έναν multistage αγώνα σε τρία ετάπ διαφορετικής απόστασης το καθένα ώστε η συνολική απόσταση έφτασε τα 105 περίπου χιλιόμετρα. Είχαμε μάλιστα την ευκαιρία να γνωρίσουμε περισσότερα από τον αγώνα μέσα από την επιτυχημένη παρουσία του ακούραστου Γιάννη Μπάγιου. Ο σχεδιασμός όμως του αγώνα προέβλεπε στην τελική του μορφή έναν ολοκληρωμένο αγώνα υπεραπόστασης. Έτσι φέτος, η συνολική απόσταση της διαδρομής ανέβηκε στα 116 χιλιόμετρα με 7.500 μέτρα θετικής υψομετρικής διαφοράς και στην διάθεσή μας έχουμε εκτός από τον 3ημερο multistage αγώνα, την επιλογή να ... ρουφήξουμε με την μία όλη την ομορφιά της διαδρομής!
Η εκκίνηση των αγώνων θα δοθεί στην γραφική Cervinia από την Ιταλική μεριά του βουνού και αφού το περικυκλώσει θα καταλήξει στο κουκλίστικο ελβετικό χωριό Grächen με ενδιάμεση στάση τα ιταλικά χωριά Gressoney και Macugnaga.
Για φέτος ισχύουν κριτήρια συμμετοχής, διαφορετικά για τις δύο εκδόσεις του αγώνα ενώ οι ημερομηνίες διεξαγωγής έχουν οριστεί για 1 - 3 Σεπτέμβρη. Η διαδικασία των εγγραφών έχει ήδη ξεκινήσει και μπορείτε να διαβάσετε περισσότερες λεπτομέρειες στο www.ultratourmonterosa.com
Η αγάπη του για το βουνό ξεκινάει πολλά χρόνια πίσω με τις πρώτες αναβάσεις στην αγαπημένη του Πάρνηθα και μετέπειτα με την σχολή Ορειβασίας του ΕΟΣ Αχαρνών. Το 2007 έτρεξε τον πρώτο του αγώνα ορεινού τρεξίματος και από τότε ονειρεύεται "όλο και ψηλότερα, όλο και μακρύτερα". Ελπίζει να το κάνει για πολλά χρόνια ακόμα...
www.advendure.com