Δοκιμάζοντας τα όρια

Από 22 Νοε 2017

Είναι δυνατόν για τον άνθρωπο να σκαρφαλώσει σε μια κορφή πάνω από τα 8.000 μέτρα σε δεκαπέντε μόλις μέρες. Τι εγκλιματισμός θα χρειαζόταν έτσι ώστε το σώμα να έχει λάβει τις απαραίτητες προσαρμογές και πώς αυτό θα επηρεάσει το ανοσοποιητικό σύστημα ή την υγεία γενικότερα; Σε αυτά και πολλά άλλα ερωτήματα ήθελαν να βρουν απάντηση ο Kilian Jornet και η Emelie Forsberg όταν ξεκίνησαν για την μίνι αποστολή τους στο Cho Oyu (8.220μ) και αργότερα στο Έβερεστ δοκιμάζοντας μία νέα μέθοδο εγκλιματισμού ή οποία μπορεί να αποδειχθεί επαναστατική και να πάει την ορειβασία υψομέτρου ακόμη παραπέρα. Το αποτέλεσμα της προσπάθειάς τους αυτής συνοψίστηκε σε ένα ντοκιμαντέρ 17 λεπτών με τίτλο «Testing Ourselves» το οποίο έχει ήδη δημοσιευθεί.

Ο Kilian Jornet και η Emelie Forsberg ταξίδεψαν μέχρι τα Ιμαλάϊα σε μια προσπάθεια ανάβασης στο Cho Oyu στα πλαίσια της προετοιμασίας του για την μετέπειτα τελική φάση του Summits Of My Life project του, την ανάβαση – ρεκόρ στο Έβερεστ. Επέλεξαν αυτή την κορυφή σαν την πιο ιδανική έτσι ώστε να μπορέσουν να καταλάβουν την επίδραση που θα είχε στο σώμα τους μια τόσο γρήγορη ανάβαση σε ένα βουνό πάνω από τα 8.000 μέτρα. «Παρόλο που προσέγγισα την κορυφή, για εμάς δεν ήταν αυτό το πιο σημαντικό. Αυτό που μας ενδιέφερε ήταν να δούμε το πώς θα αισθανόμασταν μετά από έναν εγκλιματισμό πολύ διαφορετικό από αυτά που μέχρι τώρα ξέραμε» αναφέρει στο ντοκιμαντέρ ο Κίλιαν.

 

 

Παράλληλα με τις εμπειρίες του Kilian και της Emelie, στο ντοκιμαντέρ ο Δρ. Enric Subirats, ειδικός στην Ιατρική Βουνού (ως Mountain Medicine Specialist αναφέρεται στο ντοκιμαντέρ), αναλύει περαιτέρω την διαδικασία και δίνει μια επιστημονική άποψη της αποστολής και των δυνατοτήτων που παρέχει αυτού του είδους ο εγκλιματισμός για άλλους αθλητές διαφόρων επιπέδων.

 

Το σκεπτικό είναι απλό. Με την βοήθεια μηχανημάτων προσομοίωσης υποξίας, ο αθλητής προπονείται αλλά και κοιμάται σε ολοένα και αυξανόμενα υψόμετρα για να προσομοιώσει την διαδικασία εγκλιματισμού σε ένα μεγάλο βουνό. Έτσι οι αποστολές αποφεύγουν την επίπονη και ακριβή διαδικασία του εγκλιματισμού που απαιτεί έως και δύο μήνες πριν την τελική εφόρμηση στην κορφή.

 

Παράλληλα με το βίντεο, ο Kilian εξέδωσε κείμενο με τίτλο «Πρωτόκολλο εγκλιματισμού για το Έβερεστ» αναφέροντας λεπτομερώς τόσο την διαδικασία εγκλιματισμού που ακολούθησε όσο και ένα «ημερολόγιο εμπειριών» από την περιπέτειά του στο Cho Oyu και το Everest, κάτι που προφανώς εμφανίζει τεράστιο ενδιαφέρον τόσο για όποιον θέλει να κάνει κάτι παρόμοιο όσο και για όλους εμάς που θέλουμε να μάθουμε πώς κατάφερε να πραγματοποιήσει τόσο δύσκολες αναβάσεις σε τόσο μικρά χρονικά διαστήματα, διανθισμένο με πολλές επιμέρους λεπτομέρειες σχετικά με αυτές.

 

 

Για να μην ξεγελιόμαστε όμως, στο κείμενό του ο Κίλιαν αναφέρει ρητά «Don’t try this at home» αν δεν έχετε μεγάλη εμπειρία και προσαρμογές καταπόνησης και αποκατάστασης του σώματός σας. «αυτή η στρατηγική απευθύνεται σε αθλητές που έχουν την δυνατότητα να σκαρφαλώνουν εύκολα και γρήγορα στα 2.000 και 3.000μ υψόμετρο και προπονούνται τακτικά σε αυτά για πολλά χρόνια. Αλλιώς μπορεί να αποδειχθεί περισσότερη επικίνδυνη παρά χρήσιμη», τονίζει ο Kilian θέλοντας να «κόψει τον βήχα» σε πολλούς που θα ήθελαν να ακολουθήσουν το παράδειγμά του. «Όταν ακολουθήσαμε αυτή την στρατηγική που θα εξηγήσω παρακάτω, εγώ και η Emelie είχαμε στις πλάτες μας σκληρή προπόνηση σε υψηλές εντάσεις για πολλά χρόνια, 25+ ώρες / βδομάδα προπόνηση, αγώνες 100 μιλίων ή αγώνες σκι υψηλής έντασης και πολλών ωρών και την ικανότητα γρήγορης αποκατάστασης. Πιστεύω εν τέλει ότι απαιτείται να έχει κάποιος τουλάχιστον 700 – 1200 ώρες προπόνησης σε έναν χρόνο πριν το δοκιμάσει».


Συνοψίζοντας η τακτική που ακολούθησε ο Kilian και η ομάδα του ήταν η εξής:


Φάση προ-εγκλιματισμού

30 μέρες πριν την αναχώρηση για Ιμαλάια, ύπνος σε «αντίσκηνο υποξίας». Σταδιακά από τα 4.000μ υψόμετρο την 1η βδομάδα μέχρι 5.800 στο τέλος της 4ης βδομάδας.

 

Παράλληλα εκείνες τις μέρες η προπόνηση περιελάμβανε:

  • Μεγάλη πρωινή προπόνηση (από 2 έως 15 ώρες ορειβατικό σκι ή ορειβασία)
  • Απόγευμα 6 φορές / βδομάδα: Στον διάδρομο και προσομοιώνοντας τα 6.000μ υψόμετρο 10’ ζέσταμα – 5λεπτα κομμάτια fartlek αργά 10km/h, γρήγορα 12-15km/h flat ή 10km/h σε 15% κλίση. Την τελευταία βδομάδα αυτή η προπόνηση με 6κιλο σακίδιο.

 

Μετά από αυτό η φάση προετοιμασίες περιελάμβανε επίσκεψή μας στις Άλπεις, ύπνος σε καταφύγιο στα 3.500μ και προπόνηση / αγώνας (Mezzalama, αγώνας ορειβατικού σκι) στα 4.000 μέτρα.

 

Συνολικά αυτή η φάση περιελάμβανε περίπου 300 ώρες προπόνησης (240 σε σκηνή υποξίας – 60 σε πραγματικές συνθήκες στις Άλπεις). Θα μπορούσε να ολοκληρωθεί ολόκληρη σε πραγματικές συνθήκες εξ’ ολοκλήρου στο βουνό με την προϋπόθεση ότι θα συνοδεύονταν από καλό φαγητό και καλό ύπνο. «Εμάς μας βοήθησε το γεγονός ότι το μεγαλύτερο σκέλος της φάσης αυτής το περάσαμε στην άνεση του σπιτιού μας».

 

Ταξίδι

Πολύ σημαντικό το ταξίδι για τον προορισμό να είναι όσο το δυνατόν μικρότερο. Ο Kilian κανόνισε όλες τις λεπτομέρειες και πήρε μαζί τους μόνο τα απαραίτητα έτσι ώστε να ξοδέψουν μόνο 3 μέρες από την Ευρώπη μέχρι την κατασκήνωση βάσης του Cho Oyu. Πολύ σημαντική λεπτομέρεια έτσι ώστε να μην «χαθούν» όλες οι προσαρμογές υψομέτρου που έχουν γίνει στο προηγούμενο διάστημα.

 

Στο Βουνό

  • Ύπνος σε όσο το δυνατόν χαμηλότερο υψόμετρο (μέγιστο στο Advanced Base camp στα 6.400μ)
  • Στο βουνό και όλες τις μέρες εκτός από τις μέρες ανάβασης, κίνηση σε χαμηλές ταχύτητες και ρυθμούς (παλμοί μέχρι 130 bpm) για την μικρότερη δυνατή καταπόνηση του καρδιαναπνευστικού συστήματος.
  • Πρόγραμμα 1 μέρα ξεκούραση, 1 μέρα δραστηριότητα. Μέγιστο 2 μέρες ξεκούραση μετά από μέρα κίνησης
  • Τήρηση του «κινούμαι ψηλά και κοιμάμαι χαμηλά» την ίδια μέρα με όσο το δυνατόν μικρότερο βάρος.

 

Προφίλ εγκλιματισμού και ανάβασης

Συνολικά ο Kilian και η Emelie έμειναν 26 μέρες στα βουνά. 11 μέρες στο Cho Oyu και 18 μέρες στο Έβερεστ.

 

Σε αυτές τις μέρες ο Κίλιαν βρέθηκε συνολικά 4 φορές πάνω από τα 8.000μ:

  1. 8200m (Μέρα 9 - Cho Oyu)
  2. 8500m (Μέρα 18 - Everest)
  3. 8850m (Μέρα 24- Everest - 20h πάνω από τα 8000 / 10h από αυτές πάνω από τα 8400m) . Κατανάλωση 2 λίτρα νερό, μόλις 2 gel υδατανθράκων.
  4. 8850m (Μέρα 28 - Everest - 18h πάνω από τα 8000 / 8h από αυτές πάνω από τα 8400m) . Κατανάλωση 1L νερό - 5 gels


Αποκατάσταση

H γρήγορη κατάβαση από την τελευταία κορφή ήταν το κλειδί για την γρήγορη αποκατάσταση. Συνοπτικά μετά το πέρας της αποστολής:


28/6 – Από την κορυφή στο ABC (6.500m), μικρή ξεκούραση, το ίδιο απόγευμα κατάβαση στο BC
29/6 – πρωί μεταφορά από το Basecamp στην Lhasa
30/6 – Πτήση αναχώρησης
31/6 – Άφιξη Νορβηγία, 30’ recovery τρέξιμο
01/7 – Έναρξη κανονικής προπόνησης. Αίσθηση όσο το δυνατόν καλύτερη μετά από αεροπορικό μεγάλο ταξίδι. Από εκεί και μετά κανονική βδομάδα προπόνησης (25 ώρες, 15.000 D+)
10/7 – Συμμετοχή σε ημιμαραθώνιο με καλά αποτελέσματα

 

Προφανώς η γρήγορη αποκατάσταση είχε να κάνει με την μικρή παραμονή στο βουνό αλλά και την όσο το δυνατόν καλύτερη φυσική κατάσταση που είχε αποκτηθεί και την δουλειά που είχε προηγηθεί.


Ημερολόγιο Αποστολής

CHO OYU


Μέρα 1: CBC – ABC (5650m)

Μέρα 2: Ξεκούραση ABC

Μέρα 3: ABC - 6400m- ABC

Μέρα 4: Ξεκούραση ABC

Μέρα 5: ABC-6400m, στήσιμο αντίσκηνου

Μέρα 6: 6400μ ανάβαση στα 7.500, καλή αίσθηση, ανάβαση 250μ / ώρα, επιστροφή λόγω κλεισίματος καιρού.

Μέρα 7-8: Ξεκούραση στο ABC περιμένοντας άνοιγμα καιρού

Μέρα 9: ABC- 6400m

Μέρα 10: 6400m – τελική «επίθεση». Αναχώρηση τα μεσάνυχτα με πολύ δυνατούς ανέμους και χαμηλές θερμοκρασίες. Κίνδυνος κρυοπαγήματος σε χέρια και πόδια. Στα 7.200μ μπήκαν σε μια crevasse για να προστατευτούν από τον αέρα και να περιμένουν τον ήλιο να τους ζεστάνει. Μόλις ξημέρωσε συνέχισαν με καλό ρυθμό και στις 11:00 στα 7.700 η Emelie αποφάσισε να επιστρέψει καθώς δεν αισθανόταν καλά. Ο άσχημος καιρός ερχόταν γρήγορα και δεν υπήρχαν φιξαρισμένα σχοινιά στο βουνό. (Μόνο 8 ορειβάτες εκείνη την περίοδο στο βουνό). Έτσι ο Κίλιαν αναρωτιόταν αν θα μπορούσε να κατέβει μόνος με ασφάλεια. Αισθανόταν καλά μέχρι τα 7.800μ αλλά δυσκολεύτηκε πολύ μέχρι τα 8.200μ. Ειδικά τα 200 τελευταία μέτρα ήταν πολύ σκληρά για αυτόν όπως αναφέρει. Έφτασε στο πλατώ της κορυφής και γύρισε πίσω γρήγορα. Τρεις ώρες αργότερα βρέθηκε στο Camp 1 (6280m) και από εκεί στο ABC.

Μέρα 11: ABC - CBC αναχώρηση για Tingri.


Everest


Μέρα 12: Tingri - Everest Base Camp. Η Forsberg επέστρεψε και ο Κίλιαν συνάντησε τον Seb Montaz που θα ήταν ο συνοδός και κινηματογραφιστής του για το υπόλοιπο της αποστολής. Τα logistics σχετικά απλά καθώς ήμασταν μόλις δύο άτομα και χρειαστήκαμε μόλις δύο αντίσκηνα, ένα στο basecamp και ένα στο Advanced Basecamp (ABC). Συνολικό κόστος το πολύ 15.000$ σχετικά μικρό σε σχέση με άλλες μεγαλύτερες αποστολές.

Μέρα 13-14 (1-2): Ξεκούραση στο Basecamp.

Μέρα 15 (3): Ανάβαση του Kilian – Seb στο ABC.

Μέρα 16 (4): Ανάβαση από το ABC στα 7600m. 4h συνολικά.

Μέρα 17 (5): Ξεκούραση στο ABC.

Μέρα 18 (6): Ανάβαση στα 8400m. Αισθανόταν πολύ καλά. Ανέβηκε από το ABC στα 6.400μ μέχρι τα 8.400μ σε 6 ώρες και κατέβηκε μετά από συνολικά 9,5 ώρες.

Μέρα 19 (7): Ξεκούραση στο ABC.

Μέρα 20 (8): Κατάβαση στο Base Camp στα 5000m για ξεκούραση.

Μέρα 21-22 (9-10): Ξεκούραση στο Base Camp

Μέρα 23 (11): Ξεκούραση στο basecamp και στις 10 το βράδυ ξεκίνησε τρέχοντας από το basecamp μέχρι το ABC. Εκεί μετά από 2ωρη ξεκούραση πήρε όλον τον ορειβατικό εξοπλισμό (φακό κεφαλής, πουπουλένια στολή, σκούφο, καπέλο, γάντια, πιολέ, μπατόν, πλαστικές μπότες με κραμπόν, 10 gel, 2 λίτρα νερό). Χρειάστηκε συνολικά 26 ώρες για την κορυφή την επόμενη μέρα τα μεσάνυχτα. Εντερικά προβλήματα παρουσιάστηκαν από τα 7.600μ και χρειάστηκε πολλές φορές να σταματήσει. Ήταν όμως όπως αναφέρει αρκετά ενδιαφέρον να δει κάποιος την αντίδραση του σώματος σκαρφαλώνοντας τόσο γρήγορα σε τόσο μεγάλο υψόμετρο ξεκινώντας από τα 4.000 μέτρα χωρίς υποστήριξη και χωρίς άλλα εφόδια ενδιάμεσα. Ήταν όπως παραδέχεται μεγάλη ανακούφιση όταν διαπίστωσε ότι τελικά πράγματι μπορούσε να τα καταφέρει χωρίς οξυγόνο!

Μέρα 25: Κατάβαση στο Base Camp.

Μέρα 26: Ξεκούραση στο Base Camp

Μέρα 27: Ξανά στο ABC.

Μέρα 28: Ξεκούραση στο ABC

Μέρα 29: Έναρξη ανάβασης στις 4:00 τα ξημερώματα. Ήθελε να αισθάνεται όσο το δυνατόν καλύτερα χωρίς εντερικά προβλήματα. Τις μέρες πριν την τελική αυτή ανάβαση έδωσε έμφαση στην προσωπική υγιεινή στο basecamp. Ο άνεμος ήταν δυνατός και χιόνιζε έτσι δεν μπορούσε να κινηθεί όσο γρήγορα θα ήθελε. Αυτή την φορά του πήρε 17 ώρες από το ABC μέχρι την κορυφή. «Δεν ήμουν όσο γρήγορος θα ήθελα αλλά ήταν θαυμάσιο που επέστρεψα στην κορυφή ξανά», αναφέρει. «Ήμουν ήδη αρκετά ικανοποιημένος που μπόρεσα και ήμουν τόσες μέρες σε τόσο μεγάλα υψόμετρα κινούμενος αναλογικά γρήγορα. Ήταν για μένα ένα μεγάλο μάθημα καθώς είχα πολύ μικρό χρόνο αποκατάστασης μεταξύ των δύο αναβάσεων. Ίσως με 3 ή 4 μέρες ξεκούρασης να βρισκόμουν στο 100%. Κατά την κατάβαση και περίπου στα 8.300 έχω ένα κενό μνήμης περίπου 30΄. Δεν ξέρω γιατί, έφυγα από την κόψη και η επόμενη ανάμνησή μου είναι να καταρριχώμαι σε ένα απότομο βράχο. Είχα παραισθήσεις ενώ ήξερα ότι ήταν παραισθήσεις! Παρόλα αυτά δυσκολευόμουν να καταλάβω αν αυτά που βίωνα ήταν αλήθεια ή πραγματικότητα! Μετά από μερικά τεχνικά σημεία. συνειδητοποίησα ότι δεν ήξερα που βρισκόμουν. Αποφάσισα να περιμένω για το πρώτο φως και κοιμήθηκα για περίπου μία ώρα. Μετά άρχισα πάλι να σκέφτομαι καθαρά. Κοίταξα το GPS και κατάλαβα ότι ήμουν στο μέσο του North Face κοντά στο Norton Couloir. Έτσι τραβέρσαρα και κατέβηκα προς το “πέρασμα Messner” για να συναντήσω την κανονική διαδρομή και να συνεχίσω για το ABC”

Μέρα 30: Λίγες ώρες ξεκούρασης και επιστροφή στο basecamp

Μέρα 31: Οδήγηση μέχρι την Lhasa και επιστροφή

 

 

Το τελευταίο κομμάτι του παζλ του Summits of My Life project, το φιλμ για την διπλή αυτή προσπάθεια στο Έβερεστ αναμένεται με τεράστιο ενδιαφέρον καθώς βρίσκεται στην φάση παραγωγής και θα δημοσιευθεί στις αρχές του 2018.

 

Η ανάβαση της 21ης Μαΐου από το Base Camp αλλά και η ανάβαση – κατάβαση της 27ης Μαΐου από το Advanced Bace Camp τόσο με τον τρόπο που πραγματοποιήθηκαν όσο και με την μικρή χρονική απόσταση το ένα από το άλλο, θέτουν τις βάσεις για επίδοξους μνηστήρες που θα ήθελαν να επαναλάβουν κάτι τέτοιο και χωρίς αμφισβήτηση αποτελούν ένα μνημείο στην Ορειβατική Ιστορία τοποθετώντας τον Kilian Jornet ακόμη ψηλότερα στο πάνθεον των αθλητών βουνού παγκοσμίως.

 

Τάκης Τσογκαράκης

Η αγάπη του για το βουνό ξεκινάει πολλά χρόνια πίσω με τις πρώτες αναβάσεις στην αγαπημένη του Πάρνηθα και μετέπειτα με την σχολή Ορειβασίας του ΕΟΣ Αχαρνών. Το 2007 έτρεξε τον πρώτο του αγώνα ορεινού τρεξίματος και από τότε ονειρεύεται "όλο και ψηλότερα, όλο και μακρύτερα". Ελπίζει να το κάνει για πολλά χρόνια ακόμα...

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Latest Tweets

"Πήλιο: Ένας παράδεισος βουνού και θάλασσας", το νεο άρθρο του @Advendure_Net και της Ελένης Αλεξίου μας ταξιδεύει… https://t.co/2tsVzKZLeN
"Χάρτες Ανάβαση: Ζαγόρι - Βάλια Κάλντα - Μέτσοβο με τα ίχνη των Zagori & Metsovo race", διαβάστε την παρουσίαση από… https://t.co/jq8hC2jWvF
"Όλυμπος: Bardotka - Μια διαδρομή περιπέτειας στον Γομαρόσταλο και τη Κόψη Ναούμ": https://t.co/HITs1yUMVM https://t.co/nm9MhWVcIC
Follow Advendure on Twitter

Post Gallery

Όλυμπος: Bardotka - Μια διαδρομή περιπέτειας στον Γομαρόσταλο και τη Κόψη Ναούμ!

Νέα Software Updates Smartwatch Suunto 7, ρολογιών Suunto 9, Suunto 5, Suunto 3 & Suunto App!

Ultra Ursa Trail 2020: Ένα υπέροχο photostory!

La Sportiva store στην Κάλυμνο!

Η αρκούδα της καρδιάς μας!

Swiss Peaks Trail: ultra διέξοδος με ελληνικό ενδιαφέρον!

Power Bank Nitecore NB10000 Carbon Fiber: Πολύτιμος ενεργειακός “σύντροφος” στα μονοπάτια!

O Pau Capell δεν κατάφερε να καταρρίψει το ρεκόρ διαδρομής του UTMB!

Αγώνες τρεξίματος: Πόσο «αποστειρωμένους» τους θέλουμε;

Ολοκληρώθηκε το HELLASTREK / Save Greek Mountains

Τα ρεκόρ γίνονται για να σπάνε … η μήπως όχι όλα;

Η Courtney Dauwalter ξεκίνησε την προσπάθεια της για FKT στο περίφημο Colorado Trail!