Hoka One One-Evo Stinson review Κύριο

Από 24 Σεπ 2012

Το πιθανότερο είναι αυτά τα παπούτσια να μην τα έχετε ξαναδεί και αυτό πολύ λογικό μιας και ακόμα δεν κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά. Σίγουρα με την πρώτη ματιά θα σας προκαλέσουν το ενδιαφέρον, αφού οπτικά  είναι πολύ διαφορετικά από τα κοινά παπούτσια τρεξίματος. Ο λόγος για τα Hoka One One Evo Stinson. Φυσικά δεν είναι προϊον telemarketing. Είναι σχεδιαστικά λίγο πιο ψαγμένα. Η Hoka One One είναι μια μικρή σχετικά εταιρία από την Γαλλία που ιδρύθηκε από δύο λάτρεις του Ultra Running. Σκοπός τους ήταν να δημιουργήσουν παπούτσια με τα οποία θα μπορείς να τρέχεις μεγάλες αποστάσεις σε άσφαλτο και βουνό με την λιγότερη καταπόνηση σε μύες, τένοντες και αρθρώσεις. Και έτσι εγένετω το Evo Stinson.

Τι διαφορετικό έχει λοιπόν αυτό το παπούτσι?

To βασικότερο σημείο διαφοροποίησης είναι ότι έχει μια επαναστατική σόλα 2.2 φορές πιο ογκώδη και με 30% μαλακότερη σύνθεση υλικού EVA από τα συμβατικά παπούτσια. Αποτέλεσμα ειναι να έχει τόσο μαλακή αίσθηση που αισθάνεσαι σαν να πατάς στα σύννεφα. Στο βουνό καταπίνει κυριολεκτικά πετραδάκια και ρίζες χωρίς να χρειάζεται να σαρώνεις λεπτομερώς το έδαφος μπροστά σου για το πού θα τοποθετηθεί το πόδι σου.

Το μεγάλο πλεονέκτημα του παπουτσιού όμως έρχεται στην κατηφόρα. Για τον λόγο ότι σε απομονώνει από το τεραίν και από τους κραδασμούς - κυρίως στα γόνατα - μπορείς πραγματικά να αναπτύξεις ταχύτητες που δεν τολμούσες πριν. Σε συνδυασμό με το πολυ καλό γράπωμα (grip) που έχει το παπούτσι επιτρέπει τις "χαμηλές πτήσεις".

Στην ανηφόρα το αυξημένο rocker μπροστά βοηθάει στην σωστή τοποθέτηση του πέλματος. Επίσης στο rocker αλλάζει η σκληρότητα της σόλας και γίνεται λίγο  πιο σκληρή απο ότι στην φτέρνα με αποτέλεσμα να μην νιώθεις ότι σου "κλέβει" ενέγεια κατά την απογείωση. Στα επίπεδα κομμάτια το rocker σε συνδυασμό με τα 4 mm drop του παπουτσιού τοποθετούν σωστά το σώμα για αποδοτικότερο τρέξιμο με το μεσαίο προς μπροστά τμήμα του πέλματος (midfoot to forefoot).

Το επάνω μέρος του παπουτσιού είναι επίσης από τα δυνατά του σημεία. Είναι από μαλακό υλικό, ξεκούραστο στα πολλά χιλιόμετρα χωρίς να δημιουργεί σημεία τριβής και με ικανοποιητική στήριξη. Υπάρχει και επιλογή κορδονιών μεταξύ των κανονικών και του τύπου speed lace (τύπου Salomon).

 

 


Κάποιο όμως πρέπει να είναι το τίμημα!

Το πρώτο πράγμα που θα σκεφτόταν κάποιος με τόσο όγκο είναι το βάρος. Και όμως όχι. Το ΕVO Stinson έρχεται στα 320gr όχι δηλαδή βαρύτερο από τα δημοφιλή trail παπούτσια.

Μειονέκτημά του είναι το αυξημένο του ύψος. Παρά το +35% πλάτος της σόλας του παπουτσιού για να δημιουργεί μια πιο σταθερή πλατφόρμα θέλει προσοχή να μην γυρίσεις το πόδι σου. Ειδικά στην αρχή και εάν κάποιος έχει συνηθίσει σε πιο χαμηλά παπούτσια. Το ύψος είναι επίσης μειονέκτημα στα μονοπάτια με συχνές κλειστές στροφές και απότομες αλλαγές κατεύθυνσης. Η αισθητική τους είναι ένα άλλο κατά κοινή ομολογία μειονέκτημα.

 

Τα EVO Stinson vs. Salomon S-­‐Lab 2 σε σύγκριση πλάτους σόλας και μεγέθους παπουτσιού


Και πόσο κοστίζουν?

Η αλήθεια είναι ότι είναι ακριβό παπούτσι με τιμή λιανικής περίπου στα 160ευρώ. Εαν συμπεριληφθούν και τα μεταφορικά από ηλεκτρονικά καταστήματα του εξωτερικού το budget ανεβαίνει περισσότερο. Παρόλα αυτά τα Hoka φθείρονται αρκετά δύσκολα και η απορροφητικότητα της σόλας τους διαρκεί περισσότερα χιλιόμετρα από ένα κοινό trail παπούτσι. Η μέχρι τώρα εμπειρία φίλων που έχουν ήδη διανύσει περισσότερα από 1500km δείχνει μεγάλη ανθεκτικότητα. Αυτό μεταφράζεται σε σχεδόν διπλάσια ζωή που τελικά δεν τα καθιστά ακριβότερα.

 

 

To δικό μου ζευγάρι μετά απο 500 αγωνιστικά και προπονητικά χιλιόμετρα


Εν κατακλείδι

Το Ηοκα One One Evo Stinson θα το αγαπήσεις γιατί θα το αγαπήσουν τα πόδια μετά το πρώτο σου long run. Θα νιώθεις λιγότερο καταπονημένος και πιο φρέσκος στην επόμενη προπόνηση. Είναι παπούτσι πολύ διαφορετικό από τα άλλα και θέλει τον χρόνο του για την πλήρη εξοικείωση του αθλητή. Θα τα φορούσα σε μεγάλους αγώνες (>50km) και δεν θα τα προτιμούσα σε μικρότερους πολύ τεχνικούς. Θα βοηθήσουν περισσότερο νέους ή πολύ καταπονημένους δρομείς. Τους μεν για να αυξήσουν άφοβα τα εβδομαδιαία τους χιλιόμετρα και τους δε για πρόληψη συχνών τραυματισμών.

To Evo Stinson είναι το αγωνιστικό trail παπούτσι της Hoka One One. Στην γκάμα της υπάρχουν και καθαρά δρόμου τα Bondi b και καθαρά trail τα Mafate, τα οποία έχουν ήδη γίνει review απο το Advendure.

Περισσότερες λεπτομέρειες στο site της εταιρίας:

http://www.hokaoneone.com/en/hokaeurope.html

 

Λεωνίδας Χασαπίδης

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ