Mizuno Wave Rider GTX: Ένα παπούτσι παντός καιρού, για άσφαλτο και χωμάτινες επιφάνειες!

Καθώς μπαίνουμε όλο και περισσότερο στο Φθινόπωρο, η ανάγκη για δρομικά μοντέλα που θα μας εξυπηρετούν σε μεταβαλλόμενες καιρικές συνθήκες γίνεται όλο και μεγαλύτερη. Ένα μοντέλο της Mizuno ιδανικό για τέτοιες καταστάσεις  δοκιμάσαμε και σας παρουσιάζουμε. Το Wave Rider GTX είναι αδιάβροχο, αλλά έχει και μια πληθώρα άλλων πολύ καλών χαρακτηριστικών, όπως η εξαιρετική απορρόφηση κραδασμών, η επιστροφή ενέργειας, η πρόσφυση σε άσφαλτο και χώμα  και η άνεση που προσδίδει στο τρέξιμο. Είναι ένα υβριδικό μοντέλο για προπονήσεις σε άσφαλτο, πεζοδρόμια και χωμάτινες επιφάνειες, αλλά και για μονοπάτια χωρίς τεχνική δυσκολία, ενώ θα μας καλύψει άψογα και σε αγώνες τύπου city-trail.

 

 

Εξωτερικό τμήμα

Το μεγαλύτερο τμήμα του εξωτερικού του Wave Rider GTX έχει κατασκευαστεί από δικτυωτό πλέγμα πυκνής ύφανσης (AirMesh), το οποίο προσδίδει πολύ καλή διαπνοή στο πόδι, αλλά είναι και ιδιαίτερα απαλό ώστε να μην προκαλεί εσωτερικά ερεθισμούς. Φυσικά αυτό που το διαφοροποιεί και το κάνει παντός καιρού είναι η μεμβράνη Gore-Tex® για αδιαβροχοποίηση, η οποία όπως διαπίστωσα και στις αρκετά βροχερές ημέρες του Run Messinia, δουλεύει εξαιρετικά και δεν αφήνει το νερό να μπει στο εσωτερικό του παπουτσιού. Το ίδιο καλά προστατεύει και σε περάσματα από χαμηλά ρυάκια, λασπώδη και βρεγμένα εδάφη, χόρτα βρεγμένα κτλ., αρκεί να μην μπει νερό από τον αστράγαλο.

 

 

Η Mizuno δεν διαφοροποιείται στο εξωτερικό μέρος του Wave Rider GTX από προηγούμενα μοντέλα της, αφού χρησιμοποιεί την πετυχημένη σχεδίαση που η εταιρεία την έχει ονομάσει Dynamotion Fit™. Ουσιαστικά πρόκειται για έναν συνδυασμό κατασκευής της εξωτερικής επιφάνειας, ώστε να επιτευχθεί πολύ υψηλό επίπεδο προσαρμοστικότητας του παπουτσιού στην κίνηση του ποδιού, εξομοιώνοντας την φυσική κίνηση όσο γίνεται περισσότερο, ώστε το παπούτσι να ακολουθήσει ακριβώς την κίνηση των μυών, τενόντων και δέρματος, σαν να αποτελεί ένα δεύτερο δέρμα. Καθώς τρέχουμε το παπούτσι προσαρμόζεται στο πόδι, δεν χάνει την μορφή του, δεν “μαζεύει” το ύφασμα μεταξύ κορδονιών και μύτης του ποδιού και αυτό αυξάνει πολύ την άνεση που προσφέρει. Στο ακόλουθο βίντεο μπορείτε να μάθετε περισσότερα για την τεχνολογία Dynamotion Fit™.

 

 

Ο χώρος μπροστά στα δάκτυλα είναι επαρκής σε μέγεθος αφού φυσικά δεν έχουμε να κάνουμε με παπούτσι για υπεραποστάσεις όπου πρήζεται πολύ το πόδι και χρειάζεται έξτρα χώρος, ενώ η ενίσχυση με πλαστικό μπροστά για προστασία είναι όσο πρέπει για τον χαρακτήρα του παπουτσιού που δεν είναι για πολύ τεχνικά μονοπάτια, αλλά για τρέξιμο σε άσφαλτο και χωματόδρομους.

 

 

Ιδιαίτερα ενισχυμένη είναι η περιοχή της φτέρνας, τόσο με παχύτερο περιμετρικό πλαστικό εσωτερικά του υφάσματος, όσο και με μια σκληρή λωρίδα που διατρέχει διαγώνια την περιοχή του αστραγάλου και ενισχύει τη σταθερότητα, αφού άλλωστε το προφίλ και το drop του παπουτσιού ευνοεί το πάτημα με τη φτέρνα.

 

 

Πολύ μαλακό εσωτερικά, περιμετρικά του αστραγάλου, με καλή προστασία του αχίλλειου, αλλά και με γλώσσα που είναι παχιά και μαλακή στηριζόμενη στα πλάγια με λεπτό ιμάντα, σίγουρα κερδίζει πόντους στην άνεση όταν τρέχουμε αλλά και στην προστασία.

 

 

 

Κλασσικά λεπτά και μαλακά τα κορδόνια, είναι περασμένα ασύμμετρα στο πλαστικό πλάγιο εξωτερικό τμήμα και με τις δυο τελευταίες θηλιές με έξτρα ενίσχυση, δένουν πολύ καλά στο πόδι και δεν λύνονται εύκολα.

 

Ενδιάμεση σόλα

Παραδοσιακά η γιαπωνέζικη εταιρεία δίνει και στο Wave Rider GTX έμφαση στην κατασκευή της ενδιάμεσης σόλας, με τεχνολογίες που τις έχει εξελίξει σε μεγάλο βαθμό σε βάθος πολλών χρόνων και μοντέλων. Είναι κατασκευασμένη από δικής της υλοποίησης υλικό AP+ (αφρός), το οποία δίνει ενισχυμένη αντικραδασμική συμπεριφορά αλλά και επαναφορά ενέργειας, σε μια συνολική σχεδίαση ενδιάμεσης σόλας που η εταιρεία την ονομάζει U4icX και την χρησιμοποιεί χρόνια στα δρομικά μοντέλα της.

 

 

Το μοντέλο είναι “χτισμένο” πάνω στην πετυχημένη τεχνολογία “κύματος - wave” της Mizuno. Όπως έχουμε αναλύσει και σε άρθρα για προηγούμενα μοντέλα της εταιρείας, με την τεχνολογία αυτή επιτυγχάνεται διασπορά των δυνάμεων κρούσης που προέρχονται από το έδαφος όταν το πέλμα πατάει κάτω, και καθώς το πόδι κινείται από την φάση προσγείωσης με το πίσω ή το ενδιάμεσο του πέλματος (heel ή midfoot strike) στην απογείωση με τα δάκτυλα και το μπροστά μέρος. Με την τεχνολογία αυτή η Mizuno προτείνει μια λύση ισορροπίας μεταξύ της αντικραδασμικότητας (cushioning) που πρέπει να έχει το παπούτσι σε σχέση με την προστασία και σταθερότητα που προσφέρει (stability). Σκοπός της σχεδίασης wave είναι η διάχυση των δυνάμεων κρούσης μακριά από το πόδι, δρα δηλαδή σαν τις αναρτήσεις ενός αυτοκινήτου αν θέλαμε να δώσουμε ένα παράδειγμα για να γίνει πιο κατανοητό.

 

 

Μια πρωτοποριακή τεχνολογία της Mizuno που συναντάμε στο Wave Rider GTX είναι το Mizuno Enerzy στην περιοχή της φτέρνας. Πρόκειται για ένα καινοτομικό υλικό (κράμα καουτσούκ) που προσδίδει εξαιρετική επιστροφή ενέργειας αλλά και ενίσχυση της αντικραδασμικότητας και είναι το τοποθετημένο στην περιοχή της φτέρνας, όπως αναλύει το βίντεο:

 

 

Το συνολικό puzzle τεχνολογιών στην ενδιάμεση σόλα του Wave Rider GTX συμπληρώνεται από την υψηλής ποιότητας εσωτερική σόλα (premium insock) για μεγαλύτερη άνεση και πρόσθετη αντικραδασμική προστασία και την τεχνολογία smoothride για ελαχιστοποίηση της επιτάχυνσης / επιβράδυνσης του ποδιού στην φάση απογείωσης / προσγείωσης. Το drop του είναι αρκετά υψηλό: 12 mm (φτέρνα 31 mm - δάκτυλα 19 mm)

 

 

Τελικά όλα αυτά δουλεύουν θα ρωτήσει κάποιος εύλογα; Η απάντηση είναι θετική, αφού όσο αφορά την αντικραδασμικότητα και το πώς συμπεριφέρεται το παπούτσι στο τρέξιμο - είτε σε άσφαλτο είτε σε χώμα – διαπίστωσα ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα, με ιδιαίτερα μαλακή αίσθηση και μεγάλη άνεση μετά από πολλά χιλιόμετρα σε προπονήσεις και στο Run Messinia  που τα δοκίμασα. Το μόνο που προσωπικά θα έβρισκα ως περιοριστικό είναι ότι δίνει πολύ μεγάλη έμφαση στο πάτημα με τη φτέρνα (drop, τεχνολογίες κτλ…), κάτι που δεν θα αρέσει σε αυτούς που πατούν με το μέσο ή το μπροστά του πέλματος.

 

Εξωτερική σόλα

Στην εξωτερική σόλα η Mizuno χρησιμοποιεί δικής της κατασκευής καουτσούκ, το Χ10, το οποίο έχει δείξει χαρακτήρα αντοχής στη φθορά και πολύ καλές ιδιότητες πρόσφυσης. Τα επιθέματα (lugs) είναι σε μια μορφή σχεδόν τριγωνική (σαν μπούμερανγκ), με μεγάλη πυκνότητα στο μπροστά μέρος του πέλματος και σε διάφορες κατευθύνσεις και μεγέθη. Δεν είναι ψηλά, άλλωστε το Wave Rider GTX είναι υβριδικό μοντέλο για city-trail και δεν χρειάζεται ψηλά επιθέματα, ενώ στην άσφαλτο (ακόμη και σε καταρρακτώδη βροχή στα πλαίσια του Run Messinia) αλλά και σε χωματόδρομους επέδειξε πολύ καλή πρόσφυση, κάτι που π.χ. στην άσφαλτο δεν μπορεί να το πετύχει ένα καθαρόαιμο trail running μοντέλο. 

 

 

Το χαρακτηριστικό που το διαφοροποιεί και μου άρεσε ιδιαίτερα είναι η αυλάκωση που διατρέχει κατά μήκος το πέλμα και βαθαίνει ιδιαίτερα στην περιοχή της φτέρνας, η οποία προσδίδει καλύτερη επαφή με το έδαφος σε οποιαδήποτε ανόμοια επιφάνεια, αφού κατανέμει το βάρος του πατήματος και κάνει την περιοχή της φτέρνας πιο ευέλικτη. Αυτό φαίνεται από τα πρώτα βήματα κιόλας.

 

 

Φθινοπώριασε και ο καιρός έχει μεγάλη αστάθεια. Για το Mizuno Wave Rider GTX όμως είναι η εποχή του, αφού δεν θα αφήσει το πόδι μας να βραχεί, αλλά θα μας καλύψει και όσο αφορά το θέμα της απορρόφησης των κραδασμών, της επιστροφής ενέργειας και της πρόσφυσης, είτε τρέχουμε σε άσφαλτο, είτε σε πάρκα και χωμάτινες επιφάνειες. Είναι ιδανικό door-to-trail μοντέλο, ενσωματώνοντας πολλές από τις καινοτομικές τεχνολογίες της μεγάλης Ιαπωνικής εταιρείας. Θα σας πάει μέχρι την απόσταση του μαραθωνίου, αλλά ταιριάζει ακόμη καλύτερα σε μικρότερες αποστάσεις, είτε είναι προπόνηση, είτε αγώνας. Προσωπικά στο Run Messinia το ευχαριστήθηκα είτε έβρεχε, είτε είχε ηλιοφάνεια!

 

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Εξωτερικό Τμήμα:  Δικτυωτό πλέγμα πυκνής ύφανσης - AirMesh, μεμβράνη Gore-Tex® για αδιαβροχοποίηση, σκληρό πλαστικό για ενίσχυση της περιμέτρου του αστραγάλου, σκληρό πλαστικό για προστασία στα δάκτυλα, μαλακή γλώσσα, Dynamotion Fit

Ενδιάμεση σόλα: AP+ (αφρός) της Mizuno, σχεδίαση U4ic, Mizuno Enerzy στην φτέρνα για μεγαλύτερη απορρόφηση κραδασμών και επιστροφή ενέργειας, Mizuno WAVE για ομαλή προώθηση στο τρέξιμο, υψηλής ποιότητας εσωτερική σόλα (premium insock) για μεγαλύτερη άνεση και πρόσθετη αντικραδασμική προστασία, τεχνολογία smoothride για ελαχιστοποίηση της επιτάχυνσης / επιβράδυνσης του ποδιού στην φάση απογείωσης / προσγείωσης,

Εξωτερική σόλα: Χ10 καουτσούκ για μεγαλύτερη αντοχή στη φθορά και μεγαλύτερη πρόσφυση στην περιοχή της φτέρνας, επιθέματα (lugs) διαφόρων κατευθύνσεων και τριγωνικού σχήματος, αυλάκωση που διατρέχει κατά μήκος το πέλμα για καλύτερη επαφή με το έδαφος σε οποιαδήποτε επιφάνεια.

Drop: 12 mm (φτέρνα 31 mm - δάκτυλα 19 mm)

Βάρος: 310 gr

Υποστήριξη: Ουδέτερο (Neutral)

Κορδόνια: Κλασσικά λεπτά και μαλακά κορδόνια, περασμένα ασύμμετρα στο πλαστικό πλάγιο εξωτερικό τμήμα και με τις δυο τελευταίες θηλιές με έξτρα ενίσχυση.

Ενδεικτική Λιανική Τιμή: 175 €

 

To Mizuno Wave Rider GTX μπορείτε να το βρείτε στα καταστήματα Mizuno καθώς και στο official e-shop της εταιρείας: https://www.mzn.gr/el-gr/papoutsia/wave-rider-gtx-927266

 

Δημήτρης Τρουπής

Δημήτρης Τρουπής

Κατάγεται από το Ξυλόκαστρο Κορινθίας και ζει μόνιμα στην Πάτρα. Συμμετείχε στην συντακτική ομάδα του Adventure Zone από το 2009, ενώ μαζί με τον Τάκη Τσογκαράκη ίδρυσαν και "τρέχουν" το Advendure.  Το τρέξιμο στα μονοπάτια των βουνών και η μεταφορά εικόνων και συναισθημάτων μέσα από τα άρθρα του αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του. Παθιάζεται με τους αγώνες ορεινού τρεξίματος, υπεραντοχής και  περιπέτειας. Έχει πολλές συμμετοχές και διακρίσεις σε αγώνες ορεινού τρεξίματος όλων των αποστάσεων, με έμφαση στους αγώνες ultra trail.  Θεωρεί ότι το τρέξιμο και η πεζοπορία στη φύση είναι μια εσωτερική ανάγκη του ανθρώπου, μας φέρνει πιο κοντά σε αυτήν και μας κάνει να αγαπήσουμε περισσότερο το περιβάλλον.

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ