Scarpa Rush: Ένας Arsène Lupin των μονοπατιών!

Από 17 Ιουν 2021

Η πρώτη εντύπωση που σου δίνει οπτικά το Scarpa Rush μόλις βγει από το κουτί του,  είναι ενός καθαρόαιμου παπουτσιού για ορεινό τρέξιμο. Μόλις όμως το φορέσεις και βγεις στα μονοπάτια, καταλαβαίνεις ότι έχεις στα πόδια σου ένα εργαλείο που “μεταμφιέζεται”, όταν χρειαστεί, σε παπούτσι είτε για πεζοπορία και fastpacking, είτε για τρέξιμο. Αυτή η υβριδική μορφή παπουτσιών ανεβαίνει σταθερά στην αγορά τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα μέσα στο διάστημα της πανδημίας. Εξυπηρετεί δε άψογα outdoor εξορμήσεις που απαιτούν πεζοπορική σβελτάδα που μπορεί άνετα να περιλαμβάνει και αρκετά χιλιόμετρα trail running. Μπορεί ακόμη να λύσει τα χέρια σε εκδρομές, όπου θα συνδυάσουμε ημέρες πεζοπορίας, fastpacking αλλά και δρομικής προπόνησης και δεν θέλουμε να κουβαλάμε πολλά ζευγάρια παπουτσιών μαζί μας. Μεγάλη άνεση, σταθερότητα, εξαιρετική πρόσφυση και ικανοποιητική αντικραδασμικότητα είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του Scarpa Rush που ενισχύουν τον υβριδικό του χαρακτήρα και τα οποία θα αναλύσουμε στη συνέχεια.

 

 

Εξωτερικό τμήμα

Πυκνό δικτυωτό ύφασμα διατρέχει όλο το εξωτερικό τμήμα του Rush, αλλά είναι εμφανές από την εσωτερική του πλευρά, μιας και πάνω στο ύφασμα υπάρχουν θερμοκολλημένες πλαστικές επιφάνειες διαφόρων σχημάτων και χρήσης. Το ύφασμα είναι πολύ μαλακό και γίνεται παχύτερο περιμετρικά του αστραγάλου, χωρίς εσωτερικές ραφές, άρα πολύ άνετο και μαλακό για το πόδι, κάτι που το αισθανθήκαμε ιδιαίτερα σε κάθε χρήση του παπουτσιού. Η διαπνοή του είναι μέτρια και είναι λίγο ζεστό μέσα στη κάψα του ελληνικού καλοκαιριού.

 

 

Στα πλάγια, στο μέσο τμήμα του Rush, οι κάθετες λωρίδες πλαστικού εξασφαλίζουν περιμετρική στήριξη, ενώ το σκληρό πλαστικό περιμετρικά της φτέρνας προσθέτει πόντους στην σταθερότητα. Ο αχίλλειος είναι υπερυψωμένος και προστατεύεται άψογα, ενώ το παχύ μαλακό ύφασμα “φροντίζει” την άνεση του αστραγάλου.

 

 

Καινοτομία του Rush είναι ένα σκληρό πλαίσιο από TPU που η Scarpa το ονομάζει DSU (Dynamic Stabilizer Torsion), το οποίο ξεκινώντας από την φτέρνα μπαίνει μέσα στην ενδιάμεση σόλα και προστατεύει από στρέψεις του παπουτσιού κυρίως στις κατηφόρες.

 

 

To σκληρό πλαστικό μπροστά παρέχει κορυφαία προστασία στα δάκτυλα, των οποίων ο χώρος είναι άνετος και μεγάλος, κάτι απαραίτητο για πολύωρες πεζοπορικές ή δρομικές εξορμήσεις όταν πρηστεί το πόδι.

 

 

Η γλώσσα είναι ουσιαστικά κολλημένη εσωτερικά με το ύφασμα του παπουτσιού στο 90% του μήκους της, κάνει που την κάνει να στέκεται σταθερά και να μην φεύγει πλάγια, αλλά επίσης να μην προκαλεί τριβές στο πέλμα. Είναι παχιά και βοηθάει να μην μπαίνουν χώματα και χαλίκια, ενώ δεν νιώθουμε πίεση από τα κορδόνια όταν τα σφίγγουμε αρκετά.

 

 

Τα κορδόνια είναι κλασσικού τύπου και μαλακά και είναι περασμένα σε επίπεδες θηλιές πλαστικού ώστε να εξασφαλίζουν ομοιόμορφη πίεση στο πόδι.

 

Όλη η κατασκευή του εξωτερικού μέρους παρέχει εξαιρετική άνεση, ασφάλεια και κυρίως σταθερότητα, κάτι που είναι μεγάλο όπλο για το Rush, τόσο σε πεζοπορικές γρήγορες διαδρομές, όσο και σε ορεινό τρέξιμο και κυρίως κακοτράχαλα τεχνικά μονοπάτια.

 

 

Ενδιάμεση σόλα

Στην ενδιάμεση σόλα η Scarpa χρησιμοποιεί διπλής πυκνότητας αφρό EVA, μεσαίας πυκνότητας στο μπροστά τμήμα και υψηλής πυκνότητας στην φτέρνα για καλύτερη απορρόφηση κραδασμών. Επιπρόσθετα, τόσο στο κέντρο της περιοχής της φτέρνας, όσο και μπροστά κάτω από το μετατάρσιο, υπάρχουν δυο ενθέματα αφρού EVA χαμηλής πυκνότητας (πιο μαλακά), που και αυτά με τη σειρά τους δίνουν πόντους στην απορρόφηση κραδασμών και στο πόσο ξεκούραστο νιώθουμε το πόδι μας μετά από πολλές ώρες στα μονοπάτια. Το drop είναι 8mm, τυπικό της κατηγορίας και χρήσης του παπουτσιού.

 

 

 

1: Ενθέματα αφρού EVA χαμηλής πυκνότητας

 2: Πλαίσιο DST TPU

 3: Αφρός EVA μεσαίας πυκνότητας

 4: Αφρός EVA υψηλής πυκνότητας

 5: Εξωτερική σόλα από καουτσούκ Scarpa SuperGum

 

 

 

Είτε πεζοπορούμε, είτε τρέχουμε, οι κραδασμοί αν περνούν ψηλά στο πόδι κουράζουν και τραυματίζουν και η σχεδίαση της ενδιάμεσης σόλας από τη Scarpa απομακρύνει αυτά τα ενδεχόμενα. Βράχος, πέτρες, χώμα, ότι επιφάνεια και να δοκιμάσουμε δεν θα προβληματίσει, όσο αφορά τους κραδασμούς. Η μόνη επιφάνεια που δεν του πάει είναι φυσικά η άσφαλτος όσο αφορά το τρέξιμο, αλλά όχι την πεζοπορία που αποδίδει και εκεί πολύ καλά.

 

 

Εξωτερική σόλα

Στην εξωτερική σόλα η Scarpa χρησιμοποιεί δικό της καουτσούκ (SuperGum), το οποίο όπως διαπιστώσαμε “κολλάει” καλά, είτε σε χώμα, είτε σε πετρώδη και υγρά μονοπάτια. Επίσης, στο Rush η Scarpa χρησιμοποιεί την τεχνολογία της IKS (Interactive Kinetic System), με 7 περιοχές (μια στο πίσω μέρος και έξι μπροστά στο πέλμα, όπως φαίνεται στο ακόλουθο σχήμα) με ιδιότητες ώθησης, φρεναρίσματος, πρόσφυσης και απορρόφησης κραδασμών, ανάλογα με την τοποθέτηση.

 

 

Κόκκινο: Φρενάρισμα

Πορτοκαλί: Προώθηση

Πράσινο: Μέγιστη Πρόσφυση

Ανοιχτό Γαλάζιο: Active Cushioning Zone 

 

Τα επιθέματα (lugs) είναι ποικίλων μεγεθών, σχημάτων και κατευθύνσεων. Όλα αυτά κάνουν το Rush κορυφαίο στο θέμα της πρόσφυσης σε οποιοδήποτε έδαφος. Τέλος, οι περιοχές της εξωτερικής σόλας που έχουν την ονομασία Active Cushioning Zone, συμβάλλουν και αυτές μαζί με την ενδιάμεση σόλα στην προστασία από κραδασμούς, κάτι που δεν το βρίσκουμε εύκολα σε βουνίσια παπούτσια.

 

 

Το Scarpa Rush είναι μια έξυπνη λύση και ένα “πολυεργαλείο” που μπορεί να φορεθεί άνετα σε μεγάλες πεζοπορίες και fastpacking, αλλά και σε ορεινό τρέξιμο ή συνδυασμό τους. Μεγάλα του όπλα η άνεση, η σταθερότητα, η απορρόφηση κραδασμών και η πρόσφυση. Δεν του πάνε οι απόλυτα δρομικές διαδρομές όσο αφορά τα τρέξιμο αλλά και οι πιο ορειβατικές διασχίσεις με βαριά σακίδια, μιας και δεν μπορεί να υποκαταστήσει ένα πεζοπορικό μποτάκι. Σε όλες τις ενδιάμεσες καταστάσεις όμως ταιριάζει άψογα. Προσωπικά θα το φόραγα και σε αγώνες ultra trail που έχουν πιο ορειβατικό χαρακτήρα. Τέλος, θα μας βολέψει τέλεια σε εκδρομές στις οποίες θέλουμε μόνο ένα παπούτσι για να καλύπτει τις εξορμήσεις μας, είτε τρέχοντας, είτε πεζοπορώντας.

 

 

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Εξωτερικό Τμήμα:  Διχτυωτό υλικό σε συνδυασμό με θερμοκολλημένες πλαστικές λωρίδες περιμετρικά για στήριξη, ενίσχυση με πλαστικό TPU στα δάκτυλα για προστασία και περιμετρικά της φτέρνας για σταθερότητα, πλαίσιο DST TPU για σταθερότητα στις περιστροφικές κινήσεις του ποδιού, ενσωματωμένη στο εσωτερικό και παχιά γλώσσα για άνεση και σταθερότητα

Ενδιάμεση σόλα: Αφρός EVA διπλής (ενδιάμεσης και υψηλής) πυκνότητας, με δυο ενθέματα EVA χαμηλής πυκνότητας (πιο μαλακά) στη φτέρνα και το μετατάρσιο, για ενίσχυση της αντικραδασμικότητας

Εξωτερική σόλα: Καουτσούκ της Scarpa (SuperGum), με τεχνολογία IKS (Interactive Kinetic System), με 7 περιοχές (μια στο πίσω μέρος και έξι μπροστά στα δάκτυλα) με ιδιότητες ώθησης, φρεναρίσματος, πρόσφυσης και απορρόφησης κραδασμών, ψηλά επιθέματα (lugs) ποικίλων μεγεθών, σχημάτων και κατευθύνσεων

Drop: 8 mm (φτέρνα 25 mm - δάκτυλα 17 mm)

Βάρος: 395 gr – 42 νούμερο

Υποστήριξη: Ουδέτερο (Neutral)

Κορδόνια: Κλασσικά μαλακά κορδόνια περασμένα σε επίπεδες θηλιές πλαστικού ώστε να εξασφαλίζουν ομοιόμορφη πίεση στο πόδι

Ενδεικτική Λιανική Τιμή: 139 €

 

Λίγα λόγια για την Scarpa

Για να αναζητήσει κάποιος τις ρίζες της SCARPA θα χρειαστεί να κάνει ένα ταξίδι 70 χρόνων πίσω στην Ιστορία. Το 1938 με σκοπό να ενώσει τους τοπικούς κατασκευαστές παπουτσιών της μικρής πόλης της Βόρειας Ιταλίας Asolo, περιοχή με μακρά παράδοση στην δημιουργία χειροποίητων υποδημάτων, δημιουργείται η Società Calzaturiera Asolana Riunita Pedemontana Anonima (Αssociated Shoe Manufacturing Company of the Asolo Mountain Area, Συνεταιρισμός εταιρειών κατασκευής υποδημάτων της ορεινής περιοχής Asolo), τα αρχικά των οποίων σχηματίζουν το τελικό όνομα SCARPA. Η οικογένεια Parisotto είχε την φιλοδοξία να μετατρέψει τις βαριές μπότες από ένα χρήσιμο μεν, απλό και ταπεινό δε, εργαλείο δουλειάς, σε ένα πραγματικό αντικείμενο λατρείας, ένα ολοκληρωτικό σύμβολο Ιταλικής δημιουργίας και παράδοσης. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι οι κορυφαίες ορειβατικές μπότες είναι Ιταλικής προέλευσης. Από το 1956 χρονιά την οποία τα τρία αδέρφια Parisotto ηγήθηκαν της εταιρείας, την μετέτρεψαν με αργά αλλά σταθερά βήματα στην πορεία σε έναν από τους κορυφαίους παίκτες στην αγορά μποτών ορειβασίας, αναρρίχησης, σκι κατάβασης και ορειβατικού σκι. Το πάθος και την τεχνογνωσία για εξειδικευμένα παπούτσια βουνού τα τελευταία χρόνια η εταιρεία αφουγκραζόμενη προφανώς την τάση της αγοράς, την έχει μεταφέρει και στην δημιουργία μοντέλων για πεζοπορία και ορεινό τρέξιμο που απευθύνονται σε αθλητές όλων των κατηγοριών, για χρήση σε οποιοδήποτε αγωνιστικό πεδίο.

 

Αποκλειστικός αντιπρόσωπος των υποδημάτων SCARPA στην Ελλάδα είναι η POLO Α.Ε, Συντ. Ζησιμοπούλου 62, 175 64, Π.Φάληρο – Αθήνα

 

Δημήτρης Τρουπής

Δημήτρης Τρουπής

Κατάγεται από το Ξυλόκαστρο Κορινθίας και ζει μόνιμα στην Πάτρα. Συμμετείχε στην συντακτική ομάδα του Adventure Zone από το 2009, ενώ μαζί με τον Τάκη Τσογκαράκη ίδρυσαν και "τρέχουν" το Advendure.  Το τρέξιμο στα μονοπάτια των βουνών και η μεταφορά εικόνων και συναισθημάτων μέσα από τα άρθρα του αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του. Παθιάζεται με τους αγώνες ορεινού τρεξίματος, υπεραντοχής και  περιπέτειας. Έχει πολλές συμμετοχές και διακρίσεις σε αγώνες ορεινού τρεξίματος όλων των αποστάσεων, με έμφαση στους αγώνες ultra trail.  Θεωρεί ότι το τρέξιμο και η πεζοπορία στη φύση είναι μια εσωτερική ανάγκη του ανθρώπου, μας φέρνει πιο κοντά σε αυτήν και μας κάνει να αγαπήσουμε περισσότερο το περιβάλλον.

www.advendure.com

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ