Tecnica Maxima 2.0: Maxima σε όλα του!

Από 31 Μάι 2018

Τα τελευταία χρόνια η ιταλική TECNICA δραστηριοποιείται με μεγάλη επιτυχία και στη χώρα μας, παρουσιάζοντας στο απαιτητικό πια κοινό μερικά ιδιαίτερα αξιόλογα μοντέλα όπως τα Supreme Max 3.0, Inferno X-Lite 3.0, Rush E-lite κ.α. τα οποία και έχουμε ήδη παρουσιάσει. Τελευταία προσθήκη στην φαρέτρα της ιταλικής εταιρείας, το Maxima 2.0, ένα μοντέλο που όπως υποδηλώνει και το όνομά του … τα προσφέρει όλα στον μέγιστο βαθμό!

Το Maxima 2.0 ενσωματώνει όλες τις καινοτομικές τεχνολογίες και τα χαρακτηριστικά που έχουν κάνει τα παπούτσια της Tecnica εξαιρετικά δημοφιλή τα τελευταία χρόνια. Είναι σχεδιασμένο για μεγάλες αποστάσεις, από ορεινούς ημιμαραθωνίους, μαραθωνίους μέχρι και απαιτητικά ultra-trail σε σκληρά και τεχνικά μονοπάτια παρέχοντας κορυφαία απορρόφηση κραδασμών και προστασία, καθώς και μεγάλη άνεση στο πόδι. Αποτελεί την εναλλακτική του ήδη επιτυχημένου Supreme Max 3.0 με λίγο χαμηλότερο βάρος (325 γραμμάρια ανδρικό, 275 γραμμάρια γυναικείο) με διαφορετικού χαρακτήρα σόλα και βελτιώσεις στα σημεία.Εφαρμογή

Με το που θα φορέσετε το Maxima 2.0 θα καταλάβετε για πού προορίζεται. Όχι τόσο για γρήγορους και «flat» ημιμαραθωνίους, αν και ένας πιο αρχάριος και βαρύς δρομέας θα βρει την προστασία που ψάχνει ανεξαρτήτως απόστασης, σίγουρα ομως για σκληροτράχηλους ορεινούς ημιμαραθωνίους, μαραθωνίους και ultra trail αγώνες. Θα σας ψηλώσει μερικούς πόντους αφού η πλούσια μεσόσολά του η οποία είναι και το κυριότερο χαρακτηριστικό του παπουτσιού είναι υψηλού προφίλ και ιδιαίτερα απορροφητική. Λίγη προσοχή στην επιλογή του σωστού νούμερου, ίσως χρειαστεί να πάτε σε μισό νούμερο μεγαλύτερο για αυτό στο μαγαζί ζητήστε να δοκιμάσετε δύο ή τρία νούμερα πριν καταλήξετε.

 

 

 

Πάνω μέρος

 

 

Εξαιρετική δουλειά από την Tecnica στο πάνω μέρος του παπουτσιού! Η απουσία ραφών σε όλο το πάνω μέρος του Maxima 2.0 είναι ο κυριότερος λόγος για τον οποίο στο πόδι σας δεν θα δείτε τριβές, “hotspots” και φουσκάλες. Η Tecnica χρησιμοποιώντας την τελευταία λέξη της τεχνολογίας στην ραφή υφασμάτων (τεχνική 3D printing) κατάφερε να δημιουργήσει έναν συνδυασμό πλήρως αεριζόμενου δικτυωτού υλικού από πολύ λεπτή σιλικόνη στο μέσο του ποδιού (κάτι που σημαίνει και τεράστια αντοχή σε σχέση με τα απλά υφάσματα) με άνετο δικτυωτό υλικό με εσωτερικό ύφασμα στο εμπρός μέρος. Πολύ ιδιαίτερη υλοποίηση η οποία χαρίζει και πολύ καλή ποιότητα αερισμού εκεί όπου το πόδι την χρειάζεται περισσότερο.

 

 

Όπως στα τελευταία μοντέλα της εταιρείας, έτσι και εδώ έχει υλοποιηθεί το Wrap ’n’ free σύστημα σε όλο το πάνω μέρος. Το Wrap ‘n’ Free αποτελεί ένα σύστημα το οποίο χρησιμοποιεί δυο ζώνες διαφορετικών υλικών, οι οποίες σε συνδυασμό με το σύστημα των κορδονιών εξασφαλίζουν εξαιρετική προσαρμογή σε διαφορετικούς τύπους ποδιών, ώστε να παρέχουν τον καλύτερο δυνατό συνδυασμό μέγιστης ασφάλειας με ελευθερία κίνησης. Η μια ζώνη (Wrap Zone) είναι κατασκευασμένη από δυο στρώματα είναι στιβαρή και “δένει” το μεσαίο του ποδιού παρέχοντας σταθερότητα και προσαρμογή σε διαφορετικά μεγέθη. Η δεύτερη ζώνη (Free Zone) βρίσκεται στο κουντεπιέ και στο κολάρο που περικλείει τον αστράγαλο, είναι σαφώς πιο μαλακή και παρέχει αίσθηση άνεσης και ευλυγισίας.

 

 

Η προστασία στα δάκτυλα βρίσκεται σε πολύ καλά επίπεδα αφού η ευαίσθητη περιοχή καλύπτεται από σκληρό πλαστικό το οποίο θα μπορούσε να καλύπτει λίγο μεγαλύτερο εύρος για να αποδώσει την μέγιστη δυνατή προστασία.

 

 

 

Η γλώσσα είναι λεπτή με όση ενίσχυση χρειάζεται, εργονομικά σχεδιασμένη ανεβαίνοντας ψηλά στον αστράγαλο, ενώ “δένει” στο πόδι παρέχοντας άνεση. Δεν θα κουνηθεί από την θέση της αφού τα κορδόνια τα οποία περνούν από μία θηλιά σε συνδυασμό με τον εσωτερικό δικτυωτό ιμάντα ο οποίος την κρατάει και από τις δυο πλευρές της χαρίζουν την απαραίτητη σταθερότητα. Όσες φορές τα δοκιμάσαμε πήραν άριστα στην προστασία από είσοδο χώματος και μικρών πετρών, τόσο στο δικτυωτό τους τμήμα, όσο και στην περιοχή της γλώσσας. Ίσως κάποιοι με χοντρό «κουτεπιέ» βρουν την γλώσσα λίγο ενοχλητική σε εκείνο το σημείο του ποδιού αν δέσουν σφιχτά τα κορδόνια.

 

 

Τα κορδόνια κλασσικής σχεδίασης, μεσαίου πάχους είναι αρκετά μεγάλα αλλά λίγο σκληρά οπότε καλό είναι να κάνετε διπλό κόμπο για να μην σας λυθούν.

 

Το πίσω μέρος προστατεύεται από ημίσκληρο ελαστικό υλικό θα χαρίσει την απαραίτητη προστασία και σταθερότητα στην φτέρνα ενώ και το κολάρο είναι αρκετά πλούσιο για να κάνει το πόδι σας να αισθανθεί άνετα και να μην το ερεθίσει.

 

 

Μεσόσολα

Ωραία όλα τα παραπάνω αλλά αν κάποιος αγοράσει το Maxima 2.0 θα το αγοράσει για αυτό ακριβώς το σημείο του, το οποίο επί της ουσίας του χαρίζει και το όνομα: Maxima! Κάτω από το πέλμα σας έχετε ένα θηρίο απορρόφησης κραδασμών και άνεσης με το οποίο μπορείτε να τρέχετε απροβλημάτιστα σε όλα τα είδη σκληρού τερέν: μυτερές πέτρες, κλαδιά, βράχια, σαθρά μονοπάτια δεν αποτελούν πρόβλημα για την 8mm drop μεσόσολα αφρώδους EVA υψηλού προφίλ! Και εδώ η εταιρεία χρησιμοποιεί τις τεχνολογίες TRS (Tecnica Rolling System) και Extended Support System οι οποίες προσδίδουν σταθερότητα στο πάτημα και βελτιστοποίηση της μεταφοράς ενέργειας καθώς ρολάρει το πόδι στο έδαφος.

 

 

Το TRS (Tecnica Rolling System) Αποτελεί ουσιαστικά ένα σύστημα επιστροφής ενέργειας και απορρόφησης κραδασμών, το οποίο εκμεταλλεύεται σαν σχεδίαση το φυσικό ρολάρισμα του ποδιού από την φάση της προσγείωσης μέχρι να αφήσει το έδαφος. Παραδοσιακά, τα παπούτσια τρεξίματος χωρίζονται σε δυο ζώνες, με την πρώτη να ξεκινάει από το πίσω μέρος μέχρι την καμάρα του ποδιού (1/3 του συνολικού μήκους) και την δεύτερη από την καμάρα μέχρι τα άκρα των δακτύλων (2/3). Το σύστημα TRS αντιστρέφει αυτές τις αναλογίες, ενισχύοντας την απορρόφηση κραδασμών, μεγαλώνοντας την επιφάνεια επαφής με το έδαφος και εξασφαλίζοντας καλύτερο ρολάρισμα από το μπροστινό 1/3 του παπουτσιού που είναι καμπύλο μέχρι την φάση της απογείωσης, για μεγαλύτερη ώθηση και επιστροφή ενέργειας. Με την χρήση της πλατφόρμας TRS στην ανηφόρα εξασφαλίζεται καλύτερη προώθηση και χαμηλό βάρος, στην κατηφόρα μεγαλύτερη ασφάλεια λόγω της αυξημένης επιφάνειας επαφής και ταχύτητα μεταξύ των φάσεων της επαφής με το έδαφος και της προώθησης.

Η μεσόσολα του Maxima 2.0 υποστηρίζει το Extended Support System της Tecnica, το οποίο με βάση την εταιρεία προσφέρει μεγάλη καμπυλότητα και ενίσχυση στην καμάρα του ποδιού, καθώς και ασύμμετρο εσωτερικό προφίλ που είναι υπερυψωμένο περιμετρικά σε σχέση με το εξωτερικό του παπουτσιού, ώστε να κρατάει το πόδι σε σταθερή θέση σε ανομοιόμορφο τερέν και να ελαχιστοποιεί την πιθανότητα να γείρει το πόδι προς τα μέσα. Οι κάθετες αυλακώσεις που είναι εμφανείς σε όλο το μήκος της ενδιάμεσης σόλας συμβάλουν στην ευλυγισία του παπουτσιού.

 

 

Σόλα

Το Maxima χρησιμοποιεί την κορυφαία σόλα της Vibram® Megagrip μία από τις καλύτερες σόλες για παπούτσια ορεινού τρεξίματος που κυκλοφορούν στην αγορά η οποία τείνει να γίνει στάνταρντ και η οποία προσφέρει κορυφαία πρόσφυση και διάρκεια τόσο σε στεγνό όσο και σε βρεγμένο τερέν. Η σχεδίαση και το ύψος των ταπών της υποδηλώνει ότι σε λασπωμένο τερέν δεν θα τα καταφέρει εξίσου καλά οπότε σε τέτοιου είδους μονοπάτια δεν θα αποτελέσει την επιλογή σας. Πολύ καλή επιλογή άλλωστε για όποιον θέλει την καλύτερη δυνατή πρόσφυση σε λασπωμένο τερέν αποτελεί και το Supreme Max 3.0 το οποίο είχαμε δοκιμάσει και παρουσιάσει σε παλαιότερο άρθρο μας. Σε οτιδήποτε άλλο πάντως τα κατάφερε μια χαρά ενώ χαρακτηριστική είναι και η αντοχή της Megagrip στον χρόνο, κάτι που δύσκολα συναντάς σε σόλες παπουτσιών ορεινού τρεξίματος.

 

 

Συμπέρασμα

Δοκιμάστηκε πρώτη φορά ουσιαστικά αφόρετο σε πέντε ώρες αγώνα στη Σίφνο σε μία από τις πιο τεχνικές διαδρομές στην Ελλάδα και τα πέλματα στο τέλος βγήκαν αλώβητα. Χαρακτηριστική η άνεση με την οποία περνάει από τέτοιου είδους τερέν! Σε μετέπειτα προπονήσεις στην Πάρνηθα όπου το παπούτσι ήταν πια στρωμένο, η άνεση ήταν σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα ενώ και τα πόδια είχαν πια εκπαιδευτεί στο να διαβάζουν πιο σωστά το έδαφος κάτω από τα πέλματα. Να επισημάνουμε ότι θα χρειαστεί μια μικρή προσαρμογή στην αρχή για όποιον δεν έχει δοκιμάσει τέτοια παπούτσια υψηλού προφίλ αφού στην κατηφόρα χρειάζεται στα πρώτα πατήματα λίγη προσοχή για να μην γυρίσει το πόδι, κάτι που όμως συνηθίζεται και μαθαίνεται γρήγορα. Προστασία, διαπνοή, σταθερότητα σε πολύ καλά επίπεδα δεν θα προβληματίσει ακόμη και σε ζεστές συνθήκες μετά από πολλές ώρες. Το Maxima 2.0 μπορεί άνετα να αποτελέσει το φετινό «όπλο» σας σε μεγάλες προπονήσεις, ορεινούς ημιμαραθωνίους, μαραθωνίους ή ultra trail αγώνες σε σκληρά και τεχνικά μονοπάτια!

 

 

Μας άρεσε

- Απορρόφηση κραδασμών
- Άνεση
- Προστασία
- Πρόσφυση σε στεγνό τερέν
- Διαπνοή

Δεν μας άρεσε

- Μέτρια πρόσφυση σε λασπωμένο τερέν


Χαρακτηριστικά

- Βάρος: 325 γραμμάρια αντρικό, 275 γραμμάρια γυναικείο
- Προφίλ: 8mm
- Πάνω μέρος: χωρίς ραφές συνθετικό πολυουρεθάνης (PU, Tecniskin)
- Εσωτερικό ύφασμα: αντιολισθητικό, διαπνέον με 3D υφή
- Μεσόσολα: Αφρώδες EVA
- Πάτος: Ortholite® διπλής πυκνότητας
- Σόλα: Vibram® MEGAGRIP
- Τιμή: 145€

 

View this photo set on Flickr


Αποκλειστικός αντιπρόσωπος των προϊόντων Tecnica στην Ελλάδα είναι η εταιρεία Tecnica – Blizzard Hellas, ενώ μπορείτε να το βρείτε και σε πλήθος εξειδικευμένων καταστημάτων αθλητικών ειδών σε όλη την Ελλάδα.

Τάκης Τσογκαράκης

Η αγάπη του για το βουνό ξεκινάει πολλά χρόνια πίσω με τις πρώτες αναβάσεις στην αγαπημένη του Πάρνηθα και μετέπειτα με την σχολή Ορειβασίας του ΕΟΣ Αχαρνών. Το 2007 έτρεξε τον πρώτο του αγώνα ορεινού τρεξίματος και από τότε ονειρεύεται "όλο και ψηλότερα, όλο και μακρύτερα". Ελπίζει να το κάνει για πολλά χρόνια ακόμα...

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Latest Tweets

Speedway Ultra Trail – Διεκδικώντας τα σκήπτρα του πιο γρήγορου, παρουσίαση του νέου αγώνα από το @Advendure_Net :… https://t.co/YEKvZOScIy
Are you ready for @OlympusMarathon , the most prestigious skyrunning race in Greece? #OM #OM2020 #OlympusMarathon https://t.co/peTAE9L1ZL
Ο Στυλιανός Καϊάφας μας μιλάει για τον επετειακό 10ο Hortiatis Trail Run: https://t.co/aQN5lom4sR https://t.co/FxJ6rxM7ff
Follow Advendure on Twitter

Post Gallery

Speedway Ultra Trail – Διεκδικώντας τα σκήπτρα του πιο γρήγορου!»

Ο Στυλιανός Καϊάφας μας μιλάει για τον επετειακό 10ο Hortiatis Trail Run!

17 Φεβρουαρίου 1980: 40 χρόνια από την 1η χειμερινή ανάβαση στο Έβερεστ

Τα αποτελέσματα του Tarawera Ultra Marathon

CAT S52, ένα όμορφο smartphone για σκληρή χρήση

Τα αποτελέσματα του Salomon Mountain Cup - Πάρνηθα

Οι αιολικοί σταθμοί απειλή για τη βιοποικιλότητα της Οίτης

Merrell MTL Astrum: Ένα εργαλείο για τρέξιμο σε χειμερινές συνθήκες!

Κύκλωμα διακίνησης ερυθροποιητίνης σε όλη την Ευρώπη εξαρθρώθηκε στην Ισπανία...

PETZL Swift RL

Χορτιάτης Trail Run - Ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα

MERRELL Moab 2 GTX: Η γοητεία του κλασικού