Δοκιμή Συμπιεστικών Μηρού & Γάμπας CompresSport! Κύριο

Από 04 Μαρ 2013

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μεγάλη έμφαση στην τεχνολογία συμπίεσης (compression), με πολλά προϊόντα στην αγορά, και γκάμα που καλύπτει διάφορες περιοχές του σώματος του αθλητή σε σχέση βέβαια και με το άθλημα του. Στο σημερινό review θα ασχοληθούμε με τα συμπιεστικά μηρού (FORQUAD) και γάμπας (R2) της εταιρίας CompresSport. Η εταιρία έχει έδρα την Ελβετία, αλλά η μονάδα σχεδιασμού των προϊόντων της βρίσκεται στην Γαλλία και η παραγωγή γίνεται στην Τσεχία. Τα συμπιεστικά της χρησιμοποιούνται ευρέως από αθλητές υπεραποστάσεων, ορεινού τρεξίματος, τριάθλου αλλά και κολύμβησης.

Ας ξεκινήσουμε ξεδιαλύνοντας έναν μύθο. Μια εφαρμοστή μπλούζα, ή κολάν δεν αποτελεί προϊόν συμπίεσης, απλά επειδή είναι εφαρμοστό. Αυτό δεν είναι συμπίεση. Η πραγματική τεχνολογία συμπίεσης, η οποία χρησιμοποιήθηκε για δεκαετίες στον ιατρικό τομέα, κυρίως για ανθρώπους με προβλήματα στο κυκλοφοριακό των κάτω άκρων, εφαρμόζει συγκεκριμένη πίεση (διαβαθμισμένη) για να επιτύχει δυο βασικά αποτελέσματα. Την μείωση της κούρασης κατά την άσκηση και την γρήγορη αποκατάσταση μετά από αυτήν, λόγω περιορισμού της ταλάντωσης και της δόνησης των μυών και των τενόντων, και επίσης την αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος στην περιοχή εφαρμογής ώστε να προκύπτει μείωση της συσσώρευσης γαλακτικού οξέως και γρήγορη απομάκρυνση του μέσω της κυκλοφορίας του αίματος από τους μύες που “δουλεύουν”.

 

 H CompresSport εφαρμόζει μια διαφορετική τεχνική στο θέμα της διαβάθμισης της πίεσης, τόσο στην γάμπα όσο και στον μηρό. Τα κλασσικά συμπιεστικά εφαρμόζουν την διαβάθμιση με μεγαλύτερη πίεση στο κάτω μέρος και βαθμιαία μείωση της όσο ανεβαίνουμε προς τα επάνω, ώστε να καταφέρουν να μην λιμνάζει το αίμα στην περιοχή π.χ. της γάμπας. Αυτό είναι ιδανικό για ιατρικούς σκοπούς αλλά όχι για αθλητικές προσπάθειες. Στα FORQUAD (μηρός), η πίεση κυμαίνεται αντίστροφα. Χαμηλά κοντά στο γόνατο είναι 5 mm HG (μιλιμέτρ στήλης υδραργύρου) ενώ όσο προχωράμε προς τα επάνω αυξάνεται και στο πάνω μέρος του τετρακέφαλου ανεβαίνει στα 15 mm HG. Στο R2 για την περιοχή της γάμπας τα πράγματα διαφέρουν. Στην κορφή (προς το γόνατο) αλλά και στο κάτω μέρος (αστράγαλος) η πίεση είναι 12-14 mm HG, ενώ στο κέντρο ανεβαίνει στα 30 mm HG. Έτσι, σύμφωνα με την εταιρία πάντα, η πίεση επικεντρώνεται εκεί που κυρίως την χρειάζεται ο αθλητής, δηλαδή πάνω στον γαστροκνήμιο μυ. Στα δυο άκρα τόσο του FORQUAD όσο και του R2, υπάρχει μια μικρή λουρίδα (γκρι χρώμα – 3.5 cm πλάτος) όπου δεν εφαρμόζεται συμπίεση, έτσι ώστε να μην σφίγγει υπερβολικά ο αστράγαλος αλλά και η περιοχή γύρω από το γόνατο.

 

Τα περισσότερα συμπιεστικά φτιάχνονται από Lycra, αλλά έχουν το πρόβλημα της απώλειας των ιδιοτήτων συμπίεσης μετά από εκτεταμένη χρήση. Η CompresSport δεν χρησιμοποιεί το υλικό αυτό και τονίζει ότι τα συμπιεστικά της δεν χάνουν τις ιδιότητες τους ακόμη και μετά από μακροχρόνια χρήση, δίνοντας μάλιστα 2 χρόνια εγγύηση. Τα συμπιεστικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε κατά την διάρκεια της άσκησης, είτε κατά το πρώτο δίωρο μετά την άσκηση για να επιταχύνουν την αποκατάσταση. Πλένονται εύκολα στο χέρι, ενώ αν μπούν σε πλυντήριο θέλουν πλύσιμο σε χαμηλή θερμοκρασία, λόγω του υλικού κατασκευής τους.

 

Από την θεωρία στην πράξη:

 

Πίνακας αναζήτησης του σωστού μεγέθους για την γάμπα!Το πρώτο που παρατηρεί κάποιος είναι ότι έχουν εξαιρετική ποιότητα κατασκευής, αλλά και το ότι είναι πολύ ελαφριά. Θέλουν εξοικείωση στο τρόπο που πρέπει να τα φορέσεις, ενώ είναι πολύ σημαντικό να έχει γίνει σωστή επιλογή του μεγέθους. Υπάρχουν τέσσερα μεγέθη (Τ1-Τ4), και η επιλογή του σωστού για Πίνακας αναζήτησης του σωστού μεγέθους για τον μηρό!τον καθένα μας βασίζεται σε μετρήσεις που πρέπει να κάνουμε στην περίμετρο των σημείων του ποδιού που μας ενδιαφέρουν. Για το συμπιεστικό του μηρού (FORQUAD) μετράμε την περίμετρο της περιοχής πάνω από το γόνατο και στο παχύτερο σημείο ψηλά στον μηρό. Για το αντίστοιχο της γάμπας (R2) μετράμε το παχύτερο σημείο στον γαστροκνήμιο αλλά και το ύψος που έχει η κνήμη μας (καλάμι). Η σωστή επιλογή είναι βασικό στοιχείο για να δουλέψουμε σωστά αφού μεγαλύτερη πίεση θα προκαλέσει πρόβλημα στην σωστή κυκλοφορία του αίματος ενώ μικρότερη πίεση δεν θα επιτρέψει την σωστή εφαρμογή των ιδιοτήτων της συμπίεσης.

 

Μια λουρίδα από μικρές μπίλιες σιλικόνης "γαντζώνει" το FORQUAD στον μηρό!Στο συμπιεστικό του μηρού (FORQUAD) υπάρχει στο επάνω μέρος μια εσωτερική λωρίδα με μικρές μπίλιες από σιλικόνη, η οποία κάνει εξαιρετική δουλειά στο να το συγκρατεί στην σωστή θέση “γαντζώνοντάς το” στον μηρό, ακόμη και μετά από πολύωρα τρεξίματα, χωρίς να ενοχλεί τον αθλητή. Το κομμάτι αυτό δούλεψε τέλεια στα τρεξίματα που έκανα, και επίσης δεν παρατήρησα να διπλώνει ή να μαζεύει σε κανένα σημείο της αγωνιστικής ή προπονητικής μου προσπάθειας. Είναι πάντως ένας έξυπνος τρόπος ώστε να κρατιέται στην θέση του το συμπιεστικό χωρίς πρόβλημα ή έξτρα προσθήκες. Το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένα αναπνέει σωστά, αλλά επίσης δεν κρατάει νερό, όπως παρατήρησα τόσο σε τρέξιμο σε βροχή όσο και σε πέρασμα μέσα από ποτάμια. Στεγνώνει γρήγορα και αυτό αποτελεί επίσης βασικό πλεονέκτημα.

 

Η αρχική αίσθηση που έχει κάποιος όταν τα φορέσει για πρώτη φορά είναι περίεργη, ιδιαίτερα με αυτά του μηρού. Βέβαια, είναι εξαιρετικά άνετα και εφαρμόζουν τέλεια αν επιλέξει κάποιος το σωστό μέγεθος, συνηθίζονται δε εύκολα μετά από λίγες εφαρμογές.  Όσο περνάει η ώρα τρέχοντας νιώθεις να παρέχουν εξαιρετική υποστήριξη στα πόδια, ενώ λόγω ίσως της εφαρμογής τους στον δικέφαλο, σου δίνουν μια ώθηση να τρέξεις λίγο πιο γρήγορα. Αυτό ήταν ένα βασικό σημείο που παρατήρησα αρχικά και επιβεβαίωσα μετά από πολλές ώρες τρεξίματος σε οποιοδήποτε είδος τερέν και με ποικιλία ταχυτήτων.

 

Τα χρησιμοποίησα σε αρκετά τρεξίματα (και έναν πολύωρο αγώνα) μέχρι 5 ώρες, και μάλιστα με κάποιες δοκιμές σε παρατεταμένες κατηφόρες (>10 Km) τόσο σε μονοπάτι όσο και σε άσφαλτο, θέλοντας να δοκιμάσω την αίσθηση του τετρακέφαλου και του γαστροκνημίου στις πλειομετρικές συσπάσεις που επιφέρουν μικροσκοπικές ρήξεις στις μυϊκές ίνες (και μας ταλαιπωρούν σε μεγάλα ultra-trail) και επίσης συντελούν σημαντικά στο μυϊκό “πιάσιμο” (Delayed Οnset Μuscle Soreness) τις επόμενες ημέρες. Το κράτημα και η συμπίεση που προσφέρουν κινούνται σε εξαιρετικό βαθμό, ενώ οι μετα-προπονητικές συνέπειες τόσο επίπονων τρεξιμάτων μειώνονται σε μεγάλο βαθμό ώστε να μπορείς να μπεις με σωστή αποκατάσταση στην επόμενη προπόνηση. Είναι προφανές ότι αυτές οι ιδιότητες τους τα κάνουν ιδανικά για αγώνες υπεραπόστασης και ultra-trail, και θα έλεγα ότι εκεί ακριβώς βρίσκουν το ιδανικό πεδίο εφαρμογής.

 

Ένα ακόμη θετικό στοιχείο είναι ότι προφυλάσσουν τα πόδια από μικρά κλαδιά και θάμνους κατά το τρέξιμο, ενώ τώρα τον χειμώνα προσφέρουν και μια προστασία από το κρύο καθώς καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος των ποδιών. Δεν θα αντιμετωπίσουν όμως πρόβλημα και στην καλοκαιρινή ζέστη μιας και είναι εμφανής η δουλειά που έχει γίνει στο θέμα της αναπνοής στο υλικό.

 

 Τα συμπιεστικά του μηρού (FORQUAD), ίσως βοηθάνε και στην αποφυγή θλάσεων αλλά και του συνδρόμου της λαγονοκνημιαίας ταινίας λόγω του κρατήματος που προσφέρουν, αν και αυτό δεν μπορεί να διαπιστωθεί από μια δοκιμή όσο εκτεταμένη και να είναι παρά μόνο από σειρά μελετών. Τα αντίστοιχα συμπιεστικά για το γαστροκνήμιο (R2) θεωρητικά βοηθάνε στη αποφυγή κραμπών, αλλά η προσωπική μου άποψη είναι ότι πρώτα ο αθλητής πρέπει να φροντίσει την σωστή ενυδάτωση, την λήψη ηλεκτρολυτών αλλά και το πόσο δυνατά πηγαίνει έναν αγώνα ή προπόνηση σε σχέση με την προετοιμασία του, και μετά να αναζητήσει την βοήθεια για τις κράμπες στα συμπιεστικά. Σίγουρα βοηθάνε, αλλά ειδικά στο θέμα των κραμπών το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα σύνθετο με άλλους παράγοντες να παίζουν τον κυριότερο ρόλο. Αφού εξασφαλιστεί η σωστή εφαρμογή των παραγόντων αυτών, μπορούμε να πούμε ότι τα συμπιεστικά θα μας δώσουν ακόμη καλύτερες προϋποθέσεις στην αγωνιστική προσπάθεια και στην διαδικασία αποκατάστασης.

 

Συμπερασματικά, τα CompresSport παρέχουν εξαιρετική συμπίεση, παρέχοντας σωστή και γρήγορη αποκατάσταση μετά από έντονες προπονήσεις ή αγώνες αλλά και υποστήριξη μέσα στον αγώνα λόγω βελτίωσης της κυκλοφορίας και ταχύτερης απομάκρυνσης του γαλακτικού καθώς και περιορισμού των δονήσεων και της ταλάντωσης των μυών η οποία προκαλεί μικρές μυϊκές ρήξεις. Είναι εξαιρετικά σε σχεδίαση, άνετα και συγκρατούνται στο πόδι όση ώρα και να κρατήσει η προσπάθεια χωρίς να διπλώνουν. Έχουν εξαιρετικές ιδιότητες αναπνοής, και δεν κρατάνε το νερό διατηρώντας έτσι το χαμηλό τους βάρος. Η τιμή τους κυμαίνεται στα 60 € για το FORQUAD (μηρός) και 36 € για το R2 (γαστροκνήμιο), και είναι λογική για κάποιον που ζητάει το κάτι παραπάνω από την χρήση τεχνολογίας αιχμής για τις προπονήσεις και τους αγώνες του.

 

Ευχαριστούμε την εταιρία NewLife - ΛΕΟΝΑΡΔΟΣ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗΣ για την παραχώρηση των συμπιεστικών για τις ανάγκες του review.

 

Δημήτρης Τρουπής

Photo ©: CompresSport, Δημήτρης Τρουπής

Δημήτρης Τρουπής

Κατάγεται από το Ξυλόκαστρο Κορινθίας και ζει μόνιμα στην Πάτρα. Συμμετείχε στην συντακτική ομάδα του Adventure Zone από το 2009, ενώ μαζί με τον Τάκη Τσογκαράκη ίδρυσαν και "τρέχουν" το Advendure.  Το τρέξιμο στα μονοπάτια των βουνών και η μεταφορά εικόνων και συναισθημάτων μέσα από τα άρθρα του αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του. Παθιάζεται με τους αγώνες ορεινού τρεξίματος, υπεραντοχής και  περιπέτειας. Έχει πολλές συμμετοχές και διακρίσεις σε αγώνες ορεινού τρεξίματος όλων των αποστάσεων, με έμφαση στους αγώνες ultra trail.  Θεωρεί ότι το τρέξιμο και η πεζοπορία στη φύση είναι μια εσωτερική ανάγκη του ανθρώπου, μας φέρνει πιο κοντά σε αυτήν και μας κάνει να αγαπήσουμε περισσότερο το περιβάλλον.

www.advendure.com

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ