ADVENDURE - Compressport Free Belt Pro: Μια ζώνη μέσης που δίνει λύσεις!

Compressport Free Belt Pro: Μια ζώνη μέσης που δίνει λύσεις!

Από 01 Ιουν 2018

Για όσους από εμάς συμμετέχουμε σε πολύωρους αγώνες ultra-trail ή ακόμη και σε ορεινούς μαραθώνιους, τo θέμα της αποθήκευσης υλικών (gel, μπάρες, φλασκιά με υγρά κτλ…) αλλά και της τοποθέτησης των μπατόν (pole sticks) ορεινού τρεξίματος όταν δεν τα χρησιμοποιούμε μέσα στον αγώνα, είναι πολύ μεγάλης σημασίας. Συνήθως, αυτό που βλέπουμε σε αγώνες είναι παραγεμισμένα σακίδια και λύσεις για τα μπατόν που είτε φορτώνουν ακόμη περισσότερο την πλάτη μας, δεν έχουν σταθερότητα και μας ταλαιπωρούν, είτε είναι ιδιοκατασκευές που τις χαίρεται – και πολύ καλά κάνει -  αποκλειστικά ο ιδιοκτήτης τους. Όταν λοιπόν μάθαμε ότι η Compressport έχει βγάλει στην αγορά μια ζώνη, την  Compressport Free Belt Pro, που υπόσχεται λύση σε αυτά τα ζητήματα, “τρέξαμε” να την δοκιμάσουμε και να σας την παρουσιάσουμε.

Η παραλαβή της ζώνης “έκατσε κουτί” με την συμμετοχή μου σε έναν αγώνα που είχε όλα τα στοιχεία που θα δοκίμαζαν την ζώνη όσο καλύτερα γίνεται, τον Ηράκλειο Άθλο 2018. Η δομή της διαδρομής του συγκεκριμένου αγώνα με το έντονο ανάγλυφο, κάνει χρήσιμα τα μπατόν στις παρατεταμένες ανηφόρες του πρώτου μισού, και έπειτα την αποθήκευση τους στη ζώνη για περίπου 9-10 χιλιόμετρα γρήγορου και κυρίως κατηφορικού τρεξίματος μέχρι τον τερματισμό και μάλιστα σε κακοτράχαλο έδαφος.

 

Η Free Belt Pro δεν είναι μια τυπική ζώνη, αφού ουσιαστικά αποτελείται από δυο στρώματα ελαστικού και σκληρού υφάσματος ύψους 15 εκατοστών (είναι πιο πλατιά από την απλή Compressport Free Belt που δεν παίρνει μπατόν), έτσι διαμορφωμένα ώστε στο εσωτερικό να αποθηκεύονται υλικά σε οποιοδήποτε σημείο της ζώνης, μπροστά, πίσω ή στο πλάι. Παρότι λοιπόν στο πάνω μέρος της η ζώνη είναι έτσι ραμμένη ώστε να διαμορφώνονται τρείς διαφορετικοί αποθηκευτικοί χώροι, ουσιαστικά μπορεί κάποιος να τοποθετήσει υλικά σε κάθε σημείο της γύρω από τη μέση, αφού το εσωτερικό είναι ενιαίο. Επιπλέον, ο τρόπος που την φορά ο αθλητής θυμίζει περισσότερο ρούχο συμπίεσης, παρά μια απλή ζώνη.

 

 Η Free Belt Pro μπροστά και από πλάγια - χωράει άνετα τα υλικά της φωτογραφίας!

 

Φυσικά την γεμίζουμε με υλικά αφού την φορέσουμε και την προσαρμόσουμε στο σώμα μας – προσοχή, όχι στην κοιλιά μιας και είναι σφικτή –  στο ύψος της λεκάνης. Η αλήθεια είναι ότι την πρώτη φορά που θα την φορέσουμε θα μας φανεί σφικτή και λίγο περίεργη, αλλά μετά από λίγα λεπτά φεύγει εντελώς αυτή η αίσθηση και μένουν τα εντυπωσιακά χαρακτηριστικά που διαθέτει. Να τονίσουμε εδώ ότι έρχεται σε τρία μεγέθη (XS-S, M-L, XL-XXL) και θέλει προσοχή στην επιλογή μας, αφού όπως είναι φυσικό δεν διαθέτει κάποιο μηχανισμό σφιξίματος ή χαλαρώματος. Αν είμαστε οριακά μεταξύ δυο μεγεθών επιλέγουμε το μεγαλύτερο, όπως άλλωστε και σε όλο τον ρουχισμό της Compressport.

 

Το ύφασμα (χωρίς ραφές) από το οποίο είναι φτιαγμένη η ζώνη, είναι στο μεγαλύτερο ποσοστό στο μπροστά μέρος πολύ λεπτό, εξασφαλίζοντας εξαιρετικό εξαερισμό, εκτός από τρείς λεπτές, στενές και πιο πυκνής ύφανσης λωρίδες που το διατρέχουν και οι οποίες εξασφαλίζουν την μεγάλη ελαστικότητα αλλά και την αντοχή του υφάσματος. Πραγματικά η εμπειρία μου από τη χρήση της μέχρι στιγμής και κυρίως στον Ηράκλειο Άθλο δίνει εξαιρετικό βαθμό στο θέμα εξαερισμού, κάτι που είναι πολύ σημαντικό στο Ελληνικό ζεστό Καλοκαίρι. Το πίσω μέρος είναι φτιαγμένο από πιο ανθεκτικό, ελαστικό και παχύ ύφασμα, ώστε να εξασφαλίζεται ότι δεν θα υπάρχει ταλάντωση, αφού εκεί θα τοποθετηθούν και τα μπατόν.

 

Το ύφασμα στο μπροστά μέρος της ζώνης (αριστερή φώτο) είναι εξαιρετικά λεπτό για άριστη διαπνοή, ενώ πίσω (δεξιά φώτο) πιο πυκνό για αποφυγή ταλάντωσης από τα μπατόν και άλλα υλικά που ίσως τοποθετήσουμε!

 

Στο μπροστά μέρος και από την επάνω λωρίδα, ξεκινούν δυο σκληρά κορδόνια που απέχουν 15,5 cm μεταξύ τους και έχουν φορετά κλιπ εξαιρετικής ποιότητας ώστε να τοποθετούμε το νούμερο μας (bib). Η κατασκευή τους επιτρέπει να τοποθετηθεί bib κάθε μεγέθους και όπως διαπίστωσα στον Ηράκλειο Άθλο το σύστημα δουλεύει πολύ καλά, ιδιαίτερα αν τοποθετήσουμε το νούμερο όσο ψηλότερα γίνεται στα κορδόνια. Άπαξ και το τοποθετήσουμε το ξεχνάμε, ενώ στα bib που υπάρχει ανάποδα το υψομετρικό προφίλ, μας διευκολύνει αφάνταστα στο να του ρίχνουμε μια ματιά κατά τη διάρκεια της προσπάθειας μας. Τα κλιπ επιτρέπουν το πολύ γρήγορο μπάσιμο και βγάλσιμο του bib.

 

Εξαιρετικής ποιότητας τα κορδόνια με κλιπ για τον αριθμό (bib) και με μήκος που να καλύπτει κάθε μέγεθος!

 

Στο πίσω μέρος – αριστερά και δεξιά – υπάρχουν δυο ελαστικές θηλιές για την οριζόντια τοποθέτηση των μπατόν. Να επισημάνουμε ότι μιλάμε για μπατόν ορεινού τρεξίματος (τρίσπαστα, Ζ-Pole), και όχι πεζοπορικά. Εσωτερικά οι θηλιές έχουν στρώση σιλικόνης, ώστε να γαντζώνουν το υλικό και να μην γλιστράνε. Οι δυο θηλιές απέχουν μεταξύ τους περίπου 22 cm και είναι ορατές όπως διαπίστωσα καθώς σκύβουμε πίσω για να τοποθετήσουμε τα μπατόν, γεγονός που διευκολύνει την διαδικασία, η οποία είναι έτσι και αλλιώς εύκολη και πρακτική. Δεν υπάρχει καμία ταλάντωση, δεν “πονάει” κάπου η μέση μετά από πολύωρη χρήση και γενικά είναι σαν να μην τα έχεις βάλει στη μέση σου, ιδιαίτερα αν και πολύ ελαφριά από carbon. Επίσης δεν δείχνουν καμία φθορά και ξεχείλωμα από την μέχρι τώρα χρήση τους, κάτι που το περιμέναμε μια και η Compressport διαθέτει παραδοσιακά πολύ καλή ποιότητα κατασκευής στα προϊόντα της.

 

Σιλικόνη στο εσωτερικό των θηλιών συγκράτησης των μπατόν, ώστε να μην γλιστράνε!

 

Στο πίσω μέρος δεξιά στη ζώνη υπάρχει μια οπή για καλώδιο mp3, τηλεφώνου κτλ, το οποίο εξυπηρετεί καλά αν ακούμε μουσική στις προπονήσεις ή τους αγώνες μας. Από πρακτικής απόψεως πάντως, ίσως θα ήταν καλύτερα να βρίσκεται μπροστά η στο πλαϊνό τμήμα μιας και πίσω υπάρχουν και τα μπατόν.  

 

Οπή για καλώδιο τηλεφώνου, mp3 κτλ στο πίσω δεξιά μέρος της ζώνης!

 

Η Free Belt Pro έχει μεγάλη χωρητικότητα. Στον Ηράκλειο Άθλο κουβαλούσα 5 gel, ένα φλασκί των 250ml, ηλεκτρολύτες, μαγνήσια, τα μπατόν και το mp3 μου χωρίς κανένα πρόβλημα. Μεταφέρει άνετα και φλασκί των 500ml, ενώ σε συνδυασμό με ένα ελαφρύ vest μας καλύπτει με εξαιρετικό τρόπο σε πολύωρους ultra-trail αγώνες, μοιράζοντας πολύ καλά το βάρος σε όλο το σώμα. Αυτό που μένει να δούμε είναι πως την “νιώθει” κάποιος πάνω του σε τέτοιους μεγάλης διάρκειας αγώνες, όμως αυτή την απάντηση θα την έχουμε και θα την δημοσιεύσουμε μετά την χρησιμοποίηση της στο The North Face Lavaredo Ultra Trail στις 22 & 2 Ιουνίου, στην Ιταλία και τους Δολομίτες.

 

Παρότι με την πρώτη ματιά φαίνεται (και την νιώθεις) ενιαία, ουσιαστικά αποτελείται από τρία τμήματα, γεγονός που βοηθάει στην τοποθέτηση και την μη μετακίνηση των υλικών που θα τοποθετήσουμε!

 

Η Compressport Free Belt Pro μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε μόνη της σε ορεινούς μαραθωνίους και προπονήσεις, είτε σε συνδυασμό με ένα ελαφρύ vest ή σακίδιο σε αγώνες ultra-trail. Λύνει σημαντικά θέματα μεταφοράς υλικών και μπατόν για ορεινό τρέξιμο με τον πλέον άνετο και χρηστικό τρόπο. Προσαρμόζει τέλεια στο σώμα μας, δεν ταλαντώνεται, έχει πολύ καλό εξαερισμό και δίνει άνεση στην ελεύθερη τοποθέτηση υλικών σε αυτήν.

 

Η Compressport Free Belt Pro έχει τιμή λιανικής 39 και αποκλειστικός αντιπρόσωπος της είναι η εταιρία NewLife - ΛΕΟΝΑΡΔΟΣ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗΣ, την οποία ευχαριστούμε για την παραχώρηση της ζώνης για τις ανάγκες της δοκιμής μας. Μπορείτε να την βρείτε και σε εξειδικευμένα αθλητικά καταστήματα.

 

Δημήτρης Τρουπής

Δημήτρης Τρουπής

Κατάγεται από το Ξυλόκαστρο Κορινθίας και ζει μόνιμα στην Πάτρα. Συμμετείχε στην συντακτική ομάδα του Adventure Zone από το 2009, ενώ μαζί με τον Τάκη Τσογκαράκη ίδρυσαν και "τρέχουν" το Advendure.  Το τρέξιμο στα μονοπάτια των βουνών και η μεταφορά εικόνων και συναισθημάτων μέσα από τα άρθρα του αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του. Παθιάζεται με τους αγώνες ορεινού τρεξίματος, υπεραντοχής και  περιπέτειας. Έχει πολλές συμμετοχές και διακρίσεις σε αγώνες ορεινού τρεξίματος όλων των αποστάσεων, με έμφαση στους αγώνες ultra trail.  Θεωρεί ότι το τρέξιμο και η πεζοπορία στη φύση είναι μια εσωτερική ανάγκη του ανθρώπου, μας φέρνει πιο κοντά σε αυτήν και μας κάνει να αγαπήσουμε περισσότερο το περιβάλλον.

www.advendure.com

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Latest Tweets

Mizuno Wave Rider GTX: Ένα παπούτσι παντός καιρού, για άσφαλτο και χωμάτινες επιφάνειες, αναλυτικό review του… https://t.co/7J7ZFvrTGy
@RunMessinia : 421 χιλιόμετρα! 10 συνολικά μαραθώνιοι σε 10 ημέρες, στο μεγαλύτερο stage race της Ελλάδας:… https://t.co/iJFtWaRykf
"Αν δεν υποφέρεις, τότε δεν είναι @TDG_trail ", το βιωματικό άρθρο της Dragana Cejovic από την συμμετοχή της στο φε… https://t.co/QIPpNbVUIV
Follow Advendure on Twitter

Post Gallery

Mizuno Wave Rider GTX: Ένα παπούτσι παντός καιρού, για άσφαλτο και χωμάτινες επιφάνειες!

Run Messinia: 421 χιλιόμετρα! 10 συνολικά μαραθώνιοι σε 10 ημέρες, στο μεγαλύτερο stage race της Ελλάδας!

Αν δεν υποφέρεις, τότε δεν είναι TOR…

Γιατί πεζοπορία με Μπατόν ;

Run Messinia: Συγκινητικές στιγμές στον αγώνα για την Ελευθερία!

O Άρκαλος ... μας μιλάει για το Sfakia Sky Marathon & Vertical Run!

Motorola Defy 2021 - Όμορφο και ανθεκτικό!

Το Run Messinia τιμά τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση: Το πρόγραμμα – Οι αθλητές – Οι διαδρομές!

O Φώτης Ζησιμόπουλος έγραψε ιστορία στο φετινό Σπάρταθλο!

To UTMB απαγορεύει όλα τα παυσίπονα από το 2022!

To 4ο Chianti Ultra Trail έρχεται στις 26 -27 Μαρτίου 2022 με νέο αγώνα 100Km και πολλές εκπλήξεις – Ο Matteo Matteuzzi, τεχνικός διευθυντής του CUT, σε μια αποκλειστική συνέντευξη στο Advendure!

Tor des Geants 2021: Με Ελληνικό ενδιαφέρον επιστρέφουν οι Γίγαντες των Άλπεων!