Mizuno Breath Thermo® Dynamotion® ½ Zip: Παρουσίαση και Δοκιμή! Κύριο

Ο χειμώνας και οι χαμηλές θερμοκρασίες που τον συνοδεύουν έχουν πια σχεδόν φτάσει και όλοι αναζητούμε κάποια ρούχα που θα μας κρατήσουν ζεστούς αλλά ταυτόχρονα θα μας δίνουν και την άνεση που χρειαζόμαστε για τρέξιμο στις προπονήσεις και τους χειμερινούς αγώνες μας. Αντικείμενο λοιπόν της σημερινής παρουσίασης και δοκιμής είναι ένα νέο προϊόν από την Mizuno, η μακρυμάνικη μπλούζα Breath Thermo® Dynamotion® ½ Zip. Στο άρθρο θα παρουσιάσουμε τις τεχνολογίες που εφαρμόζονται σε αυτήν την μπλούζα - η οποία εκτός του τρεξίματος μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε άλλες outdoor δραστηριότητες - και θα αναλύσουμε την γνώμη μας μετά από μια σειρά εκτεταμένων δοκιμών της σε προπονήσεις και αγώνες.

Ας ξεκινήσουμε την παρουσίαση από το βασικότερο χαρακτηριστικό της, την τεχνολογία Breath Thermo®. Πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό που αφορά την σχεδίαση και κατασκευή της ίνας που χρησιμοποιείται σε μια σειρά ρούχων της Mizuno και που δεν αφορά μόνο το τρέξιμο αλλά μια σειρά από διαφορετικά αθλήματα. Η φιλοσοφία απλή, αλλά πολύ βασική. Το ύφασμα να είναι πολύ ελαφρύ, αλλά ταυτόχρονα και ζεστό για να μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε χαμηλές θερμοκρασίες. Ταυτόχρονα να μην χάνει τις ιδιότητες του μετά από τα πολλά πλυσίματα στα οποία θα υποβληθεί! Οι ειδικές ίνες της τεχνολογίας Breath Thermo® έχουν λοιπόν την ιδιότητα να χρησιμοποιούν - απορροφώντας την - την υγρασία που παράγεται από τον ιδρώτα μας καθώς τρέχουμε και μέσα από μια διαδικασία «τριβής» των μορίων των υδρατμών με τα αντίστοιχα των ειδικά σχεδιασμένων ινών να παράγουν θερμότητα η οποία επιστρέφεται πίσω στο σώμα μας κρατώντας το ζεστό σε χαμηλές εξωτερικές θερμοκρασίες! Με απλά λόγια, το ύφασμα χρησιμοποιεί τον ιδρώτα που παράγει το σώμα μας για να κρατηθούμε ζεστοί. Είναι αξιοσημείωτο ότι με την Breath Thermo η θερμοκρασία του σώματος παραμένει σταθερή στους 37οC, γεγονός που την διαφοροποιεί σημαντικά από άλλα αντίστοιχα προϊόντα της αγοράς.


Ήταν πολύ εντυπωσιακό το πείραμα που κάναμε στα γραφεία της Mizuno στην Αθήνα με ένα μπαλάκι από ίνες Breath Thermo®, το οποίο τοποθέτησα στην χούφτα μου, ρίξαμε νερό από ένα μπουκάλι ώστε να βραχούν και μετά καθώς έσφιξα στην γροθιά μου τις ίνες ένιωσα την άνοδο της θερμοκρασία τους μέσα σε ελάχιστο χρόνο! Το ακόλουθο βίντεο της Mizuno αναφέρεται στην καινοτομική τεχνολογία Breath Thermo® :

 




Ένα ρούχο που προορίζεται και για τρέξιμο πρέπει εκτός φυσικά των άλλων χαρακτηριστικών του, να είναι άνετο και να μας διευκολύνει την γρήγορη κίνηση. Η Mizuno έχει σχεδιάσει τα δρομικά της ρούχα με την τεχνολογία Dynamotion®, η οποία ουσιαστικά περιγράφει την συνολική σχεδίαση του ρούχου όπως «κάθεται» στο σώμα μας ώστε να είναι άνετο, ελαφρύ, να εφαρμόζει πολύ καλά και να διευκολύνει την πλήρη κίνηση που χρειαζόμαστε όταν τρέχουμε. Το Mizuno Breath Thermo® Dynamotion® ½ Zip ζυγίζει μόλις 160 γραμμάρια (στο μέγεθος Large) και εφαρμόζει την τεχνολογία Dynamotion®.


 Πολύ βασικό είναι για ένα ρούχο που χρησιμοποιείται στο τρέξιμο, αλλά και σε άλλες outdoor δραστηριότητες, να μην «πιάνει» εύκολα βακτηρίδια και να μην μυρίζει έντονα λόγω του ιδρώτα μας κατά την διάρκεια και μετά την δραστηριότητα. Το Mizuno Breath Thermo® Dynamotion® ½ Zip είναι φτιαγμένο από αντιβακτηριδιακό υλικό ώστε να εξασφαλίζει τα χαρακτηριστικά αυτά. Να τονίσουμε εδώ ότι είναι φτιαγμένο από 90% πολυεστέρα και 10% πολυακρυλικό υλικό.


Η τεχνολογία NiteLite® (αντανακλαστικό υλικό) που χρησιμοποιείται τόσο μπροστά όσο σε πίσω μέρη της μπλούζας, καθώς και στο logo της,  επιτρέπει να είναι ο δρομέας ορατός στο σκοτάδι, και προσδίδει έτσι ασφάλεια σε νυχτερινά τρεξίματα.


Τέλος, η μπλούζα Mizuno Breath Thermo® Dynamotion® ½ Zip κλείνει με φερμουάρ στο επάνω μέρος, για το οποίο υπάρχει θήκη όταν κλείσει τελείως, ενώ είναι τύπου «ζιβάγκο» στο λαιμό εξασφαλίζοντας ακόμη μεγαλύτερη θερμική άνεση σε χειμερινά τρεξίματα.

Δοκιμή και συμπεράσματα:

Η Mizuno Breath Thermo® Dynamotion® ½ Zip δοκιμάστηκε σε προπονήσεις, αλλά κυρίως κατά την διάρκεια της συμμετοχής μου στον Rodopi Advendurun 100 miler, όπου αποτέλεσε το βασικό μου ρούχο, κυρίως κατά την διάρκεια των νυχτερινών ωρών του αγώνα. Η υγρασία και το κρύο της νυχτερινής Ροδόπης έδωσε την ευκαιρία για μια πολύωρη δοκιμή των ιδιοτήτων της σε σκληρές συνθήκες.


Η μπλούζα είναι σχεδιασμένη έτσι ώστε να εφαρμόζει στο σώμα, γεγονός που σημαίνει ότι πρέπει να την επιλέξουμε ώστε να είναι σωστή για το μέγεθος μας. Αν γίνει αυτό, διαπιστώνουμε άμεσα την άνεση που προσφέρει και το ότι γίνεται «ένα» με το σώμα μας ώστε να διευκολύνει το τρέξιμο μας. Έχει πολύ απαλή αίσθηση στο σώμα, ιδιαίτερα στο τμήμα της πλάτης και των μανικιών. Στην περιοχή του στήθους, του κάτω μέρους της πλάτης και στην κοιλιά, η πλέξη  εσωτερικά είναι τέτοια (δεν είναι λεία η υφή) που την νιώθεις, και ίσως αυτό να ξενίσει κάποιους αρχικά. Μόλις όμως συνηθίσεις την αίσθηση που προσφέρει συνολικά η μπλούζα τρέχεις απροβλημάτιστα και με χαρακτηριστική αίσθηση άνεσης.


Οι «θερμικές» ιδιότητες του Breath Thermo® γίνονται αντιληπτές μετά από 10-15 λεπτά τρεξίματος και αφού αρχίσουμε να ιδρώνουμε και νιώθουμε την εσωτερική άνοδο της θερμοκρασίας. Στην Ροδόπη την χρησιμοποίησα αρχικά φορώντας την εσωτερικά, με έναν εξαιρετικά ελαφρύ αδιάβροχο-αντιανεμικό εξωτερικά (κυρίως για την έντονη υγρασία που υπήρχε στον αγώνα τις βραδινές ώρες και για τις αντιανεμικές του ιδιότητες), το οποίο γρήγορα αναγκάστηκα να βγάλω μιας και ένιωθα ήδη «θερμικά» πολύ άνετα με την μπλούζα. Να τονίσω εδώ ότι αν νιώσουμε να ζεσταινόμαστε ιδιαίτερα μπορούμε να κατεβάσουμε το φερμουάρ μέχρι κάτω ώστε να εξισορροπήσουμε την κατάσταση, γεγονός που με βοήθησε ιδιαίτερα μετά τις πρώτες πρωινές ώρες του αγώνα που ανέβηκε η θερμοκρασία περιβάλλοντος.


Το φερμουάρ έχει εξαιρετική κατασκευή και δεν μπλοκάρει, ενώ συνεχίζει να λειτουργεί άψογα μετά από πάρα πολλές ώρες «βαριάς» χρήσης. Την ένιωσα λίγο «σφικτή» στον λαιμό όταν κλείνει τελείως το φερμουάρ, αλλά είναι κάτι που συνηθίζεται με τον καιρό και το συναντάμε στις μπλούζες τύπου ζιβάγκο και επίσης ξεπερνιέται – σε περίπτωση που ενοχλεί κάποιον αθλητή - αν δεν κλείσει τελείως το φερμουάρ.


Ένα χαρακτηριστικό που μου άρεσε ιδιαίτερα είναι ότι δεν νιώθεις καθόλου την μπλούζα να βαραίνει από τον ιδρώτα, και στεγνώνει πολύ γρήγορα. Έχει άψογη απορροφητικότητα, ενώ είναι επίσης πολύ σημαντικό ότι δεν μυρίζει έντονα αμέσως μετά το τρέξιμο και έχει και αντιβακτηριδιακή προστασία. Σε συνδυασμό με το ότι μου άρεσε και από αισθητικής απόψεως, σημαίνει ότι μπορεί να φορεθεί και μετά το τρέξιμο μας για κάποιο διάστημα χωρίς να νιώθουμε βρεγμένοι και χωρίς την οσμή του ιδρώτα.


 Τα αντανακλαστικά που έχει μπροστά και πίσω δουλεύουν σωστά, και σε συνδυασμό με έναν καλό φακό μας κάνουν ορατούς στο σκοτάδι. Βασικό πλεονέκτημα μιας και τώρα τον χειμώνα πολλά από τα τρεξίματα μας είναι νυχτερινά.


Η μπλούζα δεν χάνει καθόλου τις ιδιότητες της μετά από πολλά πλυσίματα, και αυτό φυσικά οφείλεται στις ίνες που έχει η πλέξη (Breath Thermo®). Σε συνδυασμό με τις εξαιρετικές ραφές της, αποτελεί μια αγορά που θα μας κρατήσει για πάρα πολύ καιρό.


Τέλος, ειδικά το τμήμα στήθους, πλάτης και κοιλιάς έχει εξαιρετική διαπνοή, γεγονός που γίνεται άμεσα αντιληπτό μόλις κάποιος εξετάσει την πλέξη της μπλούζας, αλλά το διαπιστώνει και λειτουργικά μετά από λίγη ώρα τρεξίματος.


Ανακεφαλαιώνοντας, η Mizuno Breath Thermo® Dynamotion® ½ είναι μια μπλούζα ειδικά σχεδιασμένη για τρέξιμο και άλλες δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα σε χαμηλές θερμοκρασίες, δεν χάνει τις θερμικές της ιδιότητες με τον καιρό και τα πλυσίματα – γεγονός που σημαίνει ότι θα αποτελέσει τον δρομικό μας ρουχισμό για πολύ καιρό - είναι εξαιρετικά ελαφριά και άνετη στο τρέξιμο βοηθώντας την πλήρη κίνηση του επάνω μέρους του σώματος, ενώ παρέχει και αντιβακτηριδιακή προστασία. Επιτυγχάνει να κρατάει το σώμα ζεστό αλλά με πολύ ελαφρύ ρούχο. Το κόστος της κυμαίνεται στα 85 ευρώ.



Δημήτρης Τρουπής

Photo ©: Mizuno, Δημήτρης Τρουπής

Δημήτρης Τρουπής

Κατάγεται από το Ξυλόκαστρο Κορινθίας και ζει μόνιμα στην Πάτρα. Συμμετείχε στην συντακτική ομάδα του Adventure Zone από το 2009, ενώ μαζί με τον Τάκη Τσογκαράκη ίδρυσαν και "τρέχουν" το Advendure.  Το τρέξιμο στα μονοπάτια των βουνών και η μεταφορά εικόνων και συναισθημάτων μέσα από τα άρθρα του αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του. Παθιάζεται με τους αγώνες ορεινού τρεξίματος, υπεραντοχής και  περιπέτειας. Έχει πολλές συμμετοχές και διακρίσεις σε αγώνες ορεινού τρεξίματος όλων των αποστάσεων, με έμφαση στους αγώνες ultra trail.  Θεωρεί ότι το τρέξιμο και η πεζοπορία στη φύση είναι μια εσωτερική ανάγκη του ανθρώπου, μας φέρνει πιο κοντά σε αυτήν και μας κάνει να αγαπήσουμε περισσότερο το περιβάλλον.

Συνέντευξη στην ET1:

https://www.youtube.com/watch?v=3iyn3QmFlyE

Podcast "Γιατί Τρέχουμε" - s2 #09"

https://www.youtube.com/watch?v=2LTrKZ8PyWc

https://open.spotify.com/episode/3fh6hrfPU1lV8rMeJFwu4K?fbclid=IwY2xjawIIXc1leHRuA2FlbQIxMAABHcgV9oGV5267G_FMpYrdiTQvYeD-CHcKdwl87X6PcJAHPVJ1MMD7jsi0zA_aem_BamBteVv_iyujN0SoxVdyg

www.advendure.com