Το “9ο Zagori Mountain Running, ολοκληρώθηκε, αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις σε αθλητές κι επισκέπτες!

24 Ιουλ 2019

“Ένας θεσμός, αθλητισμού και πολιτισμού, πρεσβευτής σημαντικών κοινωνικών μηνυμάτων”

H 9η συνεχόμενη διοργάνωση του μεγαλύτερου ορεινού αγώνα τρεξίματος στην Ελλάδα, Zagori Mountain Running 2019, που πραγματοποιήθηκε από τις 19 έως τις 21 Ιουλίου, ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία, φιλοξενώντας φέτος 2.300 Έλληνες και ξένους αθλητές από 37 διαφορετικές χώρες και πάνω από 12.000 επισκέπτες, στον όμορφο τόπο του Ζαγορίου. Το αγωνιστικό τριήμερο, προσέφερε και φέτος  μια ανεπανάληπτη αθλητική εμπειρία στους συμμετέχοντες, στο καταπράσινο τοπίο των μονοπατιών της Τύμφης και του Ζαγορίου. Οι αθλητές των τεσσάρων αγώνων της διοργάνωσης 80km, 44+km, 21km& 10 km δοκιμάστηκαν σε δύσκολες τεχνικά διαδρομές, διέσχισαν πετρόκτιστα γιοφύρια, μονοπάτια ασύγκριτης ομορφιάς,  βρέθηκαν στην καρδιά του επιβλητικού φαραγγιού του Βίκου και στη μεγάλη αγκαλιά του σπάνιας αρχιτεκτονικής του Γεωπάρκου Βίκου- Αώου.

 

 

Το φετινό Zagori Mountain Running όχι μόνο διατήρησε αλλά αύξησε την συμμετοχή των αθλητών, επιβεβαιώνοντας την ανταπόκριση που απολαμβάνει ως μια από τις κορυφαίες αθλητικές διοργανώσεις ορεινού τρεξίματος τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, πολλές  παράλληλες δράσεις με κοινωνικό και περιβαλλοντικό χαρακτήρα, έλαβαν χώρα στο Τσεπέλοβο και τους Κήπους κατά τη διάρκεια του τριημέρου, προσελκύοντας ακόμα περισσότερους επισκέπτες, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της συνεχούς αναβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών, η διοργάνωση κατήρτισε και υλοποίησε αναλυτικό σχέδιο για την ιατρική κάλυψη των αγώνων, διασφαλίζοντας την υγεία των δρομέων κατά τη διάρκεια της συμμετοχής τους.

 

Εντυπωσιακά νέα ρεκόρ, στα 80km και τα 44km

Από τις φετινές αθλητικές επιδόσεις, δεν έλειψαν τα ρεκόρ, ανεβάζοντας ακόμη πιο ψηλά τον πήχη της διοργάνωσης.

Η πρώτη εκκίνηση δόθηκε το Σάββατο 20 Ιουλίου, στις 4:30 π.μ στο Τσεπέλοβο Ζαγορίου, με όλους τους αθλητές να συμμετέχουν στην απόλυτη πρόκληση ορεινού τρεξίματος, της  απαιτητικής διαδρομής του TeRA 80km.Το νήμα του τερματισμού έκοψε πρώτος  ο Δημήτρης Σελέτης (Kassimis Training) σημειώνοντας χρόνο 8:18:06’’, ο οποίος αποτελεί νέο ρεκόρ αγώνα! Δεύτερος τερμάτισε ο  Φώτης Ζησιμόπουλος (KassimisTraining) με χρόνο8:55:19’’,ενώ στην τρίτη θέση βρέθηκε ο Eυάγγελος Νούλας (KassimisTraining) με χρόνο 9:21:53’’.

Στις γυναίκες, την πρώτη θέση κατέκτησε η Katarzina Cekoska με χρόνο 11:21:55’’. Στη δεύτερη θέση τερμάτισε η Αντριάνα Βασιλάτου ( Tecnika Hellas) με χρόνο 11:27:06’’, ενώ την τρίτη θέση στο βάθρο συμπλήρωσε η Ντέπυ Σημαντράκου (Kourkourikis Training Group)με χρόνο 13:11:39’’.

Στις 6:00 π.μ., ξεκίνησαν οι δρομείς του αγώνα  Marathon+44 km από το Τσεπέλοβο Ζαγορίου. Μετά από έναν πολύ ωραίο αγώνα σε μια απαιτητική διαδρομή ,πρώτος  τερμάτισε ο Θανάσης Παγουνάδης( SALOMON HELLAS) με χρόνο 4:29:12’’, σημειώνοντας νέο ρεκόρ αγώνα. Στη δεύτερη θέση τερμάτισε ο Απόστολος Τζουμάκας (FifthElementRunningTeam) με χρόνο 04:50:29’’, ενώ στην τρίτη θέση της γενικής κατάταξης βρέθηκε ο Nίκος Ροδόπουλος (TecnikaHellas) με χρόνο 04:50:52’’.

Στις γυναίκες, η Βηθλεέμ Σαπίου (TecnikaHellas) τερμάτισε πρώτη με χρόνο05:55:53’’, στη δεύτερη θέση βρέθηκε η Nίκη Ζιώγα (GTS Team) με χρόνο06:13:14’’και την τρίτη θέση της γυναικείας κατάταξης κατέκτησε η Ξένια Καζιμίροβα (KassimisTraining) με χρόνο 06:53:26’’.

 

Half Marathon 21km &Entry Race 10km

Την Κυριακή 21 Ιουλίου η γιορτή τους αθλητισμού και του ορεινού τρεξίματος μεταφέρθηκε στους Κήπους Ζαγορίου, όπου στις 8:00 π.μ. ξεκίνησε ο αγώνας HalfMarathon21 km.Στην πρώτη θέση τερμάτισεο Γιώργος Διαλεκτός (SalomonHellas) με χρόνο 01:43:41’’, σημειώνοντας νέο ρεκόρ αγώνα ,  δεύτερος ήταν ο NικόδημοςΝικολακέας (AllTerainRunners-FifthElementRunningTeam) με χρόνο 01:50:16’’και  τρίτος  ο Σωτήρης Παπαποστόλου(FifthElementRunningTeam) με χρόνο 01:50:22’’.

Στην κατηγορία των γυναικών πρώτη τερμάτισε  η Δήμητρα Τσαλοκώσταμε χρόνο 02: 00:42’’, δεύτερη ήταν η Παναγιώτα Ράπτη (MyAthlete-ChozenTeam) με χρόνο 02: 27:50’’ ενώ στην τρίτη θέση τερμάτισε η  Δήμητρα Χαιροπούλου με χρόνο 02:29:55’’.

Μία ώρα αργότερα, δόθηκε η εκκίνηση του  αγώνα  των 10km , με την συμμετοχή εκατοντάδων δρομέων !  1ος σημειώνοντας νέο ρεκόρ αγώνα, έκοψε το νήμα ο Θανάσης Μπαρμπαγιάννης (Fifth Element Running Team) με χρόνο 0:44:48, 2ος ήταν ο Αλέξανδρος  Δημάκος (Ν.Ο Πάργας)με χρόνο 0:48:29’’ και 3ος  τερμάτισε ο Γιάννης Σταλίκαςμε χρόνο 0:49:29΄΄. Πολύ δυνατές ήταν και οι γυναίκες που έτρεξαν στα μονοπάτια των 10km, με την Δήμητρα Ανδρούτσου(PhysioActiv) να κόβει πρώτη το νήμα του τερματισμού σε 0:55:48’’, 2η με χρόνο 0:59:11’’ ήταν η Λυδία Καραμάνη με χρόνο 0:57:50", ενώ στην 3η θέση του βάθρου ανέβηκε η Νικολέτα Τζαβάρα με χρόνο 0:58:30.

 

Τρέξανε με την ψυχή τους οι μικροί δρομείς του «ΖAGORAKIRACE»

Ο παιδικός αγώνας "ZagorakiRace 1km", με την υποστήριξη του Μεγάλου Χορηγού του αγώνα ,του  Φυσικού Μεταλλικού Νερού ΖΑΓΟΡΙ, ξεκίνησε από το Τσεπέλοβο το απόγευμα του Σαββάτου και ολοκληρώθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία με τους μικρούς δρομείς να ανταγωνίζονται σε αντοχή και χαμόγελα.  Το "Zagoraki Race 1km", είναι ένας αγώνας που τονίζει τη χαρά της συμμετοχής, της ομαδικότητας και της άθλησης από τις νεαρές ηλικίες.

 

Παράλληλες Εκδηλώσεις& δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος

Η  διοργάνωση, σε συνεργασία με το Μεγάλο Χορηγό, "Φυσικό Μεταλλικό Νερό ΖΑΓΟΡΙ", προγραμμάτισαν σημαντικές εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης κατά το διήμερο των αγώνων. Για μία ακόμη χρονιά, με την υποστήριξη του Εθνικού Φορέα, Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα, Ανταποδοτική Ανακύκλωση,το μοναδικό παγκοσμίως και ενεργειακά αυτόνομο «Φωτοβολταϊκό Κινητό Ολοκληρωμένο Κέντρο Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης», μεταφέρθηκε στο Τσεπέλοβο και στους Κήπους, ενώ παράλληλα τοποθετήθηκαν στα δύο χωριά ειδικοί κάδοι ανακύκλωσης του Εθνικού Φορέα για τη χωριστή συλλογή των συσκευασιών, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην εθνική και κοινοτική νομοθεσία. Αθλητές κι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να ανακυκλώσουν τις συσκευασίες που χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του αθλητικού τριημέρου. Με αυτό τον τρόπο, ο στόχος για μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα του Zagori  Mountain Running, επιτεύχθηκε με μεγάλη επιτυχία. Σε συνέχεια της δράσης περιβαλλοντικής υπευθυνότητας, ο Εθνικός Φορέας Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης προσέφερε δώρα μέσω κλήρωσης στους συμμετέχοντες που ανακύκλωσαν πλαστικές, γυάλινες και συσκευασίες αλουμίνιου με χρήση του υψηλής τεχνολογίας Κέντρου Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης.

Στιγμές χαράς και διασκέδασης χάρισε σε μικρούς και μεγάλους, η δράση αναρρίχησης σε τεχνητή πίστα στο πλαίσιο του event Zagori Climbing Academy by "The North Face"ενώ η "The North Face" με τον Μάριο Γιαννάκου και το Φυσικό Μεταλλικό Νερό "Ζαγόρι", εκπαίδευσαν  τους μικρούς explorers σε ένα διαφορετικό camp, το οποίο στήθηκε στον χώρο της Zagori Expo.

 

Ισχυρό κοινωνικό μήνυμα και ευαισθητοποίηση για τη νόσο της Κυστικής Ίνωσης

Η My Adventure, διοργανώτρια εταιρεία του Zagori Mountain Running,δίνοντας έμφαση στην στήριξητωνκοινωνικά ευπαθών ομάδων, δημιούργησε ένα συλλεκτικό βραχιολάκι με το μήνυμα «Respect the Mountains- Run and win CF», το οποίο εντυπωσίασε και εξαντλήθηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα. Τα χρήματα τα οποία συγκεντρώθηκαν από την πώλησή του θα διατεθούν  στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» – Τμήμα Κυστικής Ίνωσης. Η Διοργάνωση του Zagori Mountain Running 2019 με αυτόν τον τρόπο, κάνει ένα πρώτο βήμα για την ενημέρωση του κοινού και τη στήριξη του Τμήματος, µε την ελπίδα ότι το μέλλον στην αντιμετώπιση της νόσου θα είναι αισιόδοξο και φωτεινό.

Επίσης,μέρος των εσόδων από την πώληση του ανανεωμένου συλλεκτικού Buff της διοργάνωσης,το οποίο αποτυπώνει με ζωηρά χρώματα την σπάνια πανίδα του Ζαγορίου,θα διατεθούν στο Εθνικό Πάρκο Β. Πίνδου,συνεισφέροντας στο έργο για την προστασία και διατήρηση της βιοποικιλότητας.

Τέλος, η Οργανωτική Επιτροπή του 9ου Zagori Mountain Running συμμετέχει στην μεγάλη προσπάθεια του συλλόγου "Όραμα Ελπίδας" να μεταδοθεί μέσα από τη διοργάνωση, μήνυμα ανθρωπιάς κι αλληλεγγύης για την προσέλκυση όσο το δυνατόν περισσότερων εθελοντών δοτών μυελού των οστών στην Ελλάδα! Σε συνέχεια της περσυνής επιτυχίας της ενέργειας, ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων ενημερώθηκε και φέτος σχετικά με τη διαδικασία ενώ 130 αθλητές κι επισκέπτεςέγιναν εθελοντές δότες.

Ο τεχνικός διευθυντής και εμπνευστής της ιδέας  του αγώνα, Βασίλης Τζουμάκας, σημείωσε για το 9οZagori Mountain Running: « Το Zagori Mountain Running είναι αναμφισβήτητα πλέον ένας θεσμός αθλητισμού και πολιτισμού που όλοι όσοι συμμετέχουν σε αυτόν, τον αναμένουν κάθε χρόνο με προσμονή. Αξίζουν φυσικά, συγχαρητήρια στους 2300 αθλητές, αλλά και στην πολύτιμη και αναντικατάστατη ομάδα εθελοντών που κάθε χρόνο βρίσκεται στο πλευρό μας για να φέρουμε σε πέρας την πολυπληθέστερη ορεινή αθλητική διοργάνωση της χώρας. Ευχαριστούμε από καρδιάς για την εμπιστοσύνη που μας επιδεικνύουν όλα αυτά τα χρόνια όχι μόνο οι αθλητές αλλά και ολόκληρη η τοπική κοινωνία που αγκαλιάζει και προσμένει να «τρέξει» μαζί μας αυτό το τριήμερο. Δεν ξεχνούμε φυσικά, τους χορηγούς μας αλλά και όλους τους συντελεστές, που χωρίς τη δική τους συνεισφορά και υποστήριξη, η δύναμη και το εκτόπισμα αυτής της διοργάνωσης δεν θα ήταν ποτέ τόσο μεγάλο. Ήδη επεξεργαζόμαστετις επόμενες κινήσεις μας για την επόμενη επετειακή μας διοργάνωση το 2020. Ολοκληρώνοντας πλέον 10 χρόνια από την έναρξη αυτής της πρωτοβουλίας και τους 300 περίπου δρομείς που έσπευσαν να  συμμετέχουν πρώτη φορά στο πρώτο Zagori MountainRunning, στόχος μας είναι να αποδείξουμε ότι είμαστε μια κορυφαίαδιοργάνωση που κάθε χρόνο ανεβάζει πάντα τον πήχη ψηλότερα, συναγωνιζόμενη αντίστοιχες παγκόσμιες διοργανώσεις.»

Με την πολύτιμη συμβολή των Χορηγών

Μεγάλοι Χορηγοί του "9ου Zagori Mountain Running"  τους οποίους ευχαριστούμε, ήταν για ακόμη μια χρονιά το κορυφαίο νερό από τα Ζαγοροχώρια, το"Φυσικό Μεταλλικό Νερό ΖΑΓΟΡΙ",η μεγαλύτερη εταιρεία outdoor εξοπλισμού "The North Face",καθώς και η "Fifth Element Αdventure Store που παρέχει τα πλέον εξελιγμένα προϊόντα για το ορεινό τρέξιμο, την ορειβασία, το ski/snowboard, την πεζοπορία και άλλες δραστηριότητες στην φύση, ενώ Χορηγός της διοργάνωσης ήταν η Toyota Podas.

Υποστηρικτές του αγώνα ήταν η Green Cola, η Ethic Sport, η Ostracon, η Γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ,τα ζυμαρικά  Melissa, ηDole,η Buff,ηCare + TourismEnterprise, η Αγροδιατροφική, το Nomad Honey και τοSEP Active Boutique Gym, ο ΑΠΣΙ "ΠΙΝΔΟΣ", ενώ  υποστηρικτές φιλοξενίας ήταν  το ξενοδοχείο " THE LAKE" στα Ιωάννινα και το Oρειβατικό Καταφύγιο Αστράκας.

Συνδιοργανωτές του αγώνα ήταν η Περιφέρεια Ηπείρου και ο Δήμος Ζαγορίου, ενώ  θεσμικοί υποστηρικτές ήταν,το Γεωπάρκο Βίκου-Αώουκαι το Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου.

 

Website: www.zagorirace.gr

Facebook: www.facebook.com/ZagoriRace

Instagram: Zagorirace (Zagori Mountain Running)

Hashtag: #ZagoriRace

 

View this photo set on Flickr

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ