PENINSULA MITRE ... η ξεχασμένη γη ...μια αποστολή στην πιο ανέγγιχτη γωνιά της Γης του Πυρός

By 26 Φεβ 2024

Ιδέα για αυτή την αποστολή ξεκίνησε την περίοδο του Covid μαζί με τον πολύ καλό μου Αργεντίνο φίλο Luis και εμπνευστήκαμε από την ταινία των Gauchos del Mar, μια παρέα Αργεντίνων surfers που πέρασαν περίπου 50 μέρες στην αφιλόξενη χερσόνησο Mitre προσπαθώντας με τα surf τους να δαμάσουνε τα κύματα του ωκεανού στις άγριες ακτές στο ανατολικότερο άκρο της Γης του Πυρός.

 

Η χερσόνησος Mitre είναι το ανατολικότερο τμήμα του αρχιπελάγους της Γης του Πυρός, που βρίσκεται στο νοτιότερο και πιο απομονωμένο τμήμα του νησιού και αποτελεί την πιο αφιλόξενη περιοχή της Αργεντινής. Η χερσόνησος ονομάστηκε προς τιμή του Bartolomé Mitre τον πρώτο πρόεδρο της ενοποιημένης Αργεντινής 1862-1868 από τον εξερευνητή Julio Popper ( Ρουμανικής καταγωγής τυχοδιώκτη και εξερευνητή - γνωστό ως τον σύγχρονο «κατακτητή» της Γης του Πυρός και ταυτόχρονα μια αμφιλεγόμενη  προσωπικότητα καθώς ήταν ένας από τους κύριους υπεύθυνους της γενοκτονίας κατά των ιθαγενών Σέλκναμ).


Αυτή η τεράστια χερσόνησος είναι μια από τις πιο απομακρυσμένες περιοχές στην Παταγονία, και εκτείνεται ανατολικά από την Ushuaia (την νοτιότερη πόλη του κόσμου) προς τον Ατλαντικό Ωκεανό και περιβάλλεται από εκπληκτικά παρθένα τοπία και πλήθος άγριας ζωής. Η αίσθηση ότι βρισκόμαστε κυριολεκτικά ακόμα πιο πέρα από στο τέλος του κόσμου είναι αρκετή να γεμίσει το μυαλό μας και την ψυχή μας με αναμνήσεις και ιστορίες. Μια περιοχή κυριολεκτικά αδάμαστη, λαξευμένη από τον χρόνο, με ακραίες και απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες καθώς δέχεται τα ψυχρά μέτωπα από την Ανταρκτική και με πολύ δύσκολη πρόσβαση. Το τοπίο είναι κυρίως ορεινό, ανεκμετάλλευτο και στα πιο χαμηλά, καλύπτεται από δάση και τύρφη. Η νότια πλευρά έχει θέα στο κανάλι Beagle με μια μεγάλη και άγρια βραχώδη ακτή, η οποία στο παρελθόν κατοικούνταν από τους ιθαγενείς νομάδες Haush. Τα τοπία που προσφέρει αυτή η περιοχή είναι από τα πιο συναρπαστικά και παρθένα στον κόσμο και μια βόρεια ατελείωτη ακτογραμμή γεμάτη και φορτωμένη με τόσο έντονη ενέργεια που δημιουργεί ο συνδυασμός της άγριας θάλασσας και των κυμάτων μαζί με  τα έντονα παλιρροϊκά φαινόμενα και τον συνεχή και δυνατό άνεμο.

 

«Θα πρέπει να σκεφτείτε μόνο ένα πράγμα. Σκεφτείτε καλά τι πρόκειται να κάνετε. Μην σκέφτεσαι την οικογένειά σου. Ελευθέρωσε το μυαλό σου. Αν χάσεις ένα βήμα, ο κόσμος σου έχει τελειώσει, και σε αυτό το μέρος έχεις τελειώσει. Δεν θα σε βρει κανείς  Αυτό το μέρος είναι πολύ άγριο... ο Θεός το δημιούργησε για να μείνει παρθένο για πάντα»

Alfonso Gomez - Gaucho

Ξεκινήσαμε από την Ushuaia με δύο μικρά ιστιοπλοϊκά και μετά από 20 ώρες περίπου μας άφησαν με εντυπωσιακό k περιπετειώδη τρόπο στον κόλπο Puerto Espanol με ένα μικρό καταφύγιο στην μέση του πουθενά. Από εκεί περπατήσαμε με κατεύθυνση ανατολικά διαδοχικά προς τον κόλπο Bahia 21 de Febrero - Bahia Valentino - Puesto Buen Suceso (όπου υπάρχει βάση του πολεμικού ναυτικού της Αργεντινής) - Faro san Diego (το ανατολικότερο σημείο της Γης του Πυρός που σηματοδοτείται από έναν εγκαταλελειμμένο φάρο)  και από εκεί αλλάξαμε κατεύθυνση προς τα βορειοδυτικά κατά μήκος της ακτογραμμής του Ατλαντικού προς Bahia Tetis - Rio Polycarpo - Rio Bueno - La Chaira μέχρι το τέλος της διαδρομής μας στον πολιτισμό στην Estancia Maria Luisa.

 

 

Το πεδίο ήταν πολύ δύσκολο χωρίς κανένα απολύτως μονοπάτι. Η κίνησή μας γινόταν πάντα με βάση το πεδίο και το ίχνος του GPS με διασχίσεις ποταμών με δυνατά ρεύματα,  δαιδαλώδη άγρια δάση, πεδιάδες με οργιώδη βλάστηση, απέραντους δύσβατους υγρότοπους, βουνά, απότομες ακτογραμμές, και τεράστιες σε μήκος δύσβατες παρθένες παραλίες με σκελετούς φαλαινών ξεβρασμένους στις ακτές. Οι καθημερινές μας ώρες πεζοπορίας ήταν από 10 με 14 με αποστάσεις από 20 μέχρι και 30 χιλιόμετρα με μέσο όρο κίνησης τα 2 με 2,5 χλμ. ανά ώρα. Κατά την διάρκεια όλης αυτής της δύσβατης διαδρομής είχαμε για «συντρόφια» τους κόνδορες, κοπάδια από άγριες γελάδες, πανέμορφα γκουανάκο, αποικίες θαλάσσιων λιονταριών και το απόλυτο σύμβολο της ελευθερίας, περήφανα και αδάμαστα άγρια άλογα.

 

 

Ένα ταξίδι στο παρελθόν. Κάθε βήμα και μια ιστορία, ένα απέραντο νεκροταφείο πλοίων με κουφάρια από ναυάγια εξερευνητών, χρυσοθηρών από τις αρχές του 19ου αιώνα μέχρι και την δέκατα του 1980, ιστορικές τοποθεσίες απομεινάρια από την περίοδο του «πυρετού του χρυσού» της Παταγονίας, εγκαταλελειμμένες εστάνσιες από τα μέσα της δεκαετίας του 50.

 

 

Ήταν για εμάς ένα ταξίδι ζωής, ένας μοναδικός συνδυασμός παρθένας φύσης, ιστορίας και άγριας ζωής. Ένα ταξίδι για πολύ λίγους που τολμούν να φτάσουν στην κυριολεξία ακόμα πιο πέρα και από την άκρη του κόσμου πέρα από τα τουριστικά μέρη της Παταγονίας. Προσωπικά για εμένα ήταν το πιο όμορφο ταξίδι από τα πάρα πολλές φορές που έχω βρεθεί στην Παταγονία. Εδώ στις Νότιες εσχατιές του κόσμου δεσπόζει αυτή η αφιλόξενη, έρημη και ξεχασμένη περιοχή που όπως πάντα προκαλούσε για αιώνες τους πιο ατρόμητους και θαρραλέους εξερευνητές... καλώντας τους για το μεγάλο βήμα προς το άγνωστο

 

View this photo set on Flickr

 

Ποιος είναι ο Νίκος Τόδουλος

Μόνο όσοι διακινδυνεύουν να πάνε πολύ μακριά, μπορούν να μάθουν πόσο μακριά μπορεί κανείς να πάει" είχε γράψει κάποτε ο T.S.Eliot.... Αυτό το γνωμικό κάποιοι άνθρωποι ανάμεσά μας το έχουν ενστερνιστεί. Για κάποιους, η μακρινή Ισλανδία, η ονειρική Παταγονία, τα υψίπεδα του Θιβέτ, το απομονωμένο βασίλειο του Μπουτάν, τα τροπικά δάση του Βόρνεο και του Γιουκατάν στο Μεξικό, η παγωμένη Ανταρκτική, η Γροιλανδία, τα Ιμαλάια, η οροσειρά του Καύκασου, οι Άλπεις είναι το γραφείο τους. Τα πόδια τους, το ποδήλατό τους, οι χιονορακέτες και τα ορειβατικά τους σκι, τα εργαλεία της δουλειάς τους. Ο Νίκος Τόδουλος είναι ένας από αυτούς. Τον είχαμε γνωρίσει από το Advendure πριν μερικά χρόνια. Δεν είναι αρκετή «μία κόλλα χαρτί» για να καταγράψει κάποιος τα μέρη τα οποία έχει τα τελευταία χρόνια επισκεφθεί. Έχει καταφέρει κάτι που πολλοί ονειρευόμαστε, λίγοι όμως τολμούμε. Αρχηγός Αναβάσεων της ΕΟΟΑ, ένας σύγχρονος άνθρωπος του ταξιδιού και της περιπέτειας που από το 2000 έχει περπατήσει και έχει ποδηλατήσει δεκάδες χιλιάδες χιλιόμετρα στα πιο απομακρυσμένα και «εξωτικά» μέρη της γης. 

Ο Νίκος Τόδουλος προγραμματίζει ένα αντίστοιχο ταξίδι τον Ιανουάριο του 2025 στην Παταγονία. Explora Patagonia, μια μοναδική εμπειρία ζωής... Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να επικοινωνήσει μαζί με διάφορους τρόπους:

τηλ: +306972926910
Facebook Page: Nikos Todoulos & Agion Oros Treks
Instagram:@nikostodoulos

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ