2012 TNF 50 Miler: Βροχή, Αέρας και..Heras, Forsberg νικητές! Κύριο

Από 03 Δεκ 2012

Παραδοσιακά το "The North Face Endurance Challenge 50 Miler Championship" που πραγματοποιείται αυτές τις μέρες κάθε χρονιά στο μεγάλο δίκτυο μονοπατιών έξω από το πανέμορφο San Fransisco μαζεύει πολλούς πρωταθλητές από όλο τον πλανήτη, με δέλεαρ βέβαια και τα μεγάλα χρηματικά έπαθλα ($10.000 οι πρώτοι νικητές σε άντρες και γυναίκες). Η φετινή χρονιά δεν αποτέλεσε εξαίρεση, με την διαφορά ότι ο αγώνας απέκτησε περισσότερο σασπένς, και αρκετές γκρίνιες λόγω του καιρού.

Σασπένς διότι η πολύ λάσπη, το κρύο και η βροχή που έπεφτε με πολύ ορμή στο μεγαλύτερο μέρος δυσκόλεψαν τους αθλητές και προκάλεσαν μεγάλες ανακατατάξεις κατά την διάρκεια της κούρσας και γκρίνιες διότι η αλλαγή της διαδρομής που αποφασίστηκε 2 ημέρες πρίν τον αγώνα λόγω κακών καιρικών συνθηκών, σε συνδυασμό με την ταυτόχρονη πραγματοποίηση και άλλων παράλληλων αγώνων προκάλεσε χασίματα, απώλεια χρόνου και εκνευρισμό σε αρκετούς αθλητές.

Η αλλαγή της διαδρομής αποφασίστηκε την Πέμπτη (29-11) το βράδυ, και αφού είχε βγει μια ανακοίνωση στο site της διοργάνωσης περί ματαίωσης του αγώνα λόγω τροπικής καταιγίδας που θα έπληττε την περιοχή. Τελικά ο αγώνας δεν ματαιώθηκε, απλά η διαδρομή του αγώνα των 50 μιλίων - που είναι και το πρωτάθλημα - άλλαξε ακολουθώντας μια μορφή "οκτώ - 8" την οποία θα έτρεχαν οι αθλητές 2 φορές μαζί με κάποια out-and-back ώστε να συμπληρωθεί η απόσταση.

O Miguel Heras επέστρεψε δριμύτερος μετά από μια χρονιά τραυματισμώνΟ καιρός -ιδιαίτερα τις πρώτες ώρες μετά την εκκίνηση - ήταν πολύ άσχημος με πολύ πλάγιο αέρα, έντονη βροχόπτωση και χαμηλές θερμοκρασίες. Η λάσπη που προέκυψε ήταν λοιπόν το βασικότερο πρόβλημα και δημιούργησε ένα σημαντικό εμπόδιο στους δρομείς. Το δεύτερο πρόβλημα ήταν ότι η μορφή της διαδρομής (ένα οκτάρι), σε συνδυασμό με τον έντονο αέρα που παρέσυρε κάποια σήματα σε κρίσιμες διασταυρώσεις και το γεγονός ότι ταυτόχρονα εξελλίσονταν και άλλοι αγώνες (50 χιλιόμετρα, ημιμαραθώνιος, δεκάρι κτλ.) προκάλεσε πολλά χασίματα, ιδιαίτερα στους γρήγορους αθλητές (π.χ. Sage Canaday, Adam Campbell, Jason Wolfe, Timmy Parr, Mike Foote) πολλοί απο τους οποίους μάλισταν υπέστησαν χρονικές ποινές λόγω απώλειας της διαδρομής. H κούρσα πάντως ήταν ιδιαίτερα γρήγορη.

Στους άντρες, αυτός που είχε την μεγαλύτερη υπομονή, δεν βιάστηκε και ακολούθησε σταθερό ρυθμό ώστε να μην έχει και προβλήματα χασίματος στα μονοπάτια ήταν ο Miguel Heras ο οποίος κέρδισε την πρώτη θέση και τα $10.000. Δεύτερος ο François d’Haene ($4,000), και τρίτος ο Cameron Clayton ($1,000). Η πρώτη δεκάδα είχε ως εξής:

 

 1. Η λάσπη δημιούργησε πρόβλημα στους αθλητέςMiguel Heras (Salomon) – 5:33:16
 2. François d’Haene (Salomon) – 5:46:42
 3. Cameron Clayton – 5:47:14
 4. Adam Campbell (Arcteryx, Salomon) - 5:53:35
 5. Alex Nichols (Inov-8) – 5:55:20
 6. Jason Wolfe (Run Flagstaff) - 6:01:50
 7. Dylan Bowman (Pearl Izumi)- 6:02:56
 8. Sylvain Court (Adidas) – 6:05:47
 9. Gary Gellin (Inov-8) - 6:06:41
 10. Shaun Martin - 6:07:17

 

Στις γυναίκες η Maud Gobert έδωσε έναν πολύ γρήγορο ρυθμό απο την αρχή, και κρατούσε την πρώτη θέση μέχρι λίγο μετά τα μισά του αγώνα. Το δίδυμο των Emelie Forsberg και  Stephanie How ακολούθησε πίσω της με μικρή διαφορά και περίπου 10 μίλια πριν το τέλος η Forsberg έκανε άνοιγμα και πήρε μια μικρή διαφορά ( 2:30 λεπτά) με τις δυο άλλες αθλήτριες να δίνουν μάχη για την δεύτερη και τρίτη θέση. Τελικά η Forsberg κέρδισε (και μαζί τα $10.000) με δυο λεπτά διαφορά από την δεύτερη How και επτά λεπτά ($4.000) από την Gobert ($1.000). H πρώτη δεκάδα των γυναικών είχε ως εξής:

 

 1. Λάσπη αλλά και εντυπωσιακά τοπία!Emelie Forsberg (Salomon) - 6:39:18
 2. Stephanie Howe (The North Face) – 6:41:36
 3. Maud Gobert (Adidas) – 6:46:13
 4. Caitlin Smith (Salomon) – 7:05:00
 5. Silvia Serafini (Salomon) – 7:12:02
 6. Tina Lewis (Salomon) – 7:13:30
 7. Brandy Erholtz (New Balance) – 7:14:50
 8. Krissy Moehl (Patagonia, UltrAspire) – 7:19:27
 9. Bethany Lewis (UltrAspire) – 7:20:02
 10. Lizzy Hawker (The North Face) – 7:26:44

 

Ευρωπαική λοιπόν υπόθεση η πρώτη θέση, σε ένα πεδίο που υπήρξε προβληματικό λόγω καιρικών συνθηκών αλλά και σχεδίασης της διαδρομής, αλλά ταυτόχρονα και πολύ ανταγωνιστικό και απρόσμενα γρήγορο. O Miguel Heras δείχνει να έχει επιστρέψει για τα καλά πλέον στις μεγάλες εμφανίσεις μετά απο μια σεζόν τραυματισμών, με την δεύτερη σερί νίκη του μετά το Salomon K42 Adventure Marathon στην Παταγονία. Η Emelie Forsberg δείχνει με τις εμφανίσεις της ότι είναι απόλυτα δικαιολογημένος ο θόρυβος που γίνεται φέτος γύρω από το ονομά της.

 

Δημήτρης Τρουπής

 

Πηγές: irunfar.com (live coverage), MudSweatTears

Photo ©: Brett Rivers (San Fransisco Running Company), MacGillivray

 

Δημήτρης Τρουπής

Κατάγεται από το Ξυλόκαστρο Κορινθίας και ζει μόνιμα στην Πάτρα. Συμμετείχε στην συντακτική ομάδα του Adventure Zone από το 2009, ενώ μαζί με τον Τάκη Τσογκαράκη ίδρυσαν και "τρέχουν" το Advendure.  Το τρέξιμο στα μονοπάτια των βουνών και η μεταφορά εικόνων και συναισθημάτων μέσα από τα άρθρα του αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του. Παθιάζεται με τους αγώνες ορεινού τρεξίματος, υπεραντοχής και  περιπέτειας. Έχει πολλές συμμετοχές και διακρίσεις σε αγώνες ορεινού τρεξίματος όλων των αποστάσεων, με έμφαση στους αγώνες ultra trail.  Θεωρεί ότι το τρέξιμο και η πεζοπορία στη φύση είναι μια εσωτερική ανάγκη του ανθρώπου, μας φέρνει πιο κοντά σε αυτήν και μας κάνει να αγαπήσουμε περισσότερο το περιβάλλον.

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Latest Tweets

"@Sportiva Jackal - Ένα τσακάλι των βουνών στα πόδια σας", δοκιμή και παρουσίαση από το @Advendure_Net :… https://t.co/OTd3LZTaOE
Χριστίνα Φλαμπούρη - Η πρώτη Ελληνίδα που ολοκλήρωσε το 7 Summits project μιλάει στο @Advendure_Net Advendure:… https://t.co/RaPOCVRs4h
Μετά-covid19 εποχή: Αργός και Υπο-Τουρισμός έναντι Μαζικού και Υπερ-Τουρισμού: https://t.co/jfdIm2Qq2W https://t.co/0jmQQvbFt1
Follow Advendure on Twitter

Post Gallery

Κινητοποιήσεις ενάντια στην εγκατάσταση αιολικού πάρκου στη Δίρφη!

Επιστολή προς φίλους του ορεινού τρεξίματος και όλων των ορεινών δραστηριοτήτων

La Sportiva Jackal - Ένα τσακάλι των βουνών στα πόδια σας!

Χριστίνα Φλαμπούρη - Η πρώτη Ελληνίδα που ολοκλήρωσε το 7 Summits project μιλάει στο Advendure!

Μετά-covid19 εποχή: Αργός και Υπο-Τουρισμός έναντι Μαζικού και Υπερ-Τουρισμού!

Έτοιμοι; (Ξανά) - Φύγαμε!

Η προστασία της κοινωνίας και των αθλητών είναι ηθική υποχρέωση των διοργανωτών!

DYNAFIT Ultra 100: Ultra προστασία, σταθερότητα & αίσθηση!

Αντιοξειδωτικά και άσκηση!

Και τώρα τι ....

Σουηδική Λαπωνία - Πεζοπορώντας στο μαγευτικό Βορρά!

Η βιασύνη είναι κακός οδηγός!