Από το σκοτάδι στο φως ...

Από 07 Αυγ 2021

Πριν μερικά χρόνια ο άνθρωπος που αγαπήσαμε να μισούμε, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, έκανε μια δήλωση σε μια συνέντευξη του. Χρησιμοποίησε μια φράση που είχε πρωτοπεί παλιότερα ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ότι: “οι Έλληνες είναι ένας μεγάλος λαός, αλλά η Ελλάδα δεν είναι κράτος”. Κάθε χρόνος που περνάει αποδεικνύει το πόσο δίκιο είχαν και οι δυο.

 

 

Το πρώτο κομμάτι της δήλωσης του αποδεικνύεται κάθε μέρα. Με ανθρώπους που σώζουν ζωές στο θαλασσοδαρμένο Αιγαίο, που πάνε με τα καΐκια τους από τα νησιά να σώσουν ανθρώπους που έχει εγκλωβίσει η φωτιά σε παραλίες, με δασοπυροσβέστες που παλεύουν ηρωικά με τις φλόγες, με το κύμα προστασίας αδέσποτων ζώων, αλόγων και άγριας ζωής που ξεπήδησε από τις φλόγες, με την συγκινητική παροχή υλικής και χρηματικής βοήθειας που γιγαντώνεται μέρα με την μέρα και άλλα πολλά που θα πάρει σελίδες να απαριθμήσουμε.

 

Το δεύτερο κομμάτι της δήλωσης του που πονάει πολύ, είναι διαχρονικό. Αλαζονεία και αμετροέπεια (ιδιαίτερα από τους σημερινούς “επιτελικούς”), ψέματα κατά συρροή και έλλειψη στοιχειώδους σχεδιασμού και πρόβλεψης για τις φυσικές καταστροφές εδώ και δεκαετίες, φάγωμα κονδυλίων και σπατάλη κρίσιμων πόρων σε ότι άσχετο μπορεί να φανταστεί κανείς. Ο "στρατηγός άνεμος" του Πολύδωρα το 2007 , που έγινε "η στραβή στη βάρδια" της Δούρου το 2018 και κατέληξε στην "κλιματική αλλαγή" του Μητσοτάκη σήμερα (που ανάθεμα κι αν ξέρουν όλοι τους τι είναι και πως εξελίσσεται όπως τους τα λέει πολύ καλά η Greenpeace Ελλάδας σε σημερινη της ανακοίνωση). 

 

Και το κυριότερο, αυτό που δεν αφήνει σχεδόν από την ίδρυση της την χώρα μας μετά την Τουρκοκρατία να ορθοποδήσει. Παντελής ατιμωρησία. Η λέξη παραίτηση (που κανονικά θα έπρεπε να είναι χαρακίρι σε πολλές περιπτώσεις δεκαετίες τώρα, αλλά δεν είμαστε Ιάπωνες) δεν υπάρχει ακόμη και στα τραγικότερα σφάλματα και τις πιο μοιραίες αποφάσεις. Έλλειψη αισθήματος δικαιοσύνης από τους Έλληνες που διαχρονικά εμποτίστηκε μέσα μας και απλώνεται σαν γάγγραινα.

 

Γι ‘αυτούς που επί δεκαετίες αποτελούν το “κράτος” μας και κυρίως τους διαχρονικά κυβερνώντες, ταιριάζει ένα αλληγορικό δίστυχο του Ξυλοκαστρινού ποιητή Τάκη Μιχόπουλου, που γράφτηκε σε άλλες μαύρες (για άλλους λόγους) εποχές: “κρεμάστε τους ανάποδα να δουν το ψέμα αλήθεια”.

 

Ελπίζω κάποτε ο “μεγάλος λαός”  - κατά Γιούνκερ και Σοιμπλε - να απαιτήσει και να έχει (αλλάζοντας και ο ίδιος φυσικά εκεί που χωλαίνει) “κράτος”. Η νέα γενιά πρέπει και μπορεί να είναι μπροστάρης σε αυτό, όπως βλέπουμε καθημερινά αυτές τις πολύ δύσκολες ημέρες από τους Ολυμπιονίκες μας και πρωταθλητές μας (Γιάννης Αντετοκούμπο) μέχρι τον κάθε ΑΝΘΡΩΠΟ - εθελοντή στις πυρκαγιές και στη συλλογή βοήθειας. Να μας οδηγήσει από το σκοτάδι στο φώς!

 

Δημήτρης Τρουπής

Δημήτρης Τρουπής

Κατάγεται από το Ξυλόκαστρο Κορινθίας και ζει μόνιμα στην Πάτρα. Συμμετείχε στην συντακτική ομάδα του Adventure Zone από το 2009, ενώ μαζί με τον Τάκη Τσογκαράκη ίδρυσαν και "τρέχουν" το Advendure.  Το τρέξιμο στα μονοπάτια των βουνών και η μεταφορά εικόνων και συναισθημάτων μέσα από τα άρθρα του αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του. Παθιάζεται με τους αγώνες ορεινού τρεξίματος, υπεραντοχής και  περιπέτειας. Έχει πολλές συμμετοχές και διακρίσεις σε αγώνες ορεινού τρεξίματος όλων των αποστάσεων, με έμφαση στους αγώνες ultra trail.  Θεωρεί ότι το τρέξιμο και η πεζοπορία στη φύση είναι μια εσωτερική ανάγκη του ανθρώπου, μας φέρνει πιο κοντά σε αυτήν και μας κάνει να αγαπήσουμε περισσότερο το περιβάλλον.

www.advendure.com

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ