Matt Carpenter, “το πνευμόνι” Κύριο

Από 10 Οκτ 2012

North Face Endurance Challenge 50-miler στο San Francisco. Έτος 2007. Σκληρή μάχη για την πρώτη θέση μεταξύ του ήδη θρυλικού Matt Carpenter και του Uli Steidl. Ο Carpenter προηγείται φτάνοντας στο 44ο μίλι του αγώνα, ακούγοντας πίσω του τον μεγάλο αντίπαλο του να βαριανασαίνει. Νιώθει πλέον μέσα του την σιγουριά ότι άλλη μια νίκη θα προστεθεί στην «συλλογή του». Και μάλιστα επί ενός μεγάλου αντιπάλου. Καμιά φορά όμως τα πράγματα δεν είναι όπως φαίνονται. Στην τελευταία μεγάλη ανάβαση πριν τον τερματισμό νιώθει ξαφνικά να αδειάζει. Του βγαίνουν προβλήματα που καμουφλαρίζονταν στα τελευταία χιλιόμετρα από την ευκολία που προσέδιδε το χωρίς έντονες κλίσεις μονοπάτι.

 

 

Οι τετρακέφαλοι του δοκιμάζονται, διαλυμένοι από τις έντονες κατηφοριές του πρώτου μισού του αγώνα και απλά παρακολουθεί τον αντίπαλο του να τον προσπερνάει στην ανηφόρα και να τερματίζει πρώτος μετά από λίγο. Η ήττα αυτή τον ακολούθησε μέχρι το 2008 όπου εξιλεώθηκε, αλλά επίσης αποτελεί και μια σπάνια στιγμή για έναν αθλητή που έχει σαρώσει τις νίκες και τα ρεκόρ σε αγώνες όλων των κατηγοριών, με αποτέλεσμα να έχει το παρατσούκλι the lung (το πνευμόνι) στην κοινότητα του ορεινού τρεξίματος. Ό ίδιος αναφέρει σε συνεντεύξεις ότι αυτή ήταν η σκληρότερη στιγμή του. Και πολύ σπάνια στιγμή θα επισημάνουμε εμείς, σε μια καριέρα γεμάτη νίκες και θρυλικά ρεκόρ.

Ο 55χρονος Matt Carpenter έχει πετύχει στην δρομική του καριέρα κάποια ρεκόρ - σε ιστορικές κούρσες και διαδρομές - που έχουν ξεσηκώσει μεγάλες συζητήσεις σχετικά με το πότε και αν θα καταρριφτούν. Οι δυο σημαντικότερες περιπτώσεις είναι το Leadville 100 miler και ο Pikes Peak Marathon.

Το Leadville 100 miler αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους αγώνες 100 μιλίων στην Αμερική, με την ιδιαιτερότητα να διεξάγεται εξολοκλήρου  σε πολύ μεγάλο υψόμετρο, γεγονός που δυσχεραίνει σημαντικά τις επιδόσεις των αθλητών. Μετά από μια πρώτη προσπάθεια το 2004 - κοντά στις 21 ώρες – ο Carpenter έκανε μια εξωπραγματική επίδοση το 2005 που αποτελεί απλησίαστο ρεκόρ μέχρι σήμερα. Έτρεξε την διαδρομή σε 15 ώρες και 42 λεπτά! Ο αγώνας είναι μορφής out-and-back, δηλαδή απομακρύνεται για 50 μίλια και επιστρέφει πίσω σε τερέν με όχι μεγάλες κλίσεις. Εδώ έχουμε άλλο ένα ρεκόρ. Στην επίδοση του 2005, έτρεξε με περίπου ίδια splits (7.34 – 8.08). Κανένας άλλος δεν έφτασε τέτοια επίδοση στα 50 μίλια της επιστροφής. Οι δυο πιο αξιοσημείωτες προσπάθειες να καταρριφτεί το ρεκόρ έγιναν από τον Anton Krupicka (16.14 το 2007) και το 2012 από τον Γάλλο Thomas Lorblanchet, o οποίος πλησίασε στα 2 λεπτά διαφορά στα 50 μίλια αλλά έπεσε σημαντικά μετά με συνολικό χρόνο (16.29). Θεωρείται πλέον τίτλος τιμής να τερματίσει κάποιος το Leadville με διαφορά κάτω από μια ώρα από το ρεκόρ του Carpenter! Αυτό από μόνο του δείχνει το μέγεθος της επίδοσης.

Το Pikes Peak Marathon όπως και ο αγώνας που διεξάγεται την προηγούμενη μέρα και αποτελείται μόνο από την άνοδο στο βουνό (Pikes Peak Ascent), αποτελούν ένα ιστορικό και διάσημο «μπουκέτο» αγώνων σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο Matt Carpenter έχει μεγαλουργήσει εδώ με 6 νίκες στο Pikes Peak Ascent, και 12 στο Pikes Peak Marathon. Το 2001 και το 2007 μάλιστα κέρδισε και τους δυο αγώνες του μπουκέτου που γίνονται σε ένα διήμερο! Έχει το ρεκόρ και στους δύο αγώνες. 2:01:06 στο Ascent και  3:16:39 στο Marathon (και τα δυο έγιναν το 1993)! Αυτά τα ρεκόρ θεωρούνται από τους ειδικούς του αθλήματος ακόμη πιο σημαντικά από το Leadville 100 miler. Μην ξεχνάμε και την χρονολογία που έγιναν, και τους πόσους κορυφαίους αθλητές προσπάθησαν έστω να τα πλησιάσουν.

Ο Matt Carpenter, την εποχή που έκανε αυτά τα ρεκόρ, είχε σπουδαίο ανταγωνισμό από τον Μεξικανό Ricardo Mejia (2.05.04 το Ascent και 1.16.20 την κατάβαση, το 1995). Από εκεί και πέρα οι μεγάλες προσδοκίες όπως είναι φυσικό επικεντρώνονται στον κορυφαίο Killian Jornet, ο οποίος προσπάθησε το 2012 να καταρρίψει τα ρεκόρ ανεπιτυχώς. Ο χρόνος του στο Marathon ήταν 3.40.29, σχεδόν 24 λεπτά πιο αργός από το ρεκόρ του 1993. Η μεγάλη όμως κλάση του Carpenter φάνηκε στην κατάβαση. Ο Killian θεωρείται – και αντικειμενικά είναι - απίστευτα γρήγορος στην κατάβαση που είναι και το πολύ δυνατό του σημείο. Και όμως έκανε χρόνο 1.21.40, δηλαδή 6.07 λεπτά πιο αργός από το εξωπραγματικό 1.15.33 του Carpenter το 1993, γεγονός που δείχνει ότι οι επιδόσεις του Matt Carpenter αποτελούν μάλλον εξαίρεση. Θυμίζουν το περίφημο ρεκόρ στο μήκος του μεγάλου άλτη Bob Beamon στους Ολυμπιακούς του Μεξικό το 1968, που άντεξε σχεδόν 23 χρόνια. Ή του θρυλικού Jesse Owens πριν από αυτό που άντεξε 25 χρόνια. Φυσικά, όπως έγινε και με τα δυο ρεκόρ στο μήκος, κάποτε θα βρεθεί αυτός που θα τρέξει πιο γρήγορα από τον Carpenter στους αγώνες αυτούς. Αλλά, θα χρειαστεί σίγουρα τιτάνια προσπάθεια και μεγάλη αθλητική «στόφα».

Ο Carpenter έχει κερδίσει αναρίθμητους αγώνες τρέχοντας σε όλον τον πλανήτη, και σε πολλούς από αυτούς έχει επίσης μεγάλα ρεκόρ διαδρομής. Ενδεικτικά να αναφέρουμε τις νίκες και τα ρεκόρ στο San Francisco North Face Endurance Challenge 50 miler, στο SkyRunning series (δύο φορές), στο Everest SkyMarathon 5 φορές, στο πολύ γνωστό στην Αμερική Barr Trail Mountain Race 8 φορές, στο Mt Evans Ascent (έσπασε ρεκόρ που κράταγε 31 χρόνια) και σε άλλους πολλούς αγώνες.

Εκτός των ρεκόρ αγώνων, ο Matt Carpenter κατέχει και δυο ρεκόρ που πραγματικά εντυπωσιάζουν. Το γρηγορότερο χρόνο μαραθωνίου - σε επίπεδο τερέν - σε μεγάλο υψόμετρο. Έχει ρεκόρ 2:52:57 σε υψόμετρο 4.374 μέτρα και 3:22:25 σε υψόμετρο 5.200 μέτρα. Κανείς δεν έχει τρέξει γρηγορότερα εκεί ψηλά. Το παρατσούκλι «The Lung – το πνευμόνι» νομίζω του ταιριάζει απόλυτα!

Αν κάποιος επικεντρωθεί στις φυσικές / σωματικές ικανότητες του Carpenter, θα δει ότι πολλά από αυτά που περιγράψαμε πιο πάνω δεν είναι και τόσο άσχετα με αυτό που ονομάζουμε «γονιδιακό ταλέντο». Οι παλμοί ηρεμίας του είναι 33, αλλά αυτό είναι φυσιολογικό για τέτοια επίπεδα αντοχής και προπόνησης. Αυτό που είναι απίστευτο είναι η τιμή της VO2MAX. Μετρήθηκε 90,2 στις 13/09/1990 στο υψόμετρο (2.000 μέτρα) του Olympic Training Center στο Colorado Springs (Πρωτόκολλο διαδρόμου - 345 μέτρα/λεπτό (4:40 min/mile) ξεκινώντας στο 0% και αυξάνοντας την κλίση 1% κάθε λεπτό. Άντεξε 5 λεπτά και 44 δευτερόλεπτα. Βάρος 55.7Kg. Μέγιστη καρδιακή συχνότητα 187. Μέγιστο γαλακτικό - 13.8 mmol). Ακόμη πιο εντυπωσιακή είναι η μέτρηση που προέκυψε στην Ιταλία στο επίπεδο της θάλασσας - το 1994 - και ήταν 94,9! Mόνο ο Bjorn Daehlie, ένας Νορβηγός αθλητής του cross-country ski, έχει μετρηθεί ψηλότερα. Ο περίφημος ποδηλάτης Lance Armstrong έχει μετρηθεί στην τιμή 81!

 Ένα άλλο άτυπο ρεκόρ που χαρακτηρίζει και την βιωματική του σχέση με το τρέξιμο είναι ότι έτρεχε καθημερινά από τις 12 Μαΐου του 1997 έως και τις 9 Ιουλίου του 2002, δηλαδή χωρίς καμία μέρα ξεκούρασης για 5 χρόνια και 57 ημέρες. Το σερί όπως λέει ο ίδιος χάλασε με ένα τρέξιμο μόλις 78 δευτερολέπτων που έκανε για να γιορτάσει την γέννηση της κόρης του! Την μέρα εκείνη περπάτησε για περίπου μισή ώρα στον θάλαμο αναμονής και ένιωσε την μαγεία του να γίνεσαι γονιός! Γενικά, σπάνια απέχει – έστω και μια  μέρα – από το τρέξιμο, κάνοντας μακροχρόνια σερί! Τα τρεξίματα του περιλαμβάνουν ένα τρέξιμο 3 ½ ωρών κάθε δεύτερη μέρα, με προπόνηση 1 ½ ώρας τις ενδιάμεσες μέρες. Όταν ο καιρός δεν επιτρέπει το τρέξιμο στο βουνό, χρησιμοποιεί τον αξίας $10,000 διάδρομο του, ο οποίος επιτρέπει ταχύτητα 3.20 το μίλι σε 27% κλίση!

 

Η προσφορά του στον λαϊκό αθλητισμό της περιοχής που κατοικεί - Manitou Springs, Colorado, USA – είναι πολύ σημαντική, μέσα από την λειτουργία ενός γκρουπ ερασιτεχνών δρομέων (κάτι σαν δρομικό club) που ονομάζεται Incline Club, το οποίο καθοδηγεί και συμβουλεύει σε εβδομαδιαίες προπονήσεις στο Pikes Peak. Η έκφραση που τον ακολουθεί, και την οποία χρησιμοποιεί στο γκρουπ αθλητών που προπονεί,  είναι «Go out hard, when it hurts speed up!», δηλαδή σε ελεύθερη μετάφραση «τρέξε γρήγορα, και όταν αρχίσεις να πονάς επιτάχυνε». Δεν αναφέρεται αποκλειστικά όπως έχει εξηγήσει στο τρέξιμο, αλλά σε μια γενικότερη φιλοσοφία ζωής, που έχει να κάνει με την αντιμετώπιση των δυσκολιών που μπορεί να προκύψουν στην καθημερινότητα μας και τον τρόπο αντιμετώπισης τους.

Ο 55χρονος Matt Carpenter συνέχιζε για χρόνια μετά τα ρεκόρ του να παίρνει πρωτιές και να βρίσκεται σε κορυφαίο επίπεδο. Το 2011 κέρδισε και πάλι το Pikes Peak Marathon με χρόνο 3:48:08 και με  2:19:20 την ανάβαση. Βελτίωσε μάλιστα τον χρόνο που είχε κάνει το 2010 (3:51:34) κερδίζοντας φυσικά και τότε την πρώτη θέση.

 

 

O Matt Carpenter στην κορφή του Pikes Peak στον αγώνα του 2011

 

"Train like you're young, and race like you're young", είναι η νέα του αντίληψη και θέση για το τρέξιμο κοντά στα 50. Δεν κάνει συμβιβασμούς με την ηλικία του και δεν δείχνει να χαλαρώνει την προσπάθεια. Αλλά αυτό που κυρίως μεταδίδει ο Matt Carpenter, πέρα από τις επιδόσεις, είναι ο μεγάλος σεβασμός του για το βουνό. Δεν θεωρεί ότι κατακτιέται το μονοπάτι, ο βράχος, το ποτάμι πάνω στο οποίο αγωνίζεται. Απλά του «επιτρέπουν» και τον «φιλοξενούν» να τρέχει σε αυτά δίνοντας του έμπνευση να επιστρέψει για προπόνηση, αγώνα η και μια χαλαρή βόλτα.

 

 Δημήτρης Τρουπής

Δημήτρης Τρουπής

Κατάγεται από το Ξυλόκαστρο Κορινθίας και ζει μόνιμα στην Πάτρα. Συμμετείχε στην συντακτική ομάδα του Adventure Zone από το 2009, ενώ μαζί με τον Τάκη Τσογκαράκη ίδρυσαν και "τρέχουν" το Advendure.  Το τρέξιμο στα μονοπάτια των βουνών και η μεταφορά εικόνων και συναισθημάτων μέσα από τα άρθρα του αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του. Παθιάζεται με τους αγώνες ορεινού τρεξίματος, υπεραντοχής και  περιπέτειας. Έχει πολλές συμμετοχές και διακρίσεις σε αγώνες ορεινού τρεξίματος όλων των αποστάσεων, με έμφαση στους αγώνες ultra trail.  Θεωρεί ότι το τρέξιμο και η πεζοπορία στη φύση είναι μια εσωτερική ανάγκη του ανθρώπου, μας φέρνει πιο κοντά σε αυτήν και μας κάνει να αγαπήσουμε περισσότερο το περιβάλλον.

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Latest Tweets

Φώτης Ζησιμόπουλος: Το “Εξπρές” της Ροδόπης μιλάει στο @Advendure_Net : https://t.co/26HNKNs5BY https://t.co/M0CkK4S9ax
@SalomonRunning Alphacross Blast GTX® - Ένα all around παπούτσι για τα χειμερινά τρεξίματά μας, αναλυτικό review σ… https://t.co/vMoWHWo4fO
@SCARPAspa Maverick Mid GTX - Ιδανικό για τις πρώτες πεζοπορίες σας, αναλυτικό review στο @Advendure_Net :… https://t.co/YxJ5WR0KGw
Follow Advendure on Twitter

Post Gallery

Φώτης Ζησιμόπουλος: Το “Εξπρές” της Ροδόπης μιλάει στο Advendure!

SALOMON Alphacross Blast GTX® - Ένα all around παπούτσι για τα χειμερινά τρεξίματά μας

SCARPA Maverick Mid GTX - Ιδανικό για τις πρώτες πεζοπορίες σας

PETZL IKO Core: Ένας "ιδιαίτερος" φακός κεφαλής !

Ο Αλέξανδρος Φωτιάδης και η Σουλτάνα Τόκα νικητές στο 1ο Goumarostali Vertical Mile!

Οργάνωση Σακιδίου Πεζοπορίας!

Μπατόν ορεινού τρεξίματος DYNAFIT

Μάριος Δούλης: Μία θρυλική φυσιογνωμία των ultra αγώνων βουνού ...

Τα θανάσιμα αμαρτήματα του δρομέα

Kilian Jornet Foundation: Μια πρωτοβουλία για την προστασία των Βουνών

Μπατόν πεζοπορίας COBER

Όλυμπος: Bardotka - Μια διαδρομή περιπέτειας στον Γομαρόσταλο και τη Κόψη Ναούμ!